Передбачувані корисні властивості артишоку включають зниження рівня цукру в крові і поліпшення травлення, здоров’я серця і печінки.
Екстракт артишоку, який містить високі концентрації сполук, знайдених в рослині, також стає все більш популярним в якості добавки.
Ось 8 головних корисних властивостей артишоку і екстракту артишоку, і протипоказання до його застосування і вживання.
Артишок — корисні властивості і протипоказання
1. Багатий поживними речовинами: склад артишоку
Артишоки містять велику кількість потужних поживних речовин. Середній артишок (128 грам в сирому вигляді, 120 грам в приготованому вигляді) містить (1):
Сирий Приготований (варений) Вуглеводи 13,5 грам 14,3 грам Клітковина 6,9 грама 6,8 грама Білок 4,2 грам 3,5 грам Жир 0 , 2 грами 0,4 грама Вітамін C 25% від РСНП * 15% від РСНП Вітамін K 24% від РСНП 22% від РСНП Тіамін 6% від РСНП 5% від РСНП Рибофлавін 5% від РСНП 6% від РСНП Ніацин 7% від РСНП 7% від РСНП Вітамін B6 11 % від РСНП 5% від РСНП Фолат 22% від РСНП 27% від РСНП Залізо 9% від РСНП 4% від РСНП Магній 19% від РСНП 13% від РСНП Фосфор 12% від РСНП 9% від РСНП Калій 14% від РСНП 10% від РСНП Кальцій 6% від РСНП 3 % від РСНП Цинк 6% від РСНП 3% від РСНП
* РСНП — Рекомендована добова норма споживання.
Артишоки містять мало жиру і багаті клітковиною, вітамінами, мінералами і антиоксидантами. Вони особливо багаті фолатом, вітаміном C і вітаміном K, а також містять важливі мінерали, такі як магній, фосфор, калій і залізо.
Один середній артишок містить майже 7 грамів клітковини, що становить колосальні 23-28% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП).
в одному середньому артишоку також міститься всього 60 калорій і 4 грами білка — вище середнього для рослинної їжі.
на довершення всього, артишоки входять в число найбагатших антиоксидантами овочів (2, 3).
Резюме:
Артишоки містять малу кількість жиру, багато клітковини і багаті вітамінами і мінералами, такими як вітаміни C і K, фолат, фосфор і магній. Вони також є одним з найбагатших джерел антиоксидантів.
2. Може знизити «поганий» холестерин ЛПНЩ і збільшити «хороший» холестерин ЛПВЩ
Екстракт листя артишоку може надавати позитивний вплив на рівень холестерину (4, 5).
Великий огляд за участю більш 700 осіб показав, що щоденний прийом екстракту листя артишоку протягом 5-13 тижнів приводив до зниження загального рівня холестерину і «поганого» холестерину ЛПНЩ (6).
Одне дослідження за участю 143 дорослих людей з високим рівнем холестерину показало, що екстракт листя артишоку, який приймає щодня протягом шести тижнів, привів до зниження загального рівня холестерину і «поганого» холестерину ЛПНЩ на 18,5% і 22,9% відповідно (7).
Крім того , дослідження на тваринах показало 30% зниження рівнів «поганого» холестерину ЛПНЩ і 22% зниження рівнів тригліцеридів в результаті регулярного прийому екстракту артишоку (8).
Більш того, регулярне вживання екстракту артишоку може підвищити рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ у дорослих з високою ким рівнем холестерину (5).
Екстракт артишоку впливає на холестерин двома основними способами:
- По-перше , артишоки містять лютеолин — антиоксидант, який запобігає утворенню холестерину (9).
- По-друге , екстракт листя артишоку стимулює ваш організм до більш ефективної обробці холестерину, що призводить до зниження загального рівня (8).
Резюме:
Екстракт артишоку може знизити загальний рівень холестерину і «поганий» холестерин ЛПНЩ, в той же час збільшуючи рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ.
3. Може допомогти регулювати кров’яний тиск
Екстракт артишоку може допомогти людям з високим кров’яним тиском.
Одне дослідження на 98 чоловіках з високим кров’яним тиском показало, що щоденне вживання екстракту артишоку протягом 12 тижнів знижувало діастолічний і систолічний кров’яний тиск в середньому на 2,76 і 2,85 мм рт.ст., відповідно (10).
Яким чином екстракт артишоку знижує кров’яний тиск, не зовсім зрозуміло.
Однак дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що екстракт артишоку стимулює фермент eNOS, який грає роль в розширенні кровоносних судин (9, 11).
Крім того, артишоки є хорошим джерелом калію, який допомагає регулювати кров’яний тиск (12).
Проте неясно, чи робить вживання артишоків таку ж користь, так як екстракт артишоку, який використовується в цих дослідженнях, є високо концентрованим.
Резюме:
екстракт артишоку може допомогти знизити артеріальний тиск у людей з уже підвищеним тиском.
4. Може поліпшити здоров’я печінки
Екстракт листя артишоку може захистити вашу печінку від пошкоджень і сприяти росту нових тканин (13, 14, 15).
Його прийом також збільшує вироблення жовчі, яка допомагає видалити шкідливі токсини з вашої печінки (9).
В одному дослідженні екстракт артишоку, який давали щурам, приводив до меншого пошкодження печінки, більш високих рівнів антиоксидантів і поліпшенню функції печінки після індукованої передозування препарату в порівнянні з щурами, яким не давали екстракт артишоку (16).
Дослідження на людях також показують позитивний вплив на здоров’я печінки.
Наприклад, одне дослідження за участю 90 осіб з неалкогольний жирової хворобою печінки показало, що щоденний прийом 600 мг екстракту артишоку протягом двох місяців приводив до поліпшення функції печінки (17).
в іншому дослідженні у дорослих з ожирінням і неалкогольний жирової хворобою печінки щоденний прийом екстракту артишоку в тече ня двох місяців приводив до зменшення запалення печінки і меншому відкладенню жиру, в порівнянні з людьми, які не брали екстракту артишоку (18).
Вчені вважають, що певні антиоксиданти, що містяться в артишоку — цинарин і силімарин — частково відповідають за ці властивості (14).
Щоб підтвердити роль екстракту артишоку в лікуванні захворювань печінки необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
регулярне вживання екстракту артишоку може допомогти захистити печінку від пошкоджень і полегшити симптоми неалкогольний жирової хвороби печінки. Проте необхідні додаткові дослідження.
5. Може поліпшити здоров’я травного тракту
Артишоки є відмінним джерелом клітковини, яка може допомогти зберегти вашу травну систему здоровою, сприяючи розвиткові дружніх кишкових бактерій, зменшуючи ризик виникнення деяких видів раку кишечника і полегшуючи запори і діарею (23, 24 , 25).
Артишоки містять інулін — тип клітковини, яка діє як пребиотик.
в одному дослідженні 12 дорослих людей відчували поліпшення в кишкової мікрофлори, коли вони щодня протягом трьох тижнів споживали що містить інулін екстракт артишоку (26, 27).
екстракт артишоку може також полегшити симптоми розладу шлунка, такі як здуття живота, нудота і печія (28, 29).
Дослідження за участю 247 осіб з розладом шлунка показало, що щоденне вживання екстракту листя артишоку протягом шести тижнів зменшує симптоми, такі як метеоризм і неприємні відчуття переповненості шлунка, в порівнянні з не приним ающімі екстракт артишоку людьми (29).
Цинарин — природне з’єднання в артишоках — може викликати ці позитивні ефекти, стимулюючи вироблення жовчі, прискорюючи перистальтику кишечника і покращуючи засвоєння певних жирів (9, 28).
Резюме:
Екстракт листя артишоку може підтримувати здоров’я травної системи, поліпшуючи кишкову мікрофлору і полегшуючи симптоми розладу шлунка.
6. Може послабити симптоми синдрому подразненого кишечника
Синдром роздратованого кишечника (СРК) — це захворювання, яке впливає на травну систему і може викликати біль в животі, спазми, діарею, здуття живота, запори і метеоризм.
в одному дослідженні на людях з СРК щоденне споживання екстракту листя артишоку протягом шести тижнів допомогло послабити симптоми. Більш того, 96% учасників знайшли екстракт таким же ефективним (якщо не кращим), як і інші методи лікування СРК, такі, як застосування протидіарейних і проносних засобів (19).
Інше дослідження, проведене за участю 208 людина з СРК, показало, що щодня приймаються 1-2 капсули екстракту листя артишоку протягом двох місяців, знижують симптоми на 26% і покращують якість життя на 20% (20).
Екстракт артишоку може полегшити симптоми декількома способами.
Деякі сполуки в артишоках мають спазмолітичні властивості. Це означає, що вони можуть допомогти зупинити поширені при СРК м’язові спазми, збалансувати кишкову мікрофлору і зменшити запалення (21, 22).
У той час як екстракт артишоку здається багатообіцяючим в лікуванні симптомів СРК, необхідні масштабніші дослідження на людях.
Резюме:
Екстракт листя артишоку може допомогти в лікуванні симптомів СРК, зменшуючи м’язові спазми, балансуючи кишкову мікрофлору і зменшуючи запалення. Проте необхідні додаткові дослідження.
7. Може допомогти знизити рівень цукру в крові
Артишоки і екстракт листя артишоку можуть допомогти знизити рівень цукру в крові (9).
Одне дослідження на 39 дорослих з надмірною вагою показало, що вживання квасолі і прийом екстракту артишоку щодня протягом двох місяців знижує рівень цукру в крові натще в порівнянні з відсутністю прийому добавок (30).
Однак неясно, яка частина цього ефекту була викликана самим екстрактом артишоку.
Інша невелике дослідження показало, що вживання вареного артишоку знижує рівень цукру в крові під час їжі і рівень інсуліну через 30 хвилин після їди. Примітно, що цей ефект спостерігався тільки у здорових дорослих людей, у яких не було метаболічного синдрому (31).
Як екстракт артишоку знижує рівень цукру в крові, не зовсім зрозуміло.
Тим Проте було виявлено, що екстракт артишоку уповільнює активність альфа-глюкозидази — ферменту, який розщеплює крохмаль до глюкози, потенційно впливаючи на рівень цукру в крові (32).
Майте на увазі, що необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Деякі дані свідчать про те, що артишоки і екстракт листя артишоку можуть знизити рівень цукру в крові. Проте необхідні додаткові дослідження.
8. Може мати протираковими властивостями
Дослідження на тваринах і в пробірках показують, що екстракт артишоку уповільнює зростання раку (33, 34, 35).
Вважається, що певні антиоксиданти — в тому числі рутин, кверцетин, силімарин і галова кислота — в артишоках відповідальні за ці протиракові ефекти (9).
Наприклад, в дослідженнях на тварин і в пробірках було встановлено, що силімарин допомагає запобігти і лікувати рак шкіри (36) .
Незважаючи на ці багатообіцяючі результати, ніяких досліджень на людях не існує. Необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що екстракт артишоку може боротися з ростом ракових клітин. Однак ніяких людських досліджень не існує, тому перш ніж можна буде зробити висновки необхідно провести додаткові дослідження.
Протипоказання і дозування
Артишок, як правило, безпечний при вживанні в кількостях, які використовуються в харчових продуктах.
Прийом екстракту артишоку, як правило, вважається безпечним, з незначними побічними ефектами (7, 37).
Артишок зазвичай безпечний при прийомі як ліки. Він безпечно використовувався в дослідженнях до 23 місяців.
У деяких людей артишок може викликати побічні ефекти, такі як метеоризм, розлад шлунка і діарея. Він також може викликати алергічні реакції. Люди з найбільшим ризиком алергічних реакцій — це люди з алергією на рослини, такі як нігтики, маргаритки і інші подібні рослини.
Особливі запобіжні заходи та попередження:
- Вагітність і годування груддю : Недостатньо надійної інформації про безпеку прийому екстракту артишоку, якщо ви вагітні або годуєте грудьми. Щоб уникнути непередбачених побічних ефектів рекомендується уникати прийому цих добавок під час вагітності та годування груддю.
- Обструкція жовчної протоки : Існує побоювання, що артишок може погіршити обструкцію жовчної протоки за рахунок збільшення відтоку жовчі . Якщо у вас є цей стан, не використовуйте артишок, не порадившись попередньо з вашим лікарем (37).
- Алергія на амброзію і родинні рослини : Артишок може викликати алергічну реакцію у людей , чутливих до сімейства айстрових або Складноцвітих. До членів цього сімейства відносяться — амброзія, хризантеми, чорнобривці, маргаритки і багато інших. Якщо у вас алергія, перш ніж приймати екстракт артишоку обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
- Жовчні камені : Артишок може погіршити стан при жовчнокам’яній хворобі, збільшуючи відтік жовчі.
в даний час недостатньо даних для встановлення рекомендованої дози екстракту артишоку.
Однак типові дози, використовувані в дослідженнях на людях, варіюються від 300 до 640 мг екстракту листя артишоку три рази в день (7 ).
Якщо ви не впевнені, чи варто вам приймати екстракт артишоку, проконсультуйтеся з лікарем.
Резюме:
Побічні ефекти екстракту артишоку рідкісні, хоча людям з обструкцією жовчних проток і жінкам, які вагітні або годують грудьми, рекомендується уникати його прийому. Типові дози варіюються від 300 до 640 мг три рази на день.
Як вживати артишок
Підготовка та приготування артишоків не така страшна, як здається.
Їх можна готувати на пару, варити, смажити і тушкувати. Ви також можете приготувати їх фаршированими або панірованими, додавши спеції та інші приправи для додаткового смаку.
Приготування на пару є найбільш популярним способом приготування і зазвичай займає 20-40 хвилин, в залежності від розміру. Крім того, ви можете запікати артишоки протягом 40 хвилин при температурі 177 ° C.
Майте на увазі, що і листя, і серцевину також можна їсти.
Після приготування зовнішні листя можна зняти і опустити в соус, такий як айоли або вершкове масло з пряними травами. Просто відкушуйте їстівну м’якоть з листя.
Після того, як листя видалені, акуратно витягніть ложкою м’якоть артишоку. Досягнувши серцевини з’їжте її саму по собі або додайте в піцу або салат.
Резюме:
Їстівні частини артишоку включають в себе зовнішні листя і серцевину. Після приготування артишоки можна їсти гарячими або холодними і подавати з різними соусами.
Підіб’ємо підсумок
- Артишоки — це надзвичайно поживна і низкоуглеводная їжа, яка може бути корисна для здоров’я.
- Проте докази в основному обмежуються дослідженнями з використанням концентрованого екстракту артишоку.
- Регулярне вживання екстракту артишоку може сприяти нормалізації рівня холестерину, артеріального тиску і рівня цукру в крові, поліпшенню здоров’я печінки, полегшення симптомів СРК і розлади шлунка.
- Однак для підтвердження цих корисних ефектів необхідні додаткові дослідження.