Масаго є популярним інгредієнтом в азіатській кухні (в тому числі в ролах), і вважається особливим продуктом в зв’язку з його специфічним смаком.
В цій статті розглядається харчова цінність, користь і шкода масаго.
![Масаго в ролах: що це? Користь і шкода ікри мойви Масаго в ролах: що це? Користь і шкода ікри мойви](https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921663_Masago-v-rollah-chto-eto-Pol-za-i-vred-ikry-moiyvy.jpg)
масаго в ролах — що це таке і яка його користь для здоров’я
що таке Масаго?
Масаго — це їстівні яйця риби під назвою мойва (лат. Mallotus villosus ), яку іноді можна зустріти під назвою «капелан».
Ця морська лучеперих риба сімейства корюшкових вважається кормової рибою, що означає, що вона є важливим джерелом їжі для великих хижаків, таких як тріска, морські птахи, тюлені і кити.
Ці маленькі, сріблясто-зелені риби дуже нагадують сардини.
Хоча м’ясо мойви є їстівним, вона часто виловлюється з метою отримання інших продуктів, в тому числі масаго.
Близько 80% зібраної мойви використовується для виробництва рибного борошна і рибних про дуктов, а решта 20% використовуються для виробництва масаго (1).
Самки мойви починають метати ікру в віці від двох до чотирьох років і продовжують нереститися до своєї смерті.
Масаго отримують з самок мойви, коли риба сповнена ікри, але до того, як у неї з’явиться шанс нереститися.
Вона менше за розміром і дешевше, ніж популярна тобіко (ікра летючої риби) і зазвичай використовується в якості інгредієнта в суші- ролах.
Свіжий масаго має блідо-жовтий колір і часто забарвлюється яскравими відтінками — наприклад, помаранчевим, червоним або зеленим — щоб додати візуальний інтерес до страв.
Він має м’який аромат і іноді змішується з інгредієнтами, включаючи васабі, чорнилом кальмара або імбиром.
Резюме:
Масаго збирають з самок мойви, перш ніж у них з’явиться шанс нереститися. Він зазвичай використовується в якості інгредієнта в суші-ролах і часто забарвлюється, щоб додати візуальний інтерес до страв.
Низький рівень калорій, але високий рівень поживних речовин
Як і інші види ікри , масаго містить малу кількість калорій, але багато важливих поживних речовин.
Всього 28-грамова порція цієї рибної ікри містить (в% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)) (2):
- Калорійність: 40 ккал (2%).
- Вуглеводи: 0,4 г (0%).
- Жири: 1,8 г (3%).
- Білок: 6,2 г (12%).
- Вітамін C: 4,5 мг (7%).
- Вітамін E: 2 мг ( 10%).
- Рибофлавін: 0,2 мг (12%).
- Фолат: 22,4 мкг (6%).
- Вітамін B12: 2,8 мкг (47%).
- Холін: 93,9 мг.
- Фосфор: 113 мг (11%).
- Селен: 11, 3 мкг (16%).
- Холестерин: 105 мг (35%).
- Омега-3 жирні кислоти: 682 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 8,1 мг.
Рибна ікра особливо багата на вітамін B12 — важливим живильною речовиною, яке ви повинні отримувати з продуктів харчування, так як ваш організм не може виробляти його самостійно.
B12 має вирішальне значення для багатьох функцій, включаючи розвиток еритроцитів, виробництво енергії, передачу нервових сигналів і синтез ДНК (3).
Рибна ікра, така як масаго, володіє низьким вмістом вуглеводів, але багата білками і корисними жирами, такими як омега-3 жирні кислоти.
Ці поліненасичені жири допомагають регулювати запалення і життєво важливі для правильної функції вашої імунної системи, серця, гормонів і легких (4).
Крім того, рибна ікра багата амінокислотами — будівельними блоками білка — особливо глутамином, лейцином і лізин (5).
Глутамин грає важливу роль у здоров’ї кишечника та імунної функції, тоді як лейцин і лізин необхідні для синтезу білка і відновлення м’язів (6, 7).
Резюме:
Масаго має низький вміст калорій, але багатий поживними вещест вами, такими як корисні для здоров’я жири, білки, вітаміни і мінерали.
Можлива користь для здоров’я
Як і інші види морепродуктів, масаго поживний і має безліч корисних властивостей.
Багатий джерело високоякісного білка
Незважаючи на крихітний розмір ікринок, масаго є багатим джерелом високоякісного білка.
Одна 28-грамова порція ікри мойви забезпечує організм 6 грамами високоякісного білка — приблизно такою ж кількістю, як одне велике (50-грамові) яйце (8).
Білок в найбільшою мірою наповнений усіма поживними речовинами — за ним слідують вуглеводи і жири.
Додавання багатих білками продуктів, таких як масаго, до вашого раціону, може допомогти вам залишатися ситими і запобігати переїдання, що може привести до зниження маси тіла (9).
Рибна ікра — це повноцінний білок, а це означає, що ви отримуєте всі дев’ять незамінних амінокислот, необхідних вашому організму.
Природне джерело селену і вітаміну B12
Масаго є хорошим джерелом селену — мінералу, який діє як потужний антиоксидант в вашому організмі.
Селен в концентрованих кількостях зменшує окислювальний стрес і грає важливу роль в роботі щитовидної залози та імунної системи (10).
Дослідження показують, що підвищення рівня селену в крові може підсилити імунну відповідь і запобігти погіршенню розумових здібностей (11 , 12).
Масаго також має високий вміст вітаміну B12, що має вирішальне значення для здоров’я нервів і виробництва енергії, а також інших важливих функцій організму (13).
високий вміст жирних кислот Омега-3
Жирні кислоти Омега-3 є поліненасичені жири, які мають багатьма потужними корисними властивостями.
Ці особливі жири регулюють запалення, контролюють згортання крові і є невід’ємною частиною ваших кле точних мембран.
Дослідження показують, що більш високе споживання харчових продуктів, багатих жирами омега-3, пов’язане з більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи серцеву недостатність і хвороба коронарної артерії (14, 15).
Жирні сорти риби і рибні продукти, такі як масаго, є одними з кращих дієтичних джерел омега-3 жирів.
Низький вміст ртуті
Оскільки мойва є невеликий кормової рибою, вона містить набагато менше ртуті, ніж великі риби, такі як скумбрія і тунець.
Більш того, дослідження показують, що ікра риб має тенденцію містити найнижче кількість ртуті в порівнянні з іншими частинами риб, такими як органи і м’язова тканина (16).
З цієї причини рибна ікра, подібна масаго, може бути безпечно використана тими, хто хоче максимально знизити споживання ртуті.
Резюме :
Масаго містить велику кількість поживних речовин, таки х як білок, вітамін B12, селен і омега-3 жирні кислоти, які можуть надавати різні корисні дії на здоров’я людини. Крім того, ця ікра має низький рівень ртуті, що дозволяє обмежити вплив цього важкого металу.
Потенційна шкода
Хоча ікра масаго корисна для здоров’я, вона також має недоліки.
Екологічні проблеми щодо промислу мойви
у той час як масаго може бути кращим вибором, ніж інші види морепродуктів, покупці повинні бути інформовані про деякі побоювання з приводу надмірного вилову мойви, який загрожує виснаженням запасів цієї риби в світових масштабах.
Екологічні організації висловлюють невизначеність щодо популяцій мойви і побоювання з приводу деяких методів рибальства (17).
Оскільки самки мойви з ікрою часто є пріоритетом для рибалок в зв’язку з попитом на масаго, деякі екологічні організації побоюються, що цей метод може негативно вплинути на популяцію видів з плином часу (18).
Високий вміст натрію
Як і більшість інших видів риб’ячої ікри , Масаго має високий вміст натрію.
Більш того, масаго часто змішують з солоними інгредієнтами, такими як соєвий соус і сіль, для поліпшення смаку, що збільшує вміст натрію в кінцевому продукті.
деякі бренди масаго додають більше 260 мг натрію — 11% від РСНП — в крихітну 20-грамову порцію (1-чайна ложка) (19).
Хоча більшості людей не потрібно дотримуватися дієти з низьким вмістом натрію, надлишкове споживання солі може негативно вплинути на здоров’я і може призвести до підвищення артеріального тиску у чутливих до солі людей (20, 21).
Ризик алергічної реакції
Оскільки масаго є морепродуктів, люди, які страждають алергією на рибу і молюсків, повинні уникати його вживання.
рибна ікра містить вітеллогенін — білок жовтка ікринок риб, ідентифікований як потенційний алерген (22).
Більш того, рибна ікра може навіть викликати алергічні реакції у людей без алергій на морепродукти. При алергічної реакції на масаго ви можете відчувати такі симптоми, як висип, звуження дихальних шляхів і низький кров’яний тиск (23).
В Японії рибна ікра є шостим найбільш поширеним харчовим алергеном (24).
Може поєднуватися з шкідливими інгредієнтами
Багато компаній поєднують масаго з хворими інгредієнтами, такими як кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози і глутамат натрію (Е621).
Регулярне споживання кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози пов’язано зі збільшенням маси тіла, резистентністю до інсуліну та запаленням (25).
Глутамат натрію — поширена харчова добавка, використовувана для поліпшення смаку в таких продуктах, як масаго.
Дослідження показують, що глутамат натрію може приводити до несприятливих реакцій у деяких людей, таким як головний біль, слабкість і почервоніння шкіри (26).
Резюме:
Масаго може містити велику кількість натрію і шкідливі інгредієнти, такі як глутамат натрію і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Крім того, деякі методи промислу мойви викликають екологічні проблеми.
Як додати масаго в свій раціон
Масаго — унікальний інгредієнт, який можна використовувати кількома способами.
Полухрустящая текстура і солоний смак роблять масаго ідеальним доповненням до азіатських страв або закусок.
Ікру мойви можна придбати в рибних магазинах та супермаркетах з різними смаками, такими як імбир, васабі і чорнило кальмарів.
Ось кілька способів додати масаго до вашого раціону:
- Покривайте домашні суші-роли декількома чайними ложками масаго.
- Змішайте масаго, сир і фрукти на тарілці для отримання смачною закуски.
- Використовуйте масаго для приготування страв з рису.
- Додайте масаго в азіатську локшину.
- Покривайте рибу масаго для поліпшення смаку.
- Змішайте масаго з васабі або пряним майонезом і використовуйте в якості начинки в суші-ролах.
в зв’язку з тим, що масаго зазвичай містить багато солі, вам потрібно всього лише невелика кількість, щоб поліпшити смак і харчову цінність ваших страв.
Хоча ця ікра найчастіше використовується в японській кухні, її можна включити в безліч рецептів, які добре поєднуються з чимось то солоним.
Резюме:
Масаго можна додати в азіатські страви, такі як локшина, рис і суші-роли. Ця ікра також може бути включена в начинки і використовуватися в якості приправи для риби.
Підіб’ємо підсумок
- Масаго — це ікра мойви.
- Масаго часто використовується в ролах і інших азіатських стравах.
- Ця ікра багата білком і живильними речовинами, такими як омега-3, селен і вітамін B
- Уникайте продуктів, що містять нездорові інгредієнти, такі як додана сіль, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози або глутамат натрію, і не їжте масаго, якщо ви чутливі до солі або маєте алергію на морепродукти.
- Однак, якщо ви добре переносите морепродукти і шукаєте цікавий інгредієнт, який поліпшить смак домашніх суші-ролів та інших солоних страв, спробуйте додавати масаго.