Ксиліт за зовнішнім виглядом і смаком нагадує цукор, але має менше калорій і не підвищує рівень цукру в крові.
Кілька досліджень показують, що він володіє різними важливими корисними властивостями, включаючи поліпшення здоров’я зубів.
В цій статті розглядається що таке ксиліт, його користь і потенційну шкоду для здоров’я.
![Ксиліт: що це таке, користь і шкода Ксиліт: що це таке, користь і шкода](https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921682_Ksilit-chto-eto-takoe-pol-za-i-vred.jpg)
ксиліт — що це таке , користь і шкода для організму жінки і чоловіки
Що таке ксиліт?
ксиліт є цукровим спиртом.
Хімічно цукрові спирти об’єднують молекули цукру і молекули спирту. Їх структура дозволяє їм стимулювати смакові рецептори солодкого на вашій мові.
Ксиліт присутній в невеликих кількостях у багатьох фруктах і овочах і тому вважається натуральним. Людський організм навіть виробляє невелика його кількість за допомогою нормального обміну речовин.
Він є поширеним інгредієнтом жувальних гумок без цукру, цукерок, продуктів для діабетиків і засобів для догляду за порожниною рота.
Ксиліт має такий же насолодою, як і звичайний цукор, але містить на 40% менше калорій:
- Столовий цукор : 4 ккал на грам.
- ксиліт : 2,4 ккал на грам.
Придбаний в магазинах ксиліт виглядає як білий кристалічний порошок.
Так як ксиліт — це очищений підсолоджувач, він не містить ніяких вітамінів, мінералів або білка. Тому він містить тільки порожні калорії.
Ксиліт отримують з дерев, таких як береза, або з рослинної клітковини під назвою ксілан (1).
Незважаючи на те, що цукрові спирти технічно є вуглеводами, більшість з них не підвищують рівень цукру в крові і, отже, не вважаються чистими вуглеводами, що робить їх популярними сахарозаменителями в низьковуглеводних продуктах (2).
Хоча слово «спирт» є частиною їх назви, це не той самий спирт, який п’янить вас. Цукрові спирти безпечні для людей з алкогольною залежністю.
Резюме:
Ксиліт — це цукровий спирт, який природним чином зустрічається в деяких рослинах. Хоча на вигляд і смак ксиліт схожий на цукор, він містить на 40% менше калорій.
Ксиліт і рівень цукру в крові
Одним з негативних наслідків вживання продуктів, що містять доданий цукор і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози є те, що вони можуть збільшувати рівень цукру в крові і рівень інсуліну.
через високого рівня фруктози це може також привести до резистентності до інсуліну і безлічі метаболічним проблем при споживанні у великій кількості (3, 4).
Однак ксиліт не містить фруктози і має незначний вплив на рівень цукру в крові і інсуліну (2, 5).
Тому жодне з шкідливих впливів цукру не поширюється на ксиліт.
Глікемічний індекс (ГІ) ксиліту (показник того, наскільки швидко підвищується рівень цукру в крові) дорівнює всього 7, тоді як ГІ столового цукру становить 60-70 (6).
Його також можна вважати подсластителем для схуднення, оскільки він містить на 40% менше до Алор, ніж цукор.
Для людей з цукровим діабетом, преддиабетом, ожирінням або іншими проблемами обміну речовин ксиліт є чудовою альтернативою цукру.
Хоча відповідні дослідження на людях в даний час недоступні, дослідження на щурах показують, що ксиліт може покращувати симптоми цукрового діабету, зменшувати жир в області живота і навіть запобігати збільшення маси тіла на висококалорійної дієті (7, 8, 9).
Резюме:
на відміну від столового цукру, ксиліт має незначний вплив на рівень цукру в крові і рівень інсуліну. Дослідження на тваринах свідчать вражаючу користь для метаболічного здоров’я.
Ксиліт і здоров’я зубів
Багато стоматологи рекомендують використовувати підсолоджену ксилітом жувальну гумку — і не без підстав.
дослідження показали, що ксиліт покращує здоров’я ротової порожнини і допомагає запобігти руйнуванню зубів (10).
Одним з провідних факторів ризику руйнування зубів є бактерії під назвою Стрептокок мутанс (лат. Streptococcus mutans ). Це бактерії, найбільш відповідальні за утворення зубного нальоту.
Хоча освіту певної кількості нальоту на зубах є нормою, надмірне утворення зубного нальоту призводить до того, що ваша імунна система починає атакувати присутні в ньому бактерії. Це може привести до запальних захворювань ясен, таким як гінгівіт.
Ці мешкають в ротовій порожнині бактерії харчуються глюкозою з їжі, але вони не можуть використовувати ксиліт. Таким чином, заміна цукру на ксиліт зменшує кількість їжі для шкідливих бактерій (11).
Хоча ці бактерії не можуть використовувати ксиліт в якості їжі, вони все ще поглинають його. Після поглинання ксиліту вони не можуть поглинати глюкозу — це означає, що їх виробляють енергію шляху засмічені, і вони в кінцевому підсумку гинуть.
Іншими словами, коли ви жуєте жуйку з ксилітом або використовуєте його в якості замінника цукру, шкідливі бактерії в роті вмирають від голоду (12).
в одному дослідженні підсолоджена ксилітом жувальна гумка зменшувала рівні поганих бактерій на 27-75%, в той час як рівні дружніх бактерій залишалися незмінними (13).
Дослідження на тваринах також показують, що ксиліт може збільшити засвоєння кальцію у вашій травній системі, захищаючи від остеопорозу і зміцнюючи ваші зуби (14, 15).
Дослідження на людях показують, що ксиліт ( або шляхом заміни цукру, або додавання його в ваш раціон) може зменшити ризик утворення карієсу на 30-85% (16, 17, 18).
Оскільки запалення є коренем багатьох хронічних захворювань, зменшення кількості зубного нальоту і рівня запалення ясен може прийнятий сти користь іншої частини вашого організму.
Резюме:
Ксиліт може змусити голодувати шкідливі бактерії в роті, зменшуючи утворення зубного нальоту і запобігаючи руйнуванню зубів. Це може допомогти запобігти утворенню каріозних порожнин і запальні захворювання ясен.
Ксиліт зменшує вушні і дріжджові інфекції
Ваш рот, ніс і вуха взаємопов’язані.
Тому бактерії , які живуть у роті, можуть в кінцевому підсумку викликати вушні інфекції — звичайна проблема у дітей.
Виявляється, ксиліт може знищувати деякі з цих бактерій таким же чином, як він знищує бактерії, що виробляють зубний наліт (19) .
Одне дослідження за участю дітей з рецидивуючими вушними інфекціями показало, що щоденне використання підсолодженою ксилітом жувальної гумки знижує рівень інфікування на 40% (20).
Ксиліт також бореться з дріжджами Candida albicans , які можуть привести до кандидозу. Ксиліт знижує здатність дріжджів прилипати до поверхонь, тим самим допомагаючи запобігти інфекції (21).
Резюме:
Підсолоджена ксилітом жувальна гумка може зменшити ймовірність розвитку вушних інфекцій у дітей і боротися з дріжджовими інфекціями, пов’язаними з грибками роду Кандіда.
Інша потенційна користь для здоров’я
Колаген є найпоширенішим білком в вашому організмі, який міститься у великій кількості в шкірі і сполучних тканинах.
Деякі дослідження на щурах пов’язують ксиліт зі збільшенням виробництва колагену, що може допомогти протидіяти наслідкам старіння на вашій шкірі (22, 23).
ксиліт також може бути захисним засобом від остеопорозу, оскільки він призводить до збільшення обсягу кістки і мінеральної щільності кістки у щурів (14, 24).
Майте на увазі, що для підтвердження цих корисних ефектів необхідні дослідження на людях.
Ксиліт також живить дружні е бактерії в кишечнику, діє як розчинна клітковина і покращує здоров’я травної системи (25).
Резюме:
Ксиліт може збільшити вироблення колагену і знизити ризик розвитку остеопорозу. Він також живить дружні бактерії в кишечнику.
Ксиліт дуже токсичний для собак
У людей ксиліт повільно всмоктується і не чинить помітного впливу на виробництво інсуліну.
Однак те ж саме можна сказати про собак.
Коли собаки їдять ксиліт, їх тіла приймають його за глюкозу і починають продукувати велику кількість інсуліну.
Потім клітини собаки починають абсорбувати глюкозу з кровотоку, що може привести до гіпоглікемії або низького рівня цукру в крові і навіть смерті (26).
Ксиліт в високих дозах може також надавати згубний вплив на функцію печінки у собак, викликаючи печінкову недостатність (27).
Всього 0,1 грам ксиліту на кілограм маси тіла собаки може викликати серйозні негативні наслідки, тому чихуахуа вагою в 3 кг захворіє від вживання 0,3 г ксиліту. Це менше, ніж кількість, що міститься в одній подушечці жувальної гумки.
Якщо у вас є собака, тримайте ксиліт подалі від неї або поза домом. Якщо ви вважаєте, що ваша собака випадково з’їла ксиліт, негайно відведіть її до ветеринара.
Резюме:
Ксиліт дуже токсичний для собак, що призводить до гіпоглікемії і печінкової недостатності.
Шкода ксиліту: побічні ефекти і дозування
Ксиліт зазвичай добре переноситься, але деякі люди при надмірному споживанні можуть відчувати побічні ефекти з боку шлунково-кишкового тракту.
Цукрові спирти можуть залучати воду в ваш кишечник або ферментіроваться кишковими бактеріями (28).
Це може привести до газам, здуття живота і діареї. Однак ваш організм, схоже, дуже добре пристосовується до ксиліту.
Якщо ви повільно збільшуєте споживання і даєте час вашому організму пристосуватися, ви, ймовірно, не будете відчувати жодних негативних ефектів.
Довгострокове споживання ксиліту, мабуть, цілком безпечне.
в одному дослідженні люди споживали в середньому 1,5 кг ксиліту в місяць з максимальним щоденним споживанням понад 30 столових ложок (400 грамів) без будь-яких негативних наслідків ( 29).
Люди використовують цукрові спирти, щоб підсолодити кави, чай і різні кулінарні страви. Ви можете замінити цукор ксилітом в співвідношенні 1: 1.
Якщо у вас синдром роздратованого кишечника (СРК) або непереносимість FODMAP, будьте обережні з цукровими спиртами і повністю їх уникайте.
Резюме:
Ксиліт може викликати розлад травлення у деяких людей, але високі дози добре переносяться більшістю людей.
Підіб’ємо підсумок
- в якості підсолоджувача ксиліт — відмінний вибір.
- у той час як деякі підсолоджувачі можуть викликати ризики для здоров’я, дослідження показують, що ксиліт фактично корисний для організму.
- Він не піднімає рівень цукру в крові або інсуліну, сприяє загибелі шкідливих бактерій в роті і живить дружні мікроорганізми у вашій травній системі.
- Якщо ви шукаєте більш здорову альтернативу столовому цукру, спробуйте ксиліт.