Серед різних сортів червона малина є найбільш поширеною, в той час як чорна малина є унікальним видом, який росте тільки в певних місцях.
В цій статті розглядаються основні відмінності між червоною і чорною малиною.
Що таке червона малина і чорна малина?
Чорна малина є різновидом малини.
Червона і чорна малина є маленькими ягодами, які мають порожнистий центр і покриті дрібними білими волосками. Обидва види мають схожий смак, хоча деякі люди вважають, що чорна малина слаще.
Незалежно від їх кольору малина дуже багата поживними речовинами. У 123-грамової порції малини міститься (1):
- Калорії: 64 ккал
- Вуглеводи: 15 грам
- Білок: 1 грам
- Жир: менше 1 грама
- Клітковина: 29% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Вітамін C: 43% від РСНП
- Вітамін K: 11% від РСНП
- Вітамін E: 7% від РСНП
Малина є відмінним джерелом клітковини — 1 порція (123 грами) забезпечує організм людини 29% від РСНП.
Клітковина (харчові волокна) підтримує травну систему, зміцнюють здоров’я серця і може допомогти схуднути (2, 3, 4).
Як і інші ягоди, малина багата вітамінами C і E, які володіють потужною антиоксидантною активністю в організмі. Антиоксиданти — це з’єднання, які запобігають ушкодженню клітин, викликане молекулами, званими вільними радикалами (5).
Резюме:
Чорна і червона малина схожі за розміром , анатомії і смаку. Малина є багатим джерелом важливих поживних речовин, таких як клітковина і вітаміни C і E.
Чорна малина містить більше антиоксидантів
Як червона, так і чорна малина містять потужні антиоксиданти, які захищають ваші клітини від ушкоджень, викликаних високим рівнем вільних радикалів у вашому організмі. Здоровий баланс антиоксидантів і вільних радикалів необхідний для підтримки оптимального здоров’я (6).
Проте чорна малина містить більше антиоксидантів, ніж червона (7, 8).
Зокрема, чорна малина має високий рівень поліфенолів, які є рослинними сполуками, що володіють антиоксидантною активністю і приносять користь для здоров’я. Нижче перераховані основні поліфеноли чорної малини (9, 10):
- антоціани
- елаготанінів
- фенольні кислоти
Високий рівень антиоксидантів в чорній малині може пояснити її потенційні протиракові властивості.
в одному дослідженні вчені давали людям з колоректальний рак 60 грам порошку чорної малини в день протягом до 9 тижнів. Порошок зупинив поширення і викликав загибель ракових клітин товстої кишки у тих, хто приймав порошок не менше 10 днів (11).
В невеликому дослідженні за участю людей з стравоходом Барретта (захворювання, пов’язане з підвищеним ризиком розвитку раку стравоходу ) було виявлено, що порошок чорної малини здатний був зменшувати запалення і клітинне пошкодження.
Більш того, деякі дослідження в пробірці і на тваринах показали, що екстракт чорної малини може допомогти захистити від деяких видів раку, таких як рак молочної залози, товстої кишки і рак простати (13, 14, 15).
Однак в цих дослідженнях використовувалися висококонцентровані форми екстракту чорної малини або порошок, а не цілісна малина.
Для визначення потенційних протизапальних і протиракових ефектів чорної малини необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Чорна малина містить більше антиоксидантів, ніж червона малина, що може пояснити її по потенційно протиракову активність.
Доступність і використання
Червона і чорна малина вирощуються і по-різному використовуються у виробництві продуктів харчування.
Червона малина
червону малину можна знайти на ринках і в продуктових магазинах в літню пору року.
Вона вирощується по всьому світу в місцях з м’яким кліматом.
Ви можете вживати червону малину в цілісному вигляді або додавати її в продукти, такі як вівсянка або смузі для отримання природної солодощі.
Чорна малина
Чорну малину важко знайти, і вона доступна тільки протягом декількох тижнів в середині літа.
у той час як ви можете насолоджуватися свіжої чорної малиною, більшість комерційно вирощуваної чорної малини використовується в спеціальних продуктах, таких як джеми і пюре, або використовується для приготування таких продуктів, як дієтичні добавки і натуральні харчові барвники .
Обидва види багаті поживними речовинами
Хоча в чорній малині міститься більше антиоксидантів, ніж в червоній малині, обидві ці ягоди дуже корисні для здоров’я.
Як і інші фрукти і ягоди, вся малина багата вітамінами, мінералами і клітковиною. В цілому, щоб оптимізувати своє здоров’я і знизити ризик розвитку хронічних захворювань, рекомендується дотримуватися раціону харчування, багатого фруктами і овочами.
Ви можете насолоджуватися чорної або червоної малиною окремо або використовувати їх в якості свіжого та смачного доповнення до йогурту , вівсянці або смузі.
Резюме:
Червона і чорна малина можуть бути корисним доповненням до вашого раціону харчування.
Підіб’ємо підсумок
- Червона і чорна малина багаті поживними речовинами, такими як клітковина і вітамін C, і схожі за розміром, смаком і текстурою.
- Проте чорна малина містить більше антиоксидантів, ніж червона малина, що може пояснити потенційні протиракові ефекти, пов’язані з екстрактом чорної малини.
- Хоча ви зазвичай можете знайти червону малину в місцевому продуктовому магазині, чорну малину знайти складніше. Незалежно від того, який вид ви виберете, обидва — смачний спосіб збільшити споживання поживних речовин.