Корисні продукти

Червона малина і чорна малина: в чому різниця?

Серед різних сортів червона малина є найбільш поширеною, в той час як чорна малина є унікальним видом, який росте тільки в певних місцях.

В цій статті розглядаються основні відмінності між червоною і чорною малиною.

Червона малина і чорна малина: в чому різниця? height=»509″ />

Що таке червона малина і чорна малина?

Чорна малина є різновидом малини.

Червона і чорна малина є маленькими ягодами, які мають порожнистий центр і покриті дрібними білими волосками. Обидва види мають схожий смак, хоча деякі люди вважають, що чорна малина слаще.

Незалежно від їх кольору малина дуже багата поживними речовинами. У 123-грамової порції малини міститься (1):

  • Калорії: 64 ккал
  • Вуглеводи: 15 грам
  • Білок: 1 грам
  • Жир: менше 1 грама
  • Клітковина: 29% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Вітамін C: 43% від РСНП
  • Вітамін K: 11% від РСНП
  • Вітамін E: 7% від РСНП

Малина є відмінним джерелом клітковини — 1 порція (123 грами) забезпечує організм людини 29% від РСНП.

Клітковина (харчові волокна) підтримує травну систему, зміцнюють здоров’я серця і може допомогти схуднути (2, 3, 4).

Як і інші ягоди, малина багата вітамінами C і E, які володіють потужною антиоксидантною активністю в організмі. Антиоксиданти — це з’єднання, які запобігають ушкодженню клітин, викликане молекулами, званими вільними радикалами (5).

Резюме:

Чорна і червона малина схожі за розміром , анатомії і смаку. Малина є багатим джерелом важливих поживних речовин, таких як клітковина і вітаміни C і E.

Чорна малина містить більше антиоксидантів

Як червона, так і чорна малина містять потужні антиоксиданти, які захищають ваші клітини від ушкоджень, викликаних високим рівнем вільних радикалів у вашому організмі. Здоровий баланс антиоксидантів і вільних радикалів необхідний для підтримки оптимального здоров’я (6).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  6 Корисних властивостей сливи какаду

Проте чорна малина містить більше антиоксидантів, ніж червона (7, 8).

Зокрема, чорна малина має високий рівень поліфенолів, які є рослинними сполуками, що володіють антиоксидантною активністю і приносять користь для здоров’я. Нижче перераховані основні поліфеноли чорної малини (9, 10):

  • антоціани
  • елаготанінів
  • фенольні кислоти

Високий рівень антиоксидантів в чорній малині може пояснити її потенційні протиракові властивості.

в одному дослідженні вчені давали людям з колоректальний рак 60 грам порошку чорної малини в день протягом до 9 тижнів. Порошок зупинив поширення і викликав загибель ракових клітин товстої кишки у тих, хто приймав порошок не менше 10 днів (11).

В невеликому дослідженні за участю людей з стравоходом Барретта (захворювання, пов’язане з підвищеним ризиком розвитку раку стравоходу ) було виявлено, що порошок чорної малини здатний був зменшувати запалення і клітинне пошкодження.

Більш того, деякі дослідження в пробірці і на тваринах показали, що екстракт чорної малини може допомогти захистити від деяких видів раку, таких як рак молочної залози, товстої кишки і рак простати (13, 14, 15).

Однак в цих дослідженнях використовувалися висококонцентровані форми екстракту чорної малини або порошок, а не цілісна малина.

Для визначення потенційних протизапальних і протиракових ефектів чорної малини необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Чорна малина містить більше антиоксидантів, ніж червона малина, що може пояснити її по потенційно протиракову активність.

Доступність і використання

Червона і чорна малина вирощуються і по-різному використовуються у виробництві продуктів харчування.

Червона малина

червону малину можна знайти на ринках і в продуктових магазинах в літню пору року.

Вона вирощується по всьому світу в місцях з м’яким кліматом.

Ви можете вживати червону малину в цілісному вигляді або додавати її в продукти, такі як вівсянка або смузі для отримання природної солодощі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Малина: корисні властивості та протипоказання

Чорна малина

Чорну малину важко знайти, і вона доступна тільки протягом декількох тижнів в середині літа.

у той час як ви можете насолоджуватися свіжої чорної малиною, більшість комерційно вирощуваної чорної малини використовується в спеціальних продуктах, таких як джеми і пюре, або використовується для приготування таких продуктів, як дієтичні добавки і натуральні харчові барвники .

Обидва види багаті поживними речовинами

Хоча в чорній малині міститься більше антиоксидантів, ніж в червоній малині, обидві ці ягоди дуже корисні для здоров’я.

Як і інші фрукти і ягоди, вся малина багата вітамінами, мінералами і клітковиною. В цілому, щоб оптимізувати своє здоров’я і знизити ризик розвитку хронічних захворювань, рекомендується дотримуватися раціону харчування, багатого фруктами і овочами.

Ви можете насолоджуватися чорної або червоної малиною окремо або використовувати їх в якості свіжого та смачного доповнення до йогурту , вівсянці або смузі.

Резюме:

Червона і чорна малина можуть бути корисним доповненням до вашого раціону харчування.

Підіб’ємо підсумок

  • Червона і чорна малина багаті поживними речовинами, такими як клітковина і вітамін C, і схожі за розміром, смаком і текстурою.
  • Проте чорна малина містить більше антиоксидантів, ніж червона малина, що може пояснити потенційні протиракові ефекти, пов’язані з екстрактом чорної малини.
  • Хоча ви зазвичай можете знайти червону малину в місцевому продуктовому магазині, чорну малину знайти складніше. Незалежно від того, який вид ви виберете, обидва — смачний спосіб збільшити споживання поживних речовин.

Читайте також

Чи є вуглеводи в каві?

elena elena

Кефір: користь і шкода для організму

elena elena

Що таке кріплене вино? Види, користь і шкода

elena elena

Йогурт: користь і шкода для організму

elena elena

5 Корисних властивостей червоного винного оцту

elena elena

Глід: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Квасоля біла: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Молоко буйвола: користь і шкода, склад, жирність

elena elena

Черешня: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Залишити коментар