Корисні продукти

Чим корисний лайм? Користь і шкода

Існує багато різновидів лаймов, таких як Кі лайм (лат. Citrus aurantifolia ), Перська лайм (лат. Citrus latifolia ), Пустельний лайм (лат. Citrus glauca ) і Каффір лайм (лат. Citrus hystrix ).

Кожен з цих видів має унікальні характеристики. Наприклад, Кі лайм є більш дрібним, більш кислим і більш ароматним, ніж більш поширений Перська лайм.

Оскільки лайми містять багато поживних речовин, вони можуть допомогти зміцнити ваш імунітет, знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, запобігти камені в нирках, поліпшити засвоєння заліза і підтримувати здоров’я шкіри.

в цій статті представлений огляд корисних властивостей лаймов, а також їх застосування та потенційної шкоди.

Чим корисний лайм? Користь і шкода

Харчова цінність, склад і калорійність лайма

Незважаючи на невеликий розмір, лайми містять велику кількість поживних речовин, особливо вітаміну C.

Один цілий середній лайм (67 грам) містить (1) :

  • Калорії : 20 ккал
  • Вуглеводи : 7 грам
  • білок : 0,5 грам
  • Жир : 0,1 грама
  • Клітковина : 1,9 грама
  • Вітамін C : 22% від рекомендованої су точної норми споживання (РСНП)
  • Залізо : 2% від РСНП
  • Кальцій : 2% від РСНП
  • Вітамін B6 : 2% від РСНП
  • Тіамін : 2% від РСНП
  • Калій : 1% від РСНП

Лайм також містить невелику кількість рибофлавіну, ніацину, фолату, фосфору і магнію.

Резюме:

Лайми багаті вітаміном C, забезпечуючи організм більш ніж 20% від РСНП. Вони також містять невелику кількість заліза, кальцію, вітаміну B6, тіаміну, калію і багатьох інших поживних речовин.

Користь лаймов для здоров’я

Вживання в їжу плодів лайма чи вживання соку лайма приносить різнобічну користь для здоров’я.

Хороший джерело антиоксидантів

Антиоксиданти є важливими сполуками, які захищають ваші клітини від молекул під назвою вільні радикали. У великих кількостях вільні радикали можуть пошкодити ваші клітини, і це пошкодження було пов’язано з хронічними захворюваннями, такими як хвороби серця, цукровий діабет і багато видів раку (2).

В лаймі багато активних сполук, які діють як антиоксиданти в вашому організмі, включаючи флавоноїди, лімоноіди, кемпферол, кверцетин і аскорбінову кислоту (3, 4).

Може зміцнити імунітет

в лаймі міститься багато вітаміну C — поживної речовини, що сприяє зміцненню імунної системи.

в дослідженнях в пробірці вітамін C допоміг збільшити вироблення лейкоцитів, які допомагають захистити ваш організм від інфекцій і хвороб (5).

в дослідженнях на людях прийом вітаміну C допоміг скоротити тривалість і тяжкість простудних захворювань (6).

Крім того, вітамін C може допомогти ранам швидше відновлюватися, зменшуючи запалення і стимулюючи вироблення колагену. Колаген є важливим білком, який допомагає загоєнню ран (7, 8).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ківі: користь і шкода для організму, скільки потрібно з'їсти

Крім вітаміну C, лайми також містять багато антиоксидантів, які допомагають зміцнити вашу імунну систему, захищаючи клітини від ушкодження вільними радикалами (2).

Може поліпшити здоров’я шкіри

Лайм володіє декількома властивостями, які можуть сприяти здоровій шкірі.

По-перше, вони багаті вітаміном C, який необхідний для виробництва колагену — білка, який зберігає вашу шкіру пружною і сильною. Середній лайм (67 грам) містить більше 20% від РСНП цієї поживної речовини (1, 9).

Наприклад, одне дослідження за участю більше 4000 жінок показало, що ті, хто їв більше вітаміну C, мали менший ризик появи зморшок і сухості шкіри в міру старіння (10).

по-друге, в Лайма багато антиоксидантів, які можуть допомогти боротися з віковими змінами шкіри.

Окислювальний стрес — це стан , що виникає в результаті дисбалансу між вільними радикалами і антиоксидантами в вашому організмі. Це може привести до ознак передчасного старіння.

Дослідження на мишах показало, що вживання цитрусового напою позитивно впливало на деякі з цих ознак, наприклад, шляхом скорочення зморшок і збільшення вироблення колагену (11).

Може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань

Хвороба серця є основною причиною смерті в усьому світі (12).

Дослідження показують, що лайми можуть зменшити деякі фактори ризику розвитку серцево судинних захворювань.

Для початку, в лайма міститься багато вітаміну C, який може допомогти знизити високий кров’яний тиск — основний фактор ризику розвитку захворювань серця (13).

Крім того, вітамін C може захищати від атеросклерозу — захворювання, при якому в артеріях накопичуються холестеринові бляшки, роблячи їх занадто вузькими (14).

Дослідження на тваринах показало, що годування кроликів шкіркою і соком лаймов допомагає уповільнити прогресування атеросклерозу (15).

Може запобігти камені в нирках

Камені в нирках — це невеликі мінеральні кристали, які часто болісно проходять через сечовидільну систему.

Вони можуть утворюватися в ваших нирках, коли ваша сеча дуже концентрована або коли в сечі міститься велика кількість камнеобразующіх мінералів, таких як кальцій (16).

Цитрусові фрукти, такі як лайми, містять велику кількість лимонної кислоти, яка може запобігти утворенню каменів в нирках, підвищуючи рівень цитрату і пов’язуючи камнеобразующую мінер али в сечі (17).

Одне дослідження показало, що люди, які їли більше цитрусових, мали значно менший ризик ниркових каменів (18).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Хурма: користь і шкода для організму, протипоказання

Покращує засвоєння заліза

Залізо є важливим живильною речовиною, необхідним для утворення еритроцитів і перенесення кисню по всьому організму.

Низький рівень заліза в крові може викликати залізодефіцитну анемію. До ознак залізодефіцитної анемії належать утома, проблеми з диханням під час фізичних вправ, блідість, сухість шкіри і волосся (19).

Люди, які дотримуються веганскої або вегетаріанської дієти, піддаються більшому ризику залізодефіцитної анемії, оскільки рослинні продукти містять залізо, яке не так добре засвоюється, як залізо з м’яса та інших продуктів тваринного походження (20).

Продукти з високим вмістом вітаміну C, такі як лайми, можуть допомогти запобігти залізодефіцитну анемію, покращуючи засвоєння заліза з рослинних продуктів.

Наприклад, одне дослідження на людях, які дотримуються вегетаріанської дієти, показало, що вживання склянки лимонаду (250 мл) разом з рослинною їжею збільшує засвоєння заліза до 70% (21).

Може знизити ризик розвитку деяких видів раку

Рак — це захворювання, що характеризується аномальним зростанням клітин.

Цитрусові фрукти містять сполуки, які були пов’язані з більш низьким ризиком розвитку деяких видів раку (22).

Зокрема, флавоноїди, які діють як антиоксиданти, можуть допомогти зупинити експресію генів, що сприяють прогресуванню раку (23).

Більш того , дослідження в пробірці показують, що цитрусові можуть пригнічувати ріст або поширення ракових клітин товстої кишки, горла, підшлункової залози, молочної залози, кісткового мозку, лімфоми та інших видів раку (3, 24, 25, 26).

Резюме:

Лайм може допомогти зміцнити імунітет, зменшити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, запобігти сечокам’яної хвороби, поліпшити засвоєння заліза, сприяти здоров’ю шкіри і знизити ризик виникнення деяких видів раку .

як використовувати лайми

Існує безліч способів використовувати лайм як всередині, так і зовні вашої кухні.

Вони цінуються за їх сік і цедру.

в інших частинах світу, наприклад, в Індії, лайм часто маринується для збільшення терміну придатності, а потім додається в блюда для посилення смаку.

Цедра і сік лайма — це звичайні інгредієнти в десертах і випічці, таких як лаймовий пиріг, печиво і морозиво.

Цей цитрусовий фрукт також можна використовувати в солоних стравах і додавати, як в алкогольні, так і в безалкогольні напої.

Поза вашої кухні лайм використовується в якості натурального миючого засобу і засобу для нейтралізації запахів. Деякі дослідження показують, що він має антимікробні властивості (27, 28).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке оранжеве вино і корисно воно для здоров'я?

Сік лайма можна змішати з оцтом і водою і використовувати в якості спрею для нетоксичного очищення поверхонь.

Лайми продаються в продуктових магазинах — їх часто можна знайти поруч з лимонами і іншими цитрусовими фруктами. Вибирайте цитрусові, які здаються важкими для свого розміру, мають яскравий колір і мінімальна зміна кольору.

Резюме:

Є безліч способів застосування лаймов як всередині, так і зовні вашої кухні. Вони додають смак і родзинку у ваші страви і можуть бути використані в якості натурального миючого засобу.

Потенційна шкода лайма

Лайми, як правило, безпечні для вживання практично без побічних ефектів.

Однак, якщо у вас алергія на інші цитрусові фрукти, уникайте лаймов, оскільки вони можуть викликати симптоми харчової алергії, такі як набряк, кропив’янка і утруднене дихання. В цьому випадку негайно зверніться за медичною допомогою.

Крім того, деякі люди при вживанні лайма чи соку лайма можуть відчувати кислотний рефлюкс через його кислотності. Його вживання може викликати також інші симптоми з боку травного тракту, такі як печія, нудота, блювота і утруднене ковтання.

Лайми дуже кислі і найкраще вживаються в помірних кількостях. Вживання в їжу великої кількості лайма може збільшити ризик виникнення карієсу, так як кислота з лайма і інших цитрусових може зруйнувати зубну емаль (29).

Щоб захистити зуби, після вживання лайма чи лаймового соку обов’язково прополощіть рот чистою водою .

В деяких випадках нанесення лайма безпосередньо на шкіру може зробити її більш чутливою до ультрафіолетових сонячних променів і викликати запалення. Це відомо, як фітофотодерматіт (30, 31).

Резюме:

Лайм і його сік, як правило, безпечні для вживання, пиття і нанесення на шкіру, але у деяких людей може виникнути несприятлива реакція на його вживання в їжу або нанесення соку на шкіру.

Підіб’ємо підсумок

  • Лайми багаті вітаміном C і антиоксидантами, які можуть бути корисні для здоров’я.
  • Вживання в їжу лайма чи лаймового соку може зміцнити імунітет, знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, запобігти камені в нирках, допомогти засвоєнню заліза і поліпшити здоров’я шкіри.
  • Уникайте лайма, якщо у вас алергія на цитрусові фрукти. Проте для більшості людей ці цитрусові є корисним і універсальним доповненням до збалансованого раціону харчування — тому спробуйте включити лайми в свої рецепти, щоб поліпшити своє здоров’я.

Читайте також

Кава з кокосовим маслом: хороша це ідея?

elena elena

7 Корисних властивостей червоного салату-латуку

elena elena

Липовий чай: користь і шкода для жінок і чоловіків

elena elena

Рис басматі: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Морквяний сік: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Курячі сердечка: харчова цінність, користь і шкода, як приготувати

elena elena

Чим відрізняється кускус від киноа?

elena elena

Ревінь: користь і шкода для організму

elena elena

Чим корисно кип’ячене молоко? Користь і шкода

elena elena

Залишити коментар