Помідор — фрукт або овоч, або ягода
У чому різниця між фруктами, ягодами і овочами?
Харчова цінність ягід, фруктів і овочів отримує більшу увагу в зв’язку з тим, що ці плоди є багатими джерелами вітамінів, мінералів і клітковини (1).
Хоча вони мають багато спільного, фрукти, ягоди та овочі також мають деякі відмінні характеристики.
Однак ці відмінності будуть сильно відрізнятися в залежності від того, розмовляєте ви з фермером або шеф-кухарем.
Ботанічна класифікація
Ботанічна класифікація ягід, фруктів і овочів в основному заснована на структурі і функції тієї частини рослини, про яку йде мова.
Фрукти і ягоди формуються з квітів, мають насіння і допомагають в процесі розмноження рослини. Деякими поширеними фруктами і ягодами є яблука, персики, чорниця і малина (2).
З іншого боку, овочі — це коріння, стебла, листя або інші частини рослини. До деяких відомих овочам відносяться шпинат, салат латук, морква, буряк і селера (2).
Кулінарна класифікація
Коли справа доходить до приготування їжі, система класифікації фруктів і овочів значно змінюється в порівнянні з тим, як вони класифікуються ботанически.
У кулінарній практиці ягоди, фрукти і овочі використовуються і застосовуються, грунтуючись головним чином на їх смакових профілях.
як правило, ягоди і фрукти мають м’яку текстуру і мають тенденцію бути більш солодкими. Вони також можуть бути кілька терпкими або різкими на смак. Вони найкраще підходять для десертів, тістечок, коктейлів, джемів або для вживання в сирому вигляді в якості закуски.
Навпаки, овочі зазвичай несолодкі і часто більш тверді. Вони, як правило, мають більш жорстку текстуру, ніж ягоди і фрукти, і, хоча деякі з них вживаються в сирому вигляді, часто перед вживанням їх готують. Вони найкраще підходять для солоних страв, таких як смажена картопля, рагу, салати і запіканки.
Резюме:
Чи є продукт ягодою, фруктом або овочем , залежить від того, як його класифікують в ботаніці і кулінарії. Ботанічна класифікація заснована на структурі і функції рослини, а кулінарна класифікація заснована на смак і застосуванні в рецептах.
Ботанічно, помідор — це ягода
Згідно з наукою, помідор — це ягода.
Все ягоди мають одне насіння або багато насіння всередині і ростуть з квітки рослини (2).
Як і інші справжні ягоди, помідори формуються з дрібних жовтих квітів на лозі і, природно, містять безліч насіння. Ці насіння згодом можуть бути зібрані і використані для вирощування великої кількості рослин помідора.
Цікаво, що деякі сучасні сорти помідорів були навмисно культивовані, щоб припинити виробництво насіння. Навіть коли це так, помідор і раніше в ботаніці вважається ягодою.
Резюме:
Ботанічно помідори є ягоду, тому що вони ростуть від квітки і містять насіння.
Вони часто класифікуються як овочі
Велика частина плутанини про те, чи є помідор ягодою, фруктом або овочем, надходить з його звичайних кулінарних застосувань.
Кулінарія — це таке ж мистецтво, як і наука, яка має тенденцію проявляти більше гнучкості щодо класифікації продуктів.
в кулінарії помідори зазвичай використовуються окремо або спільно з іншими справжніми овочами в солоних стравах. В результаті вони заслужили репутацію овоча, хоча вони технічно є ягодою по науковим стандартам.
Помідори — це не єдиний продукт, який класифікується по-різному. Фактично, це досить поширене для рослин, ботанически класифікованих як ягоди або фрукти, які будуть використовуватися в якості овочів в кулінарній практиці.
Ось інші фрукти, які часто вважаються овочами:
- Огірок
- Гарбуз
- Горохові стручки
- Перець
- Баклажан
- Абельмош їстівний (окра)
хоча це набагато менш поширене, іноді овочі вживаються більше як фрукти в деяких кулінарних рецептах.
Наприклад, ревінь часто включається в рецепти солодких десертів, хоча це овоч. Це також спостерігається в інших стравах, таких як морквяний пиріг або пиріг з солодкою картоплею (бататом).
Резюме:
Помідори зазвичай використовуються в солоних стравах, тому вони заслужили репутацію овоча. До деяких інших фруктів, які використовуються в якості овочів, відноситься гарбуз, стручки гороху і огірки.
Підіб’ємо підсумок
- Помідори ботанически визначаються як ягоди, тому що вони ростуть від квітки і містять насіння.
- Проте вони найчастіше використовуються як овоч в кулінарії.
- Нерідко кулінарні практики розмивають лінії наукових визначень того, що являє собою ягода, фрукт або овоч. Багато рослин, які вважаються овочами, насправді є ягодами або фруктами.
- У залежності від цілей і призначення помідори можна називати і ягодою, і овочем. Якщо ви розмовляєте з фермером або садівником, це ягоди. Якщо ви розмовляєте з шеф-кухарем, це овочі.
- Не дивлячись ні на що, вони є смачним і поживним доповненням до будь-якого раціону харчування.