Кайенский перець корисні властивості і протипоказання
Що таке кайенскийперець
Кайенский перець — це вид перцю чилі. Він належить до сімейства пасльонових і тісно пов’язаний з болгарським перцем і халапеньйо. Спочатку він вирощувався в Центральній і Південній Америці, але в 15 столітті він був завезений до Європи Христофором Колумбом.
Кайенский перець є популярною спецією, використовуваної в багатьох традиційних стравах різних народів, і також використовувався протягом тисяч років в як лікарський засіб для лікування багатьох захворювань.
Ці перці мають вражаючий профіль поживних речовин, який включає в себе безліч корисних для вашого здоров’я антиоксидантів.
Одна столова ложка (5 грам) кайенского перцю містить наступне (1):
- Калорії: 17
- Жир: 1 г
- Вуглеводи: 3 г
- Клітковина: 1,4 г
- Білок: 0,6 г
- Вітамін А: 44% від РСНП
- Вітамін Е: 8% від РСНП
- Вітамін C: 7% від РСНП
- Вітамін B6: 6% від РСНП
- Вітамін К: 5% від РСНП
- Марганець: 5% від РСНП
- Калій: 3% від РСНП
- Рибофлавін: 3% РСНП
* РСНП — рекомендована добова норма споживання.
Капсаицин є активним інгредієнтом кайенского перцю, який наділяє його лікувальними властивостями і надає пекучий смак. Фактично, ступінь пекучості кайенского перцю залежить від кількості, що міститься в ньому капсаїцину. Чим більше капсаїцину він містить, тим він більш пекучий.
Корисні властивості кайенского перцю
Щоб зрозуміти, чим корисний кайенскийперець, потрібно вивчити його корисні властивості. Ось 8 науково підтверджених корисних властивостей кайенского перцю:
1. Може прискорити ваш метаболізм
Капсаицин в кайенского перцю володіє поліпшують метаболізм властивостями. Це допомагає збільшити кількість тепла, яке виробляє ваш організм, змушуючи вас спалювати більше калорій в день (2).
Це відбувається за допомогою процесу, під назвою «дієтично індукований термогенез», який викликає прискорення вашого метаболізму. Саме тому багато людей намагаються використовувати кайенскийперець для схуднення.
В одному дослідженні люди, які з’їдали сніданок, що містить капсаїцин і середньоланцюговими трігліцерідной масло, спалювали на 51% більше калорій під час цього прийому їжі в порівнянні з людьми, не отримували цього на сніданок (3).
Але в той час як капсаїцин допомагає прискорити метаболізм, загальний ефект невеликий. В іншому дослідженні люди, які з’їдали 1 грам червоного кайенского перцю, спалювали ще 10 калорій протягом чотирьох з половиною годин, в порівнянні з тими, хто не вживав кайенскийперець.
Також важливо знати, що люди, які регулярно споживають кайенскийперець, не продовжуватимуть отримувати від нього ті ж переваги, так як їх організми пристосовуються до наслідків (4).
Резюме:
Капсаицин в кайенского перцю може допомогти прискорити ваш метаболізм. Однак його ефект малий, так як в довгостроковій перспективі його ефективність зводиться нанівець через пристосування організму.
2. Допомагає зменшити відчуття голоду
Цікаво, що кайенский перець може зменшити ваш голод, допомагаючи вам менше їсти і відчувати насичення після їжі довше. Багато досліджень показують, що капсаїцин в кайенского перцю допомагає зменшити голод (5, 6, 7, 8).
Як це відбувається не цілком зрозуміли, але одне дослідження показало, що вживання цього перцю зменшує вироблення гормону голоду під назвою грелін (9).
Інше дослідження показало, що люди, які беруть капсаїцин, споживають менше їжі протягом дня, ніж ті, хто не приймає його. Зокрема, ті, хто брали капсаіціновие добавки, споживали на 10% менше їжі, а ті, хто пив напій, що містить капсаїцин, їли на 16% менше (10).
Люди в тому ж дослідженні також повідомили про те, що відчувають себе більш ситими, споживаючи менше калорій.
Резюме:
Капсаицин в кайенского перцю може допомогти зменшити ваш голод, сприяючи меншій кількості споживаної їжі протягом дня.
3. Може допомогти знизити кров’яний тиск
Високий кров’яний тиск — це величезний ризик для здоров’я і життя для людей у всьому світі. Насправді більше 40% дорослих старше 25 років мають високий кров’яний тиск (11).
Цікаво, що дослідження на тваринах показали, що капсаїцин в кайенского перцю може знизити високий кров’яний тиск. Одне дослідження на мишах з високим кров’яним тиском показало, що тривале споживання дієтичних спецій, що містять капсаїцин, допомогло знизити артеріальний тиск (12).
Інше дослідження показало, що капсаїцин допомагає розслабити кровоносні судини у свиней, що призводить до зниження артеріального тиску (13).
Важливо відзначити, що отримані вище дані засновані на результатах експериментів на тварин, і ефекти капсаїцину можуть відрізнятися в відношення людей.
Резюме:
Капсаицин, як виявилося, знижує артеріальний тиск в дослідженнях на тварин. Перед тим, як робити заяви щодо його ефективності при прийомі людиною, необхідні додаткові дослідження за участю людей.
4. Допомагає здоров’ю травної системи
Дієтичні спеції і їх активні компоненти можуть принести значну користь для вашого шлунка. Наприклад, кайенский перець може допомогти посилити захист шлунка від інфекцій, збільшити вироблення травної рідини і допомогти доставити ферменти в шлунок, допомагаючи травленню (14).
Ці ефекти виникають в результаті стимулювання нервів в шлунку, які сигналізують про захист від пошкоджень. Хоча деякі вважають, що пряна їжа може викликати виразку шлунка, оглядова стаття показала, що капсаїцин в кайенского перцю може фактично допомогти знизити ризик розвитку виразок шлунка (15).
Резюме:
Кайенский перець може допомогти поліпшити здоров’я травної системи і знизити ризик виникнення виразок шлунка.
5. Допомагає полегшити біль
Капсаицин володіє сильними болезаспокійливими властивостями при нанесенні на шкіру у вигляді крему або мазі. Це пояснюється тим, що капсаїцин допомагає зменшити кількість «субстанції Р» — нейропептиди, що виділяється організмом, який переміщається в мозок, щоб сигналізувати про біль (16).
Коли виробляється менше субстанції Р, сигнали болю більше не можуть доходити до мозку, а почуття болю зменшуються (17).
Капсаицин доступний в формі крему для шкіри і часто рекомендується при наступних станах (18, 19):
- Біль в суглобах і м’язах.
- Біль в попереку.
- Біль після операції.
- Біль при захворюваннях, пов’язаних з ураженням нервової системи, таких як оперізуючий лишай.
Крім того, важливо відзначити, що капсаіціновий крем не можна наносити на відкриту рану або ушкоджену шкіру.
Резюме:
Капсаицин володіє сильними болезаспокійливими властивостями. Він знімає біль, зменшуючи кількість субстанції P, яку виробляє ваш організм.
6. Може поліпшити стан при псоріазі
Аутоімунні захворювання — це стану, при яких імунна система організму атакує власні органи і тканини.
Псоріаз є прикладом аутоімунного захворювання, яке проявляється як плями червоної, зудить і лускатої шкіри.
В даний час немає ніякого лікування псоріазу. Проте креми з капсаїцином можуть допомогти полегшити свербіж і поліпшити зовнішній вигляд уражених псоріазом областей (20, 21).
Одне дослідження показало, що пацієнти з псоріазом, які одержували крем з капсаїцином, значно зменшували чешуйчатость шкіри, почервоніння і коркообразном білі плями, в порівнянні з пацієнтами, які отримували крем плацебо (22).
Вважається, що субстанція P грає роль в розвитку псоріазу. Як згадувалося раніше, капсаїцин допомагає зменшити кількість субстанції Р, що виробляється вашим організмом (23).
Резюме:
Крем з капсаїцином може допомогти полегшити симптоми псоріазу, допомагаючи зменшити кількість субстанції Р, що виробляється вашим тілом.
7. Може допомогти знизити ризик розвитку раку
Рак — захворювання, що характеризується неконтрольованим зростанням клітин. Каспаіцін в кайенского перцю потенційно може знизити ризик розвитку раку. Він може зробити це, атакуючи безліч різних шляхів в процесі росту ракових клітин (24, 25).
Фактично, дослідження показали, що капсаїцин може уповільнювати ріст ракових клітин і навіть призводити до загибелі клітин різних типів раку, включаючи рак передміхурової залози, підшлункової залози і шкіри (26).
Хоча вплив капсаїцину на ракові клітини представляється багатообіцяючим, важливо відзначити, що поточні результати засновані на лабораторних дослідженнях і дослідженнях на тварин.
вплив капсаїцину на рак у людей ще не вивчено, тому розумно сприймати цю інформацію як багатообіцяючу, але підлягає підтвердженню додатковими дослідженнями за участю людей.
Резюме:
капсаїцин показав перспективу в дослідженнях профілактики раку, хоча, для того, щоб зробити якісь висновки необхідні додаткові дослідження за участю людей.
8. Легко додати в свій раціон
Кайенский перець легко включити в свій раціон харчування. Він поставляється в різних формах, в тому числі в цілісному вигляді, у формі спецій і добавок (в капсулах). Ви можете додавати щіпку меленої кайенского перцю в багато свої улюблені страви, такі як яєчня, картопля фрі і навіть маринади.
Крім того, ви можете нарізати цілий кайенскийперець і додавати його в салати. Якщо ви раніше не їли кайенскийперець, обов’язково зробіть невеликий тест на смак, щоб дізнатися, чи можете ви витримувати його пекучість, так як він дуже пекучий.
Резюме:
Кайенский перець легко включити в ваш раціон. Спробуйте додати дрібку цієї спеції в деякі з ваших улюблених страв.
Як вживати кайенскийперець
Порошок кайенского перцю можна додавати в різні страви і вживати всілякими способами. Ось кілька способів:
Спосіб 1
Посипайте кайєнським перцем морепродукти, такі як риба, устриці, краби і креветки. Додавайте його в гарячі супи та рагу.
Спосіб 2
Помістіть дрібку меленого кайенского перцю в гарячий шоколад для додання йому пряного аромату. Гарячий шоколад з перцем кайенский, як правило, п’ють в країнах Латинської Америки. Також ви можете додати туди невелику кількість кориці.
Спосіб 3
Додавайте кайенскийперець в страви з яєць, такі як суфле, омлети і навіть яєчний салат. Кайєнським перцем також можна посипати помідори і іншими свіжі овочі при приготуванні салату.
Спосіб 4
Увімкніть цю спецію в м’ясні маринади, особливо для домашньої птиці і рибних страв.
Спосіб 5
Збільшуйте кількість кайенского перцю в своїх стравах поступово. Ваш організм повинен звикнути до спеції, і це не відбувається за одну ніч. Повільно збільшуйте кількість кайенского перцю в своєму раціоні, щоб звикнути до його гострого пряного смаку.
Протипоказання, ризики та запобіжні заходи
Кайенский перець зазвичай вважається безпечним для вживання в їжу (27) .
Однак, вживання занадто великої кількості кайенского перцю за один присід може викликати біль в животі і змусити вас почувати себе погано (28).
Якщо ви приймаєте ліки від високого кров’яного тиску, такі як інгібітори АПФ, проконсультуйтеся з вашим лікарем перед тим, як спробувати використовувати крем з капсаїцином, так як це може викликати кашель (29).
Крім того, якщо ви приймаєте розріджують кров препарати, такі як варфарин, проконсультуйтеся з вашим лікарем, перш ніж почати вживати кайенскийперець, оскільки це може збільшити ризик кровотечі (30).
Згідно з University of Maryland Medical Center , вагітна жінка може включати спецію в свої блюда, але не повинн а приймати добавки кайенского перцю. Годуючим жінкам не рекомендується вживати в їжу кайенскийперець, так як він потрапляє в грудне молоко (він занадто пряний для немовлят).
Нарешті, використання капсаіцінового крему протипоказано для нанесення на відкриті рани або пошкоджену шкіру.
Резюме:
Кайенский перець, як правило, безпечний. Однак, якщо ви приймаєте розріджують кров ліки або препарати від високого артеріального тиску, проконсультуйтеся з вашим лікарем перед тим, як пробувати кайенскийперець або капсаіціновую мазь.
Підіб’ємо підсумок
- Кайенский перець може бути всебічно корисним для здоров’я людини завдяки наявності в ньому такого активного компонента, як капсаїцин.
- Крім усього іншого, він може допомогти зменшити апетит, знизити кров’яний тиск, запобігти раку і полегшити стан при псоріазі.
- Якщо ви турбуєтеся про те, що кайенский перець може взаємодіяти з прийнятою вами ліками, для з’ясування цього найкраще звернутися до лікаря.
- для більшості людей кайенскийперець є відмінною спецією, додавання якої здатне не тільки оздоровити організм, але і поліпшити смак їх улюблених страв.