Корисні продукти

5 причин спробувати каву по-турецьки (і як приготувати)

Це пов’язано з тим, що він готується з використанням унікального методу, який надає каві сильний смак і аромат.

В цій статті докладно розглядається кави по-турецьки і його можлива користь для здоров’я, а також простий рецепт його приготування.

5 причин спробувати каву по-турецьки (і як приготувати)

Що таке кава по-турецьки?

кава по-турецьки — це метод приготування кави, який виник в близькосхідних та європейських країнах, включаючи Туреччину, Іран і Грецію.

Він готується шляхом комбінування дрібно подрібнених кавових зерен з водою (і часто цукром) і приведення рідини в пінисту стадію, трохи не доводячи до кипіння .

Кава по-турецьки традиційно вариться в посудині з довгою ручкою під назвою «турка» або «джезава», хоча для його приготування може підійти будь-яка маленька металева посудина.

Після того, як кава досягне бажаної стадії заварювання, він разом з осадом розливається по чашках.

Кавовий осад опускається на дно чашки, а залишилася рідина споживається.

Так як кава не фільтрується, це призводить до значно більш високої концентрації кофеїну в порівнянні з іншими методами приготування (1).

Кава по-турецьки можна подавати несолодким, але зазвичай його готують з додаванням помірної кількості цукру.

Спеція під назвою кардамон — ще одна поширена добавка до кави по-турецьки.

Резюме:

Кава по-турецьки — це метод приготування, який призводить до отримання нефільтрованого кавового напою з високим вмістом кофеїну. У нього часто додають цукор, а іноді може бути доданий також кардамон.

Потенційна користь

Так як кава по-турецьки міцніше багатьох інших видів кави, він може бути корисний для організму людини .

Ось 5 причин спробувати каву по-турецьки.

1. Може підвищити атлетичну продуктивність

Кофеїн — добре вивчений натуральний стимулятор, який може підвищити спортивну і розумову працездатність.

Кава по-турецьки забезпечує висококонцентровану дозу кофеїну, яка може бути особливо корисною для спортсменів .

Дослідження, проведене за участю 20 спортсменів, показало, що учасники, які споживали каву з кофеїном, зазнали значного поліпшення в часі реакції і рівні енергії, в порівнянні з тими, хто випив кави без кофеїну (2).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  14 причин чому постійно хочеться їсти

2. Містить корисні сполуки

Оскільки кава по-турецьки є нефільтрованим, він може містити більш високі рівні корисних сполук, присутніх в традиційно заварюють каву.

Кава-боби містять корисні сполуки, такі як хлорогенова кислота, які є видами поліфенольних антиоксидантів, що приносять користь для здоров’я.

Наприклад, було виявлено, що хлорогенова кислота зменшують запалення, покращують рівень цукру в крові, рівень холестерину і знижують високий кров’яний тиск (3, 4) .

Дослідження показало, що кава, приготований з використанням дрібно подрібнених кавових зерен, містить більшу кількість хлорогенова кислота, ніж кава грубого помелу (5).

кава містить і інші сильні з’єднання, в тому числі терпеноїди, які можуть зменшити запалення, боротися з інфекцією і підтримувати здоров’я серця.

3. Може захистити від зниження розумових здібностей

Споживання кави з кофеїном може захистити ваш мозок від певних неврологічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Наприклад, огляд 11 досліджень, де вивчалися більш ніж 29 000 чоловік показав, що у тих, хто споживав найбільше кави, ризик розвитку хвороби Альцгеймера був на 27% нижче (6).

Інші дослідження показали, що споживання кави може знизити ризик виникнення інсульту, хвороби Паркінсона та деменції (7).

4. Може захищати від деяких захворювань

Вживання кави може допомогти знизити ризик розвитку деяких захворювань, включаючи цукровий діабет і серцево-судинні захворювання.

Огляд 18 досліджень показав, що кожна чашка кави, споживана в день, була пов’язана з 7% зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу (8).

Інше дослідження показало, що регулярне споживання від трьох до п’яти чашок кави в день пов’язано з 15% зниженням ризику розвитку серцево- судинних захворювань (9).

Регулярне споживання кави також пов’язано з меншим ризиком депресії, раку печінки, раку ендометрія і цирозу печінки (10, 11, 12, 13).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ріпчасту цибулю: користь і шкода для організму

5. Додавання кардамону може принести додаткову користь

Кава по-турецьки часто готують з використанням кардамону — смачною спеції, яка пов’язана з декількома корисними ефектами в відношення здоров’я.

Наприклад, кардамон містить потужні антиоксиданти , які можуть допомогти зменшити запалення і тим самим знизити ризик виникнення хронічних захворювань.

Одне дослідження на щурах показало, що екстракт кардамону ефективно пригнічує запальні з’єднання, такі як фактор некрозу пухлини-альфа (TNF-α) і інтерлейкін-6 (IL-6) (14).

Кардамон також володіє антибактеріальними і протиракові властивості (15, 16).

Резюме:

Вживання кави по Турецької може бути ефективним для підвищення рівня енергії, зменшення запалення і зниження ризику виникнення кількох хронічних захворювань.

Потенційні недоліки

Хоча кава по-турецьки може надавати вражаюче корисну дію на організм людини , він має деякі потенційні недоліки.

В нього часто додають цукор, що може негативно позначитися на здоров’ї.

Нечасте споживання підсолодженого кави не зашкодить вашому здоров’ю, але регулярне вживання будь-якого солодкого напою може збільшити ризик виникнення кількох пробле м зі здоров’ям, таких як ожиріння, високий рівень тригліцеридів і цукровий діабет 2 типу (17, 18).

Щоб уникнути споживання занадто великої кількості цукру, пийте каву по-турецьки або будь-який інший кави, без додавання цукру .

додавання в каві спецій, таких як кардамон або кориця і використання альтернативних підсолоджувачів, таких як стевія, можуть допомогти поліпшити смак без додавання цукру.

Ще одним потенційним недоліком кави по-турецьки є його високий вміст кофеїну.

Деякі люди, які чутливі до дії кофеїну, можуть відчувати порушення сну, неспокій і інші побічні ефекти при вживанні кави з кофеїном (19).

Більш того , кофеїн може підвищувати кров’яний тиск. Тому люди з високим кров’яним тиском можуть захотіти уникати цього особливо міцного виду кави (20).

Резюме:

Кава по-турецьки може містити доданий цукор, хоча ви можете зробити ваш кави більш здоровим, використовуючи замість цього корисні для здоров’я спеції або альтернативи цукру. Його високий вміст кофеїну може також викликати неприємні побічні ефекти якщо ви чутливі до дії цієї речовини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  5 Корисних властивостей червоного винного оцту

Як приготувати каву по-турецьки

Ті, хто любить насичений міцну каву можуть спробувати приготувати каву по-турецьки.

Для того, щоб правильно приготувати каву по-турецьки виконайте наступні кроки:

  1. щоб приготувати дві чашки кави по-турецьки, подрібніть кавові зерна в дрібний порошок за допомогою ручної або електричної кавомолки.
  2. Змішайте чотири чайні ложки мелених кавових зерен і цукор (при бажанні) в невеликій турці (або інший металевій посудині), що містить одну чашку (240 мл) холодної, фільтрованої води.
  3. Нагрівайте суміш на середньому і малому вогні.
  4. Коли кава опускається на дно каструлі, вам слід трохи помішувати його, намагаючись не допускати зайвого перемішування.
  5. Нагрійте суміш до появи густої піни прямо перед стадією кипіння.
  6. Вилийте суміш в малень кі чашки і додайте ложкою залишилася піну поверх кави.
  7. Дозвольте кавовій гущі осісти на дно чашки у вигляді осаду, перш ніж ви почнете його пити.
  8. Хоча це не обов’язково, в каву можна додати цукор і кардамон, в залежності від вашого індивідуального смаку.

Резюме:

Щоб приготувати каву по-турецьки, об’єднайте дрібно подрібнені кавові зерна з водою і цукром, і нагрівайте до тих пір, поки не утвориться густа пінка.

Підіб’ємо підсумок

  • Кава по-турецьки — це вид приготування насиченого кавового напою з високим вмістом кофеїну, який користується популярністю в багатьох країнах світу.
  • він є нефільтрованим, тому він має більш високу концентрацію кофеїну та інших корисних сполук, які можуть принести різнобічну користь для вашого здоров’я.
  • Проте люди, які чутливі до кофеїну, можуть захотіти уникати цього особливо міцного виду кави.
  • Краща н клуні для любителів кави — це те, що кава по-турецьки простий у приготуванні і може бути заварений в комфорті власної кухні.

Читайте також

12 Самих корисних круп для здоров’я жінки і чоловіки

elena elena

15 Напоїв і соків, що поліпшують роботу мозку

elena elena

Чи можна їсти шкірку манго?

elena elena

Тунець і лосось: що корисніше для здоров’я?

elena elena

Чорний чай: користь і шкода для організму

elena elena

Кокосове молоко: користь і шкода для організму людини

elena elena

6 Дивних корисних властивостей чорної ікри

elena elena

Чим можна замінити кокосове молоко в рецепті?

elena elena

Насіння анісу: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Залишити коментар