Шанувальники сирої води називають фільтровану водопровідну воду або воду в пляшках обробленої, а сиру воду вихваляють як натуральну з унікальними смаками і корисними властивостями.
Її популярність в останні кілька років все збільшується в зв’язку з повальним збільшенням людей натуральними продуктами, так як існує твердження, що натуральна їжа для людини більш здорова.
Проте насправді, необроблена вода може бути не тільки дорогою, якщо ви купуєте її онлайн , а не збираєте її самостійно, але і може бути абсолютно шкідлива для вашого здоров’я.
В цій статті розглядаються переваги і небезпеки вживання сирої води.
чи можна пити сиру воду
Передбачувана користь сирої води
Сира вода є незмінним і необробленим натуральним продуктом, але це не означає, що вона корисна для здоров’я.
Ось деякі передбачувані корисні властивості сирої води. Прихильники сирої води говорять, що вона містить більше мінералів, ніж вода з-під крана або очищена вода.
Вони вважають, що очищення води видаляє її мінерали. В результаті вони вважають сиру воду більш поживною і кращої для здоров’я.
Однак дані свідчать про те, що вода не є основним джерелом мінералів для людей. Фактично, вода забезпечує організм людини дуже незначною кількістю поживних речовин (1).
Вміст лугів
Споживачі сирої води вважають, що її лужний рівень краще для них, в порівнянні з очищеною водою .
«Лужна рівень» відноситься до рівня pH.
значення рН являє собою число від 1 до 14, що вказує кислотність або лужність їжі, напою або продукту. Рівень pH 7 вважається нейтральним. Більш низьке число вказує на велику кислотність, в той час як більш високі показники показують, що продукт є лужним.
Лужна вода має більш високий рівень pH, ніж оброблена питна вода. Одним з імовірних переваг сирої води є те, що вона допомагає нейтралізувати кислоту в вашому організмі.
Важливо відзначити, що, хоча занадто кисле середовище в вашому організмі може мати негативні наслідки для здоров’я, занадто лужне середовище може також викликати проблеми. Надлишок лужності може сприяти змінам в шлунково-кишковому тракті і подразнень шкіри (2).
Прихильники лужної води вважають, що вона володіє очисними і омолоджують властивостями, забезпечує підтримку імунної системи і може допомогти вашому організму протистояти раку. Однак наукові дані не підтверджують ці твердження (3, 4).
Реальність така, що ваш організм тримає жорсткий контроль над рівнем pH вашої крові і тіла. Незалежно від того, чи має ваша вода pH 7, 8 або 9, це, швидше за все, не змінить рН вашого організму.
Прибуток
Шанувальники сирої води пишаються тим, що вона містить пробіотики. Хоча ця вода може містити бактерії, вони не є хорошими бактеріями, які надходять з йогурту і ферментованих продуктів, таких як квашена капуста, кимчхи, місо, комбуча тощо.
Більшість бактерій, виявлених в необробленої воді, небезпечні і можуть викликати хворобу у людей (5, 6).
у 2017 році в Ємені стався спалах холери, торкнувшись приблизно один мільйон чоловік. Холера — хвороба, викликана споживанням їжі або води, яка містить певні фекальні бактерії.
Обробка води хімічними речовинами і її фільтрація допомагає вбити шкідливі бактерії, які можуть бути присутніми в ній.
Резюме:
Хоча деякі люди, які вважають, що сира вода має безліч переваг, таких як високий рівень pH і велика кількість мінералів і прибутків, наукові дані не підтверджують ці твердження. Фактично, вони показують, що ризики переважують будь-яку можливу користь.
Шкода сирої води
Крупномірна вода може містити бактерії, віруси і хімічні речовини, які можуть завдати шкоди людям і викликати спалахи хвороб . Ось чому шкідлива сира вода:
Бактеріальне забруднення
Без належної стерилізації необроблена, нефільтроване вода може містити різні небезпечні мікроорганізми.
Це може призвести до багатьох проблем зі здоров’ям, включаючи діарею, холеру, сепсис і навіть смерть (7, 8).
у кількох дослідженнях в таких місцях, як Корея і Монголія в природній джерельній воді було виявлено кишкову паличку. Ці бактерії можуть викликати серйозні захворювання у людей (9, 10).
За даними National Geographic , тільки 2,5% світового води є свіжою і питної.
На жаль, багато країн, такі як Кувейт, Мальта, Катар, Барбадос і деякі слаборозвинені країни, не мають поновлюваних джерел прісної води. Вони в значній мірі залежать від імпорту бутильованої води, що є дорогим як для громадян, так і для навколишнього середовища.
Для поліпшення громадської охорони здоров’я багато розвинених країн застосовують методи фільтрації, хлорування і очищення суспільної питної води. Завдяки цьому випадки хвороб, що передаються через воду, таких як холера та черевний тиф, впали майже до нуля (11).
Хімічне забруднення
Питна вода надходить з підземних вод, річок, струмків і озер.
Але вона може бути забруднена побічними продуктами тваринного походження, мікробами, хімічними речовинами, фармацевтичними препаратами та іншими забруднюючими речовинами. Можливе хімічне забруднення включає миш’як, свинець, мідь, радіонукліди, а також побічні продукти дезінфекції та інші токсичні хімічні речовини (12, 13, 14, 15).
В розвинених країнах для боротьби з забруднюючими речовинами вода обробляється прийнятними рівнями хімічних речовин, таких як хлор.
Ці хімічні речовини усувають шкідливі мікроорганізми в воді. Вони також містять антикорозійні засоби, які допомагають захистити воду від забруднення, коли вона проходить через труби до вашого будинку.
Питна вода, яка не була очищена від хімічних забруднювачів, може поставити вас під загрозу хвороби і навіть смерті.
В воду центрального водопостачання додають відповідні рівні хімічних речовин. Потім вода проходить процеси фільтрації та дезінфекції, щоб позбавити воду від бактерій або вірусів.
У той час як водопровідна вода може незначно відрізнятися в залежності від місця розташування, існують стандартні процеси, що забезпечують безпеку води для споживання.
Недолік досліджень
Компанії і приватні особи, які підтримують ідею споживання сирої води, часто заявляють, що вони пили її протягом багатьох років без будь-яких проблем.
Проте існує брак досліджень з цієї теми. Джерела води (озера, річки) можуть містити різні бактерії і забруднюючі речовини в різний час, що створює ризик для здоров’я (12).
Хоча наявність бактерій або хімічних речовин у воді може не мати прямого негативного впливу на здоров’я людини, важливо відзначити, що небезпека плюс вплив рівні ризику.
Якщо ви постійно піддаєтеся впливу бактерій або токсичних хімічних речовин, ваш ризик захворювання збільшується з часом і може мати серйозні наслідки для здоров’я (16).
Резюме:
Сира вода може містити різні хімічні речовини і бактерії, які можуть привести до хвороби і навіть смерті.
Підіб’ємо підсумок
- Сира вода може виглядати недоторканою і кристально чистою, але в ній можуть ховатися бактерії і забруднювачі.
- Ризики вживання сирої води включають бактеріальне і хімічне забруднення і набагато перевершують будь-які передбачувані переваги, такі як отримання кіль їх додаткових мінералів.
- Органи охорони здоров’я згодні з тим, що, якщо ви турбуєтеся про свою питну воду, краще інвестувати в систему фільтрації або тестування, а не пити необроблену сиру воду.
- Фільтрація або кип’ятіння води, перевірка води на забруднення або вживання бутильованої води, може забезпечити вашу безпеку.