Незважаючи на те, що це молочний продукт, згущене молоко з цукром виглядає і має смак, відмінний від звичайного молока. Це солодший, більш темний на колір продукт, який має більш густу, вершкову структуру.
Згущене молоко з цукром також має тривалий термін зберігання, що робить його популярним інгредієнтом в стравах по всьому світу.
В цій статті розглядається харчова цінність згущеного молока з цукром, його користь і потенційна шкода.
Згущене молоко — користь і шкода для здоров’я людини, склад і калорійність
згущене молоко з цукром і концентроване молоко — в чому різниця?
концентрований молоко і згущене молоко з цукром отримують шляхом видалення трохи більше половини води з коров’ячого молока (1).
з цієї причини ці назви часто використовуються як взаємозамінні — але вони трохи відрізняються.
Основна відмінність полягає в тому, що згущене молоко з цукром містить доданий цукор в якості консерванту , який допомагає продовжити термін його придатності (1, 2).
З іншого боку, концентроване молоко пастеризується (нагрівається при високих температурах) для продовження терміну придатності. Оскільки до нього не додаються інгредієнти, ви можете додати в нього воду і отримати рідина, яка по живильній цінності нагадує коров’яче молоко.
Підсолоджене згущене молоко набагато солодший коров’ячого, навіть якщо ви додасте в нього воду.
Резюме:
Згущене молоко з цукром і концентроване молоко отримують шляхом видалення трохи більше половини води з коров’ячого молока. Однак згущене молоко з цукром містить додані цукру, а концентроване молоко — немає.
Скільки цукру міститься в згущеному молоці?
Як концентроване, так і підсолоджене згущене молоко містять деякі природні цукру з молока, з якого вони зроблені.
Однак згущене молоко з цукром містить набагато більше цукру, ніж концентроване молоко, так як в нього під час виготовлення додається цукор.
Наприклад, в 30 мл згущеного молока з цукром міститься трохи більше 15 г цукру, в той час як така ж кількість концентрованого молока містить трохи більше 3 г (3, 4).
Резюме:
Згущене молоко з цукром містить приблизно в п’ять разів більше цукру, ніж міститься в концентрованому молоці, так як в нього під час виготовлення як консервант додається цукор.
Харчова цінність, склад і калорійність згущеного молока
Згущене молоко з цукром містить багато цукру. Проте так як воно зроблено з коров’ячого молока, воно також містить білок і жир, а також ряд вітамінів і мінералів.
Ці ласощі має дуже високу енергетичну щільність — всього 2 столові ложки (30 мл) згущеного молока з цукром містять (у% від рекомендованої добової норми споживання) (3):
- Калорійність: 90 ккал (4%).
- Вуглеводи: 15,2 г (5 %).
- Жири: 2,4 г (4%).
- Білок: 2,2 г (4%).
- Рибофлавін: 0, 1 мг (7%).
- Кальцій: 79,5 мг (8%).
- Фосфор: 70,8 мг (7%).
- селен: 4,1 мкг (6%).
- Омега-3 жирні кислоти: 33,9 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 60,5 мг.
Резюме:
Більша частина згущеного молока з цукром — це цукор. Проте воно також містить деяку кількість білка, жиру, вітамінів і мінералів.
Потенційна користь згущеного молока
Хоча деякі люди можуть уникати вживання підсолодженого згущеного молока з-за великої кількості калорій , яке вона носить, цей продукт все ж має деякі переваги.
Тривалий термін придатності
Доданий цукор в підсолодженому згущеному молоці продовжує його термін придатності.
воно може зберігатися в банках протягом дуже тривалого часу без охолодження — часто до року.
Однак після розтину його слід зберігати в холодильнику, а термін його зберігання різко скорочується приблизно до двох тижнів. Завжди перевіряйте інструкції на вашій банку, щоб максимізувати свіжість.
Забезпечує організм додатковими калоріями і білком
Висока калорійність робить згущене молоко з цукром чудовим інгредієнтом для людей, які намагаються набрати вагу.
Фактично, збагачення ранкової вівсяної каші всього 2 столовими ложками (30 мл) згущеного молока з цукром додасть до вашої їжі додатково 90 калорій і 2 грами білка (3).
Використання згущеного молока з цукром для підвищення калорійності може бути більш корисним, ніж використання тільки цукру, так як цей продукт також містить додаткову кількість білка, жиру і деяких корисних для кісток мінералів, таких як кальцій і фосфор.
Резюме:
Ви можете зберігати згущене молоко протягом тривалого періоду часу без охолодження. Високий рівень вмісту поживних речовин також робить його відмінним інгредієнтом для збагачення продуктів і підвищення їх калорійності для тих, хто в них потребує.
Потенційна шкода згущеного молока
Хоча використання підсолодженого згущеного молока має деякі переваги, воно також може мати деякі недоліки.
Містить багато калорій
Велика кількість калорій в невеликому обсязі згущеного молока з цукром може бути, як позитивним, так і негативним, залежно від ваших потреб.
для людей, які намагаються набрати вагу, воно може бути відмінним інструментом, але для тих, хто намагається схуднути, воно може додавати додаткові непотрібні калорії.
Не підходить для людей з непереносимістю молока або лактози
Згущене молоко з цукром виготовляється з коров’ячого молока і, таким чином, містить як білки молока, так і лактозу.
Якщо у вас алергія на молочний білок або ви не переносите лак тозу, тоді цей продукт вам не підходить.
Деякі люди з непереносимістю лактози можуть переносити невелику кількість лактози протягом дня (5).
Якщо це так, зверніть увагу, що згущене молоко з цукром містить більше лактози в меншому обсязі.
Незвичайний смак
у той час як деякі люди можуть насолоджуватися солодким, унікальним смаком підсолодженого згущеного молока, інші можуть знаходити його неприємним.
Як правило, воно занадто солодке, тому не підходить в якості заміни звичайного молока. Тому його не завжди можна використовувати в якості замінника в рецептах, особливо в несолодких блюдах.
Резюме:
Підсолоджене згущене молоко має високий вміст калорій і непридатне для людей з алергією на білки коров’ячого молока або непереносимістю лактози. Його солодкий смак може відштовхувати деяких людей і, як правило, не може служити гарною заміною звичайного молока в рецептах.
Як його використовувати
Згущене молоко з цукром використовується у всьому світі в різних продуктах і напоях, включаючи випічку, солодкі запіканки і навіть кави.
його густа кремова текстура і солодкий смак роблять його чудовим інгредієнтом в десертах.
Наприклад, в Бразилії його використовують для приготування традиційних трюфелів, відомих як брігадейро. У США і Великобританії воно є важливим інгредієнтом в лаймовому пирозі і часто використовується для приготування помадки.
Для надання особливого смаку підсолоджене згущене молоко додається в гарячий і холодний кави по всій Південно-Східній Азії.
Ви можете приготувати морозиво, тістечка або навіть додати його до певних солодко-солоним рагу і супів, щоб зробити їх більш вершковими.
Просто пам’ятайте, що воно може бути надто солодким, щоб добре підходити для більшості солоних страв.
Резюме:
Згущене молоко з цукром — це універсальний калорійний молочний продукт, який можна використовувати для приготування або поліпшення смаку різноманітних страв, включаючи десерти , запіканки і навіть кави.
Підіб’ємо підсумок
- Згущене молоко з цукром отримують, видаляючи велику частину води з коров’ячого молока.
- Воно більш солодке і калорійне, ніж концентроване молоко, так як цукор додається в якості консервант а.
- Воно може покращувати смак десертів, кави та деяких рагу, але не підходить для людей з алергією на молочний білок або непереносимістю лактози.
- Якщо ви є шанувальником його унікального смаку, насолоджуйтеся згущеним молоком з цукром, з огляду на його калорійність та вміст цукру.