Корисні продукти

Чим корисний кістковий мозок? Користь і склад

Він також почав набирати популярність в спільнотах людей, які ведуть здоровий спосіб життя завдяки своєму вражаючому профілем поживних речовин і безлічі корисних властивостей.

В цій статті розглядається харчова цінність (склад) і корисні властивості кісткового мозку і розповідається, як додати його в свій раціон.

Чим корисний кістковий мозок? Користь і склад

Чим корисний кістковий мозок — його користь для організму і склад

Що таке кістковий мозок?

кістковий мозок — це тип губчастої тканини в центрі кісток. Він найбільш сконцентрований в хребті і стегнових кістках.

В ньому містяться стовбурові клітини, які перетворюються в еритроцити, лейкоцити або тромбоцити, які беруть участь в транспорті кисню, імунної функції і згортання крові (1).

Кістковий мозок тварин, таких як корови, ягнята і свині, зазвичай вживається в багатьох видах кухні.

Він має багатий, злегка солодкуватий смак з гладкою текстурою і часто подається разом з хлібом або використовується в якості основи для супу.

Кістковий мозок також можна використовувати для приготування кісткового бульйону або намазки на хліб, додається в смажені овочі або м’ясні страви.

Резюме:

Кістковий мозок — це тип тканини, яка присутня у великих кістках, таких як стегнова кістка і хребет. Кістковий мозок тварин часто подають на хлібі, використовують в якості основи для супу або додають в різні продукти.

Харчова цінність, склад і калорійність кісткового мозку

Кістковий мозок містить велику кількість калорій і жирів, а також незначна кількість поживних речовин, таких як білок і вітамін B12.

Наприклад, одна столова ложка (14 грам) сирого кісткового мозку містить таку кількість поживних речовин (2, 3):

  • Калорійність: 110 ккал
  • Жири: 12 грам
  • Білок: 1 грам
  • Вітамін B12: 7% від рекомендованої добової норми споживання ( РСНП)
  • Рибофлавін: 6% від РСНП
  • Залізо: 4% від РСНП
  • Вітамін E: 2% від РСНП
  • Фосфор : 1% від РСНП
  • Тіамін: 1% від РСНП
  • Вітамін A: 1% від РСНП
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке халумі? Склад, користь і шкода для організму

Кістковий мозок містить невелику кількість вітамінів групи B — пантотенової кислоти, тіаміну і біотину, які необхідні для важливих процесів організму, в тому числі для виробок откі енергії (3).

Він також багатий колагеном — найпоширенішим білком в вашому організмі. Вважається, що додавання колагену в раціон харчування сприяє здоров’ю шкіри і зменшує біль в суглобах (4).

Крім того, кістковий мозок, отриманий від корів, кіз, овець і лосів, містить кон’югованих лінолеву кислоту (КЛК) — тип жиру, який може зменшити запалення і поліпшити імунну функцію (5, 6).

Незважаючи на те, що необхідні додаткові дослідження, кістковий мозок, як вважають, забезпечує організм людини декількома іншими ключовими сполуками, включаючи гліцин , глюкозамін і хондроїтин (7, 8, 9).

Резюме:

Кістковий мозок містить велику кількість калорій і жиру. Він також містить білок, вітамін B12, рибофлавін, колаген і кон’югованих лінолеву кислоту.

Корисні властивості кісткового мозку

Хоча ніякі дослідження не дають прямої оцінки впливу споживання кісткового мозку на здоров’я людини, доступно безліч досліджень про користь містяться в ньому сполук.

зокрема, колаген, гліцин, глюкозамін і кон’юговані лінолева кислота були ретельно вивчені на предмет їх потенційного корисного впливу на здоров’я.

Підтримує функцію суглобів

Вважається, що деякі сполуки в кістковому мозку оптимізують здоров’я суглобів.

Наприклад, глюкозамін — це з’єднання, що міститься в хрящі, яке часто використовується в якості натурального кошти від остеоартриту в зв’язку з його здатністю зменшувати запалення і полегшувати біль в суглобах (10).

Колаген може підтримувати освіту суглобового хряща, допомагаючи тим самим підтримувати функцію суглобів (11).

в одному 6-мі чном дослідженні за участю 147 спортсменів щоденний прийом добавок 10 грам колагену значно зменшив пов’язану з фізичною активністю біль в суглобах (12).

Зменшує запалення

Хоча короткочасне запалення є важливою частиною захисної системи вашого організму, вважається, що хронічне запалення сприяє розвитку таких захворювань, як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет і рак (13).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим відрізняється масло від маргарину? Що корисніше?

Гліцин — тип білка, що виявляється в кістковому мозку — в численних дослідженнях в пробірці продемонстрував потужні протизапальні властивості і може допомогти зменшити запалення в вашому організмі (14, 15, 16).

Виявлено, що кон’юговані лінолева кислота (КЛК) — інше з’єднання в кістковому мозку — знижує також кілька маркерів запалення в крові.

За даними двотижневого дослідження, проведеного серед 23 чоловіків, щоденний прийом 5,6 грама КЛК ефективно знижував рівні специфічних білків, що беруть участь в запаленні, включаючи фактор некрозу пухлини-альфа і C-реактивний білок (17).

Кістковий мозок також містить адипонектин — тип білкового гормону, який, як було виявлено, грає центральну роль в регуляції запалення та імунної функції (18, 19).

Підтримує здоров’я шкіри

Колаген — це тип білка, який міститься в усьому організмі і відіграє важливу роль у здоров’ї шкіри.

Одне 8-тижневе дослідження з участю 69 жінок показало, що прийом 2,5-5 грам добавок колагену допомагає поліпшити еластичність і зволоження шкіри (20).

Аналогічним чином, дослідження на мишах показало, що лікування колагеном протягом 8 тижнів збільшує вміст колагену і антиоксидантну активність в шкірі, що може пом очь захистити від пошкодження шкіри і старіння (21).

Обмежені дослідження споживання кісткового мозку

Зверніть увагу, що всі перераховані вище дослідження проводилися з використанням добавок, що містять концентровані кількості окремих з’єднань, виявлених в кістковому мозку.

Щоб визначити, чи може вживання кісткового мозку в їжу надавати аналогічні корисні ефекти в відношення здоров’я необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Хоча дослідження впливу вживання кісткового мозку на здоров’я людини обмежені, існуючі дослідження показують, що багато з містяться в ньому сполук можуть підтримувати функцію суглобів, зменшувати запалення і сприяти здоров’ю шкіри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  12 Самих корисних круп для здоров'я жінки і чоловіки

Як додати кістковий мозок в раціон харчування

Кістковий мозок можна купити на фермерських ринках, в м’ясних крамницях і магазинах здорової їжі.

Ви можете використовувати кістки практично будь-якої тварини, але кістковий мозок з яловичини — відмінний вибір для початківців, так як яловичі кістки мають великий розмір і широко доступні.

Ось деякі з найбільш популярних джерел кісткового мозку:

  • З стегнової кістки
  • З хребта
  • З шиї

Якщо ви плануєте використовувати кістковий мозок в якості основи для кісткового бульйону або супів, ви можете використовувати цілу кісточку в своєму рецепті, а не витягувати кістковий мозок окремо.

ви також можете попросити м’ясника розщепити кістки для вас, що може заощадити значну кількість часу і зусиль, якщо ви плануєте є його безпосередньо з кістки після приготування.

Щоб приготувати кістковий мозок, помістіть кістки в духовку і готуйте протягом 15 хвилин при температурі 230 ° C. Кістковий мозок можна вийняти після приготування.

Його часто подають з хлібом. Його також можна додавати у ваші улюблені страви, включаючи м’ясо, хліб, смажені овочі та багато іншого.

Також дуже поширене приготування кісткового бульйону, який готують на повільному вогні протягом 24-48 годин, щоб витягти корисні поживні речовини і сполуки, що містяться в кістки і кістковому мозку.

Резюме:

Кістковий мозок широко доступний і може бути витягнутий з приготованих в духовці або зварених кісток.

Підіб’ємо підсумок

  • Кістковий мозок містить кілька корисних для здоров’я сполук, включаючи колаген, кон’югованих лінолеву кислоту, гліцин і глюкозамін.
  • Хоча дослідження щодо користі кісткового мозку для здоров’я людини обмежені, що містяться в ньому з’єднання були пов’язані зі зменшенням запалення, поліпшенням здоров’я шкіри і поліпшенням функції суглобів.
  • Кістковий мозок широко доступний, смачний і легкий у використанні, так як підходить для включення в безліч страв.

Читайте також

Кавун: користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки

elena elena

Курага: користь і шкода для організму, скільки потрібно з’їсти

elena elena

Яблука: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Скільки міститься кофеїну в чаї в порівнянні з кавою?

elena elena

Що таке перець поблано? Харчова цінність, користь і застосування

elena elena

Що таке пандан? Властивості, застосування, смак, ніж замінити

elena elena

Чай ханібуш: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Ртуть в тунці: чи безпечна ця риба для вживання?

elena elena

Що таке пророслі горіхи? Користь і харчова цінність

elena elena

Залишити коментар