Саме тому у багатьох людей виникає маса питань — з чого вони зроблені, і чи є вони корисними для здоров’я або ж можуть завдати шкоди організму.
В цій статті пояснюється все , що вам потрібно знати про крабових паличках.
Крабові палички — що це таке, чи можна їх їсти чи вони шкідливі для здоров’я
Що таке крабові палички?
крабові палички виробляють з сурімі — подрібненого до стану пасти рибного філе, з якого попередньо були видалені всі кістки, жир і небажані частини. Ця паста змішується з іншими інгредієнтами перед нагріванням і пресуванням в форми, що імітують крабове м’ясо (1, 2, 3, 4).
Хоча крабові палички виробляються з морепродуктів, вони зазвичай не містять м’яса крабів, крім крихітного кількості екстракту краба, який іноді додають для ароматизації.
Риба сайда, яка має м’який колір і запах, зазвичай використовується для виготовлення сурімі. Ця риба також використовується для виготовлення рибних паличок і інших панірованих рибних продуктів (1).
Упаковки крабоподобних продуктів можуть бути позначені як «імітація крабового м’яса», «морепродукти з крабовим смаком» або «морепродукти сурімі». В Японії сурімі часто називають камабоко (5).
Резюме:
Крабові палички виробляють з сурімі, який є подрібненим до стану пасти рибним м’ясом — часто з сайди, минтая, хека та інших риб. Після створення пасти з філе риб, її об’єднують з іншими інгредієнтами, нагрівають і пресують у вигляді крабового м’яса.
Харчова цінність поступається справжньому крабові м’яса
Справжнє крабове м’ясо містить значно більше декількох живильних речовин в порівнянні з імітаційним крабовим м’ясом (крабовими паличками).
Ось порівняння складу крабових паличок і камчатського краба на 85-грамову порцію (6, 7):
Крабові палички
Камчатський краб
Калорійність 81 ккал 82 ккал Жир, який включає: 0,4 г 1,3 г — Омега-3 жирні кислоти 25,5 мг 389 мг Всього вуглеводів, які включають: 12,7 г 0 г — Крохмаль 6,5 г 0 г — Додані цукру 5,3 г 0 г Білок 6,5 г 16,4 г Холестерин 17 мг 45 мг Натрій 715 мг 911 мг Вітамін C 0% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) 11% від РСНП Фолат 0% від РСНП 11% від РСНП Вітамін B12 8% від РСНП 163% від РСНП Магній 9% від РСНП 13% від РСН П Фосфор 24% від РСНП 24% від РСНП Цинк 2% від РСНП 43% від РСНП Мідь 1% від РСНП 50% від РСНП Селен 27% від РСНП 49% від РСНП
Хоча обидва цих продукту мають практично однакову кількість калорій , 61% калорій в крабових паличках доводиться на вуглеводи, тоді як 85% калорій в камчатському краба надходять з білка — ні від вуглеводів (6, 7).
Якщо ви намагаєтеся збільшити споживання білка і зменшити споживання вуглеводів — наприклад, якщо ви дотримуєтеся низькокалорійної або кетогенной дієти — даний крабове м’ясо краще підходить для ваших цілей.
У порівнянні з крабовими паличками, справжній краб також містить значно більше декількох вітамінів і мінералів, включаючи вітамін B12, цинк і селен . Це частково пов’язано з тим, що деякі поживні речовини вимиваються під час обробки сурімі (5, 8).
З іншого боку, даний крабове м’ясо містить більше натрію, ніж імітаційне крабове м’ясо, хоча обидва вони вносять великий вклад в щоденний допустиму межу в 2300 мг. Сіль часто додається як до справжнього, так і до імітаційного крабові м’яса, хоча кількість варіюється в залежності від бренду (9).
Нарешті, справжній краб зазвичай містить більше омега-3 жирних кислот, ніж крабові палички. Хоча виробники крабових паличок можуть додавати омега-3 жири в свої продукти, ця практика, як правило, не поширена (10, 11).
Резюме:
Незважаючи на подібне кількість калорій, крабові палички містять більше вуглеводів і менше білка, омега-3 жирних кислот і декількох вітамінів і мінералів, в порівнянні зі справжнім крабовим м’ясом.
Виробляються з багатьох інгредієнтів
Основним інгредієнтом крабових паличок є сурімі, який зазвичай становить 35-50% продукту за вагою (12).
У виробництві крабових паличок також використовуються інші основні інгредієнти, такі як (2, 5, 13, 14):
- вода : Як правило, другим інгредієнтом, який використовується в великих кількостях в крабових паличках, є вода. Вона необхідна для отримання правильної текстури і контролю витрат на продукт.
- Крохмаль : Картопляний, пшеничний або кукурудзяний крохмаль часто використовуються для ущільнення сурімі і роблять його заморожують. Однак, якщо для скорочення витрат використовується надлишкова кількість крохмалю, продукт може стати липким і м’яким.
- Білок : Білок яєчного білка найбільш часто використовується у виробництві крабових паличок, але можуть також використовуватися інші білки, такі як соєвий. Це підвищує вміст білка в крабових паличках і покращує його текстуру і колір.
- Цукор і сорбіт : Вони допомагають продукту витримувати заморожування і відтавання. Вони також роблять його трохи солодким.
- Рослинна олія : Соняшникова, соєва або інші рослинні масла іноді використовуються для поліпшення текстури, білого кольору і терміну придатності.
- сіль (хлорид натрію) : Крім поліпшення смаку сіль допомагає подрібненої рибі сформувати міцний гель. Хлорид калію, який виконує ті ж функції, може бути частково замінений сіллю.
Після об’єднання цих інгредієнтів з консервантами та іншими добавками суміш готують і пресують в бажані форми, а також герметизують і пастеризують, щоб знищити потенційно шкідливі бактерії (5).
Резюме:
Основним інгредієнтом крабових паличок є сурімі, який зазвичай змішується з водою, крохмалем, цукром, яєчними білками, рослинним маслом, сіллю і добавками.
Містять барвники, консерванти та інші добавки
Кілька добавок, в тому числі деякі, яких ви вважаєте за краще уникати, зазвичай додають в крабові палички для досягнення бажаного кольору, смаку і стабільності.
Ось найбільш часто використовувані добавки в крабових паличках (1, 5, 12):
- Стабілізатори : вони допомагають інгредієнтів злипатися і стабілізують продукт. Ось приклади стабілізаторів — карагенан і ксантанова камедь.
- Червоні барвники : Кармін, який витягується з крихітних комах під назвою кошеніль, широко використовується для забарвлення крабових паличок. Також може бути використана паприка, екстракт бурякового соку і лікопін з томатів.
- Глутамати : Глутамат натрію (E621) і аналогічне з’єднання, інозінат динатрію, можуть служити підсилювачами смаку.
- Інші ароматизатори : До них відносяться натуральний екстракт краба, штучні ароматизатори краба і мирин (ферментоване рисове вино).
- Консерванти : Бензоат натрію і кілька добавок на основі фосфатів регулярно використовуються для збільшення терміну придатності.
Незважаючи на те, що деякі з цих добавок зазвичай визнаються безпечними FDA, їх вживання пов’язане з проблемами зі здоров’ям і може потребувати подальшого вивчення (15).
Наприклад, глутамат натрію може викликати головні болі у деяких людей, в той час як карагенан пов’язаний з пошкодженням кишечника і запаленням в дослідженнях на тварин і в пробірках (16, 17, 18) .
Крім того, дослідження показують, що фосфатні д обавкі можуть привести до пошкодження нирок і збільшення ризику розвитку захворювань серця — почасти тому, що високий рівень споживання фосфату з добавок може пошкодити кровоносні судини. Люди із захворюваннями нирок схильні до вищого ризику (19, 20).
Крім того, деякі люди можуть бути збентежені знанням того, що кармін, часто використовуваний для забарвлення крабових паличок, витягується з комах.
Резюме:
В крабових паличках використовується кілька добавок для досягнення бажаного кольору, смаку і стабільності. Деякі з них пов’язані з потенційними проблемами зі здоров’ям.
Потенційні переваги
Існує кілька причин, за якими крабові палички популярні. Однією з них є їх доступна ціна, яка становить близько 1/3 вартості справжнього краба (1).
Крабові палички також зручні, так як їх можна додавати в різні страви без попереднього приготування.
Якщо вас турбують добавки в крабових паличках, є більш здорові версії цього продукту.
Наприклад, деякі бренди використовують у виробництві більш натуральні інгредієнти, такі як гороховий крохмаль, тростинний цукор, морська сіль, вівсяна клітковина і натуральні ароматизатори.
Крім того, деякі продукти не містять глютену і виготовлені без генетично модифікованих (ГМО) інгредієнтів.
Однак ці більш натуральні продукти, як правило, коштують приблизно на 30% дорожче і не так широко доступні.
Резюме:
Крабові палички доступні і зручні. Кілька брендів містять більше натуральних інгредієнтів, але вам доведеться за це більше платити.
Потенційні недоліки
Крім того факту, що крабові палички являють собою сильно оброблену, що містить велику кількість добавок і менш поживну версію справжнього краба, вони також призводять до екологічних і алергічних проблем.
Вплив на навколишнє середовище
Риба, яка використовується для виготовлення сурімі, піддався переловили — наражаючи на небезпеку таких тварин, як сивучи , які їдять сайду, минтай і іншу рибу — або виловлюється способами, які завдають шкоди природному середовищі іншої морського життя.
Проте виробники сурімі все частіше використовують інші види морепродуктів з білим м’ясом, такі як тріска, тихоокеанський минь і кальмар (1, 12).
У виробництві крабових паличок також може бути використаний не риб’яче м’ясо, наприклад, куряче м’ясо, яловичина або свинина — хоча це незвично (1, 14, 21).
Інша екологічна проблема полягає в тому, що мелене м’ясо риби, що використовується для приготування сурімі, миється кілька разів для поліпшення кольору, текстури і запаху. Це вимагає великої кількості води і утворює стічні води, які повинні оброблятися таким чином, щоб вони не забруднювали океани і не шкодили рибі (1).
Неправильна маркування, продовольча безпека і харчова алергія
Деякі упаковки крабових паличок не мають точного опису містяться в них інгредієнтів, що погіршує безпеку і підвищує ризики алергії.
що містяться в них інгредієнти неможливо ідентифікувати без спеціального тестування.
Під час перевірки 16 видів крабових паличок на основі сурімі, куплених в Іспанії і Італії, в 25% з них були вказані види риб, відмінні від тих, які були ідентифіковані аналізом ДНК.
Більша частина неправильно маркованих продуктів була імпортована з азіатських країн . На деяких упаковках навіть не було позначено, що сурімі було зроблено з риби — одного з найбільш часто викликають алергію продуктів. Вказівка на упаковці інформації про наявність поширених харчових алергенів потрібно в країнах ЄС і США, в тому числі для імпортованих товарів (12, 22).
Неточні і недостатні відомості про склад продукту підвищують ризик алергічної реакції на інгредієнт, який не розкривається належним чином на етикетці.
Неправильна маркування також приховує потенційно токсичну рибу. Фактично, два з немаркованих азіатських продуктів сурімі містили види риб, пов’язані з виникненням сигуатера — найбільш часто зустрічається захворювання, пов’язаного з наявністю біологічного отрути в м’ясі деяких рифових риб (12, 23).
Якщо у вас є харчові алергії, краще уникати вживання невідомих крабових паличок, наприклад, в закусках на святі, оскільки вони можуть містити поширені алергени, включаючи рибу, екстракт крабів, яйця і пшеницю (13).
Резюме:
Сайда, минтай та інші види риби, які використовуються у виробництві сурімі, іноді видобуваються способами, які можуть завдати шкоди іншим морським мешканцям, а виробництво крабових паличок використовує надмірну кількість води. Морепродукти, використовувані в крабових паличках, іноді неправильно маркуються, що може підвищити безпеку харчових продуктів і знизити ризики алергії.
Підіб’ємо підсумок
- Крабові палички — це високо оброблена їжа, приготована шляхом комбінування подрібненої риби з крохмалем, яєчними білками, цукром, сіллю і добавками для імітації смаку, кольору і текстури справжнього крабового м’яса.
- Хоча цей продукт значно дешевше, ніж справжній краб, він також менш поживний і містить сумнівні добавки.
- Якщо ви готуєте страву з особливої нагоди і не готові витрачати велику кількість грошей на м’ясо справжнього краба, крабові палички — хороша альтернатива, яка проста у використанні.
- Однак для щоденного вживання краще віддавати перевагу доступним за ціною, мінімально оброблених білкових продуктів, таким як тріска, курка і пісна яловичина.