Він також почав набирати популярність в спільнотах людей, які ведуть здоровий спосіб життя завдяки своєму вражаючому профілем поживних речовин і безлічі корисних властивостей.
В цій статті розглядається харчова цінність (склад) і корисні властивості кісткового мозку і розповідається, як додати його в свій раціон.
Чим корисний кістковий мозок — його користь для організму і склад
Що таке кістковий мозок?
кістковий мозок — це тип губчастої тканини в центрі кісток. Він найбільш сконцентрований в хребті і стегнових кістках.
В ньому містяться стовбурові клітини, які перетворюються в еритроцити, лейкоцити або тромбоцити, які беруть участь в транспорті кисню, імунної функції і згортання крові (1).
Кістковий мозок тварин, таких як корови, ягнята і свині, зазвичай вживається в багатьох видах кухні.
Він має багатий, злегка солодкуватий смак з гладкою текстурою і часто подається разом з хлібом або використовується в якості основи для супу.
Кістковий мозок також можна використовувати для приготування кісткового бульйону або намазки на хліб, додається в смажені овочі або м’ясні страви.
Резюме:
Кістковий мозок — це тип тканини, яка присутня у великих кістках, таких як стегнова кістка і хребет. Кістковий мозок тварин часто подають на хлібі, використовують в якості основи для супу або додають в різні продукти.
Харчова цінність, склад і калорійність кісткового мозку
Кістковий мозок містить велику кількість калорій і жирів, а також незначна кількість поживних речовин, таких як білок і вітамін B12.
Наприклад, одна столова ложка (14 грам) сирого кісткового мозку містить таку кількість поживних речовин (2, 3):
- Калорійність: 110 ккал
- Жири: 12 грам
- Білок: 1 грам
- Вітамін B12: 7% від рекомендованої добової норми споживання ( РСНП)
- Рибофлавін: 6% від РСНП
- Залізо: 4% від РСНП
- Вітамін E: 2% від РСНП
- Фосфор : 1% від РСНП
- Тіамін: 1% від РСНП
- Вітамін A: 1% від РСНП
Кістковий мозок містить невелику кількість вітамінів групи B — пантотенової кислоти, тіаміну і біотину, які необхідні для важливих процесів організму, в тому числі для виробок откі енергії (3).
Він також багатий колагеном — найпоширенішим білком в вашому організмі. Вважається, що додавання колагену в раціон харчування сприяє здоров’ю шкіри і зменшує біль в суглобах (4).
Крім того, кістковий мозок, отриманий від корів, кіз, овець і лосів, містить кон’югованих лінолеву кислоту (КЛК) — тип жиру, який може зменшити запалення і поліпшити імунну функцію (5, 6).
Незважаючи на те, що необхідні додаткові дослідження, кістковий мозок, як вважають, забезпечує організм людини декількома іншими ключовими сполуками, включаючи гліцин , глюкозамін і хондроїтин (7, 8, 9).
Резюме:
Кістковий мозок містить велику кількість калорій і жиру. Він також містить білок, вітамін B12, рибофлавін, колаген і кон’югованих лінолеву кислоту.
Корисні властивості кісткового мозку
Хоча ніякі дослідження не дають прямої оцінки впливу споживання кісткового мозку на здоров’я людини, доступно безліч досліджень про користь містяться в ньому сполук.
зокрема, колаген, гліцин, глюкозамін і кон’юговані лінолева кислота були ретельно вивчені на предмет їх потенційного корисного впливу на здоров’я.
Підтримує функцію суглобів
Вважається, що деякі сполуки в кістковому мозку оптимізують здоров’я суглобів.
Наприклад, глюкозамін — це з’єднання, що міститься в хрящі, яке часто використовується в якості натурального кошти від остеоартриту в зв’язку з його здатністю зменшувати запалення і полегшувати біль в суглобах (10).
Колаген може підтримувати освіту суглобового хряща, допомагаючи тим самим підтримувати функцію суглобів (11).
в одному 6-мі чном дослідженні за участю 147 спортсменів щоденний прийом добавок 10 грам колагену значно зменшив пов’язану з фізичною активністю біль в суглобах (12).
Зменшує запалення
Хоча короткочасне запалення є важливою частиною захисної системи вашого організму, вважається, що хронічне запалення сприяє розвитку таких захворювань, як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет і рак (13).
Гліцин — тип білка, що виявляється в кістковому мозку — в численних дослідженнях в пробірці продемонстрував потужні протизапальні властивості і може допомогти зменшити запалення в вашому організмі (14, 15, 16).
Виявлено, що кон’юговані лінолева кислота (КЛК) — інше з’єднання в кістковому мозку — знижує також кілька маркерів запалення в крові.
За даними двотижневого дослідження, проведеного серед 23 чоловіків, щоденний прийом 5,6 грама КЛК ефективно знижував рівні специфічних білків, що беруть участь в запаленні, включаючи фактор некрозу пухлини-альфа і C-реактивний білок (17).
Кістковий мозок також містить адипонектин — тип білкового гормону, який, як було виявлено, грає центральну роль в регуляції запалення та імунної функції (18, 19).
Підтримує здоров’я шкіри
Колаген — це тип білка, який міститься в усьому організмі і відіграє важливу роль у здоров’ї шкіри.
Одне 8-тижневе дослідження з участю 69 жінок показало, що прийом 2,5-5 грам добавок колагену допомагає поліпшити еластичність і зволоження шкіри (20).
Аналогічним чином, дослідження на мишах показало, що лікування колагеном протягом 8 тижнів збільшує вміст колагену і антиоксидантну активність в шкірі, що може пом очь захистити від пошкодження шкіри і старіння (21).
Обмежені дослідження споживання кісткового мозку
Зверніть увагу, що всі перераховані вище дослідження проводилися з використанням добавок, що містять концентровані кількості окремих з’єднань, виявлених в кістковому мозку.
Щоб визначити, чи може вживання кісткового мозку в їжу надавати аналогічні корисні ефекти в відношення здоров’я необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Хоча дослідження впливу вживання кісткового мозку на здоров’я людини обмежені, існуючі дослідження показують, що багато з містяться в ньому сполук можуть підтримувати функцію суглобів, зменшувати запалення і сприяти здоров’ю шкіри.
Як додати кістковий мозок в раціон харчування
Кістковий мозок можна купити на фермерських ринках, в м’ясних крамницях і магазинах здорової їжі.
Ви можете використовувати кістки практично будь-якої тварини, але кістковий мозок з яловичини — відмінний вибір для початківців, так як яловичі кістки мають великий розмір і широко доступні.
Ось деякі з найбільш популярних джерел кісткового мозку:
- З стегнової кістки
- З хребта
- З шиї
Якщо ви плануєте використовувати кістковий мозок в якості основи для кісткового бульйону або супів, ви можете використовувати цілу кісточку в своєму рецепті, а не витягувати кістковий мозок окремо.
ви також можете попросити м’ясника розщепити кістки для вас, що може заощадити значну кількість часу і зусиль, якщо ви плануєте є його безпосередньо з кістки після приготування.
Щоб приготувати кістковий мозок, помістіть кістки в духовку і готуйте протягом 15 хвилин при температурі 230 ° C. Кістковий мозок можна вийняти після приготування.
Його часто подають з хлібом. Його також можна додавати у ваші улюблені страви, включаючи м’ясо, хліб, смажені овочі та багато іншого.
Також дуже поширене приготування кісткового бульйону, який готують на повільному вогні протягом 24-48 годин, щоб витягти корисні поживні речовини і сполуки, що містяться в кістки і кістковому мозку.
Резюме:
Кістковий мозок широко доступний і може бути витягнутий з приготованих в духовці або зварених кісток.
Підіб’ємо підсумок
- Кістковий мозок містить кілька корисних для здоров’я сполук, включаючи колаген, кон’югованих лінолеву кислоту, гліцин і глюкозамін.
- Хоча дослідження щодо користі кісткового мозку для здоров’я людини обмежені, що містяться в ньому з’єднання були пов’язані зі зменшенням запалення, поліпшенням здоров’я шкіри і поліпшенням функції суглобів.
- Кістковий мозок широко доступний, смачний і легкий у використанні, так як підходить для включення в безліч страв.