Хоча вживання сирої картоплі може бути пов’язано з певною користю для здоров’я, є також деякі проблеми, пов’язані з його безпекою та харчовою цінністю.
В цій статті розглядається питання їдять сиру картоплю, і які корисні властивості і ризики, що визначають, чи є він корисним або шкідливим для здоров’я.
чи можна їсти сиру картоплю: користь і шкода для організму
Сиру картоплю або варену картоплю: що краще?
Сиру картоплю зазвичай має різкий смак і крохмалисту текстуру, яка неприваблива для багатьох.
З цієї причини більшість людей вважає за краще запікати, смажити або варити картоплю перед вживанням.
Це призводить до виникнення кількох помітних відмінностей в смаку, текстурі і кольорі.
Коли сиру картоплю готують, він піддається процесу під назвою реакція Майяра — хімічної реакції, яка відбувається між амінокислотами і цукром при нагріванні (1).
Е той ефект відповідає за виразний смак, характерний колір і зміна текстури приготованого картоплі.
Більш того, дослідження показують, що приготування картоплі виробляє певні сполуки, що відповідають за унікальний смак, що робить приготований картопля більш приємним на смак, по порівняно з сирим (2).
Резюме:
Сиру картоплю має різкий смак і крохмалисту текстуру. Коли картопля готують, він піддаються реакції Майяра і виробляє з’єднання, які покращують його смакові якості.
Зміст стійкого крохмалю
Сиру картоплю багатий стійким крохмалем, типом крохмалю, який ваш організм не перетравлює або засвоює. Замість цього він використовується для забезпечення енергією ваших корисних кишкових бактерій (3).
Додавання стійкого крохмалю до раціону пов’язано з безліччю потенційних корисних ефектів в відношення здоров’я людини.
Фактично, дослідження показують, що він може знизити рівень цукру в крові, поліпшити чутливість до інсуліну і сприяти відчуття ситості, тим самим допомагаючи вам скинути зайві кілограми (4, 5, 6).
Стійкий крохмаль також перетворюється в бутират — важливу коротко жирних кислоту, яка може поліпшити травлення.
Дослідження в пробірках показали, що бутират може пригнічувати запалення в товстій кишці і блокувати ріст ракових клітин товстої кишки (7, 8).
Крім того, відповідно до одного огляду, лікування бутиратом також може допомогти зменшити кілька симптомів синдрому роздратованого кишечника (СРК), включаючи здуття живота і болю в животі (9).
Резюме:
Сиру картоплю багатий стійким до рахмалом, який пов’язаний з поліпшенням рівня цукру в крові, кращою чутливістю до інсуліну, підвищеним почуттям ситості і поліпшеним здоров’ям травного тракту.
Містить більше вітаміну C
Приготування картоплі може зробити його смачніше , але це також може привести до втрати певних поживних речовин.
Сиру картоплю містить менше калорій і вуглеводів, але також менше білка, ніж приготований картопля. Крім того, він також містить трохи менше калію і вітаміну B6 (10, 11).
Проте сиру картоплю містить значно більше інших ключових мікроелементів — в два рази більше вітаміну C на грам, в порівнянні з приготованим картоплею (10, 11).
Вітамін C є важливим водорозчинним вітаміном, який діє як антиоксидант і грає роль в усьому: від виробництва колагену до імунної функції (12).
Оскільки високі температури руйнують вітамін C, вживання картоплі сирим, а не приготованим — це простий спосіб збільшити споживання цього вітаміну.
Резюме:
Сиру картоплю містить менше калорій, білка, вуглеводів і декількох мікроелементів. Проте він містить в два рази більше вітаміну C, ніж приготований картопля.
Антінутріенти можуть погіршити засвоєння поживних речовин
Картопля містить антінутріенти (антипоживні речовини), такі як білок інгібітор трипсину і лектини, які можуть заважати травленню і засвоєнню поживних речовин (13, 14).
Було виявлено, що приготований картопля знижує вміст антінутріентов, що допомагає оптимізувати засвоєння поживних речовин і запобігти їх дефіцит.
Наприклад, в одному дослідженні в пробірках було відзначено, що приготування картоплі здатне повністю інактивувати один тип інгібітора трипсину і частково інактивувати інший (15).
тим часом, в іншому дослідженні в пробірках повідомлялося, що приготований картопля усуває 50-60% вмісту лектинів (14).
Для людей з добре збалансованим раціоном харчування, антипоживні речовини навряд чи стануть проблемою.
Однак, якщо ваш раціон харчування обмежений або основною їжею для вас є зернові, бобові або бульби, приготування картоплі може бути хорошим варіантом, щоб допомогти максимально засвоїти поживні речовини.
Резюме:
Картопля містить антінутріенти, які можуть погіршити травлення і засвоєння поживних речовин. Приготування картоплі — ефективна стратегія зниження вмісту антиживильних речовин.
Може містити токсичні сполуки
Картопля містить глікоалкалоіди — тип хімічної сполуки, виявленого у членів родини пасльонових, які можуть бути токсичними при споживанні в великих кількостях.
Картопля (особливо зелений картопля) містить два типи глікоалкалоїдов: соланін і хаконін.
Коли картопля піддається впливу сонячного світла, він виробляє хлорофіл — тип рослинного пігменту, який змушує картопля ставати зеленим.
Слід зазначити, що вплив сонячного світла також може збільшити виробництво глікоалкалоїдов. Тому щоб мінімізувати споживання цих шкідливих хімічних речовин рекомендується обмежувати споживання зеленого картоплі (16).
При вживанні у високих дозах у вас можуть виникнути симптоми отруєння глікоалкалоїд, такі як сонливість, свербіж, підвищена чутливість і проблеми з травленням ( 17).
Згідно з одним дослідженням в пробірках, відварювання, запікання і жарка картоплі можуть істотно знизити загальну концентрацію глікоалкалоїдов (18).
Очищення картопляної шкірки, уникнення вживання зеленого картоплі і належне зберігання далеко від сонячного світла, також можуть знизити ризик виникнення побічних ефектів (19).
Резюме:
Картопля містить глікоалкалоіди, які утворюються при впливі сонячного світла і можуть бути токсичними для здоров’я в великих кількостях. Термічна обробка, очищення шкірки і правильне зберігання картоплі можуть допомогти звести до мінімуму вміст глікоалкалоїдів.
Може викликати проблеми з травленням
Хоча стійкий крохмаль пов’язаний з різнобічної користю для здоров’я, великі кількості, такі як ті, які містяться в сирій картоплі, можуть сприяти проблем з травленням.
Стійкий крохмаль діє як пребиотик і ферментує корисними бактеріями в кишечнику, що призводить до виникнення газів в вашої товстій кишці.
Дискомфорт в шлунку, гази і здуття живота є одними з найбільш поширених побічних ефектів, пов’язаних зі споживанням пребіотиків і стійкого крохмалю (20).
Сиру картоплю може також з більшою ймовірністю містити забруднюючі речовини і бактерії з грунту , які зазвичай знищуються при термічній обробці, збільшуючи ризик харчового отруєння.
Кращий спосіб обійти негативні симптоми — збільшувати споживання повільний але протягом кількох днів або тижнів і зменшити його або повністю припинити, якщо ви почнете помічати несприятливі побічні ефекти.
Крім того, обов’язково ретельно мийте картоплини, щоб видалити потенційні патогени і подумайте про те, щоб очищати свою картоплю перед вживанням, щоб ще більше знизити ризик зараження.
Резюме:
Вживання великої кількості стійкого крохмалю з продуктів, таких як сиру картоплю, може викликати проблеми з травленням, такі як дискомфорт в шлунку, гази і здуття живота.
Підіб’ємо підсумок
- Сиру картоплю, найчастіше здатний викликати проблеми з травленням і може містити більше антиживильних речовин і шкідливих з’єднань.
- Проте він містить значно більше вітаміну C і стійкого крохмалю, що може принести відчутну користь для здоров’я.
- По правді кажучи, як сирої, так і приготований картопля можна вживати в помірних кількостей ах як частини здорового раціону харчування. Просто дотримуйтеся всіх правил безпеки і дотримуйтесь належним методам приготування.
- Незалежно від того, як ви вважаєте за краще насолоджуватися картоплею, обов’язково ретельно мийте його, зберігайте далеко від сонячних променів і уникайте вживання зеленого картоплі.