Лайм і лимон — в чому різниця?
Що таке лимони і Лайми?
лимони і лайми — це два види фруктів, які, хоча і генетично різні, тісно пов’язані між собою.
Деякі експерти вважають, що лимони були створені як гібрид лайма і цитрона — великого толстокорие цитрусового фрукта. Однак це лише одна з багатьох теорій походження (1).
Лимони і Лайми, а також апельсини, мандарини, цитрони і грейпфрути відносяться до більш широкої категорії цитрусових.
Лимони і Лайми зараз вирощуються в усьому світі. Проте лимони, формально відомі як Citrus Limon , зазвичай вирощуються в помірному кліматі, а лайми або Citrus aurantifolia краще ростуть в тропічних і субтропічних регіонах (1).
Як свіжі, так і оброблені форми лимонів і лайм використовуються в ряді різних галузей промисловості.
Ці два фрукта добре відомі своїм кислим смаком і використовуються в різних кулінарних цілях по всьому світу. Вони можуть бути використані в кулінарії, консервуванні продуктів або просто для додання аромату.
Ефірні масла лимона і лайма часто використовуються в косметичних і лікувальних цілях. Вони також включаються в багато побутові чистячі засоби у зв’язку з їх ароматом і антибактеріальними властивостями.
Резюме:
Лимони і Лайми — це два види цитрусових фруктів, які використовуються в різних кулінарних, лікарських та побутових цілях.
вони мають багато спільного
Хоча лимони і лайми є абсолютно різними фруктами, вони володіють багатьма однаковими характеристиками, особливо коли мова йде про їх харчової цінності і потенційну користь для здоров’я.
Вони схожі за складом
В 100-грамової порції будь-якого з фруктів містяться такі поживні речовини (2):
Лимон
Лайм
Калорійність 29 ккал 30 ккал Вуглеводи 9 грам 11 грам Клітковина 3 грами 3 грами Жири 0 грам 0 грам Білок 1 грам 1 грам Вітамін C 88 % від РСНП * 48% від РСНП Залізо 3% від РСНП 3% від РСНП Калій 4% від РСНП 3% від РСНП Вітамін B6 4% від РСНП 2% від РСНП Вітамін B9 (фолат) 3% від РСНП 2% від РСНП
* РСНП — рекомендована добова норма споживання.
За змістом макроелементів — вуглеводів , білків і жирів — лимони практично ідентичні Лайма.
лимони містять більше вітаміну C, ніж лайми, але незважаючи на різницю обидва вони містять велику кількість цієї поживної речовини.
В цілому, лимони містять трохи більшу кількість вітамінів і мінералів, таких як калій, фолат і вітамін B6.
Мають однаковими корисними властивостями
Традиційна фітотерапія, як відомо, використовує цитрусові, такі як лимони і лайми , в зв’язку з їх лікувальним ефектом (3).
Вітамін C — одне з основних поживних речовин, що містяться в цих цитрусових — добре відомий своїми антиоксидантними властивостями і грає важливу роль в постач Аніі здорової імунної системи (4).
Цитрусові також містять багато інших рослинних сполук, що володіють антиоксидантними, протизапальними і антибактеріальними властивостями (3).
Численні дослідження показують, що ці сполуки можуть грати роль в профілактиці захворювань серця і деяких видів раку, включаючи рак молочної залози і товстої кишки (3, 5, 6, 7).
Одне дослідження на мишах показало, що лимонна кислота — специфічне поєднання, яке міститься в цитрусових фруктах — має захисну дію проти запалення в мозку і печінки (8).
Проте дослідження потенційних лікарських і фармакологічних властивостей лимонів і лайм в даний час обмежуються дослідженнями на тварин і в пробірках.
В кінцевому рахунку, щоб визначити, чи можуть ці фрукти ефективно лікувати захворювання у людей, необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Лимони і лайми схожі за своїм складом . Вони також містять багато однакових рослинних сполук, які можуть грати роль в зменшенні запалення і запобігання певних захворювань.
Різний смак і зовнішній вигляд
Хоча лимони і Лайми мають багато спільного, вони також мають деякі відмінності.
Фізичні відмінності
Можливо, одне з найбільш очевидних відмінностей між лимонами і лайм — це їх зовнішній вигляд.
Лимони, як правило, мають яскраво-жовтий колір, а лайми, як правило, яскраво-зелені. Проте деякі види лаймов жовтіють в міру дозрівання, що ускладнює можливість їх розрізняти.
Лайми також менше і округлі, ніж лимони. Вони можуть відрізнятися за розміром, але зазвичай мають 3-6 сантиметрів в діаметрі.
Для порівняння, лимони мають діаметр 7-12 сантиметрів і мають більш овальну або довгасту форму.
Відмінності у смаку
З точки зору смаку ці два цитрусових схожі. Вони обидва кислі, і вживання в їжу будь-якого з цих фруктів, ймовірно, призведе до однакового зморщеному виразу обличчя.
Однак лимони можуть бути також злегка солодкими, тоді як лайми зазвичай більш гіркі.
Лайми іноді описують як більш кислі, ніж лимони, але це може бути пов’язано з їх гіркотою. Це сприйняття також варіюється в залежності від вашого індивідуального смаку.
Резюме:
Лимони, як правило, солодше і крупніше, ніж лайми, тоді як лайми маленькі і трохи більш гіркі.
трохи різне кулінарне застосування
Коли справа доходить до приготування, обидва цитрусових використовуються однаково.
обидва є відмінними доповненнями до салатним заправкам, соусів, маринадів, напоїв та коктейлів. Який з них ви виберете, швидше за все, буде залежати від смаку самого блюда.
Так як лайми більш гіркі, їх часто відводять для солоних страв, тоді як солодкість лимона придатна для більш широкого застосування як в солоних, так і в солодких стравах.
Майте на увазі, що це не обов’язкове правило — завжди є винятки. Наприклад, лайм є основним інгредієнтом в деяких солодких напоях, таких як маргарита або лимонад. Його також додають в десерти, такі як лаймовий пиріг.
Проте в солодких стравах ви швидше за все побачите лимони, а не лайми.
Ці два типи цитрусових можна безпечно використовувати як взаємозамінні в різних кулінарних рецептах, не боячись зіпсувати страву, але важливо пам’ятати про баланс гірко-солодкого смаку.
Хоча жоден з варіантів не є неправильним, один з них може бути кращий за інший, залежно від вашого конкретного блюда.
Резюме:
На кухні лимони і лайми часто використовуються однаково. Однак лайми не так часто використовуються в солодких стравах через їх гіркоти.
Підіб’ємо підсумок
- Лимони і Лайми — це два популярних цитрусових фрукта, які використовуються в різних кулінарних, лікарських і практичних цілях.
- Лайми маленькі, круглі і зелені, а лимони звичайно крупніше, овальної форми і яскраво-жовті.
- У живильному відношенні вони практично ідентичні і володіють багатьма однаковими потенційними корисними властивостями.
- Обидва фрукта кислі, але лимони, як правило, солодше, а лайми мають більш гіркий смак. Ці смакові відмінності зазвичай призводять до їх різному кулінарному застосування.