Зберігати продукти в холодильнику зручно, але багато хто задається питанням, скільки можна зберігати курку в холодильнику (сиру і приготовлену).
Ця стаття допоможе вам зрозуміти, як довго можна безпечно зберігати курку в вашому холодильнику.
Скільки можна зберігати охолоджену курку в холодильнику без заморозки
Як довго курка може зберігатися в холодильнику?
За даними USDA, сиру курку можна зберігати в холодильнику приблизно 1-2 дня. Те ж саме відноситься до сирої індичці та іншої домашньої птиці (1).
Тим часом приготована (варена, тушкована і смажена) курка може зберігатися в холодильнику приблизно 3-4 дня (1).
Зберігання курки в холодильнику допомагає уповільнити зростання бактерій, оскільки бактерії мають тенденцію зростати повільніше при температурі нижче 4 ° C (2, 3).
Крім того, розморожену сиру курку найкраще зберігати в герметичному контейнері, щоб її соки не протікали і не забруднювали інші продукти. Приготовану курку також слід зберігати в герметичному контейнері (4).
Якщо вам потрібно зберігати курку довше декількох днів, найкраще зберігати її в морозильній камері.
Сиру курку можна зберігати в морозилці до 9 місяців, а цілу курку можна заморозити на строк до одного року. Готову курку можна зберігати в морозильній камері протягом 2-6 місяців (1, 2).
Резюме:
Сира курка може зберігатися в холодильнику протягом 1-2 днів, а приготована курка може зберігатися в холодильнику протягом 3-4 днів.
Як визначити, зіпсувалася курка
Якщо ви залишили курку в холодильнику на кілька днів, є ймовірність, що вона зіпсувалася.
Нижче наведено кілька способів визначити, зіпсувалася курка в вашому холодильнику (5, 6, 7):
- Термін придатності закінчився . Курка — сира, варена або смажена — термін придатності якої підійшов до кінця, з більшою ймовірністю зіпсувалася.
- Зміни в кольорі . Сира і приготована курка, яка починає набувати сіро-зелений колір, зіпсувалася. Плями сіро-зеленої цвілі вказують на зростання бактерій.
- Запах . Як сира, так і приготована курка випускають кислий запах, який нагадує аміак, оскільки вона зіпсувалася. Проте цей запах може бути важко помітним, якщо курка була маринована з соусами, травами або спеціями.
- Текстура . Курка зі слизової текстурою зіпсувалася. Вимивання курка не знищить бактерії. Швидше, це може поширити бактерії з домашньої птиці на інші продукти харчування, посуд і поверхні, викликаючи перехресне забруднення.
Якщо ви підозрюєте, що курка в вашому холодильнику зіпсувалася, відмовтеся від неї.
Резюме:
Ви можете дізнатися, зіпсувалася курка, якщо її колір почав змінюватись, вона має кислий запах або вона покрилася слизом.
Чим загрожує вживання зіпсованої курки
вживання в їжу зіпсованої курки може викликати захворювання харчового походження, також відоме як харчове отруєння.
вживання курки має високий ризик харчового отруєння, так як вона може бути заражена бактеріями, такими як Кампілобактерії, Сальмонели та інші (7).
Зазвичай ці бактерії видаляються, коли ви ретельно готуєте свіжу курку.
Проте вам все одно потрібно уникати приготування і вживання зіпсованої курки. Хоча розігрів або приготування їжі можуть вбити присутні в ній бактерії, вони не усунуть деякі виробляються бактеріями токсини, які можуть викликати харчове отруєння, якщо ви їх з’їсте (8).
Харчове отруєння може викликати неприємні і іноді небезпечні симптоми , включаючи високу температуру тіла (вище 38,6 ° C), озноб, нудоту, блювоту, діарею, кривавий стілець і зневоднення (9).
В деяких випадках важка форма харчового отруєння може зажадати госпіталізації і навіть привести до смерті (10, 11).
Якщо ви підозрюєте, що ваша курка зіпсована, не їжте її. Завжди краще відмовитися від курки, якщо ви підозрюєте, що вона зіпсувалася.
Резюме:
Вживання в їжу зіпсованої курки може викликати харчове отруєння, навіть якщо вона ретельно приготовлена.
Підіб’ємо підсумок
- Скільки можна зберігати курку в холодильнику без заморозки? Сира курка зберігається в холодильнику протягом 1-2 днів, а приготована курка — 3-4 дня.
- Щоб визначити, зіпсувалася курка, перевірте кінцеву дату терміну придатності і перевірте її на наявність ознак псування, такі як зміни в запаху, текстурі і кольорі.
- Уникайте вживання зіпсованої курки, так як це може викликати харчове отруєння — навіть якщо ви ретельно її готуєте.