Квіти жасмину білого (лат. Jasminum officinale ) або жасмину індійського (лат. Jasminum sambac ) поміщаються на зберігання разом з чайним листям або змішуються з подрібненим чаєм, дозволяючи аромату змішатися.
Оскільки жасминовий чай, як правило, виготовляють з листя зеленого чаю, він володіє багатьма такими ж потужними корисними ефектами, які ви отримали б від вживання зеленого чаю.
Ось 9 причин, за якими вживання жасминового чаю корисно для вашого здоров’я.
Чим корисний чай з жасмином для організму людини? Користь і шкода жасминового чаю
1. Містить антиоксиданти
Чай з жасмином багатий потужними рослинними з’єднаннями, відомими під назвою поліфеноли.
Вони діють як антиоксиданти в вашому організмі і захищають ваші клітини від ушкодження вільними радикалами. Дослідження пов’язують свободнорадикальное пошкодження з серцево-судинними захворюваннями і декількома видами раку (1).
Жасміновий чай з зеленого чаю містить багато поліфенолів, які називаються катехинами.
Одним з особливо потужних катехінів в зеленому чаї є галлат епігаллокатехін (EGCG), який пов’язаний з багатьма корисними властивостями, включаючи схуднення і поліпшення контролю цукру в крові, а також здоров’я серця і порожнини рота (2, 3, 4).
Більш того, було доведено, що катехіни зеленого чаю, такі як EGCG, мають протизапальну і гіполіпідемічну дію, що може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань (5).
Резюме:
в жасминове чаї багато поліфенолів, які діють як антиоксиданти в вашому організмі. Він також містить потужний поліфенол EGCG, який пов’язаний з багатьма корисними властивостями, такими як зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
2. Може допомогти схуднути
Вживання чаю з жасмином може допомогти вам схуднути за рахунок прискорення обміну речовин.
Фактично, огляд декількох досліджень показує, що зелений чай — найпоширеніша основа для чаю з жасмином — може прискорити ваш метаболізм на 4-5% і збільшити спалювання жиру на 10-16% (6).
Хоча 4-5% можуть здатися незначними, це може означати спалювання додаткових 70-100 калорій в день (6).
Жиросжигающие властивості чаю з жасмином пов’язані з містяться в ньому кофеїном і поліфенолом EGCG. Ці сполуки можуть також посилювати жиросжигающие ефекти один одного (2).
Резюме:
Чай з жасмином, приготований з зеленого чаю, може допомогти схуднути за рахунок прискорення вашого метаболізму.
3. Може захистити ваше серце
Жасміновий чай містить багато поліфенолів, які можуть допомогти захистити від хвороб серця.
В дослідженнях на тварин і в пробірках було доведено, що чайні поліфеноли захищають ЛПНЩ (поганий ) холестерин від окислення — процесу, який підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань (7, 8).
Окислений холестерин ЛПНЩ потенційно небезпечний, так як він більш схильний прилипати до стінок вашої артерії і утворювати холестеринові бляшки. Це може звузити або закупорити ваші кровоносні судини (9).
В одному дослідженні прийом добавок поліфенолів зеленого чаю, які також містяться в жасминове чаї на основі зеленого чаю, зменшувало утворення холестеринових бляшок у хом’яків на 68%. Це також знизило фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, такі як рівні холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів (10).
Інші дослідження пов’язують споживання чаю з більш низьким ризиком розвитку захворювань серця.
Наприклад , аналіз 5 досліджень показав, що у людей, які випивали 3 чашки (710 мл) або більше зеленого або чорного чаю в день, ризик серцево-судинних захворювань в середньому був знижений на 21% (11).
Інше дослідження показало, що у людей, які випивали по 1-3 чашки (237-710 мл) зеленого чаю в день, ризик виникнення інфарктів був на 19% нижче, а ризик інсультів — на 36% нижче в порівнянні з людьми, які пили менше 1 чашки (237 мл) щодня (12).
Резюме:
Поліфеноли жасминового чаю можуть допомогти захистити від хвороб серця, запобігаючи окислення ЛПНЩ (шкідливого ) холестерину і закупорку кровоносних судин.
4. Сприяє гарному здоров’ю порожнини рота
Жасміновий чай зазвичай заснований на зеленому чаї, який містить катехіни. Катехіни є групою поліфенолів, які можуть допомогти захистити від руйнування зубів або карієсу, вбиваючи бактерії, що утворюють зубний наліт, такі як Стрептокок мутанс (4, 13).
В дослідженні, проведеному за участю 15 осіб, розчин, що містить катехіни зеленого чаю, не давав стрептококи мутанс виробляти кислоту при нанесенні на зуби. Занадто багато кислоти може зруйнувати зубну емаль — тверду поверхню зубів (4).
Інше дослідження, проведене серед 30 осіб, показало, що використання рідини для полоскання рота на основі катехина зеленого чаю протягом 1 тижня було настільки ж ефективним у зменшенні зубного нальоту, як і антисептичний засіб для полоскання рота (14).
Не кажучи вже про те, що деякі дослідження показують, що жасминовий чай може боротися з неприємним запахом з рота, зменшуючи кількість викликають запах бактерій (15).
Резюме:
Поліфеноли жасминового чаю можуть допомогти нейтралізувати утворюють наліт на зубах бактерії, такі як Стрептокок мутанс. Крім того, вони можуть боротися з неприємним запахом з рота.
5. Може поліпшити функцію мозку
У жасминового чаю є кілька властивостей, які можуть допомогти поліпшити роботу мозку.
Для початку, він містить 15-60 мг кофеїну на чашку (237 мл) — в залежності від того, як довго чай заварюється і який вид чаю використовується в якості основи.
Кофеїн стимулює вашу нервову систему, блокуючи ингибирующий нейромедіатор аденозин — хімічна речовина, яку отримують від сигнали між вашим мозком і тілом. Зазвичай аденозин допомагає вашому організму розслабитися (16).
Крім того, кофеїн підвищує активність мозку і сприяє виділенню інших нейромедіаторів, що поліпшують настрій, таких як дофамін і серотонін (17).
В сукупності це змушує вас відчувати себе більш пильними і зарядженими енергією, і покращує короткочасну пам’ять (18).
Жасміновий чай також містить амінокислоту L-теанин, яка запускає виділення гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК) — гальмівного нейромедіатора, який переводить вас в розслаблений і уважне стан.
При спільному прийомі L-теанин і кофеїн виявляються більш ефективними для поліпшення функції мозку (19, 20).
Резюме:
Жасміновий чай містить кофеїн і L-теанін, які можуть допомогти вам бути більш пильними і уважними. Крім того, його вживання може поліпшити короткочасну пам’ять.
6. Може захищати від хвороби Альцгеймера і Паркінсона
Жасміновий чай містить потужні поліфеноли, які можуть знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера і Паркінсона.
Зокрема, в жасминове чаї, приготованому з зеленого чаю, багато EGCG, який може пригнічувати запалення і нейтралізувати пошкодження вільних радикалів — два ключові чинники, пов’язаних з прогресуванням хвороби Альцгеймера і Паркінсона (21, 22).
Дослідження в пробірці показують, що EGCG запобігає скупченню і неправильне згортання білків в головному мозку. Це може знизити ризик виникнення хвороби Паркінсона і Альцгеймера, оскільки неправильно згорнуті білки можуть сприяти запалення і пошкодження нервів головного мозку (23, 24).
Огляд 8 досліджень за участю понад 5600 чоловік показав, що люди, які регулярно пили чай, наприклад, зелений чай — найбільш поширена основа для чаю з жасмином — мали на 15% менший ризик розвитку хвороби Паркінсона, що не п’ють чай (25).
Аналіз 26 досліджень, проведених на більш ніж 52 500 людей, зв’язав щоденне споживання чаю з високим вмістом EGCG, такого як зелений чай, з 35% зниженням ризику розвитку захворювань мозку, включаючи хворобу Альцгеймера (26).
Резюме:
Вживання зеленого чаю, який є звичайною основою для чаю з жасмином, було пов’язано з більш низьким ризиком розвитку хвороби Альцгеймера і Паркінсона.
7. Може знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу
У всьому світі більше 422 мільйонів чоловік страждають на цукровий діабет (27).
Цукровий діабет 2 типу є найбільш поширеним типом і виникає, коли ваш організм не може ефективно використовувати інсулін. Інсулін — це гормон, який допомагає виводити цукор з крові в ваші клітини.
Чай з жасмином, приготований на основі зеленого чаю, може знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Він містить з’єднання EGCG, яке може допомогти вашому організму більш ефективно використовувати інсулін і знизити рівень цукру в крові (28).
Аналіз 17 досліджень за участю 1 133 осіб показав, що споживання зеленого чаю значно знижувало рівень цукру в крові натщесерце і рівень інсуліну (29).
Інший аналіз 12 досліджень за участю понад 760 000 чоловік показав, що вживання 3 чашок (710 мл) або більш чаю в день було пов’язано з 16% зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу (30).
Резюме:
Дослідження показують, що вживання зеленого чаю з жасмином може допомогти вашому організму ефективніше використовувати інсулін і знизити рівень цукру в крові. Це може допомогти знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.
8. Може знизити ризик деяких видів раку
Жасміновий чай містить велику кількість антиоксидантів, які допомагають зменшити пошкодження вільних радикалів і можуть мати протираковими властивостями.
Дослідження в пробірці і на тваринах показали, що поліфеноли в зеленому чаї, такі як EGCG, зменшують розмір пухлини, стимулюють загибель ракових клітин і пригнічують ріст і поширення ракових клітин (31, 32).
в огляді поліфеноли зеленого чаю зупинили зростання і поширення ракових клітин сечового міхура і викликали загибель ракових клітин в дослідженнях на тварин і в пробірках. Однак людські дослідження поліфенолів зеленого чаю і раку сечового міхура показали суперечливі результати (33).
Більш того, дослідження показало, що щоденне вживання 10 чашок японського розміру (1,2 літра) зеленого чаю, доповнених таблетками екстракту зеленого чаю, зменшило рецидив раку товстої кишки у людей на 51,6% (34).
Крім того, вживання зеленого чаю асоціюється з більш низьким ризиком виникнення раку простати і молочної залози (35, 36).
Хоча ці результати є багатообіцяючими, перш ніж його можна буде з упевненістю рекомендувати необхідні більш якісні дослідження жасминового чаю і ризику розвитку раку на людях.
Резюме:
дослідження на тваринах, в пробірці і на людях показують, що поліфеноли жасминового чаю можуть допомогти придушити зростання і поширення ракових клітин, але необхідні додаткові дослідження в цій області.
9. Смачний і його легко додати в раціон харчування
Чай з жасмином не тільки дуже корисний для здоров’я, але і дуже смачний, і його легко додати в раціон. Володіє квітковим ароматом з солодким, тонким смаком.
Чай можна придбати у вигляді чайних пакетиків або в розсипному вигляді. Проте краще віддавати перевагу розсипний чаю, так як в пакетиках зазвичай містяться зламані листя та інші небажані частини рослини, які можуть вплинути на смак чаю.
Щоб приготувати чай, просто додайте розсипний чай в заварник і додайте гарячу воду (70-80 ° C). Уникайте використання окропу, так як це може зіпсувати тонкий смак чаю. Дайте настоятися 3-5 хвилин, потім процідіть і подавайте.
Чай з жасмином широко доступний і може бути куплений в вашому місцевому магазині або онлайн.
Резюме:
Жасміновий чай чудовий і має солодкий, тонкий і освіжаючий смак. Його легко приготувати. Його можна купити в місцевих магазинах або онлайн.
Потенційна шкода і протипоказання
Взагалі кажучи, жасминовий чай неймовірно корисний, і практично не викликає побічних ефектів.
Проте він містить кофеїн, який може викликати проблеми у деяких людей. Побічні ефекти від прийому занадто великої кількості кофеїну включають занепокоєння, невгамовність, тремтіння і проблеми зі шлунком (37).
Вагітні жінки повинні обмежити споживання кофеїну, так як це може підвищити ризик викидня.
Жасміновий чай також містить катехіни, які можуть знизити здатність вашого організму засвоювати залізо з їжі. У великих кількостях катехіни можуть збільшити ризик розвитку залізодефіцитної анемії (38).
Проте це в основному відноситься до людей з ризиком дефіциту заліза, включаючи вагітних жінок, дітей молодшого віку і людей з дієтичними обмеженнями.
Однак якщо ви ризикуєте отримати дефіцит заліза, спробуйте пити чай з жасмином між прийомами їжі або почекайте принаймні годину після їжі перед вживанням чаю.
Резюме:
Чай з жасмином, як правило, безпечний, але людям, чутливим до кофеїну або схильним до ризику дефіциту заліза, може знадобитися стежити за їх рівнем споживання.
Підіб’ємо підсумок
- Жасміновий чай — неймовірно корисний чай, зазвичай вироблений на основі листя зеленого або чорного чаю.
- Він багатий антиоксидантами і має безліч корисних властивостей.
- Наприклад, вживання чаю з жасмином може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, зниження розумових здібностей і деяких видів раку. Це також може допомогти вам схуднути, поліпшити здоров’я порожнини рота і поліпшити роботу мозку.
- Жасміновий чай дуже смачний і його легко додати в раціон харчування.