Корисні продукти

Рисовий сироп: користь і шкода для організму

З цієї причини багато людей уникають вживання фруктози і використовують замість неї підсолоджувачі з низьким вмістом фруктози, такі як рисовий сироп (сироп з коричневого рису), який по суті є глюкозою. (1, 2)

Проте ви можете запитати, корисніше він, ніж інші підсолоджувачі.

В цій статті розглядається користь і шкода рисового сиропу для здоров’я людини.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921637_Risovyiy-sirop-pol-za-i-vred-dlya-organizma.jpg» title=»Рисовий сироп: користь і шкода для організму» alt=»Рисовий сироп: користь і шкода для організму» width=»768″ height=»509″ />

Що таке рисовий сироп?

рисовий сироп є подсластителем, що одержуються з коричневого рису.

Його отримують, піддаючи приготований рис дії ферментів, які розщеплюють крохмалі і перетворюють їх в більш дрібні цукру, а потім фільтрують домішки.

в результаті виходить густий цукровий сироп.

Коричневий рисовий сироп містить три цукру — мальтотріоза (52%), мальтозу (45%) і глюкозу (3%).

Однак нехай вас не обманюють назви. Мальтоза — це дві молекули глюкози, а мальтотріоза — три молекули глюкози.

Тому рисовий сироп діє як 100% глюкоза в вашому організмі.

Резюме:

Рисовий сироп отримують шляхом розщеплення крохмалю в приготованому коричневому рисі, перетворюючи його в легкозасвоювані цукру.

Вміст поживних речовин

Хоча коричневий рис дуже поживний, одержуваний з нього сироп містить дуже мало поживних речовин.

Він може містити невелику кількість мінералів, таких як кальцій і калій, але це мізерно мало в порівнянні з тим, що ви отримуєте з цільної їжі (3).

Майте на увазі, що цей сироп дуже багатий цукром.

Таким чином, рисовий сироп забезпечує достатню кількість калорій, але практично не містить необхідних поживних речовин.

Резюме :

Як і більшість рафінованих цукрів, сироп з коричневого рису містить багато цукру і майже не містить необхідних живильник них речовин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисна курка-гриль для здоров'я?

Глюкоза і фруктоза: що корисніше?

Існує постійна дискусія про те, чому доданий цукор шкідливий для здоров’я.

Деякі думають, що це пов’язане з тим, що він практично не містить вітамінів і мінералів, і що може бути шкідливий для ваших зубів.

Однак дані свідчать про те, що його фруктоза особливо шкідлива.

Звичайно, фруктоза не підвищує рівень цукру в крові, як глюкоза. В результаті вона краще підходить для людей з цукровим діабетом.

Але в той час як глюкоза може метаболизироваться кожною клітиною вашого організму, фруктоза може в значній мірі метаболизироваться тільки у вашій печінки (4).

Деякі вчені припускають, що надмірне споживання фруктози може бути однією з основних причин розвитку цукрового діабету 2 типу (5).

Високий рівень споживання фруктози був пов’язаний з резистентністю до інсуліну, жировою хворобою печінки і підвищеним рівнем тригліцеридів (6, 7, 8).

Оскільки глюкоза може метаболизироваться усіма клітинами вашого організму, вона не повинна надавати такого ж негативного впливу на функцію печінки.

Однак високий вміст глюкози в рисовому сиропі є його єдиною позитивною характеристикою.

Майте на увазі, що все це не відноситься до фруктів, які є здоровою їжею. Вони містять невелику кількість фруктози, а також багато поживних речовин і клітковини.

Резюме:

В рисовому сиропі немає фруктози, тому він не повинен надавати такого ж негативного впливу на функцію печінки і метаболічну здоров’я, як звичайний цукор.

Високий глікемічний індекс

глікемічний індекс (ГІ) — це показник того, як швидко продукти підвищують рівень цукру в крові.

Наявні дані свідчать про те, що вживання великої кількості продуктів з високим ГІ може викликати ожиріння (9, 10).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чому місо неймовірно корисно?

Коли ви їсте їжу з високим ГІ, рівень цукру в крові і рівень інсуліну стрімко зростають до падіння, що призводить до почуття голоду і тязі до їжі (11).

Згідно з базою даних ГІ Сіднейського університету, глікемічний індекс рисового сиропу становить 98, що є надзвичайно високим показником (12).

Це набагато вище, ніж у столового цукру (ГІ 60-70) і вище, ніж у практично будь-якого ін Угого підсолоджувача на ринку.

Якщо ви їсте рисовий сироп, це може привести до різких стрибків рівня цукру в крові.

Резюме:

Рисовий сироп має глікемічний індекс 98, що вище, ніж у більшості інших підсолоджувачів на ринку.

Зміст миш’яку

Миш’як є токсичним хімічною речовиною, часто зустрічається в невеликій кількості в деяких продуктах, включаючи рис і рисовий сироп.

в одному дослідженні вивчався вміст миш’яку в органічному сиропі з коричневого рису. Були протестовані окремі сиропи, а також продукти, підсолоджені рисовим сиропом, включаючи суміші для дитячого харчування (13).

В цих продуктах були виявлені значні рівні миш’яку. Суміші містили в 20 разів більше концентрацій миш’яку, ніж ті, які не були підсолоджені рисовим сиропом.

Однак FDA стверджує, що ці кількості занадто малі, щоб бути шкідливими (14).

Проте ймовірно краще уникати дитячого харчування, підсолодженого рисовим сиропом.

Резюме:

В рисових сиропах і підсолоджених ними продуктах були виявлені значні кількості миш’яку. Це потенційна причина для занепокоєння.

Підіб’ємо підсумок

  • Досліджень щодо впливу рисового сиропу на організм людини не проводилося.
  • Проте його високий ГІ, нестача поживних речовин і ризик забруднення миш’яком є ​​істотними недоліками.
  • Навіть якщо рисовий сироп не містить фруктози, він здається більшою мірою шкідливим.
  • Можливо, вам краще підсолоджувати свою їжу натуральними низькокалорійними підсолоджувачами , які не підвищують рівень цукру в крові.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим відрізняється лайм від лимона?

Читайте також

Бразильський горіх: користь і шкода для організму жінки і чоловіки

elena elena

10 Корисних властивостей зеленого чаю з лимоном

elena elena

Барбарис: користь і шкода для здоров’я людини

elena elena

Кленовий сироп: з чого роблять, користь і шкода

elena elena

Як купити в Новосибірську натуральні продукти

elena elena

Скільки і як можна зберігати варені яйця (в шкаралупі і без неї)

elena elena

Коричневий рис: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Яблучне пюре: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Ягоди бузини чорної: лікувальні властивості і протипоказання

elena elena

Залишити коментар