Виноград вирощують в помірних климатах по всьому світу, включаючи Південну Європу, Африку, Австралію і Північну і Південну Америку.
Виноград володіє безліччю корисних властивостей завдяки високому рівню містяться в ньому поживних речовин і антиоксидантів.
Нижче ми розглянемо 12 корисних властивостей винограду, користь для здоров’я від його вживання, харчову цінність, склад і калорійність, а також потенційні побічні ефекти і протипоказання.
Виноград — користь і шкода для людського організму (для жінки і чоловіки)
Харчова цінність, склад і калорійність винограду
Виноград містить велику кількість кількох важливих поживних речовинах.
в 100 грамах червоного або зеленого винограду міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
- Калорійність: 69 ккал (3%).
- Вуглеводи: 18,1 г (6%).
- жири: 0,2 г (0%).
- Білок: 0,7 г (1%).
- Клітковина: 0,9 г (4%).
- Вітамін C : 10,8 мг (18%).
- Вітамін K : 14,6 мкг (18%).
- Тіамін: 0,1 мг (5%).
- Холін: 5,6 мг.
- Калій: 191 мг (5%).
- Мідь: 0,1 мг (6%).
- Омега-3 жирні кислоти : 11 мг.
- Омега-6 жирні кислоти : 37 мг.
Виноград також містить незначну кількість таких вітамінів і мінералів, як вітамін A, вітамін E, рибофлавін, ніацин, вітамін B6, фолат, пантотенова кислота, бетаїн, кальцій, залізо, магній, фосфор, натрій, цинк, марганець і селен.
Одна 150 грамова порція винограду забезпечує понад чверть РСНП вітаміну K — жиророзчинних вітамінів, життєво необхідного для згортання крові і здорових кісток (2).
Він також є хорошим джерелом вітаміну C — важливого питати льного речовини і потужного антиоксиданту, необхідного для здоров’я сполучної тканини (3).
Резюме:
Виноград містить багато важливих вітамінів і мінералів, в тому числі понад чверті РСНП вітамінів C і K.
Користь винограду для організму людини
Вживання винограду може запобігти розвитку різних хронічних захворювань, таких як цукровий діабет, серцево-судинні захворювання і рак. Він також приносить користь здоров’ю очей і кісток, може захистити від вірусів, бактерій і дріжджів, поліпшити функції мозку і багато іншого. Ось чим корисний виноград для організму людини:
1. Високий вміст антиоксидантів може запобігти хронічні захворювання
Антиоксиданти — це сполуки, що зустрічаються, наприклад, в рослинах. Вони допомагають відновити пошкодження клітин, викликані вільними радикалами, які є шкідливими молекулами, що викликають окислювальний стрес.
Окислювальний стрес пов’язаний з розвитком декількох хронічних захворювань, включаючи цукровий діабет, рак і серцево-судинні захворювання (4).
Виноград містить велику кількість кількох потужних антиоксидантних сполук. Фактично в цьому плоді було ідентифіковано більше 1600 корисних рослинних сполук (5, 6).
Найвища концентрація антиоксидантів спостерігається в шкірці і насінні. З цієї причини велика частина досліджень винограду була проведена з використанням екстрактів насіння або шкірки (7).
Червоний виноград містить більшу кількість антиоксидантів через антоціанів, які надають йому колір (5).
Антиоксиданти в винограді залишаються навіть після ферментації, тому червоне вино також багато цими сполуками (8).
Одним з антиоксидантів в цьому фрукті є ресвератрол, який класифікується як поліфенол.
Були проведені численні дослідження, присвячені корисним властивостям ресвератрола, де було виявлено, що цей антиоксидант захищає від серцево-судинних захворювань, знижує рівень цукру в крові і захищає від розвитку раку (9).
Виноград також містить вітамін C, бета-каротин, кверцетин, лютеїн, лікопін і еллаговую кислоту, які також є потужними антиоксидантами (6).
Резюме:
Виноград володіє високим вмістом антиоксидантів — корисних рослинних сполук, котори е можуть захистити від хронічних захворювань, таких як цукровий діабет, рак і серцево-судинні захворювання.
2. Рослинні сполуки можуть захищати від певних типів раку
Виноград містить високий рівень корисних рослинних сполук, які можуть допомогти захиститися від розвитку певних видів раку (6).
Ресвератрол (одне із з’єднань, виявлених в цих плодах) добре вивчений з точки зору профілактики і лікування раку.
Було виявлено, що він захищає від раку, зменшуючи запалення, діючи як антиоксидант і блокуючи зростання і поширення ракових клітин в організмі (10).
Однак за протираковий ефект винограду відповідає не просто ресвератрол, а унікальна комбінація присутніх в ньому рослинних сполук. На додаток до ресвератролу, виноград також містить кверцетин, антоціани і катехіни — всі ці сполуки наділяють виноград протираковими властивостями (11).
В дослідженнях в пробірках було виявлено, що екстракти винограду блокують зростання і поширення ракових клітин товстої кишки людини (12, 13).
Крім того, одне дослідження за участю 30 осіб у віці старше 50 років показало, що вживання 450 грам винограду в день протягом двох тижнів зменшувало маркери раку товстої кишки (14).
дослідження також показали, що виноградні екстракти блокують зростання і поширення клітин раку молочної залози, як в дослідженнях в пробірках, так і на мишах (15, 16, 17).
Хоча дослідження впливу вживання винограду на рак у людей обмежені, раціон харчування, що включає багаті антиоксидантами продукти, такі як виноград, пов’язаний з меншим ризиком розвитку раку (18).
Резюме:
Виноград містить багато корисних рослинних соеди нений, таких як ресвератрол, які можуть захистити від різних видів раку, включаючи рак товстої кишки і рак молочної залози.
3. Корисний для здоров’я серця різними вражаючими способами
Існує кілька причин, чому вживання винограду корисно для вашого серця.
Може допомогти знизити кров’яний тиск
Одна 150 грамова порція винограду містить 288 мг калію, що становить 8% від РСНП (1).
Цей мінерал необхідний для підтримки здорового рівня артеріального тиску.
Низьке споживання калію пов’язано з підвищеним ризиком високого кров’яного тиску, серцево-судинних захворювань та інсульту (19).
Дослідження, що вивчало 12267 дорослих людей, показало, що люди, які споживали більш високі рівні калію в порівнянні з натрієм, рідше вмирають від захворювань серця, в порівнянні з тими, хто споживає менше калію (20).
Може допомогти знизити рівень холестерину
З’єднання, виявлені в винограді, можуть допомогти захистити від високого рівня холестерину за рахунок зниження абсорбції холестерину (21 ).
В одному дослідженні за участю 69 осіб з високим рівнем холестерину було виявлено, що вживання 500 грамів червоного винограду в день протягом восьми тижнів знижувало рівень загального холестерину і «поганого» холестерину ЛПНЩ. Білий виноград не чинив такого ж ефекту (22).
Крім того, було виявлено, що раціон харчування з високим вмістом ресвератрола, такий, як середземноморська дієта, також знижує рівень холестерину (23).
Резюме:
З’єднання в винограді і червоному вині можуть захищати від серцево-судинних захворювань. Виноград може допомогти знизити кров’яний тиск і рівень холестерину.
4. Може знизити рівень цукру в крові і захистити від діабету
Виноград містить 23 грама цукру на 150 грамову порцію, що може змусити вас запитати, чи є він гарним вибором для людей з цукровим діабетом (1).
Він має низький глікемічний індекс (ГІ) 53 — показник того, як швидко їжа підвищує рівень цукру в крові.
Крім того, сполуки, виявлені в винограді, можуть навіть знизити рівень цукру в крові. У 16-тижневому дослідженні за участю 38 чоловіків, ті, хто приймав 20 г екстракту винограду в день, відчували зниження рівня цукру в крові в порівнянні з контрольною групою (24).
Крім того, було виявлено, що ресвератрол підвищує чутливість до інсуліну, що може поліпшити здатність вашого організму використовувати глюкозу і, отже, може допомогти знизити рівень цукру в крові (25).
ресвератрол також збільшує кількість рецепторів глюкози на клітинних мембранах, що може мати позитивну вплив на рівень цукру в крові (26).
Контроль рівнів цукру в крові з плином часу є важливим фактором зниження ризику розвитку цукрового діабету.
Резюме:
Хоча виноград містить багато цукру, він має низький глікемічний індекс. Крім того, з’єднання в винограді можуть захистити від високого рівня цукру в крові.
5. Містить кілька з’єднань, які приносять користь здоров’ю очей
Рослинні хімічні речовини, виявлені в винограді, можуть захистити від поширених захворювань очей.
В одному з досліджень у мишей в раціон харчування яких додали виноград, спостерігалося менше ознак пошкодження сітківки і найкраща функція сітківки в порівнянні з мишами, які не вживали виноград (27).
В дослідженні в пробірках було виявлено, що ресвератрол захищає клітини сітківки в людському оку від ультрафіолетового світла. Це може знизити ризик розвитку вікової макулярної дегенерації (макулодистрофії) — поширеного захворювання очей (28).
Відповідно до огляду дослідження, ресвератрол може також допомогти захистити від глаукоми, катаракти та діабетичної хвороби очей (29).
Крім того, виноград містить антиоксиданти лютеїн і зеаксантин. Кілька досліджень показали, що ці сполуки допомагають захистити очі від пошкодження, що викликається синім світлом (30).
Резюме:
Виноград містить кілька сполук, таких як ресвератрол, лютеїн і зеаксантин, які можуть захистити від поширених захворювань очей, включаючи вікову дегенерацію жовтої плями, катаракту і глаукому.
6. Може поліпшити пам’ять, увагу і настрій
Вживання винограду може принести користь здоров’ю вашого мозку і поліпшити вашу пам’ять.
В 12-тижневому дослідженні за участю 111 здорових літніх людей було виявлено, що щоденний прийом 250 мг добавки винограду в день значно поліпшував показники в когнітивних тестах, в яких вимірювався увагу, пам’ять і мову в порівнянні з вихідними значеннями (31).
Інше дослідження за участю здорових молодих людей показало, що через 20 хвилин після вживання 230 мл виноградного соку у них поліпшувалися як швидкість навичок, пов’язаних з пам’яттю, так і настрій (32).
Дослідження на щурах показали, що ресвератрол поліпшив навчання, пам’ять і настрій, коли його приймали протягом 4 тижнів (33).
Крім того, мозок щурів показав ознаки поліпшення росту і кровообігу (33).
Ресвератрол також може допомогти захистити від хвороби Альцгеймера, хоча для підтвердження цього необхідні дослідження на люд ях (34).
Резюме:
Виноград містить сполуки, які можуть поліпшити пам’ять, увагу і настрій, і можуть захистити від хвороби Альцгеймера, хоча для підтвердження деяких з цих корисних ефектів необхідні дослідження з участю людини.
7. Містить багато поживних речовин, важливих для здоров’я кісток
Виноград містить багато мінералів, необхідних для здоров’я кісток, включаючи кальцій, магній, калій, фосфор, марганець і вітамін K (1, 35).
Хоча дослідження на щурах показали, що ресвератрол покращує щільність кісткової тканини, ці результати не були підтверджені у людей (36, 37, 38).
в одному дослідженні щури, що отримували ліофілізований виноградний порошок протягом 8 тижнів, мали кращу абсорбцію і утримання кальцію в кістках у порівнянні з щурами, які не отримували цей порошок (37).
в даний час відсутні дослідження впливу винограду на здоров’я кісток людини.
Резюме:
Виноград містить багато поживних речовин, важливих для здоров’я кісток, включаючи кальцій, магній, фосфор і вітамін K. Дослідження на щурах показали, що виноград може надавати захисну дію на кістки , але для підтвердження цих корисних ефектів необхідні дослідження на че ловеке.
8. Може захищати від деяких бактерій, вірусів і дріжджових інфекцій
Було виявлено, що численні з’єднання в винограді захищають від бактерійних та вірусних інфекцій, і борються з ними (39, 40).
Виноград є продуктом з високим вмістом вітаміну C, який добре відомий своїми корисними впливом на імунну систему (1, 41).
В дослідженнях пробірках було виявлено, що екстракт шкірки винограду захищає від вірусу грипу (42).
Крім того, в дослідженнях в пробірках з’єднання в винограді зупиняли поширення вірусу герпесу, вітряної віспи та дріжджів (43).
Ресвератрол може також захищати від хвороб харчового походження. Було виявлено, що при додаванні до різних типів їжі він запобігає зростання шкідливих бактерій, таких як кишкова паличка (44).
Резюме:
Виноград містить кілька з’єднань, які показали позитивні ефекти проти деяких бактерій, вірусів і дріжджових інфекцій.
9. Може уповільнити старіння і продовжити життя
Рослинні сполуки, виявлені в винограді, можуть впливати на процес старіння і тривалість життя.
Було виявлено, що ресвератрол продовжує тривалість життя у різних видів тварин ( 45).
Ця сполука стимулює сімейство білків під назвою сиртуїн, які були пов’язані з довгожительством (46).
Одним з генів, які активує ресвератрол, є ген SirT1. Це той же самий ген, який активується низькокалорійними дієтами, пов’язаними зі збільшенням тривалості життя в дослідженнях на тварин (47, 48).
Ресвератрол також впливає на кілька інших генів, пов’язаних зі старінням і довгожительством (49).
Резюме:
Виявлено, що ресвератрол в винограді активує гени, пов’язані з уповільненням процесу старіння організму і продовженням життя.
10. Може запобігти хронічні захворювання шляхом зменшення запалення
Хронічне запалення відіграє ключову роль у розвитку хронічних захворювань, таких як рак, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, артрит і аутоімунні захворювання, і це лише кілька з них (50 ).
Ресвератрол був пов’язаний з потужними протизапальними властивостями (51).
В дослідженні у 24 чоловіків з метаболічним синдромом (фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань) екстракт виноградного порошку, еквівалентний приблизно 250 грамам свіжого винограду, збільшив кількість протизапальних сполук в крові (52).
Аналогічним чином, в іншому дослідженні, проведеному за участю 75 осіб з серцево-судинними захворюваннями, було виявлено, що при прийомі екстракту винограду в формі порошку збільшується рівень протизапальних сполук в порівнянні з контрольною групою (53).
Дослідження на щурах із запальним захворюванням кишечнику ника показало, що виноградний сік поліпшував не тільки ознаки захворювання, але також збільшував рівень протизапальних сполук в крові (54).
Резюме:
Виноград містить сполуки , які можуть надавати протизапальну дію, здатне захистити від деяких захворювань серця і кишечника.
Виноград смачний, універсальний і його легко включити в здорову дієту
Виноград легко включити в здоровий раціон харчування. Ось кілька способів вживання винограду:
- Їжте виноград в свіжому вигляді в якості закуски.
- Заморожуйте виноград для вживання взимку.
- Додавайте нарізаний виноград в овочевий або курячий салат.
- Використовуйте виноград, додаючи у фруктовий салат.
- Додавайте виноград або виноградний сік в коктейль.
- Пийте 100% виноградний сік.
Резюме:
Виноград чудовий і легко включити в ваш раціон харчування. Ви можете вживати його на сніданок, обід, вечеря або просто використовувати в якості зручною, здорової закуски.
Потенційна шкода винограду для організму людини
Виноград є безпечним при вживанні в кількостях, зазвичай зустрічаються в харчових продуктах.
Виноград є можливо безпечним при прийомі всередину в лікувальних кількостях. Екстракти виноградних кісточок були безпечні при використанні в дослідженнях до 14 тижнів.
Вживання великої кількості винограду, висушеного винограду, родзинок або білого кишмишу може викликати діарею.
У деяких людей є алергічна реакція на виноград і виноградне продукти.
Деякі інші можливі побічні ефекти включають розлад шлунка, диспепсію, нудоту, блювоту, кашель, сухість у роті, біль в горлі, інфекції, головний біль і м’язові проблеми.
Особливі запобіжні заходи та попередження:
- Вагітність і грудне вигодовування : Недостатньо відомо про застосування винограду в лікарських кількостях (у формі добавок або в кількостях, що перевищують нормальні кількості їжі) під час вагітності та годування груддю. Залишайтеся на безпечній стороні і уникайте споживання більшої кількості цього фрукта.
- Згортання крові : Виноград може уповільнити згортання крові. Вживання винограду може збільшити ризик синців і кровотеч у людей з порушенням згортання крові. Проте поки повідомлень про це немає.
- Хірургія : Виноград може уповільнити згортання крові. Це може викликати додаткове кровотеча під час і після операції. Припиніть вживати виноград або приймати добавки на його основі не менше ніж за 2 тижні до запланованої операції. (55)
Підіб’ємо підсумок
- Виноград містить кілька важливих поживних речовин і потужні рослинні сполуки, які приносять користь вашому здоров’ю.
- хоча виноград містить цукор, він має низький глікемічний індекс і, як видається, не підвищує рівень цукру в крові.
- Антиоксиданти в винограді, такі як ресвератрол, зменшують запалення і можуть допомогти захиститися від раку, серцево-судинних захворювань і цукрового діабету.
- Виноград легко включити в раціон харчування, будь то в свіжому або замороженому вигляді, або у формі соку або вина.
- Щоб отримати найбільшу користь для здоров’я, віддавайте перевагу свіжому червоному винограду, а не білому.