Мало того, що це припущення може зіпсувати ваш сніданок, але і викидання яєць з плямами крові може також сприяти харчовим відходам.
Ця стаття пояснює, чому в яйцях з’являються плями крові і чи безпечні вони для вживання в їжу.
Чому в яйці кров і чи можна їсти таке яйце?
Чому в деяких яйцях є плями крові?
плями крові — це крапельки крові, які іноді виявляються на поверхні яєчних жовтків.
Хоча виробники яєць вважають це дефектом, у деяких курей з’являються плями крові під час циклу яйцекладки.
Всупереч поширеній думці, вони не вказують, що яйцеклітина була запліднена.
Яка причина появи плям крові в яйцях? Плями крові є результатом розриву крихітних кровоносних судин в яєчниках або яйцеводе курки — трубі, через яку яйця проходять з яєчників до зовнішнього світу (1).
Яєчники курки повні крихітних кровоносних судин, і іноді один з них лопається під час яйцекладки.
коли пляма пов’язано з жовтком, кровотеча найбільш ймовірно відбулося в яєчнику, коли яйцеклітина була вивільнена з фолікула.
Фолікул являє собою заповнений рідиною мішок, який містить кілька кровоносних судин. Він може лопнути в процесі яйцекладки, і в разі розриву кровоносних судин кров може потрапити на яєчний жовток.
Плями крові також можуть з’явитися в яєчному білку, що означає, що кровотеча сталося після того, як яйцеклітина потрапила в яйцепровід .
Інший тип плями, який може бути присутнім в яєчних жовтках і білках — плями плоті. На відміну від плям крові, на яєчному білку з’являються плями плоті у вигляді коричневих, червоних або білих відкладень.
Плями плоті найчастіше зустрічаються в яєчному білку і зазвичай утворюються зі шматочків тканини, зібраних яйцем при проходженні через яйцепровід.
Резюме:
Плями крові зазвичай знаходяться в яєчних жовтках і виникають через розрив кровоносних судин в яєчниках або яйцеводе курки. З іншого боку, плями плоті зазвичай знаходяться в яєчному білку і утворюються з шматочків тканини.
Наскільки поширені плями крові в яйці?
Знайти яйце з кров’яним плямою в жовтку досить складно, так як це досить рідкісне явище.
Фактично, частота появи плям крові і плоті становить менше 1% у всіх яйцях, що відкладаються на комерційних фабриках (2).
Колір яєць є фактором появи плям крові.
Частота появи цих плям становить близько 18% у курей, які несуть коричневі яйця, в порівнянні з 0,5% у білих яєць (2).
Крім того, люди похилого кури в кінці циклу яйцекладки і молодші кури, які тільки почали відкладати яйця, як правило, відкладають більше яєць, що містять плями крові.
Погане харчування — включаючи нестача вітаміну A і вітаміну D — і стрес також можуть збільшити ризик .
Як виробники яєць виявляють ці плями?
Виробники роблять все можливе, щоб яйця з плямами крові не продавав ись споживачам.
Комерційно продаються яйця проходять процес під назвою «просвічування» — метод, який використовує джерело яскравого світла для виявлення дефектів всередині яйця.
Під час процесу просвічування якщо виявлені недоліки яйце викидається.
Однак деякі яйця з плямами крові і плоті непомітно прослизають через процес просвічування.
більш того, плями крові в коричневих яйцях важче виявити за допомогою процесу просвічування, так як шкаралупа має більш темний колір . В результаті, коричневі яйця з плямами крові, швидше за все, пройдуть через процес просвічування непоміченими.
Люди, які їдять свіжі домашні курячі яйця, можуть знайти більше плям крові, ніж ті, хто споживає яйця, вироблені на великих фабриках, оскільки курячі яйця з місцевих ферм і домашні яйця зазвичай не проходять процес просвічування.
Резюме:
Плями крові частіше зустрічаються в коричневих яйцях, ніж в білих. Комерційно вироблені яйця проходять процес просвічування з метою виявлення недоліків.
Чи безпечно їсти яйця з кров’ю?
Зрозуміло, що ви можете бути стурбовані вживанням яєць з плямами крові.
Однак, за даними таких агентств, як United States Department of Agriculture (USDA) і Egg Safety Board , яйця з плямами крові можна безпечно вживати якщо яйце правильно приготоване ( 3).
Споживання сирих або недоварених яєць, незалежно від того, чи містять вони плями крові чи ні, збільшує ризик сальмонельозу — бактеріальної інфекції, спричиненої сальмонелою, яка може привести до діареї, лихоманці і спазмів у животі ( 4).
Також зверніть увагу, що яйця з білками рожевого, зеленого або червоного відтінків можуть містити бактерії, що викликають псування, і їх слід викидати (5).
Що робити, якщо ви знайшли пляма крові
Якщо вам трапиться, розбивши яйце знайти пляма крові, є кілька способів впоратися з ситуацією.
Якщо це не привело до втрати апетиту, просто змішайте його з іншим яйцем під час приготування.
Якщо вам незручно споживати пляма крові, візьміть ніж і соскребите його з жовтка перед приготуванням.
Ті ж методи можуть бути використані для плям плоті.
Резюме:
регулюючі органи, такі як USDA і Egg Safety Board , згодні з тим, що яйця з плямами крові безпечні для вживання. Їх можна їсти разом з яйцем або зішкребти і викинути.
Підіб’ємо підсумок
- Плями крові зустрічаються рідко, але їх можна знайти як в куплених в магазині, так і в свіжих домашніх і фермерських курячих яйцях.
- Вони виникають, коли крихітні кровоносні судини в яєчниках курки або яйцевода лопаються під час яйцекладки.
- Яйця з плямами крові безпечні для вживання, але ви можете зішкребти їх і викинути, якщо хочете.