З цієї причини деякі люди зберігають масло на столі, а не в холодильнику.
Але хіба масло не зіпсується, якщо його залишити надовго в кімнатній температурі? Ця стаття досліджує, чи дійсно може зіпсуватися вершкове масло без холодильника, або ж воно повинно бути охолоджене.
Містить багато жиру
Вершкове масло є молочним продуктом — це означає, що воно зроблено з молока ссавців (зазвичай корів).
воно проводиться шляхом збивання молока або вершків, поки вони не поділяється на сколотини (маслянку), яка є головним чином рідкої, і молочний жир, який є головним чином твердим.
Вершкове масло є унікальним серед молочних продуктів через його дуже високого рівня вмісту жиру. У той час як цільне молоко містить трохи більше 3% жиру, а жирні вершки містять майже 40% жиру, вершкове масло містить більше 80% жиру. Решта 20% — це в основному вода (1, 2, 3, 4).
На відміну від інших молочних продуктів, воно не містить багато вуглеводів або білка (3, 5).
Це високий вміст жиру робить вершкове масло таким густим і легко намазувати. Однак, коли воно зберігається в холодильнику, воно стає твердим і важко намазувати.
Це призводить до того, що деякі люди зберігають вершкове масло при кімнатній температурі, що забезпечує його ідеальну консистенцію для приготування і розмазування.
Резюме:
Вершкове масло має високий рівень вмісту жиру — більше 80% — що робить його густим і легко намазувати. Решта 20% — це в основному вода.
Чи не псується так швидко, як інші молочні продукти
Оскільки вершкове масло має високий рівень вмісту жиру і відносно низький рівень вмісту води, воно з меншою ймовірністю підтримує ріст бактерій, ніж інші види молочних продуктів.
Це особливо вірно, якщо при виробництві в вершкове масло була додана сіль, що ще більше знижує вміст води і робить навколишнє середовище неприйнятною для бактерій.
Солоні сорти протистоять бактеріального росту
За даними FDA , в той час як більшість видів бактерій могли б виживати на несоленом вершковому маслі, існує тільки один тип бактерій, який може вижити в умовах солоного масла (4).
в одному дослідженні, щоб визначити термін придатності масла, вчені додали кілька видів бактерій в нього, щоб побачити, наскільки добре вони будуть рости.
Через три тижні вміст бактерій було значно нижче доба тичних кількості, демонструючи, що вершкове масло не підтримує зростання більшості бактерій (6, 7).
Тому звичайне солоне вершкове масло має низький ризик бактеріального забруднення, навіть якщо воно зберігається при кімнатній температурі.
Фактично, вершкове масло виробляється з розрахунком на те, що споживачі не будуть зберігати його в холодильнику (4).
Однак несолоним і збиті сорти — це окрема історія.
Але не дозволяйте своєму маслу прогоркать
Хоча вершкове масло має низький ризик росту бактерій, його високий рівень вмісту жиру означає, що воно схильне прогорклости. Коли жир псується, ви можете сказати, що його більше не можна їсти, тому що він погано пахне і може змінювати колір.
Жири стають згірклими або псуються за допомогою процесу, званого окисленням, який змінює їх молекулярну структуру і виробляє потенційно шкідливі сполуки. Це також призводить до неприємних запахів в будь-яких продуктах, приготовлених з згірклих жирів (8, 9).
Тепло, світло і вплив кисню можуть прискорити цей процес (8, 9).
Проте було продемонстровано, що на окислення вершкового масла може піти від декількох тижнів до року залежно від того, як воно виробляється і зберігається (6).
Резюме:
Склад вершкового масла перешкоджає росту бактерій навіть при кімнатній температурі. Але вплив світла, тепла і кисню може викликати згірклості.
Воно залишається свіжим довше в холодильнику
Несолоне, збите або сире непастеризоване вершкове масло краще зберігати в холодильнику, щоб мінімізувати ймовірність зростання бактерій (4).
Солоне масло не потрібно зберігати в холодильнику, так як ризик росту бактерій дуже низький.
Дослідження показали, що термін придатності солоного вершкового масла становить багато місяців, навіть при зберіганні при кімнатній температурі (6, 10).
Проте воно буде залишатися свіжим довше, якщо буде зберігатися в холодильнику. Охолодження уповільнює процес окислення, що в кінцевому підсумку призводить до прогорканию масла.
З цієї причини, як правило, рекомендується не залишати вершкове масло більш ніж на пару днів або тиждень при кімнатній температурі, щоб воно залишалося свіжим.
Крім того, якщо температура в вашому домі вище 21-25 ° C, рекомендується зберігати його в холодильнику.
Якщо ви хотіли б зберігати вершкове масло на столі, але не розраховуєте використовувати всю упаковку найближчим часом, зберігайте так тільки невелика кількість, а решта в холодильнику.
ви можете зберігати більшу кількість вершкового масла в морозильній камері, що дозволить зберегти його свіжим до одного року (10, 11).
Резюме:
Солоне вершкове масло можна залишити на кілька днів або пару тижнів, перш ніж воно зіпсується . Що стосується несолоного масла, то його рекомендується тримати в холодильнику. Також слід пам’ятати, що охолодження зберігає свіжість продукту довше.
Поради по зберіганню вершкового масла при кімнатній температурі
У той час як деякі види вершкового масла повинні зберігатися в холодильнику, солоне масло добре зберігається при кімнатній температурі.
Ось кілька порад, яким ви можете слідувати, щоб переконатися, що ваше масло залишається свіжим при зберіганні при кімнатній температурі:
- Тримайте тільки невелика кількість на столі. Зберігайте залишок в холодильнику або морозильній камері для майбутнього використання.
- Захистіть його від світла за допомогою непрозорого контейнера або закритого шафи.
- Зберігайте його в герметичному контейнері.
- Тримайте його подалі від прямих сонячних променів, плити або інших джерел тепла.
- Зберігайте вершкове масло в холодильнику тільки в тому випадку, якщо температура в приміщенні залишається вище 21-25 ° C.
Існує безліч ємностей для зберігання вершкового масла, спеціально розроблених для задоволення більшості цих потреб, але непрозорий пластиковий контейнер для зберігання також добре підходить.
Резюме:
Зберігайте при кімнатній температурі тільки солоне вершкове масло. Для зберігання використовуйте герметичний контейнер і захищайте від джерел світла і тепла.
Підіб’ємо підсумок
- Зберігання вершкового масла в холодильнику максимально збільшує його свіжість, а залишення його на столі, робить його м’яким і добре розмазується для негайного використання.
- Несолоне вершкове масло рекомендується зберігати в холодильнику, тоді як солоне можна зберігати при кімнатній температурі кілька днів.
- вершкове масло правильно зберігати подалі від джерел тепла, світла і повітря.
- Але масло, які найближчим часом ви не будете використовувати слід тримати в холодильнику або морозильній камері.