У рекламі нітро кави часто звеличують над звичайним кави, як з точки зору смаку і текстури, так і з точки зору користі для здоров’я, яку він приносить.
В цій статті розглядаються основні відмінності і подібності нітро кави і звичайної кави.
Більш густа текстура
нитро кави має густу і вершкову текстуру, яка відрізняє його від звичайної кави .
Подібно іншим напоям, таким як газована вода або напої, нітро кави наповнюється невеликими бульбашками газу, які змінюють смак.
Однак, в той час як ці інші напої виробляються з використанням діоксиду вуглецю, нітро кави наповнюється азотом.
Це надає йому пінисту, піноподібну текстуру і гладке відчуття в роті, яке часто порівнюється з пивом.
з цієї причини інгредієнти, використовувані для поліпшення текстури звичайного кави, наприклад, молока або вершків, зазвичай не потрібні нітро кави.
Резюме:
нитро кави наповнений азото м, який надає йому пінисту текстуру і гладкість.
Більш солодкий на смак
На додаток до поліпшення текстури і смаку вашої кави, азот, який використовується в нітро кави, також додає відтінок солодощі .
Більш того, кава, який подрібнюється і заварюється в холодному стані, наприклад, нітро кави, має поліпшений аромат і смак (1).
Для багатьох людей цей ефект робить нітро хорошою альтернативою стандартному кави, так як не потрібно додавати зайву кількість цукру.
Мало того, що доданий цукор збільшує калорійність вашого кави і потенційно може привести до збільшення маси тіла, дуже багато цукру також пов’язано з безліччю довгострокових проблем зі здоров’ям .
Фактично, дослідження показують, що споживання великої кількості доданого цукру може бути пов’язано з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу та навіть певних видів раку (2, 3, 4).
Якщо ви зазвичай додаєте цукор в свою каву, нітро кави може стати хорошою альтернативою, яка допоможе вам скоротити споживання цукру і уникнути цих несприятливих наслідків для здоров’я.
Резюме:
Нитро кава має більш солодкий смак, ніж звичайна кава, і не вимагає додавання цукру, що може допомогти скоротити споживання калорій. Дієти з високим вмістом цукру були пов’язані з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом і раком.
Має меншу кислотність
Одним з основних відмінностей між нітро і звичайним кави є їх рівень кислотності.
Багато кислоти, виявлені в звичайній каві, з’являються тільки при більш високих температурах 90-96 ° C.
Тому заварювання нітро кави при більш низькій температурі може призвести до значно меншою кислотності, ніж в звичайній каві (5).
Ця перевага може бути особливо корисно для деяких людей, так як кислоти, виявлені в каві, можуть дратувати шлунок і викликати проблеми з травленням.
Низька кількість кислот також забезпечує унікальний смак і зменшує гіркоту нітро кави.
Проте кави холодного заварювання може мати менше корисних сполук, таких як хлорогенова кислота — антиоксидант, який забезпечує більшу частину кислотності звичайної кави.
Фактично, дослідження пок азивают, що хлорогенова кислота може мати протизапальними, антидіабетичними і протиракові властивості і може допомогти запобігти розвитку хронічних захворювань (6).
Резюме:
Нитро кави має нижчу кислотність, ніж звичайну каву, що може знизити ризик дискомфорту в шлунку. Однак він також може містити меншу кількість корисних антиоксидантів, таких як хлорогенова кислота.
Містить більше кофеїну
Нитро кави виробляється з використанням більш високого співвідношення кавовій гущі до води, ніж звичайну каву, що може підвищити рівень вмісту кофеїну.
Деякі компанії навіть стверджують, що нітро кави може похвалитися більш ніж на 30% більшою кількістю кофеїну на 30 мл, ніж звичайну каву, хоча рівні можуть варіюватися в залежності від виробника.
Кофеїн був пов’язаний з різними перевагами для здоров’я, і деякі дослідження показують, що споживання кофеїну пов’язано з прискоренням метаболізму, поліпшенням спортивних результатів і зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу (7, 8, 9).
Проте вищий рівень кофеїну в нітро кави може бути корисний не для всіх людей.
Кофеїн не тільки викликає звикання, він також може викликати побічні ефекти, включаючи занепокоєння, аритмію з ердца, головні болі і високий кров’яний тиск (10, 11).
Деякі дослідження показують, що деякі люди можуть бути більш чутливі до впливу кофеїну і можуть з більшою ймовірністю відчувати несприятливі побічні ефекти через генетичних відмінностей (12).
Резюме:
Нитро кави має більш високий рівень вмісту кофеїну, ніж звичайна кава. Хоча кофеїн може бути корисний для здоров’я, він також може викликати певні побічні ефекти у чутливих людей.
Настільки ж корисний для здоров’я, що і звичайну каву
Коли справа доходить до корисних властивостей , користь для здоров’я звичайного і нітро кави досить схожа.
Обидва містять кофеїн, антиоксиданти і безліч мікроелементів, таких як рибофлавін і пантотенова кислота, які необхідні для вашого здоров’я (13).
Крім того, традиційний кави пов’язаний з довгим списком інших корисних ефектів для здоров’я:
- Знижує депресію : Вживання принаймні чотирьох чашок кави в день може знизити ризик депресії на 20 % (14, 15).
- Збільшує тривалість життя : у дослідженні, в якому проводилося спостереження за чоловіками і жінками протягом 18-24 років, було виявлено, що регулярне споживання кави пов’язане зі зниженням ризику смерті від усіх причин на 20-26% (16).
- Змен ає ризик розвитку цукрового діабету : Регулярне споживання кави пов’язане зі зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу на 30-35% (17, 18).
- Захищає від деменції (недоумства) : Збільшення споживання кофеїну може бути пов’язано з більш низьким ризиком розвитку деменції, а також хвороби Альцгеймера і Паркінсона (19, 20).
- Допомагає схуднути : Було виявлено, що споживання кофеїну прискорює метаболізм і стимулює спалювання жиру, допомагаючи позбутися від надлишкової маси тіла (21, 22).
Хоча специфічні ефекти нітро кави широко не вивчались, він готується з тих же інгредієнтів, що і звичайну каву, і, ймовірно, буде мати схожими корисними властивостями.
Резюме:
Нитро кави і звичайну каву мають одні і ті ж інгредієнти і, ймовірно, мають однакові корисними властивостями. Кава асоціюється з багатьма позитивними ефектами для здоров’я, від підвищеного метаболізму до більш низького ризику розвитку цукрового діабету.
Як приготувати нітро каву вдома?
Нитро кави — популярний вибір серед любителів кави в зв’язку з його відмінним смаком і текстурою.
На жаль, його може бути важко знайти і часто він має високу ціну — близько 3-5 доларів за одну чашку.
У той час як справжній нітро кави вимагає додаткового обладнання для наповнення кави азотом, ви можете спробувати приготувати каву холодного заварювання будинку з аналогічним смаком і профілем поживних речовин:
- Об’єднайте 57 грам грубо меленої кави приблизно з 4 чашками (946 мілілітрів ) води. Потім просто перемішайте і настоюйте при низьких температурах протягом 18-24 годин.
- Після того, як кава закінчив настоюватися, вилийте його через сітчастий фільтр і марлю, щоб відокремити кавову гущу від концентрату кави.
- Перелийте напій в чисту посудину і насолоджуйтеся.
Ви можете відрегулювати кількість, щоб зробити великі обсяги, які можна зберігати в холодильнику протягом двох тижнів за раз.
Резюме:
Хоча для приготування справжнього нітро кави потребує додаткового обладнання, ви можете легко приготувати каву холодного заварювання будинку, використовуючи тільки кілька інгредієнтів.
Підіб’ємо підсумок
- кава холодного заварювання під назву нітро кави має більш солодкий смак і більш густу і гладку текстуру, ніж звичайну каву.
- більш того, він менш кислий і містить більше кофеїну .
- Однак, коли мова заходить про поживну цінність і користь для здоров’я, такий як зниження м аси тіла і збільшення тривалості життя, звичайний і нітро кави мають схожі корисними властивостями.
- Не соромтеся час від часу замінювати гарячу чашку кави холодним напоєм, щоб скористатися унікальним смаком і текстурою, які нітро кави може запропонувати.