Природні процеси, такі як виверження вулканів, а також промислова діяльність, така як спалювання вугілля, викидають ртуть в атмосферу або безпосередньо в океан, в результаті чого вона починає накопичуватися в морських мешканців.
Споживання занадто великої кількості ртуті пов’язано з серйозними проблемами зі здоров’ям, в результаті чого вживання тунця викликає заклопотаність.
в цій статті розглядається зміст ртуті в тунці і розповідається про те, чи можна їсти цю рибу.
Причина вмісту ртуті в тунці
Тунець містить більше ртуті, ніж інші популярні морепродукти, включаючи лосось, устриці, омари, морські гребінці і тіляпія (1) .
Це пояснюється тим, що тунець харчується меншою рибою, яка вже забруднена різними кількостями ртуті. Оскільки ртуть погано виводиться з організму, з плином часу вона накопичується в тканинах тунця (2, 3).
Рівні ртуті в різних видах
Рівні ртуті в рибі вимірюються або в мільйонних частках (мд), або в микрограммах (мкг). Ось деякі поширені види тунця і їх концентрації ртуті (1):
Вид тунця
Ртуть в мд
Ртуть в мкг на 85-грамову порцію
Смугастий тунець (свіжий або заморожений) 0,144 12,24 тунець дліннопёрий (консервований) 0,350 29,75 Желтопёрий тунець (свіжий або заморожений) 0,354 30,09 тунець дліннопёрий (свіжий або заморожений) 0,358 30,43 Великоокий тунець (свіжий або заморожений) 0,689 58,57
Допустимі дози і безпечні рівні
Environmental Protection Agency (EPA) заявляє , що 0,1 мкг на кг маси тіла в день є максимальною безпечною дозою ртуті. Ця величина відома як максимально допустима доза (4).
Ваша щоденна максимально допустима доза ртуті залежить від вашої маси тіла. Множення цього числа на сім дає вам щотижневий ліміт на споживання ртуті.
Ось кілька прикладів допустимих доз на підставі різних мас тіла:
Маса тіла
Допустима доза в день (в мкг)
Допустима доза в тиждень (в мкг)
45 кг 4,5 31,5 57 кг 5,7 39,9 68 кг 6,8 47,6 80 кг 8,0 56,0 91 кг 9,1 63,7
Так як деякі види тунця містять дуже багато ртуті, одна 85-грамова порція може мати концентрацію ртуті, яка дорівнює або перевищує тижневу допустиму дозу для людини.
Резюме:
у зв’язку з тим, що тунець накопичує ртуть у великій кількості, він містить більше цього важкого металу в порівнянні з іншими рибами. Одна порція деяких видів тунця може перевищувати максимальну кількість ртуті, яке ви можете безпечно споживати в тиждень.
Небезпеки впливу ртуті
Ртуть в тунці викликає занепокоєння через ризики, пов’язані з впливом ртуті на організм людини.
Так само, як ртуть накопичується в тканинах риб з плином часу, вона може накопичуватися у вашому тілі. Щоб оцінити, скільки ртуті знаходиться в вашому організмі, лікар може перевірити її концентрацію в вашому волоссі і крові.
Вплив високих рівнів ртуті на організм може привести до загибелі клітин головного мозку і порушень дрібної моторики, пам’яті і концентрації уваги (5).
в одному дослідженні, проведеному за участю 129 дорослих осіб, пацієнти з найвищими концентраціями ртуті мали значно гірші результати в тестах на дрібну моторику, логіку і пам’ять, ніж ті, у кого були нижчі рівні ртуті (6).
Вплив ртуті також може привести до тривоги і депресії.
Дослідження, проведене за участю дорослих людей, які зазнали впливу ртуті на роботі, показало, що вони відчували значно більшу кількість симптомів депресії і тривоги і повільніше обробляли інформацію, ніж учасники контрольної групи (7).
Нарешті, накопичення ртуті пов’язано з більш високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань. Це може бути пов’язано з роллю ртуті в окисленні жирів — процесом, який може привести до цього захворювання (8).
В дослідженні, в якому вивчалися більш ніж 1800 чоловіків, ті, хто вживав найбільшу кількість риби мали саму високу концентрацію ртуті і в два рази частіше вмирали від серцевих нападів і захворювань серця (8).
Однак інші дослідження показують, що вплив великої кількості ртуті не пов’язане з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань і що користь від вживання риби для здоров’я серця може переважувати можливі ризики надмірного споживання ртуті (9).
Резюме:
Ртуть — важкий метал, який може викликати несприятливі наслідки для здоров’я. Високі концентрації ртуті у людей можуть спровокувати проблеми з мозком, погане психічне здоров’я і захворювання серця.
Як часто можна їсти тунця?
Тунець неймовірно поживний і багатий білком, корисними жирами і вітамінами , але його не можна споживати щодня.
FDA рекомендує дорослим споживати 85-140 грамів риби 2-3 рази в тиждень, щоб отримати достатню кількість омега-3 жирних кислот та інших корисних поживних речовин (10).
Проте дослідження показують, що регулярне вживання риби з концентрацією ртуті більше 0,3 мд може підвищити рівень вмісту ртуті в крові і викликати проблеми зі здоров’ям. У більшості видів тунця вміст ртуті перевищує цю кількість (1, 11).
Тому більшість дорослих повинні вживати тунця в помірних кількостях і розглянути можливість споживання іншої риби, що містить відносно мала кількість ртуті.
При покупці тунця віддавайте перевагу смугастому тунця, в якому не міститься стільки ртуті, скільки в желтопёром, дліннопёром (тунець) або великоока тунці.
Ви можете споживати смугастого тунця поряд з іншими видами морепродуктів з низьким вмістом ртуті, таких як тріска, краб, лосось і морські гребінці, дотримуючись рекомендованих 2-3 порцій на тиждень (10).
Намагайтеся уникати вживання дліннопёрого, желтопёрого і великоокого тунця більш ніж один раз на тиждень. Утримуйтеся від вживання тунця великого розміру наскільки це можливо (10).
Резюме:
Смугастий тунець містить відносно мала кількість ртуті, тому може стати частиною здорового раціону харчування. Однак дліннопёрий і тунець жовтоперий і інші великі види цієї риби мають високий рівень ртуті, тому їх споживання повинне бути обмежено або виключено.
Деякі люди повинні уникати споживання тунця
Деякі групи людей особливо сприйнятливі до ртуті і повинні обмежувати або повністю утримуватися від вживання тунця.
до них відносяться немовлята, маленькі діти і вагітні або годують грудьми жінки, або ті, хто планує завагітніти.
Вплив ртуті може вплинути на розвиток ембріонів і може привести до проблем з мозком і розвитком.
В дослідженні, проведеному за участю 135 жінок і їхніх дітей, кожна додаткова порція ртуті, споживана вагітними жінками, була пов’язана зі зменшенням на більш ніж сім балів в тестах на функції мозку у їх дітей (12).
Проте в дослідженні було відзначено, що вживання риби з низьким вмістом ртуті пов’язано з поліпшенням роботи мозку (12).
В даний час орга ни охорони здоров’я стверджують, що діти, вагітні жінки та матері-годувальниці повинні обмежити споживання тунця та інших видів риби з високим вмістом ртуті, натомість націлився на щотижневе споживання 2-3 порцій риби з низьким вмістом ртуті (4, 10).
Резюме:
Немовлята, діти і жінки, які вагітні, годують грудьми або намагаються завагітніти, повинні обмежувати або уникати вживання тунця. Проте вони можуть отримати користь з ужитку риби з низьким вмістом ртуті.
Підіб’ємо підсумок
- Вплив ртуті пов’язано з проблемами зі здоров’ям, включаючи погану функцію мозку, тривогу, депресію , захворювання серця і погіршення розвитку немовлят.
- Хоча тунець дуже поживний, він також містить велику кількість ртуті в порівнянні з більшістю інших риб.
- Тому його потрібно їсти в помірних кількостях — не кожен день.
- Ви можете безпечно вживати смугастого тунця разом з іншими рибами з низьким вмістом ртуті кілька разів на тиждень, але повинні обмежувати або уникати вживання дліннопёрого, желтопёрого і великоокого тунця, а також інших великих видів цієї риби.