Корисні продукти

Цейлонський чай: склад, користь і шкода

Деякі види цейлонського чаю були пов’язані з вражаючою користю для здоров’я — від збільшення кількості спалюваного жиру до кращого контролю цукру в крові і зниження рівня холестерину.

В цій статті розповідається про харчової цінності, корисні властивості і потенційні недоліки цейлонського чаю, а також про те, як його приготувати.

title=»Цейлонський чай: склад, користь і шкода» alt=»Цейлонський чай: склад, користь і шкода» width=»768″ height=»509″ />

Цейлонський чай — користь і шкода для жінок і чоловіків

Що таке цейлонський чай?

цейлонський чай відноситься до чаю, виробленому в високогірних районах Шрі-Ланки, раніше відомої як Цейлон.

як і інші види чаю, його роблять з висушених і оброблених листя чайної рослини Camellia sinensis .

Проте він може містити більш високу концентрацію декількох антиоксидантів, включаючи мирицетин, кверцетин і кемпферол (1).

Кажуть, що він має трохи своєрідний смак. Цитрусові ноти і насичений смак чаю обумовлені унікальними умовами навколишнього середовища, в яких він вирощений.

Він зазвичай доступний в таких варіантах, як улун, зелений, чорний і білий цейлонський чай, які різняться в залежності від конкретних методів обробки і виробництва.

Резюме:

Цейлонський чай — це сорт чаю, вироблений в Шрі-Ланці, який має яскраво виражений смак і високий рівень вмісту антиоксидантів.

Вражаючий профіль поживних речовин

Цейлонський чай є відмінним джерелом антиоксидантів — сполук, які допомагають боротися з окислювальним пошкодженням клітин.

Дослідження показують, що антиоксиданти відіграють центральну роль у здоров’ї і можуть захищати від хронічних захворювань, таких як рак, цукровий діабет і хвороби серця (2).

зокрема, цейлонський чай багатий антиоксидантами мирицетин, кверцетином і кемпферол (1).

Зелений цейлонський чай містить епігаллокатехі н-3-галлат (EGCG) — з’єднання, яке в дослідженнях на людях і в пробірках продемонструвало потужні зміцнюють здоров’я властивості (3).

Все сорти цейлонського чаю містять невелику кількість кофеїну і декількох мікроелементів, включаючи марганець, кобальт, хром і магній (4, 5).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Насіння соняшнику: користь і шкода для жінок і чоловіків

Резюме:

Цейлонський чай містить велику кількість антиоксидантів і невелика кількість кофеїну і декількох мікроелементів.

може допомогти схуднути

Деякі дослідження показали, що включення чаю у ваш щоденний раціон харчування може спалювати жир і збільшувати зменшення жирової маси.

в одному огляді повідомляється, що чорний чай допомагає знизити масу тіла, блокуючи перетравлення і засвоєння жиру, знижуючи рівень споживаних калорій (6).

Певні сполуки в чаї можуть також допомогти активувати фермент, який бере участь у розщепленні жирових клітин, який запобігає накопиченню жиру (6 ).

Дослідження, проведене за участю 240 людина, показало, що вживання екстракту зеленого чаю протягом 12 тижнів призвело до значного зниження маси тіла, окружності талії і жирової маси (7).

Інше дослідження, в якому вивчалися дані 6472 осіб, показало, що вживання гарячого чаю пов’язано зі зменшенням об’єму талії і зниженням індексу маси тіла (8).

Резюме:

Було доведено, що деякі сполуки в чаї сприяють спалюванню жиру і зменшують засвоєння жиру. Вживання гарячого чаю або прийом екстракту зеленого чаю були пов’язані з підвищеним зниженням маси тіла і зменшенням жирових відкладень.

Може допомогти стабілізувати рівень цукру в крові

Високий рівень цукру в крові може мати кілька негативних наслідків для здоров’я, включаючи зниження маси тіла, втома і уповільнене загоєння ран (9).

Дослідження показують, що включення певних сортів цейлонського чаю в ваш щоденний раціон харчування може допомогти зберегти стабільний рівень цукру в крові і запобігти побічні ефекти.

Наприклад, одне невелике дослідження серед 24 осіб показало, що вживання чорного чаю здатне значно знизити рівень цукру в крові у людей з предіабетом і без нього (10).

Аналогічним чином, великий огляд 17 досліджень зазначив, що вживання зеленого чаю було ефективним у зниженні рівня цукру в крові і інсуліну — гормону, який регулює рівень цукру в крові (11).

Більш е того, інші дослідження показали, що регулярне вживання чаю може бути пов’язано з більш низьким ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу (12, 13).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Молоко ослиць: користь і шкода, застосування

Резюме:

Вживання цейлонського чаю може допомогти знизити рівень цукру в крові, і це пов’язано зі зменшенням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу.

може підтримувати здоров’я серця

Серцево-судинні захворювання є серйозною проблемою, на яку припадає близько 31,5% смертей у всьому світі (14).

Деякі сорти цейлонського чаю можуть допомогти знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань і поліпшити здоров’я серця.

насправді, кілька досліджень показали, що зелений чай і що містяться в ньому сполуки можуть знизити загальний рівень холестерину і рівень холестерину ЛПНЩ (поганий), а також тригліцеридів — тип жиру, виявленого у вашій крові ( 15, 16).

Аналогічно, одне дослідження показало, що чорний чай здатний знижувати рівні як загального, так і ЛПНЩ (поганого) холестерину у людей з підвищеними рівнями (17).

Проте необхідні додаткові дослідження, так як інші дослідження не спостерігали значного впливу чорного чаю на рівень холестерину (18, 19).

Резюме:

дослідження показують, що деякі сорти цейлонського чаю можуть знижувати загальний рівень холестерину і ур ОВЕН поганого холестерину ЛПНЩ, а також тригліцеридів, хоча інші дослідження показали неоднозначні результати.

Потенційні побічні ефекти

Цейлонський чай може бути безпечним і корисним для здоров’я доповненням до вашого раціону при помірному споживанні .

Проте він містить близько 14-61 мг кофеїну на порцію — в залежності від типу чаю (4).

Кофеїн не тільки викликає звикання, але також пов’язаний з такими побічними ефектами, як неспокій, безсоння, високий кров’яний тиск і проблеми з травленням (20).

Для вагітних жінок рекомендується обмежити споживання кофеїну до менше 200 мг в день, так як ця речовина може проникати через плаценту і збільшувати ризик викидня або низької ваги при народженні (21, 22).

Кофеїн також може взаємодіяти з деякими ліками, в тому числі ліками від захворювань серця і астми, а також зі стимуляторами і деякими антибіотиками (23).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке оранжеве вино і корисно воно для здоров'я?

Цейлонський чай як і раніше соді ржіт набагато менше кофеїну, ніж такі напої, як кава, що робить його відмінною альтернативою для тих, хто хоче скоротити споживання кофеїну.

Проте щоб знизити ризик побічних ефектів найкраще дотримуватися кількох порцій в день. Якщо у вас є які-небудь проблеми зі здоров’ям обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Резюме:

Цейлонський чай містить кофеїн, який може викликати побічні ефекти і може бути пов’язаний з проблемами зі здоров’ям.

як його приготувати

Заварити чашку цейлонського чаю в домашніх умовах дуже просто.

Почніть з наповнення гарячою водою як чайника, так і чашок, які ви плануєте використовувати, щоб підігріти їх, що допомагає уповільнити охолодження чаю.

Потім вилийте воду і додайте чайний лист на свій вибір.

Зазвичай рекомендується використовувати близько 1 чайної ложки (2,5 грама) чайного листя на чашку (240 мл).

Наповніть чайник водою з температурою близько 90-96 ° C і накрийте кришкою.

Нарешті, дайте чаю завариться протягом приблизно трьох хвилин, перш ніж розливати в чашки і подавати.

Майте на увазі, що, якщо чайне листя заварюються довше, це збільшує вміст кофеїну і підсилює його вк вус, тому не соромтеся підлаштовуватися під ваші особисті переваги.

Резюме:

Цейлонський чай легко приготувати в домашніх умовах. Залийте чайне листя гарячою водою і дайте настоятися близько трьох хвилин.

Підіб’ємо підсумок

  • Цейлонський чай відноситься до чаю, виробленому в високогірних районах Шрі-Ланки. Він доступний в таких сортах, як улун, зелений, білий і чорний чай.
  • Крім того, що цейлонський чай багатий антиоксидантами, він також корисний для здоров’я, як покращуючи здоров’я серця і допомагаючи в контролі рівня цукру в крові , так і допомагаючи схуднути.
  • його також легко приготувати вдома, і він має унікальний, неповторний смак, який відрізняє його від інших видів чаю.

Читайте також

Самі низьковуглеводні крупи: 8 кращих варіантів

elena elena

Що таке кріплене вино? Види, користь і шкода

elena elena

Чим корисні кабачки для організму? Властивості і склад

elena elena

Насіння льону: корисні властивості та протипоказання, як приймати

elena elena

Курага: користь і шкода для організму, скільки потрібно з’їсти

elena elena

Що таке фуа-гра?

elena elena

Білий оцет: користь і шкода для організму, склад, застосування

elena elena

Варене яйце круто: калорійність, користь, порівняння

elena elena

Мигдаль: користь і шкода для організму людини

elena elena

Залишити коментар