Протягом багатьох років петрушка використовувалася для лікування таких захворювань і станів, як високий кров’яний тиск, алергія і запальні захворювання (1).
Сьогодні вона широко використовується в кулінарії в як свіжої зелені або сушеної спеції. Це яскраво-зелене з незначно гірким смаком рослина, яке добре поєднується з багатьма рецептами.
Петрушка, яку часто називають одним з найпотужніших борються з хворобами рослин, володіє великою харчовою цінністю і може принести багато користі для здоров’я ( 2).
Ось 8 вражаючих корисних властивостей петрушки, а також методи її використання.
![7 Вражаючих корисних властивостей петрушки і її застосування 7 Вражаючих корисних властивостей петрушки і її застосування](https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921578_7-Vpechatlyayushih-poleznyh-svoiystv-petrushki-i-ee-primenenie.jpg)
Петрушка — корисні властивості і застосування
1. Містить багато важливих поживних речовин
Петрушка містить в своєму складі набагато більше поживних речовин, ніж підозрюють люди.
В 30-грамової порції свіжої рубаною петрушки міститься (3):
- Калорії : 11 ккал
- Вуглеводи : 2 грами
- Білок : 1 грам
- Жир : менше 1 грама
- Клітковина : 1 грам
- Вітамін A : 108% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Вітамін C : 53% від РСНП
- Вітамін K : 547% від РСНП
- Фолат : 11% від РСНП
- Калій : 4% від РСНП
Зелень петрушки багата багатьма вітамінами, особливо вітаміном K, який необхідний для згортання крові і здоров’я кісток (4).
Петрушка також є відмінним джерелом вітамінів A і C — важливих поживних речовин, що володіють антиоксидантними свойст вами (5).
Крім того, вона дуже низькокалорійна, але при цьому дуже ароматна, що робить її відмінним низькокалорійним інгредієнтом для багатьох рецептів.
Резюме:
Петрушка — низькокалорійна, багата поживними речовинами зелень. Вона особливо багата вітамінами K, A і C.
2. Багата антиоксидантами
Петрушка містить багато потужних антиоксидантів, які можуть принести користь вашому здоров’ю.
Антиоксиданти — це з’єднання, які запобігають ушкодженню клітин від молекул, званих вільними радикалами. Ваш організм для підтримки оптимального здоров’я вимагає здорового балансу антиоксидантів і вільних радикалів (6).
Основними антиоксидантами петрушки є (7, 8, 9):
- флавоноїди
- каротиноїди
- вітамін C
Ароматна зелень особливо багата класом антиоксидантів, відомих під назвою флавоноїди. Двома основними флавоноїдами є мирицетин і апигенин.
Дослідження показують, що дієти, багаті флавоноїдами, можуть знизити ризик виникнення таких захворювань, як рак товстої кишки, цукровий діабет 2 типу та хвороби серця (10, 11, 12) .
Крім того, бета-каротин і лютеїн є двома антиоксидантами, відомими як каротиноїди. Багато досліджень пов’язують більш високий рівень споживання каротиноїдів зі зниженням ризику розвитку деяких захворювань, включаючи рак легенів (13).
Вітамін C також має сильну антиоксидантну дію і відіграє важливу роль у підтримці імунітету і захисту від хронічних захворювань (14 ).
Цікаво, що сушена петрушка може містити більше антиоксидантів, ніж свіжі гілочки. Фактично, одне дослідження показало, що в висушеної зелені петрушки містилося в 17 разів більше антиоксидантів, ніж у свіжій (7).
Резюме:
Петрушка містить багато потужних антиоксидантів, які можуть допомогти запобігти пошкодження клітин і знизити ризик розвитку деяких захворювань.
3. Підтримує здоров’я кісток
Ваші кістки щоб залишатися здоровими і сильними потребують певних вітамінах і мінералах в різних кількостях.
Петрушка багата на вітамін K — необхідним живильною речовиною для здоров’я кісток. 30-грамова порція свіжої петрушки забезпечує організм людини вражаючими 547% від РСНП цього вітаміну (3).
Вітамін K допомагає зміцнити кістки, підтримуючи молоді клітини кісткової тканини під назвою остеобласти. Цей вітамін також активує певні білки, які збільшують мінеральну щільність кістки — показник кількості мінералів, присутніх в ваших кістках (15).
Щільність кісток важлива, так як більш низька мінеральна щільність кісток пов’язана з підвищеним ризиком переломів, особливо у літніх людей (16).
Деякі дослідження показують, що вживання в їжу продуктів з високим вмістом вітаміну K може знизити ризик переломів. Одне дослідження показало, що більш високий рівень споживання вітаміну K був пов’язаний з 22% зниженням ризику переломів (17, 18).
Типовий рівень споживання вітаміну K з їжею може бути нижче рівнів, необхідних для поліпшення мінеральної щільності кісток і зниження ризику переломів. Таким чином, вживання в їжу таких продуктів, як петрушка, може поліпшити здоров’я кісток (19).
Резюме:
Петрушка багата на вітамін K, який є важливим живильною речовиною для оптимального здоров’я кісток. Вживання в їжу продуктів з високим вмістом цієї поживної речовини було пов’язано зі зниженням ризику переломів і поліпшенням мінеральної щільності кісток.
4. Містить протиракові речовини
Петрушка містить рослинні сполуки, які можуть надавати протиракову дію.
Окислювальний стрес — стан, що характеризується дисбалансом рівнів антиоксидантів і вільних радикалів — пов’язаний з розвитком деяких хронічних захворювань, включаючи рак (7, 20).
Петрушка особливо багата флавоноїдного антиоксидантами і вітаміном C, які знижують окислювальний стрес у вашому організмі і можуть знизити ризик розвитку деяких видів раку.
Наприклад, високий рівень споживання флавоноїдів з їжею може знизити ризик розвитку раку товстої кишки на 30% (21).
Крім того, підгрупи деяких флавоноїдів петрушки — такі як мирицетин і апигенин — в дослідженнях в пробірці і на тварин показали протипухлинну активність ( 22, 23).
Крім того, вживання в їжу продуктів, багатих вітаміном C, також може знизити ризик захворювання на рак. 30-грамова порція петрушки забезпечує організм 53% від РСНП вітаміну C.
Одне дослідження показало, що збільшення рівня споживання вітаміну C на 100 мг в день знижує загальний ризик розвитку раку на 7%. Більш того, підвищення рівня споживання вітаміну C в раціоні харчування на 150 мг в день може знизити ризик розвитку раку простати на 21% (24, 25).
Резюме:
Петрушка містить різні антиоксиданти, такі як флавоноїди і вітамін C, які можуть допомогти в боротьбі з раком.
5. Багата поживними речовинами, які захищають ваші очі
Лютеин, бета-каротин і зеаксантин — три каротиноида в петрушці, які допомагають захистити ваші очі і поліпшити зір. Каротиноїди — це присутні в рослинах пігменти, які володіють потужною антиоксидантною активністю (26, 27).
Лютеїн і зеаксантин можуть запобігати вікову дегенерацію жовтої плями (макулодистрофії) — невиліковне захворювання очей і провідну причину сліпоти в усьому світі.
Фактично, вживання в їжу продуктів, багатих лютеином і зеаксантином, може знизити ризик важкої форми макулодистрофії на 26% (28, 29, 30).
Бета-каротин є ще одним каротиноїдом , який підтримує здоров’я очей. Цей каротиноид може бути перетворений в вітамін A в вашому організмі (31).
Це перетворення бета-каротину пояснює, чому петрушка дуже багата на вітамін A. 30-грамова порція свіжозрізаних листя забезпечує організм людини 108% від РСНП цього вітаміну (3).
Вітамін A необхідний для здоров’я очей, так як він допомагає захистити рогівку — самий зовнішній шар вашого очі, а також кон’юнктиву — тонку мембрану, яка покриває передню частину вашого очі і внутрішню частину століття (32 ).
Резюме:
Петрушка містить лютеїн, зеаксантин і бета-каротин — рослинні сполуки, які захищають здоров’я очей і можуть знизити ризик розвитку деяких вікових захворювань очей, таких як макулодистрофії.
6. Може поліпшити здоров’я серця
Петрушка є багатою поживними речовинами зеленню, яка може поліпшити здоров’я серця. Наприклад, вона є хорошим джерелом фолату (вітаміну B9) — 30 грам містить 11% від РСНП (3).
Високий рівень споживання фолату з їжею може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань у певних груп населення. Велике дослідження за участю більше 58 000 чоловік показало, що найбільший рівень споживання фолату був пов’язаний з 38% зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань (33).
І навпаки, низький рівень споживання фолату може збільшити ризик розвитку серцево судинних захворювань. В одному дослідженні, проведеному серед 1 980 чоловіків, спостерігалося збільшення ризику розвитку серцево-судинних захворювань на 55% у тих, хто споживав найменшу кількість цієї поживної речовини (34).
Деякі експерти припускають, що фолат корисний для здоров’я серця шляхом зниження рівня гомоцистеїну. Високі рівні гомоцистеїну в деяких дослідженнях були пов’язані з більш високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.
Гомоцистеїн може негативно впливати на здоров’я серця, змінюючи структуру і функцію ваших артерій. Однак зв’язок між цією амінокислотою і хворобою серця до сих пір залишається спірною (35, 36).
Резюме:
Петрушка багата фолатом (вітаміном B9) який захищає ваше серце і може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
7. Екстракт петрушки володіє антибактеріальними властивостями
Петрушка може мати антибактеріальні властивості при використанні в якості екстракту.
Наприклад, дослідження в пробірці показало, що екстракт володіє значною антибактеріальну активність щодо дріжджів, цвілі і поширених хвороботворних бактерій, таких як золотистий стафілокок (37, 38).
Екстракт може також запобігти зростанню бактерій в їжі. Інше дослідження в пробірці показало, що він запобігає зростання потенційно шкідливих бактерій, таких як лістерії і сальмонели, які, як відомо, викликають харчове отруєння (39, 40, 41).
Хоча екстракт показує антибактеріальний потенціал в дослідженнях в пробірці, ці корисні властивості ще не були вивчені на людях.
Резюме:
в дослідженнях в пробірці було виявлено, що екстракт петрушки володіє антибактеріальними властивостями. Проте необхідні додаткові дослідження.
Як включити петрушку в раціон харчування
Петрушка — надзвичайно універсальна і недорога зелень, здатна поліпшити смак і аромат ваших страв.
Ви можете використовувати висушену петрушку в якості інгредієнта в різних рецептах. Вона може поліпшити смак супів, рагу і томатних соусів. Крім того, її часто поєднують з іншою зеленню і приправами в італійських рецептах.
Свіжа петрушка також є відмінним доповненням до салатів, заправкам для салатів, маринадів і страв з морепродуктів. Багато людей використовують свіжі гілочки в рецептах, які не вимагають приготування, або додають зелень в кінці приготування.
Ось ще кілька способів додати петрушку в свій раціон:
- Додавайте свіже листя петрушки в домашній соус чімічуррі.
- Додавайте дрібно нарізані листя в заправки для салату.
- Посипайте свіжими або сушеними листками блюдо з лососем.
- дрібно наріжте стебла і додайте в картопляний салат.
- Варіть сушену петрушку в томатному соусі домашнього приготування.
Цікаво, що зелень може діяти в якості натурального освіжувача дихання, тому ви також можете жувати гілочку під час приготування їжі, щоб освіжити дихання (42).
щоб продовжити термін придатності свіжої петрушки, загорніть її у вологе паперовий рушник і зберігайте в закритій ємності в холодильнику.
резюме:
Петрушку можна використовувати в якості сушеної прянощі або свіжої зелені. Сушена петрушка зазвичай додається в гарячі страви, такі як суп і макарони, а свіжа зелень — відмінне доповнення до салатів і приправ.
Підіб’ємо підсумок
- Петрушка є універсальною зеленню, яка забезпечує організм людини великою кількістю поживних речовин. Вона особливо багата вітамінами A, C і K.
- Вітаміни та корисні рослинні сполуки в петрушці можуть поліпшити здоров’я кісток, захистити від хронічних захворювань і забезпечити антиоксидантні властивості.
- Ви можете легко включити сухі або свіже листя в свій раціон, додаючи їх в супи, салати, маринади і соуси.