Корисні продукти

Що таке мескаль і чим він відрізняється від текіли?

Родом мескаль з Мексики, і останнім часом він зазнав величезний сплеск популярності, і ніяких ознак його уповільнення не спостерігається.

У 2017 році близько 3 мільйонів літрів мескаля було експортовано в 60 різних країн. Половина цієї кількості пішла в США (1).

Популярність мескаля часто пояснюється особливим профілем смаку, який прикрашав меню коктейлів протягом поколінь.

В цій статті представлений огляд мескаля, в тому числі то, чим він відрізняється від текіли, і то, як його пити.

Що таке мескаль і чим він відрізняється від текіли?

Що таке мескаль?

мескаль — це різновид дистильованого алкогольного напою, приготованого з варених і ферментованих серцевин рослин агави (2).

Слово «мескаль» вкорінене в ацтекської мовою і вільно перекладається як «агава, приготована в печі». Це натякає на виробничий процес, який зазнає агава, оскільки вона перетворюється в цей ароматний спирт.

Агава є великим квітучим сукулентів, який росте в пустельному кліматі Мексики і південно-західній частині США. Існує більше 200 видів агави, але не всі з них містять достатню кількість зброджуваного цукру для перетворення в мескаль (3).

Мескаль може бути приготований з більш ніж 30 різних видів агави, але переважна більшість виробляється з різновиду, відомої під назвою Agave espadin . Цей особливий вид агави в основному вирощують в Оахаці, Мексика — регіоні, відомому як «Будинок мескаля» (2).

Резюме:

Мескаль — це дистильований спирт, приготований з варених і ферментованих серцевин рослин агави.

Мескаль і текіла не одне і те ж

Мескаль і текілу часто плутають один з одним, так як обидва цих алкогольні напої є мексиканськими і приготованими з однакових інгредієнтів. Текіла — це різновид мескаля, але мескаль не завжди є текілою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Біполярний розлад: що це таке, симптоми, лікування

Хоча обидва напої виготовлені з агави, вони відрізняються за смаком, способам виробництва і походженням.

Родом з різних регіонів

Переважна більшість мескаля відбувається з мексиканського штату Оахака, але його можуть виробляти в будь-якому з наступних регіонів (2):

  • Оахака
  • Дуранго
  • Гуанахуато
  • Сан-Луїс-Потосі
  • Тамауліпас
  • Мічоакан
  • Пуебла
  • Сакатекас
  • Герреро

З іншого боку, текіла має більше обмежень щодо того, де вона може бути проведена. Згідно мексиканському законодавству, текіла може проводитися тільки в наступних п’яти регіонах Мексики (4):

  • Халіско
  • найяр
  • Гуанахуато
  • Тамауліпас
  • Мічоакан

Зміни клімату можуть вплинути на смак і якість готового напою. Таким чином, продукти є унікальними, в залежності від того, звідки вони.

Виробляються за допомогою різних процесів

Мескаль і текіла виробляються за допомогою різних методів виробництва.

Обидва спиртних напою використовують основний метод приготування, ферментації і дистиляції серцевин агави, але на цьому схожість закінчується.

Текіла може бути зроблена тільки з рослин блакитної агави. Мескаль можна приготувати з будь-якої кількості видів агави, включаючи блакитний сорт.

При виготовленні текіли серцевини блакитної агави перед ферментацією і дистиляцією зазвичай готують в промислових, надземних печах або автоклавах (4).

що стосується мескаля, то традиційний процес приготування відбувається у великих підземних ямах, викладених вулканічною породою. Ця підземна «піч» працює на дровах і покрита брудом, що дозволяє серцевину агави коптитися і пекти, поки вони не будуть готові до ферментації (2).

Вони мають різні смаки

якщо ви вважаєте себе цінителем мексиканських спиртних напоїв або просто насолоджуєтеся випадковим коктейлем, ви, ймовірно, погодьтеся, що найбільш очевидна відмінність між текілою і мескалем — це смак.

Деякі відмінності в смаку можна пояснити тим, де проводиться кожен спиртний напій і кліматом, в якому була вирощена агава. Їх унікальні виробничі процеси і витримка також сильно впливають на смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Морквяний сік: корисні властивості та протипоказання

На самому базовому рівні текіла має м’який, солодкий смак, а мескаль часто називають пікантним і димним. Димне якість зазвичай приписують підземним печей, використовуваним для приготування агави.

Резюме:

Існує кілька відмінностей між мескалем і текілою, включаючи смак і те, як і де вони виробляються.

Як пити мескаль правильно?

в Мексиці мескаль традиційно вживають в чистому вигляді. Він може бути поданий з дрібкою солі чилі і скибочкою апельсина на стороні, щоб доповнити і посилити його природний аромат.

Шанувальники мескаля стверджують, що це єдиний спосіб по-справжньому їм насолодитися і смакувати його смак.

Однак в інших країнах, особливо в США, мескаль займає центральне місце в якості інгредієнта для коктейлів. Ви знайдете його в модних, інноваційних рецептах, а також в реміксових версіях класики, такої як маргарита, Негроні і палома.

Чи ви традиціоналістом або новачком у світі мескаля, ви, швидше за все, знайдете метод приготування, який відповідає вашому смаку. Просто не забудьте пити відповідально.

Резюме:

Традиційно мескаль вживають в чистому вигляді з сіллю чилі і скибочкою апельсина. Сучасна коктейльна культура використовує цей напій в безлічі класичних і нових рецептів.

Підіб’ємо підсумок

  • Мескаль — дистильований спиртний напій, який останнім часом зазнав різке зростання популярності.
  • Хоча його часто плутають з текілою, тому що обидва вони родом з Мексики і виготовляються з агави, на цьому схожість закінчується. Вони виробляються в різних регіонах з використанням різних методологій і мають унікальні смакові характеристики.
  • Мескаль традиційно споживається в чистому вигляді, але також додається в різні коктейлі.

Читайте також

Картопля: користь і шкода для організму людини

elena elena

Кукурудза: користь і шкода для здоров’я, калорійність

elena elena

Жирні сорти риби: список, користь для здоров’я

elena elena

Чим відрізняється лайм від лимона?

elena elena

Ячмінь і пшениця: яка різниця?

elena elena

Полуниця: користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки

elena elena

Буряк: користь і шкода для організму, скільки потрібно з’їсти

elena elena

Рис: користь і шкода для здоров’я людини

elena elena

Креветки: користь і шкода для організму

elena elena

Залишити коментар