Білий оцет — користь і шкода для організму, що це таке і методи його застосування
що таке білий оцет і з чого його роблять?
Столовий білий оцет є прозорим розчин, зазвичай містить 4-7% оцтової кислоти і 93-96% води (1).
Деякі види білого оцту можуть містити до 20% оцтової кислоти, але вони призначені виключно для цілей сільського господарства або збирання, і не призначені для споживання людиною.
Історично склалося, що білий оцет отримували шляхом ферментації таких продуктів, як цукровий буряк, картопля, меляса або молочна сироватка. Зазвичай конкретний рецепт залежав від того, яка продовольча позиція найбільш доступна в певному регіоні (1).
Сьогодні більшість видів білого оцту отримують шляхом ферментації зернового спирту (етанолу). Цей вид спирту, природно, не містить великої кількості поживних речовин, тому для запуску бактеріального ферментаційного процесу можуть бути додані інші інгредієнти, такі як дріжджі або фосфати.
Резюме:
Білий оцет являє собою розчин, який зазвичай складається з 4-7% оцтової кислоти і 93-96% води, хоча види оцту з більш високим вмістом оцтової кислоти доступні для сільськогосподарських або побутових цілей. Найчастіше він проводиться шляхом ферментації зернового спирту.
Важливий інгредієнт на вашій кухні
Безліч можливих кулінарних застосувань білого оцту роблять його легко продаваним продуктом в якості важливого харчового інгредієнта.
Він володіє більш сильним і кілька більш різким смаком, ніж інші види питного оцту, тому ви, ймовірно, не захочете його пити в чистому вигляді. Проте він може бути дуже практичним інгредієнтом, який варто мати під рукою при приготуванні різних страв.
Ось деякі з найбільш популярних застосувань білого оцту на кухні:
- Соління : У поєднанні з різними спеціями і водою білий оцет служить відмінною базою для виробництва широкого асортименту солінь, включаючи овочі, фрукти і яйця.
- Салати : Додавання білого оцту може поліпшити смак деяких традиційних салатів. Завжди починайте з невеликої кількості і проводите тест на смак перед додаванням більшої кількості — легко переборщити і зіпсувати страву!
- Маринади і соуси : Білий оцет надає додатковий відтінок смаку маринадів і соусів. У маринадах оцтова кислота також діє як засіб для розм’якшення м’яса, морепродуктів і овочів.
- Випічка : Білий оцет можна використовувати разом з харчовою содою в якості розпушувача для різного роду випічки. Кислий оцет реагує з лужною харчовою содою і виділяє вуглекислий газ, який допомагає випічці збільшуватися в розмірах і бути більш пухнастою.
- Сироваріння : Деякі сири можуть бути виготовлені з молока та білого оцту. При додаванні в молоко оцтова кислота змінює білки молока, дозволяючи розділити кисле молоко і сироватку. Результат — м’який сир.
Резюме:
Білий оцет використовується при приготуванні солінь, салатів, випічки, маринадів і сиру. Він має різкий смак, тому починайте з невеликих кількостей, якщо ви використовуєте його в перший раз.
Користь білого оцту для організму
Білий оцет також може принести користь здоров’ю людини, що робить його не тільки корисним інгредієнтом в кулінарії.
Оцет застосовувався в медицині протягом тисяч років. Більшість сучасних досліджень, присвячених його корисних властивостях, зосереджено на основному його компоненті — оцтової кислоти.
Оскільки багато видів оцту містять оцтову кислоту, потенційна користь для здоров’я не обов’язково відноситься виключно до білого оцту.
Ось деякі з можливих корисних для здоров’я ефектів оцту:
- Контроль рівня цукру в крові : у деяких дослідженнях на людях було встановлено, що вживання укусу може знижувати рівень цукру в крові і рівень інсуліну (2, 3).
- Контроль маси тіла : Деякі дослідження показують, що вживання оцту може збільшити відчуття повноти в шлунку, уповільнюючи швидкість, з якою шлунок спорожняється , що може привести до зниження споживання калорій і подальшої втрати ваги (4).
- Знижує рівень холестерину : Дослідження на тваринах показали зниження рівня холестерину у мишей, яким давали оцет. В кінцевому рахунку, необхідні додаткові дослідження для визначення причинно-наслідкового зв’язку між оцтом і рівнем холестерину (5).
- Боротьба з інфекціями : Завдяки своїм антимікробним властивостям оцет може бути корисний в лікуванні таких захворювань, як грибок нігтів, бородавки і інфекції вуха. Він також є ефективним зовнішнім засобом для лікування шкірних інфекцій і опіків (6, 7, 8).
Резюме:
Білий оцет може бути дуже корисний для здоров’я в зв’язку з міститься в ньому оцтової кислоти. Він допомагає контролювати рівень цукру в крові, контролювати масу тіла, знижувати рівень холестерину і боротися з інфекціями.
Білий оцет корисний в домашньому господарстві
Білий оцет має безліч практичних домашніх застосувань, ні одне з яких не пов’язано з їжею.
Оскільки білий оцет має антимікробні властивості, він корисний для дезінфекції та чистки безлічі поверхонь і побутових приладів.
Більш того, він значно дешевше, ніж інші комерційно доступні побутові миючі засоби.
Ось елементи, які можна легко очистити білим оцтом:
- Стільниці
- Душові кабіни і ванни
- Туалети
- Підлоги
- Посуд
- Вікна і дзеркала
- Кавоварки
- Білизна (як засіб для видалення плям)
Білий оцет також застосовується в садівництві. Він може використовуватися для знищення бур’янів і може допомогти зрізаних квітів довше залишатися свіжими.
При використанні з метою очищення поверхонь під час прибирання по дому найкраще використовувати співвідношення оцту і води 50/50. Для видалення бур’янів використовуйте оцет в чистому вигляді.
Резюме:
Білий оцет може бути ефективним засобом для очищення декількох побутових поверхонь. Його також можна використовувати для боротьби з бур’янами у вашому саду або допомагати зрізаних квітів довше залишатися свіжими.
Потенційна шкода білого оцту для організму
Хоча білий оцет, як правило, безпечний, занадто багато хорошого може виявитися шкідливим.
Споживання занадто великої кількості оцту може погіршити симптоми запальних захворювань у верхньому відділі шлунково-кишкового тракту (ШКТ), такі, як печія або розлад шлунка.
Надмірне споживання кислотних продуктів, таких як оцет, може сприяти ерозії зубної емалі. Деякі дослідження показують, що білий оцет може бути більш руйнівним для ваших зубів, ніж інші види оцту (9).
Крім того, деякі дослідження вказують на можливість несприятливого впливу, коли деякі цукру в крові і серцеві препарати доповнюються оцтом. Ця взаємодія може викликати низький рівень цукру в крові або низький рівень калію (4).
Перш ніж вносити будь-які кардинальні зміни в свій раціон харчування або режим прийому лікарських засобів, рекомендується проконсультуватися з лікарем.
Підіб’ємо підсумок
- Білий оцет зазвичай складається з 4-7% оцтової кислоти і 93-96% води.
- Він може використовуватися для приготування їжі, випічки, застосовуватися в якості засобу для очищення поверхонь і боротьби з бур’янами, і може сприяти схудненню і зниження рівня цукру в крові і холестерину.
- Споживання білого оцту безпечно в помірних кількостях, але може бути небезпечним в надмірних кількостях або при прийомі деяких ліків незадовго до або після вживання оцту.
- Якщо ви тримаєте пляшку білого оцту в своїй коморі, швидше за все, він стане в нагоді вам для застосування в різних цілях.