Вважається, що батьківщиною черімойі є Анди Південної Америки — цей фрукт вирощується в тропічних районах на великій висоті (1, 2).
У зв’язку з кремовою текстурою, черімойю часто їдять ложкою і подають охолодженою, як заварний крем. Цей фрукт має солодкий смак, схожим на інші тропічні фрукти, такі як банани та ананаси (2).
Багатий клітковиною, вітамінами і мінералами, цей унікальний фрукт може зміцнити імунітет, боротися із запаленням і поліпшити здоров’я очей і серця (3, 4).
Проте деякі частини черімойі містять токсини, які можуть пошкодити вашу нервову систему, якщо вживати їх у великих кількостях (5).
Ось 8 дивовижних корисних властивостей черімойі і протипоказання до її вживання.
черімойя (фрукт) — корисні властивості і протипоказання для жінок і чоловіків
1. Містить багато антиоксидантів
черімойя багата антиоксидантами, які борються з вільними радикалами в вашому організмі. Високий рівень вільних радикалів може викликати окислювальний стрес, який пов’язаний з розвитком хронічних захворювань, включаючи рак і хвороби серця (6, 7, 8).
Деякі сполуки черімойі, в тому числі кауреновая кислота, флавоноїди, каротиноїди і вітамін C, мають потужну антиоксидантну дію (3, 4).
Одне дослідження в пробірці показало, що і шкірка, і м’якоть є відмінними джерелами антиоксидантів, а з’єднання в шкірці особливо ефективні для запобігання окисного пошкодження (9) .
каротиноїдні антиоксиданти черімойі можуть бути особливо потужними.
Дослідження показують, що продукти, багаті на каротиноїди, можуть поліпшити здоров’я очей і знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і деяких видів раку (10 , 11).
Резюме:
черімойя особливо багата антиоксидантами, такими як вітамін C і каротиноїди. Ці сполуки борються з вільними радикалами, які можуть сприяти розвитку багатьох захворювань.
2. Може поліпшувати настрій
черімойя є відмінним джерелом вітаміну B6 (піридоксину). Фактично, 160-грамова порція цього фрукта містить більше 30% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) (12).
Вітамін B6 відіграє важливу роль у створенні нейромедіаторів, в тому числі серотоніну і дофаміну, які допомагають регулювати ваш настрій (13, 14).
Недостатній рівень цього вітаміну може сприяти розладів настрою.
Фактично, низький рівень вітаміну B6 в крові пов’язаний з депресією, особливо у літніх людей. Одне дослідження за участю 251 похилого віку показало, що дефіцит вітаміну B6 подвоює ймовірність депресії (13, 15).
Підвищуючи рівень цього важливого вітаміну, черімойя може допомогти знизити ризик виникнення депресії, пов’язаної з дефіцитом вітаміну B6.
Резюме:
черімойя містить більше 30% від РСНП вітаміну B6 — поживної речовини, яке регулює настрій і може допомогти запобігти депресії.
3. Може принести користь здоров’ю очей
черімойя багата каротиноїдні антиоксидантом лютеином — одним з основних антиоксидантів в ваших очах, які підтримують здоровий зір, борючись з вільними радикалами (3, 16).
Кілька досліджень пов’язують високий рівень споживання лютеїну з хорошим здоров’ям очей і більш низьким ризиком вікової дегенерації жовтої плями (макулодистрофії) — захворювання, що характеризується пошкодженням очей і втратою зору (17, 18, 19).
Лютеїн може також захищати від інших проблем із зором, включаючи катаракту, яка є помутнінням очей, яке призводить до погіршення і втрати зору (16, 20).
Огляд 8 досліджень показав, що у людей з найвищим рівнем лютеїну в крові ризик розвитку катаракти був нижче на 27%, в порівнянні з людьми з найнижчими рівнями (20).
Отже, споживання багатих лютеином продуктів таких як черімойя, може поліпшити здоров’я очей і боротися з такими захворюваннями, як м акулодістрофія і катаракта.
Резюме:
черімойя містить лютеїн, який може сприяти здоров’ю очей і захищати від захворювань, які можуть привести до погіршення або втрати зору.
4. Може запобігти високий кров’яний тиск
черімойя багата поживними речовинами, які допомагають регулювати кров’яний тиск, такими як калій і магній.
Примітно, що 160-грамова порція фруктів може похвалитися 10% від РСНП калію і більше 6% від РСНП магнію (12).
і калій, магній сприяють розширенню кровоносних судин, що, в свою чергу, сприяє зниженню кров’яного тиску. Високий кров’яний тиск може збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту (21, 22, 23).
В одному огляді зазначалося, що споживання калію в кількості 4700 мг в день може знизити систолічний та діастолічний артеріальний тиск приблизно на 8 і 4 мм рт . ст., відповідно (22).
В іншому огляді з 10 досліджень було встановлено, що у людей з найвищим рівнем споживання магнію ризик високого кров’яного тиску був на 8% нижче в порівнянні з людьми з найнижчим рівнем споживання (24).
Резюме:
черімойя містить магній і калій — два поживних речовини, які підтримують здоровий рівень артеріального тиску.
5. Може сприяти гарному травленню
В 160-грамової порції черімойі міститься майже 5 грамів клітковини, що становить понад 17% від РСНП (12).
Оскільки клітковина не може бути переварена або засвоєна , вона збільшує обсяг калових мас і допомагає їм переміщатися по кишечнику (25).
Крім того, розчинна клітковина, подібна до тієї, яка містяться в черімойя, може живити корисні бактерії в кишечнику, а також піддаватися ферментації з утворенням коротко жирних кислот (КЦЖК). До цих кислот відносяться бутират, ацетат і пропіонат (26, 27).
КЦЖК є джерелами енергії для вашого організму і можуть захищати від запальних захворювань, які впливають на ваш травний тракт, таких як хвороба Крона і виразковий коліт (28).
Підтримуючи здорову перистальтику кишечника і живлячи дружні кишкові бактерії, черімойя і інші продукти, багаті клітковиною, сприяють оптимальному травленню.
Резюме:
Продукти з високим вмістом клітковини, такі як черімойя, сприяють здоровому травленню і захищають від запальних захворювань травного тракту.
6. Може мати протираковими властивостями
Деякі із з’єднань в черімойя можуть допомогти в боротьбі з раком.
До флавоноидам черімойі відносяться катехін, епікатехін і епігаллокатехін. У дослідженнях в пробірці було виявлено, що деякі з цих флавоноїдів зупиняють ріст ракових клітин (4, 29, 30).
Одне дослідження показало, що обробка клітин раку сечового міхура епікатехін приводила до значно меншого зростання і реплікації клітин в порівнянні з клітинами, що не оброблялися цим флавоноїдом (31).
Інше дослідження в пробірці показало, що деякі катехіни, в тому числі в черімойя, зупиняли до 100% зростання клітин раку молочної залози (32).
Більш того, популяційні дослідження показують, що люди, які споживають їжу, багату на флавоноїди, мають менший ризик розвитку деяких видів раку, таких як рак шлунка і товстої кишки, в порівнянні з людьми, чиї раціони харчування мають низький рівень вмісту цієї сполуки (33, 34).
Однак, щоб повністю зрозуміти, як з’єднання черімойі впливають на рак необхідні додаткові дослідження на людях.
Резюме:
черімойя багата флавоноїди ними антиоксидантами, які, як було виявлено в дослідженнях в пробірці, запобігають росту ракових клітин. Тим не менш необхідні людські дослідження.
7. Може боротися із запаленням
Хронічне запалення пов’язане з декількома небезпечними захворюваннями, включаючи хвороби серця і рак (35, 36).
Примітно, що черімойя забезпечує організм людини декількома протизапальними сполуками, включаючи кауреновую кислоту.
Ця кислота має сильну протизапальну дію і, як було виявлено в дослідженнях на тварин, зменшує певні запальні білки (37, 38, 39).
Крім того, черімойя може похвалитися катехіном і епікатехін — флавоноїдного антиоксидантами, що володіють потужним протизапальну дію в дослідженнях в пробірках і на тварин (40, 41, 42, 43).
в одному дослідженні було виявлено, що миші, що одержували збагачену епікатехін дієту, мали більш низькі рівні маркера запалення C-реактивного білка (CRP) в крові в порівнянні з контрольною групою (44).
Високий рівень CRP асоціюється з атеросклерозом, жорсткістю і звуженням артерій, що значи кові збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань (44, 45).
Резюме:
черімойя містить кілька протизапальних сполук, таких як кауреновая кислота, катехін і епікатехін. Зниження рівня хронічного запалення може знизити ризик розвитку захворювання.
8. Може зміцнити ваш імунітет
Як і інші тропічні фрукти, черімойя багата на вітамін C — живильною речовиною, яке підвищує імунітет шляхом боротьби з інфекціями і хворобами (46, 47, 48).
дефіцит вітаміну C пов’язаний з порушенням імунітету і підвищеним ризиком інфекцій (46).
Дослідження на людях також показують, що вітамін C може допомогти зменшити тривалість застуди. Проте дослідження носять змішаний характер і в основному зосереджені на добавках, а не на дієтичному вітаміні C (49).
Вживання черімойі та інших продуктів, багатих цим вітаміном, є простим способом підтримки імунітету.
Резюме:
черімойя багата на вітамін C, який може зміцнити імунітет і допомогти організму боротися з інфекціями.
Протипоказання і потенційну шкоду
Незважаючи на те, що черімойя володіє вражаючими корисними властивостями, вона містить невелику кількість токсичних сполук.
черімойя і інші фрукти роду Аннона містять аннонацін — токсин, який може вплинути на ваш мозок і нервову систему (50, 51, 52).
Фактично, обсерваційні дослідження в тропічних районах пов’язують високий рівень споживання плодів роду Аннона з підвищеним ризиком певного типу хвороби Паркінсона , який не відповідає на звичайні ліки (52, 53).
Все частини росли ия черімойя можуть містити аннонацін, але він найбільш сконцентрований в насінні і шкірці (50, 54).
Щоб насолодитися черімойя і обмежити вплив аннонаціна, видаліть і викиньте насіння і шкірку перед їжею.
Якщо вас особливо турбує аннонацін, хвороба Паркінсона або інше захворювання нервової системи, найкраще уникати вживання черімойі.
Резюме:
черімойя і інші тропічні фрукти роду Аннона містять токсин, який впливає на вашу нервову систему і пов’язаний з атипової хворобою Паркінсона. Ви можете уникати цього фрукта, якщо у вас є захворювання нервової системи.
Як правильно їсти черімойю
черімойя можна знайти в продуктових магазинах, магазинах здорового харчування і онлайн, але вона може бути недоступна в залежності від вашого місця розташування.
зберігати цей фрукт необхідно при кімнатній температурі до стану м’якості, потім зберігати в холодильнику до трьох днів.
Щоб підготувати черімойю до вживання, видаліть і викиньте шкірку і насіння, потім наріжте фрукт на шматочки.
Смак черімойі дуже хороший у фруктовому салаті, в поєднанні з йогуртом або вівсянкою, або змішаний в смузі або заправках для салату. Ви також можете є охолоджену черімойю як заварний крем, нарізаючи фрукти навпіл, а потім вишкрібаючи м’якоть ложкою.
Резюме:
Підготуйте черімойю, видаливши шкірку і насіння , потім наріжте або діставайте м’якоть ложкою. Її легко змішати з продуктами для сніданку, закусками і солодощами.
Підіб’ємо підсумок
- черімойя — це солодкий, тропічний фрукт з вершковою текстурою.
- Вона містить корисні поживні речовини, які можуть поліпшити ваш настрій, імунітет і травлення.
- Проте черімойя містить невелику кількість токсичних речовин, особливо в шкірці і насінні. Щоб безпечно вживати черімойю, спочатку очистіть шкірку і видаліть насіння.
- Цей унікальний фрукт може стати відмінним доповненням до здорового, збалансованого раціону харчування.