Всі види моркви дуже багаті поживними речовинами, але фіолетова морква особливо багата потужними антиоксидантами, які, як відомо, борються із запаленням, і корисна при певних захворюваннях.
В цій статті розглядається користь фіолетовою моркви для організму, і даються поради про те, як включити ці яскраві овочі в свій раціон.
Історія і склад
Хоча більшість людей при згадці про моркви уявляють собі помаранчевий овоч, спочатку вона була фіолетового або білого кольору.
Фактично, перше свідчення використання моркви в якості продукту харчування відноситься до Іранському плато і Перської імперії 10 століття нашої ери — ця давня морква була фіолетовою і білою (1).
Сучасна помаранчева морква, ймовірно, виникла з нового сорту жовтої моркви, яка виникла в результаті генетичної мутації.
Червона і фіолетова морква вважаються східними сортами, а жовта, оранжева або біла морква відома як морква західного типу.
Морква східного типу була в значній мірі замінено помаранчевими західними сортами, які поширені в сучасних продуктових магазинах.
Харчова цінність
Всі види моркви, незалежно від їх кольору, багаті різними живильними речовинами, такими як клітковина, калій, вітамін C, марганець, вітамін A і деякі вітаміни групи B (2).
Крім того, вони відносно низькокалорійні: 130- грамова порція сирої моркви містить всього 52 калорії.
що робить фіолетову морква унікальною в відношення її складу, так це те, що вона містить антиоксиданти і антоціани.
антоціани відносяться до сімейства поліфенольних антиоксидантів і містяться в фіолетових фруктах, ягодах і овочах, таких як ожина, виноград, фіолетовий картопля, червонокачанна капуста і фіолетова морква (3).
Антиоксиданти, такі як антоціани, допомагають захистити ваш організм від окислювального стресу, який відноситься до дисбалансу м ежду реактивними молекулами, званими вільними радикалами, і антиоксидантами в вашому організмі.
Окислювальний стрес був пов’язаний з розвитком таких захворювань і такими станами, як рак, зниження розумових здібностей, хвороби серця і старіння (4).
Резюме:
Фіолетова морква багата поживними речовинами, такими як клітковина і калій. Крім того, як і інші фіолетові фрукти і овочі, вона містить потужні антиоксиданти під назвою антоціани, які корисні для вашого здоров’я.
Містить потужні антиоксиданти
Антоціани є поліфенольними антиоксидантами, які володіють багатьма вражаючими корисними властивостями.
Раціон харчування з високим вмістом багатих антоцианами продуктів, таких як фіолетова морква, може захистити від певних захворювань, особливо пов’язаних із запаленням.
Антоціани діють як протизапальні агенти, зменшуючи потенційно шкідливі сполуки, такі як прозапальні цитокіни. Зменшення кількості цих сполук може знизити ризик розвитку деяких захворювань, таких як хвороби серця (5).
Наприклад, огляд 24 досліджень показав, що люди, які дотримуються дієти з високим вмістом антоціанів, значно поліпшили кровообіг і поліпшили функцію кровоносних судин, в порівнянні з тими, хто цього не робив (6).
Поганий кровообіг і функція кровоносних судин є частими причинами розвитку серцево-судинних захворювань, тому поліпшення цих факторів ризику може знизити ризик розвитку деяких захворювань серця .
Інший крупний дослідження за участю більше 34 000 жінок зв’язало вживання 0,2 мг антоціанів в день зі значно зниженим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань (7).
Антоціани також захищають від зниження розумових здібностей.
Огляд семи досліджень продемонстрував, що деякі розумові результати — включаючи словесне навчання і пам’ять — покращилися у дітей, дорослих і літніх людей після вживання продуктів, багатих антоцианами (8).
Крім того, популяційні дослідження показують, що збільшення рівня споживання продуктів, багатих антоцианами, знижує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу (9, 10).
Крім антоціанів, фіолетова морква містить інші поліфенольні антиоксиданти, такі як хлорогенова і кавова кислоти. Насправді, фіолетова морква містить в середньому в дев’ять разів більше поліфенольних антиоксидантів, ніж морква інших квітів (11).
Доведено, що поліфеноли зміцнюють здоров’я і знижують ризик розвитку захворювань серця, зниження розумових здібностей і деяких видів раку (12).
Резюме:
Фіолетова морква особливо багата антоцианами, які є антиоксидантами, що захищають від хвороб серця, розумових розладів і цукрового діабету.
Може мати протираковими властивостями
Дослідження показують, що потужні антиоксиданти, виявлені в фіолетовою моркви, мають протиракові властивості.
12-тижневе дослідження, в якому щури піддавалися впливу речовини, що сприяє розвитку раку, показало, що у щурів, в раціон харчування яких входив екстракт фіолетовою моркви, розвиток раку було менше, ніж у тих, хто перебував на звичайній дієті (13).
Аналогічним чином, дослідження в пробірці показують, що антоціани можуть пригнічувати ріст і поширення ракових клітин молочної залози, печінки, шкіри, крові і товстої кишки (14).
дослідження, проведене на 923 людей з колоректальний рак і на один тисяча вісімсот сорок шість людей без раку, показало, що жінки з високим рівнем споживання фіолетових овочів і фруктів мають більш низький ризик розвитку колоректального раку, ніж жінки, які вживали менше фіолетових продуктів (15).
Інші дослідження показують аналогічні результати як серед чоловіків, так і серед жінок (16).
Крім того, дослідження показують, що раціон харчування з високим вмістом всіх видів моркви може захистити від раку молочної залози.
Огляд десяти досліджень, в якому вивчалися дані 141 187 жінок пов’язував високий рівень споживання всіх видів моркви з 21% зниженням ризику розвитку раку молочної залози (17).
Більш того, дієти з високим вмістом овочів в цілому, включаючи моркву, були пов’язані із загальним зниженням ризику розвитку раку (18).
Резюме:
Вживання в їжу фіолетовою моркви може знизити ризик розвитку деяких видів раку, включаючи рак товстої кишки і молочної залози.
може сприяти схудненню
Популяційні дослідження показують, що люди, раціони харчування яких багаті овочами, як правило, важать менше, ніж люди, що вживають меншу кількість овочів (19).
Це пов’язано з тим, що овочі, такі як морква, низькокалорійні і в той же час дуже поживні, що робить їх корисним продуктом для зниження надмірної маси тіла.
заміна висококалорійних, оброблених продуктів і страв на рослинні страви і закуски може допомогти знизити загальний рівень споживаних калорій, і привести до здорового зниження маси тіла.
Фіолетова морква є хорошим джерелом розчинної клітковини, яка допомагає знизити апетит і зменшити кількість споживаної їжі за рахунок збільшення рівнів викликають відчуття ситості гормонів, таких як пептид YY (20)
Дослідження, проведене за участю 100 жінок, показало, що ті, хто з’їв 200 грам цільної моркви під час обіду, мали значно більше почуття ситості і їли значно менше протягом решти дня в порівнянні з жінками, які не їли цільну морква (21).
більш того, велике дослідження, в якому взяли участь більше 124 000 чоловік, зв’язало у велічену рівня споживання багатих антоцианами продуктів, таких як фіолетова морква, з великим зниженням маси тіла як серед чоловіків, так і серед жінок (22).
Резюме:
Фіолетова морква дуже живильна і містить мало калорій. Заміна висококалорійних, оброблених продуктів на страви з овочів і фруктів може допомогти вам схуднути.
Може принести користь при певних захворюваннях
Дослідження показують, що фіолетова морква може принести користь при деяких захворюваннях, включаючи метаболічний синдром і запальні захворювання кишечника.
метаболічний синдром
метаболічний синдром — це стан, що характеризується сукупністю симптомів, включаючи надлишок жиру в області живота і високий рівень холестерину, артеріального тиску і рівень цукру в крові.
Метаболічний синдром збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу та смертності від усіх причин (23).
Антоціани, що містяться в фіолетовою моркви, можуть допомогти знизити рівень холестерину і знизити високий рівень цукру в крові — два симптоми метаболічного синдрому (24).
Дослідження на тваринах свідчать, що фіолетова морква може поліпшить ь і інші симптоми, пов’язані з метаболічним синдромом.
Дослідження на щурах з метаболічним синдромом показало, що раціон харчування з високим вмістом соку з фіолетовою моркви поліпшував або звертав назад все пов’язані з метаболічним синдромом симптоми, включаючи жирову хворобу печінки , високий рівень цукру в крові, високий кров’яний тиск і жорсткість серцевого м’яза (25).
в іншому 8-тижневому дослідженні зазначалося, що пацюки з метаболічним синдромом на дієті з високим вмістом жирів, доповненої фіолетовою морквою, відчували більше поліпшення артеріального тиску і резистентності до інсуліну, ніж щури в контрольній групі (26).
Хоча ці результати є багатообіцяючими, необхідно провести додаткові дослідження впливу фіолетовою моркви на метаболічний синдром у людей.
Коліт і запальні захворювання кишечника
запальне захворювання кишечника (ВЗК) визначається як хронічне запалення у всьому або частині травного тракту.
Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що фіолетова морква може принести користь при певних запальних захворюваннях кишечника, таких як виразковий коліт.
Одне дослідження продемонструвало, що миші з колітом, які одержували порошок фіолетового моркви, мали знижені рівні прозапальних білків в крові, таких як фактор некрозу пухлини-альфа і інтерлейкін-6, в порівнянні з іншими методами лікування (27).
Дослідження в пробірці, в якому вивчався вл іяніе екстракту фіолетовою моркви на зменшення запалення в кишечнику, дало аналогічні результати (28).
Дослідники прийшли до висновку, що протизапальні властивості фіолетовою моркви, ймовірно, пов’язані з містяться в ній потужними антиоксидантами антоцианами.
Резюме:
Дослідження на тваринах і в пробірках показують, що фіолетова морква може бути ефективна в зменшенні симптомів метаболічного синдрому і запалення, пов’язаного з ВЗК.
Фіолетову морква легко включити в раціон харчування
Фіолетова морква — це не тільки поживні, а й універсальні і смачні овочі, які можна використовувати в безлічі блюд.
За смаком вони схожі на інші сорти моркви і можуть використовуватися таким же чином.
Ось кілька способів додати фіолетову морква в свій раціон:
- Нарізайте або натирайте на тертці і додайте в салати.
- Смажте — цілу або нарізану — з оливковою олією, сіллю і п ерцем.
- Відваріть і додайте в домашній хумус.
- Натирайте і додавайте в випічку.
- Нарізайте і подавайте зі смачним соусом.
- додавайте в соки і смузі.
- Робіть чіпси з фіолетовою моркви і вживайте в якості заміни картопляних чіпсів.
- Нарізайте кубиками і додайте в спекотне і інші блюда.
- натирайте на тертці і перемішайте з оливковою олією і свіжою зеленню, щоб вийшов соус.
- Додавайте в супи, рагу і бульйони.
Резюме:
Існує багато способів вживання фіолетовою моркви. Її можна запікати, додавати в смузі або вживати в сирому вигляді.
Підіб’ємо підсумок
- Фіолетова морква містить значний набір вітамінів, мінералів і потужних рослинних сполук, які можуть принести багато користі вашому здоров’ю.
- Хоча всі види моркви поживні і корисні, фіолетова морква містить потужні антиоксиданти, звані антоцианами, які надають вражаюче вплив на ваше здоров’я.
- Вживання в їжу фіолетовою моркви може поліпшити здоров’я серця, сприяти схудненню і зменшити запалення і ризик розвитку деяких видів раку.
- Ці яскраво забарвлені овочі не тільки дуже корисні для здоров’я, але і можуть надати колір і поліпшити смак багатьох ваших улюблених страв.