Чайот багатий безліччю поживних речовин і антиоксидантів, які наділяють його безліччю потенційних корисних властивостей.
Ось 10 вражаючих корисних властивостей чайота.
1. Багатий поживними речовинами
Одним з найбільших атрибутів чайота є його харчова цінність, оскільки він містить різні необхідні людському організму вітаміни, мінерали та клітковину.
Один чайот (200 грам) забезпечує організм наступними поживними речовинами (1):
- Калорії : 39 ккал
- Вуглеводи : 9 грам
- Білок : 2 грами
- Жир : 0 грам
- Клітковина : 4 грами — 14% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Вітамін C : 26% від РСНП
- Вітамін B9 (фолат) : 47% від РСНП
- Вітамін K : 10% від РСНП
- Вітамін B6 : 8% від РСНП
- Марганець : 19% від РСНП
- Мідь : 12% від РСНП
- Цинк : 10% від РСНП
- Калій : 7% від РСНП
- Магній : 6 % Від РСНП
Примітно, що чайот особливо багатий фолатом, який сприяє правильному поділу клітин.
Поряд з щільністю поживних речовин, чайот також містить мало калорій, жирів, натрію і вуглеводів. Як такий, він досить корисний для здоров’я і підходить для різних планів харчування (1).
Резюме:
Чайот містить велику кількість багатьох поживних речовин — особливо фолат (вітамін B9) — і в той же час містить мало калорій, вуглеводів і жирів.
2. Містить потужні антиоксиданти
Багато з корисних властивостей чайота можуть бути пов’язані з містяться в ньому антиоксидантами.
Антиоксиданти — це сполуки, що містяться в різних продуктах, які захищають від пошкодження клітин, зменшують запалення і знижують стрес у вашому організмі (2).
Мексиканський огірок чайот забезпечує організм людини такими антиоксидантами, як кверцетин, мирицетин, морін і кемпферол (2).
З них мирицетин присутній в найбільших кількостях. Дослідження показують, що мирицетин володіє сильними протираковими, протидіабетичними і протизапальними властивостями (2, 3).
Крім того, чайот є відмінним джерелом вітаміну C, який служить антиоксидантом в вашому організмі (4).
Резюме:
Чайот містить кілька антиоксидантів, включаючи вітамін C і мирицетин, які борються з хворобами і сприяють зміцненню здоров’я.
3. Може сприяти здоров’ю серця
Вживання в їжу чайота може поліпшити деякі фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, такі як високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину і поганий кровообіг.
Дослідження на тваринах і в пробірках показують, що сполуки чайота можуть допомогти розслабити кровоносні судини, тим самим покращуючи кровообіг і знижуючи артеріальний тиск (5).
мирицетин — відомий антиоксидант в чайот — також, як було виявлено в деяких дослідженнях на тварин , знижує рівень холестерину (3).
Крім того, мексиканський огірок є хорошим джерелом клітковини, забезпечуючи організм приблизно 14% від РСНП. Більш високий рівень споживання багатих на клітковину продуктів, таких як чайот, пов’язане зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань (1, 6).
Резюме:
різні рослинні сполуки і клітковина, присутні в чайот, роблять цей овоч хорошим вибором для здоров’я серця. Ці сполуки можуть поліпшити кровообіг, знизити артеріальний тиск і рівень холестерину.
4. Може сприяти контролю цукру в крові
Чайот містить мало вуглеводів і багато розчинної клітковини, що може допомогти регулювати рівень цукру в крові (7).
Розчинна клітковина сповільнює травлення і засвоєння вуглеводів, що сприяє підтримці рівня цукру в крові після їжі в здоровому діапазоні (8).
Чайот може також поліпшити контроль цукру в крові, впливаючи на інсулін.
Резистентність до інсуліну — стан, який виникає, коли ваші клітини стають менш чутливими до інсуліну — гормону, який регулює рівень цукру в крові.
Цей стан призводить до поступового підвищення рівня цукру в крові і може в кінцевому підсумку призвести до цукрового діабету.
Дослідження показують, що унікальні рослинні сполуки в чайот можуть грати роль в підвищенні вашої чутливості до інсуліну за рахунок зниження активності ферментів, пов’язаних з поганим контролем цукру в крові і цукровим діабетом 2 типу (9).
Резюме:
Клітковина і рослинні сполуки в чайот можуть сприяти стабілізації рівня цукру в крові і підвищення чутливості до інсуліну.
5. Може підтримати здорову вагітність
Фолат, або вітамін B9, необхідний для всіх людей, але особливо для вагітних жінок або тих, хто планує завагітніти.
На ранніх термінах вагітності фолат необхідний для правильного розвитку головного і спинного мозку плода. Адекватне споживання фолату також може грати роль в запобіганні передчасних пологів (10).
Чайот є відмінним джерелом фолату, забезпечуючи організм більш ніж 40% від РСНП в одному плоді (1).
Таким чином, включення чайота та інших багатих фолатом продуктів до складу збалансованого раціону харчування є відмінним способом підтримати здорову вагітність.
Резюме:
Чайот є відмінним джерелом фолату — поживної речовини, необхідної для правильного розвитку плоду. Тому, мексиканський огірок може бути привабливим для жінок, які вагітні або намагаються стати такими.
6. Може мати протираковими властивостями
Більш високий рівень споживання фруктів і овочів пов’язаний зі зниженням ризику виникнення різних видів раку, в тому числі шлунково-кишкового тракту (11).
Дослідження в пробірці показують , що деякі сполуки чайота можуть уповільнювати ріст і прогресування деяких ракових клітин, таких як рак шийки матки і лейкемія (12, 13).
Хоча ці результати є багатообіцяючими, сучасні дані недостатньо переконливі, щоб зрозуміти, чи робить чайот протираковий ефект в організмі людини.
в кінцевому рахунку, необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Деякі дослідження в пробірці показують , що з’єднання в чайот можуть надавати протиракову дію, але необхідні додаткові дослідження.
7. Може уповільнити видимі ознаки старіння
Одна з основних теорій старіння заснована на молекулах, які називаються вільними радикалами, які завдають шкоди вашим клітинам, що в кінцевому підсумку призводить до зниження функціональності з плином часу (14).
Деякі дослідження показують, що споживання продуктів з високим вмістом антиоксидантів може уповільнити процес старіння, захищаючи клітини від ушкодження вільними радикалами (14).
Чайот багатий антиоксидантами, одним з яких є вітамін C.
на додаток до своєї антиоксидантної здатності, вітамін C необхідний для виробництва колагену — одного з основних білків, що містяться у вашій шкірі. Колаген надає шкірі пружність і молодість (15).
Таким чином, адекватне споживання багатих вітаміном C продуктів, таких як чайот, може допомогти зменшити видимі ознаки старіння (15).
Більш того , недавнє дослідження в пробірці показало сильний захисний ефект екстракту чайота на клітини шкіри людини від ушкоджень, пов’язаних з ультрафіолетовим випромінюванням (16).
в кінцевому рахунку, необхідні подальші дослідження в відношення впливу чайота на здоров’я шкіри.
Резюме:
Чайот містить кілька антиоксидантів, в тому числі вітамін C, які можуть сприяти молодості шкіри і зменшити видимі ознаки старіння.
8. Може підтримувати функцію печінки
Жирова хвороба печінки — це захворювання, при якому надлишок жиру відкладається в тканини печінки. Занадто багато жиру в вашій печінки може вплинути на її здатність функціонувати належним чином (17).
Як дослідження в пробірці, так і на тваринах свідчать, що екстракт мексиканського огірка чайота може захистити від накопичення жиру в печінці, таким чином потенційно запобігаючи або усуваючи жирову хворобу печінки (18, 19).
в одному дослідженні щури, вигодовують їжею з високим рівнем вмісту жиру, які отримували екстракт чайота, мали значно менший рівень холестерину і жирних кислот в печінці, ніж контрольна група щурів. Це було пов’язано з очевидними змінами в функції ферментів, які беруть участь у метаболізмі жирів (19).
На даний момент щоб зрозуміти, як чайот може підтримати здоров’я печінки у людей необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що екстракт чайота може зменшити накопичення жиру в вашій печінки, потенційно захищаючи від жирової хвороби печінки. Проте необхідні додаткові дослідження.
9. Може сприяти здоровому вазі
Мексиканський огірок чайот містить дуже малу кількість калорій, але багато клітковини, що може сприяти підтримці оптимальної маси тіла (20).
Цілий чайот (200 грам) забезпечує організм 39 калоріями і 4 грамами клітковини. Клітковина сповільнює швидкість, з якою ваш шлунок спорожняється, і ви довше відчуваєте себе ситими, що може знизити рівень споживання їжі і сприяти зниженню ваги (1, 21, 22).
Більш того, дослідження показують, що споживання клітковини може збільшити рівень гормонів ситості, таких як GLP-1 і пептид YY (23).
Таким чином, включення чайота в свій раціон харчування може допомогти вам йти в ногу з вашими цілями в зниженні ваги.
Резюме:
Чайот містить мало калорій і багато клітковини, що може допомогти вам схуднути і підтримувати здорову вагу.
10. Може підтримувати здоров’я травлення
Ваш шлунково-кишковий тракт відповідає за ряд важливих функцій, включаючи детоксикацію, імунітет, а також травлення і засвоєння поживних речовин (24).
Споживання фруктів і овочів , таких як чайот, може поліпшити травну функцію.
Флавоноїди — рослинні сполуки, які підтримують травлення — містяться у великій кількості в чайот (2).
Дослідження показують, що багата флавоноїдами їжа допомагає травним ферментам, які беруть участь у видаленні і виведенні шлаків з вашого шлунково-кишкового тракту (24).
Більш того, адекватний рівень споживання багатих на клітковину продуктів, таких як чайот, може стимулювати здорову роботу кишечника і підтримувати здоров’я кишкових бактерій.
в свою чергу, ці корисні ефекти сприяють поліпшенню перистальтики кишечника і можуть грати роль в запобіганні різних хронічних захворювань, таких як хвороби серця, цукровий діабет 2 типу і рак товстої кишки (25).
Резюме:
Флавоноїди і клітковина в чайот стимулюють різні функції вашого травного тракту, в тому числі корисні бактерії кишечника і перистальтику кишечника.
Як включити чайот в свій раціон харчування
Чайот дуже універсальний і відносно простий в придбанні і приготуванні.
Ці яскраво-зелені і грушоподібні овочі з безліччю виступів на шкірці мають м’який смак підходять як для солодких, так і для солоних страв.
Хоча ботанически вони класифікуються як фрукти, з кулінарної точки зору вони є овочами. Будь-яка частина мексиканського огірка може бути з’їдена, включаючи його шкірку, м’якоть і насіння. Ви можете вживати його в сирому або приготованому вигляді.
При подачі в сирому вигляді він є прекрасним доповненням до смузі, соусів і салатів. Крім того, його легко готувати на пару, смажити або тушкувати. Ви можете навіть подумати про додавання його в супи, рагу і запіканки для додаткового збільшення кількості поживних речовин.
Резюме:
Чайот — зелений, грушоподібний фрукт, часто використовуваний в якості овоча. Його м’який смак робить його універсальним доповненням до різноманітних страв.
Підіб’ємо підсумок
- Мексиканський огірок (чайот) містить мало калорій, але багато клітковини, антиоксидантів і необхідних поживних речовин, які роблять його здоровим доповненням практично до будь-якого раціону харчування.
- його потенційні корисні властивості включають підтримку здорової вагітності і зміцнення здоров’я серця.
- Барвистий і легкий в приготуванні чайот варто спробувати в якості частини збалансованого раціону харчування.