Проте між цими двома видами цукру існує кілька відмінностей.
В цій статті розглядається різниця між буряковим і тростинним цукром, що допоможе вам зрозуміти, який з них корисніше для здоров’я. (1)
Що таке буряковий цукор?
Буряковий цукор отримують з рослини під назвою цукровий буряк — коренеплід, тісно пов’язаний з буряком і мангольдом (2) .
Поряд з цукровою тростиною цукровий буряк є одним з найбільш поширених рослин, використовуваних для виробництва білого цукру (3).
цукровий буряк також використовується для виробництва інших видів рафінованого цукру, таких як патока і коричневий цукор (4).
Однак, оскільки джерела цукру не завжди вказуються на упаковках харчових продуктів і етикетках, може бути важко визначити, чи містять вони буряковий цукор або тростинний цукор.
Резюме:
Буряковий цукор виробляється з цукрового буряка. Поряд з тростинним цукром це один з найпоширеніших видів рафінованого цукру на ринку.
Відмінності у виробництві
Одним з найбільших відмінностей між буряковим і тростинним цукром є метод їх переробки і виробництва.
Буряковий цукор виробляється з використанням процесу, який включає в себе тонку нарізку цукрового буряка для вилучення натурального цукрового соку.
Сік очищається і нагрівається для створення концентрованого сиропу, який кристалізується з утворенням гранульованого цукру .
Очеретяний цукор виробляється аналогічним способом, але іноді обробляється з використанням кісткового вугілля — інгредієнта, одержуваного шляхом обвуглювання кісток тварин. Кістяний вугілля допомагає відбілити і відфільтрувати білий цукор (5).
Незважаючи на те, що в кінцевому продукті не міститься кістяного вугілля, люди, охочі скоротити споживання їжі, приготовленої з використанням продуктів тваринного походження, такі як вегани або вегетаріанці, можуть прийняти це до уваги.
Майте на увазі, що інші продукти, такі як активоване вугілля, часто використовуються при переробці білого цукру в якості веганскої альтернативи кістковому вугіллю (6).
Резюме:
Виробництво цукру з цукрового буряка не передбачає використання кісткового вугілля або активованого вугілля, який використовується для відбілювання та фільтрації тростинного цукру.
Відмінності в смаку і ефекти в рецептах
Хоча тростинний цукор і буряковий цукор практично ідентичні з точки зору харчової цінності, вони можуть працювати по-різному в рецептах.
Це, принаймні частково пов’язано з явними відмінностями в смаку, котори е можуть вплинути на те, як ці види цукру змінюють смак ваших страв.
На відміну від бурякового цукру тростинний цукор має більш солодкий післясмак і більш фруктовий аромат (7).
Крім того , деякі кухарі та пекарі вважають, що різні види цукру змінюють текстуру і зовнішній вигляд кінцевого продукту в деяких рецептах.
зокрема, вважається, що тростинний цукор карамелізується легше і в результаті виходить більш однорідний продукт, на відміну від бурякового цукру. Буряковий цукор, з іншого боку, може надати кондитерських виробів більш хрустку текстуру, і володіє унікальним смаком, який добре працює в деяких хлібобулочних виробах.
Резюме:
Буряковий цукор і тростинний цукор мають невеликі відмінності в смаку і можуть працювати по-різному в рецептах.
Схожа харчова цінність
Між тростинним цукром і буряковим цукром може бути кілька відмінностей, але в відношення поживної цінності вони практично ідентичні.
Незалежно від джерела, рафінований цукор являє собою по суті чисту сахарозу — з’єднання, що складається з молекул глюкози і фруктози (8).
з цієї причини споживання великої кількості бурякового або тростинного цукру може сприяти збільшенню маси тіла і розвитку хронічних захворювань, таких як цукровий діабет, хвороби серця і проблеми з печінкою (9).
Медичні організації, такі як American Heart Associa tion , рекомендують обмежити споживання цукру до 6 чайних ложок (24 г) в день для жінок і до 9 чайних ложок (36 г) в день для чоловіків (10).
Це відноситься до всіх формам тростинного і бурякового цукру, включаючи білий цукор, коричневий цукор, патоку, турбінадо і цукор, що міститься в багатьох оброблених продуктах, таких як солодощі, безалкогольні напої і десерти.
Резюме:
Як тростинний цукор, так і буряковий цукор по суті є сахарозою, яка може призвести до ураження при вживанні у великих кількостях.
Часто генетично модифікований
Багато споживачів вважають за краще тростинний цукор замість бурякового через побоювання з приводу генетично модифікованих організмів (ГМО).
за оцінками, в США близько 95% цукрового буряка генетично модифіковані (11).
І навпаки, весь цукровий очерет, вироблений в даний час, вважається не ГМО.
Деякі люди віддають перевагу генетично модифікованим культурам як стійкого джерела їжі, що володіє високою стійкістю до комах, гербіцидів і екстремальних погодних умов (12).
тим часом, інші вважають за краще уникати ГМО через проблеми стійкості до антибіотиків, харчової алергії і інших можливих несприятливих впливів на здоров’я (13).
Хоча деякі дослідження на тваринах показали, що споживання ГМО може надавати токсичну дію на печінку, нирки, підшлункову залозу і репродуктивну систему, дослідження воздейст вія на людину все ще обмежені (14).
Однак інші дослідження показали, що люди можуть безпечно вживати ГМО-культури, і що вони мають схожий зі звичайними культурами профіль поживних речовин (15, 16).
Якщо ви турбуєтеся про ГМО-культурах, краще вибрати тростинний цукор або не містить ГМО буряковий цукор, щоб мінімізувати вплив ГМО.
Резюме:
Більшість цукрового буряка в США генетично модифіковане, в той час як цукрова тростина, як правило, не містить ГМО.
Підіб’ємо підсумок
- Буряковий і тростинний цукор трохи розрізняються по смаку і можуть по-різному працювати в кулінарії і випіканні.
- на відміну від тростинного цукру, буряковий цукор виробляється без використання кісткового вугілля, що може бути важливо для веганів або вегетаріанців.
- Тим Проте деякі можуть віддати перевагу тростинний цукор, так як він з меншою ймовірністю містить інгредієнти ГМО.
- Однак , Коли справа доходить до турботи про здоров’я, вам слід пам’ятати, що буряковий цукор і тростинний цукор складаються з сахарози, яка може бути шкідливою для вашого здоров’я при вживанні у великій кількості.
- Тому, хоча можуть бути відмінності між цими двома формами цукру, споживання будь-якого типу має бути помірним.