Джекфрут — це великий плід тропічного дерева, що росте на південному заході Індії. Він належить до сімейства рослин Тутові, яке також включає в себе шовковицю, інжир і хлібне дерево.
Джекфрут великий, з щільною жовтою м’якоттю і їстівними насінням. М’якоть має солодкий, характерний смак, який деякі описують як щось середнє між бананом і ананасом.
У зв’язку з волокнистої структурою люди часто використовують м’якоть джекфрута як замінник м’яса в вегетаріанських або веганських стравах.
У цій статті ми розглянемо деякі потенційні корисні властивості джекфрута. Ми також розглянемо його харчову цінність, будь-який потенційний шкоду для здоров’я, а також те, як його їдять.
Джекфрут — корисні властивості і протипоказання до застосування
Харчова цінність, склад і калорійність
Джекфрут — це корисне джерело вітаміну C, калію, клітковини і деяких інших важливих вітамінів і мінералів.
за даними USDA , 165-грамова порція сирої нарізаної джекфрута містить (1):
- Калорії : 157 ккал
- Білок : 2,84 грама
- Жири : 1,06 грама
- Вуглеводи : 38,36 грама
- Клітковина : 2,5 грама
- Сахара : 31,48 грама
- Магній : 48 мг
- Калій : 739 мг
- Вітамін C : 22,6 мг
Покращує рівень холестерину
Дослідження на тваринах свідчать, що насіння джекфрута можуть допомогти знизити рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) і підняти рівні холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ).
Холестерин ЛПНЩ, або «поганий» холестерин, являє собою воскоподібні осад, який може прилипати до внутрішніх стінок артерій. У міру накопичення цих відкладень вони можуть обмежувати кровотік, що може підвищити кров’яний тиск і збільшити ризик інфаркту або інсульту.
Холестерин ЛПВЩ, або «хороший» холестерин, допомагає видалити холестерин ЛПНЩ з кровоносних судин і відправити його назад в печінку.
в дослідженні, проведеному в 2015 році, вивчався вплив насіння джекфрута на рівень холестерину у щурів (2).
Щури, раціон харчування яких містив багато насіння джекфрута, мали підвищений рівень холестерину ліпопротеїдів високої щільності та знижений рівень холестерину ЛПНЩ в порівнянні з щурами, які їли менше насіння.
Сприяє здоровому кров’яного тиску
Джекфрут є хорошим джерелом калію. За даними Американської кардіологічної асоціації (AHA) , продукти, багаті калієм, можуть допомогти знизити кров’яний тиск (1, 2).
Калій знижує кров’яний тиск, протидіючи впливу натрію і зменшуючи напругу в стінках кровоносних судин.
AHA рекомендує здоровим дорослим споживати 4700 мг калію в день. 165-грамова порція сирої нарізаної джекфрута містить 739 мг калію (1, 2).
Однак багатий калієм раціон харчування може бути шкідливий для людей з захворюванням нирок або будь-яким захворюванням, яке впливає на те, як організм регулює калій .
Володіє протипухлинні властивості
Джекфрут містить фітохімічні речовини, такі як флавоноїди, сапоніни і дубильні речовини (3).
За даними American Institute for Cancer Research , багато фітохімічні речовини мають антиоксидантні властивості — це означає, що вони можуть допомогти протистояти впливу вільних радикалів (4).
Вільні радикали — це високореактівние молекули, які природним чином з’являються в організмі і можуть пошкодити клітини. Це пошкодження, відоме як окислювальний стрес, може грати роль в розвитку кількох хронічних захворювань, включаючи рак.
Фітохімічні речовини також можуть перешкоджати зростанню нових кровоносних судин навколо ракових клітин. Недолік кровоносних судин знижує кровопостачання і ріст клітин.
Дослідження, проведене в 2017 році, показало, що екстракт насіння джекфрута пригнічує ріст нових кровоносних судин у курячих ембріонів (5).
Дослідники відзначили , що ефект може бути результатом комбінації флавоноїдів, сапонінів і дубильних речовин в екстрактах, і що екстракт джекфрута може мати потенціал в якості майбутньої протипухлинної терапії.
Вони прийшли до висновку, що для підтвердження і краще зрозуміти свої висновки необхідні подальші поглиблені дослідження.
Покращує рівень цукру в крові
Глікемічний індекс (ГІ) — це система оцінки того, як певні продукти впливають на рівень глюкози в крові людини.
Продукти з більш високим показником ГІ більш ймовірно викликають скачки рівнів цукру в крові, ніж продукти з більш низькими показниками. Система ГІ може допомогти людям з цукровим діабетом планувати своє харчування.
Джекфрут має середній показник ГІ, але інші частини рослини можуть допомогти в лікуванні цукрового діабету 2 типу (5).
В дослідженні 2011 року вивчався вплив екстракту листя джекфрута на щурів з індукованим діабетом. В кінці дослідження щури, які вживали екстракт листя джекфрута, мали більш високі рівні інсуліну і більш низькі рівні глюкози в крові, ніж щури на контрольній дієті (6).
Дослідники визначили, що екстракт листя джекфрута містить флавоноїди, які можуть допомогти запобігти загибелі клітин в підшлунковій залозі, яка є виробляють інсулін органом.
Дослідження в пробірці, проведене в 2016 році, показало, що екстракт кори дерева джекфрута містить хімічні речовини, які запобігають розщеплення жирів і складних вуглеводів на цукру. Дослідники припустили, що хімічні речовини можуть бути корисні при лікуванні цукрового діабету (7).
Однак підтвердження цих ефектів потребують майбутніх досліджень на людях.
Покращує загоєння ран
Джекфрут є хорошим джерелом вітаміну C, який є потужним антиоксидантом, необхідним для здорової імунної системи.
Крім того, вітамін C необхідний організму для вироблення білка під назвою колаген, який життєво важливий для підтримки здоров’я шкіри, кісток і сполучних тканин, таких як кровоносні судини і хрящі. Колаген також важливий для загоєння ран.
Згідно з оглядом 2014 року, джекфрут містить речовини з протизапальними, антибактеріальними і протигрибковими властивостями, які також можуть сприяти загоєнню ран (8).
В дослідженні 2013 року вивчалися ранозагоювальні властивості екстракту листя джекфрута на зразках шкіри свині. Дослідники прийшли до висновку, що екстракти листя джекфрута можуть сприяти загоєнню ран (9).
Підтримує здоров’я травної системи
Джекфрут — особливо насіння — є хорошим джерелом як розчинної, так і нерозчинної клітковини.
Згідно з FDA , розчинна клітковина може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ і уповільнити всмоктування вуглеводів в кров, що може допомогти запобігти сплески глюкози в крові після їжі (10).
Дослідження показують, що клітковина може також знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і раку товстої кишки (11).
Academy of Nutrition and Dietetics рекомендує жінкам споживати 25 грамів, а чоловікам 38 грам клітковини в день (12).
Насіння джекфрута також містять пребіотики, які можуть допомогти підтримувати зростання корисних бактерій в кишечнику (13).
Ризики і протипоказання
Відповідно до звіту 2015 року, у жінки з аллерги їй на латекс після вживання джекфрута почався анафілактичний шок, який є важкої алергічної реакцією (14).
Автори припускають, що ця реакція могла бути результатом присутності латексоподобних білків в Джекфрут.
Інші повідомлення про випадки показують, що вживання джекфрута може також викликати алергічні реакції у людей з алергією на пилок берези (15).
Однак алергічні реакції на джекфрут зустрічаються вкрай рідко (16).
Як правильно їдять джекфрут
Багато спеціалізовані супермаркети і азіатські продовольчі магазини продають свіжий, консервований або заморожений джекфрут. Консервований джекфрут може містити сироп або розсіл.
М’якоть незрілого джекфрута зелена, і в міру дозрівання вона стає жовтою. Ви можете з’їсти м’якоть свіжого, стиглого джекфрута в чистому вигляді або використовувати його в різних рецептах, включаючи десерти.
Крім того, багато людей використовують свіжий, незрілий джекфрут як замінник м’яса в каррі, пирогах, рагу, рулетах та інших стравах.
Щоб приготувати свіжий, незрілий джекфрут:
- Наріжте фрукти навпіл, потім на більш дрібні шматочки, не знімаючи шкірку.
- Варіть шматки до тих пір, поки м’якоть не стане м’якою і не придбає волокнисту структуру, схожу на тушковану свинину або курку. Це може зайняти 30-60 хвилин.
- Зніміть шкірку і видаліть насіння і їх стручки.
Підіб’ємо підсумок
- Джекфрут є хорошим джерелом вітаміну C, калію, клітковини і інших важливих вітамінів, і мінералів.
- Крім того, дослідження показують, що сполуки в м’якоті, насінні та інших частинах рослини можуть потенційно лікувати або запобігати ряд захворювань.
- Джекфрут є популярним замінником м’яса. При приготуванні незріла м’якоть має текстуру, схожу на курку або тушковану свинину.
- Джекфрут безпечний і поживний для більшості людей. Проте будь-який, хто страждає алергією на латекс або пилок берези, повинен дотримуватися обережності при вживанні або обробці фруктів.