Батьківщиною цього бульбове коренеплоду є Південно-Східна Азія та його часто плутають з коренем таро. Це основний продукт Філіппін, однак зараз він вирощується і використовується у всьому світі.
Фіолетовий ямс має сірувато-коричневу шкірку і фіолетову м’якоть, а його текстура при приготуванні стає м’якою, як картопля.
Він має солодкий горіховий смак і використовується в безлічі блюд, від солодких до солоних.
Більш того, цей овоч багатий вітамінами, мінералами і антиоксидантами, які можуть допомогти вашому здоров’ю.
Ось 6 дивовижних корисних властивостей фіолетового ямса, а також чим він відрізняється від кореня таро.
1. Багатий поживними речовинами
Фіолетовий ямс (убе) — це крохмалисті коренеплід, який є відмінним джерелом вуглеводів, калію і вітаміну C.
В 100-грамової порції приготованого фіолетового ямса міститься (1 ):
- Калорії : 140 ккал
- Вуглеводи : 27 грам
- Білок : 1 грам
- Жир : 0,1 грама
- Клітковина : 4 грами
- Натрій : 0,83% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Калій : 13,5% від РСНП
- Кальцій : 2% від РСНП
- Залізо : 4% від РСНП
- Вітамін C : 40% від РСНП
- Вітамін A : 4% від РСНП
Крім того, він багатий потужними рослинними з’єднаннями і антиоксидантами, в тому числі антоцианами, які надають йому яскравий відтінок.
Дослідження показали, що антоціани можуть допомогти знизити кров’яний тиск, зменшити запалення і захистити від раку і цукрового діабету 2 типу (2, 3, 4)
Більш того, фіолетовий ямс багатий вітаміном C, який допомагає підтримувати здоров’я ваших клітин, покращує засвоєння заліза і захищає вашу ДНК від пошкоджень (5).
Резюме:
Фіолетовий ямс — це крохмалисті коренеплоди, багаті вуглеводами, калієм, вітаміном C і фітонутрієнтами, які важливі для підтримки хорошого здоров’я.
2. Багатий антиоксидантами
Фіолетовий ямс багатий антиоксидантами, включаючи антоціани і вітамін C.
Антиоксиданти допомагають захистити ваші клітини від ушкоджень, викликаних шкідливими молекулами, званими вільними радикалами (6).
Пошкодження вільних радикалів пов’язано з багатьма хронічними захворюваннями, такими як рак, хвороби серця, цукровий діабет і нейродегенеративні захворювання (7).
Фіолетовий ямс є відмінним джерелом вітаміну C, який діє як потужний антиоксидант в вашому організмі.
насправді, дослідження показали, що споживання більшої кількості вітаміну C може підвищити рівень антиоксидантів на 35%, захищаючи клітини від окисного ушкодження (8, 9, 10).
Антоціани в фіолетовому ямсе також є поліфенольними антиоксидантами.
Регулярне вживання в їжу фруктів і овочів, багатих на поліфеноли, було пов’язано з більш низьким ризиком розвитку деяких видів раку (11, 12, 13).
Багатообіцяючі досл ания показують, що два антоциана в фіолетовому ямсе — ціанідин і пеонідін — можуть знижувати зростання деяких видів раку, включаючи:
- Рак товстої кишки . Одне дослідження показало 45% зменшення пухлин у тварин, які отримували дієтичний ціанідин, а інше дослідження в пробірці показало, що він уповільнює зростання ракових клітин людини (14, 15).
- Рак легенів . Дослідження в пробірці показало, що пеонідін уповільнює ріст клітин раку легенів (16).
- Рак простати . Інше дослідження в пробірці показало, що ціанідин зменшив кількість клітин раку простати людини (17).
Проте в цих дослідженнях використовувалися концентровані кількості ціанідину і пеонідін. У зв’язку з цим, малоймовірно, що ви отримаєте той же ефект від вживання в їжу цільного фіолетового ямса.
Резюме:
Фіолетовий ямс є відмінним джерелом антоціанів і вітаміну C, які є потужними антиоксидантами. Було виявлено, що вони захищають від пошкодження клітин і раку.
3. Може допомогти контролювати рівень цукру в крові
Було виявлено, що флавоноїди в фіолетових ямсах допомагають знизити рівень цукру в крові у хворих на ЦД 2 типу.
Ожиріння і запалення, викликані окислювальним стресом, підвищують ризик інсулінорезистентності, поганий контроль рівня цукру в крові і цукрового діабету 2 типу (18).
Резистентність до інсуліну — це коли ваші клітини не реагують належним чином на гормон інсулін, який відповідає за підтримання контролю рівня цукру в крові.
Одне дослідження в пробірці показало, що багаті флавоноїдами екстракти фіолетового ямса знижують окислювальний стрес і резистентність до інсуліну шляхом захисту клітин підшлункової залози, що виробляють інсулін (19).
Крім того, дослідження на 20 щурах показало, що введення їм більшого кількості екстракту фіолетового ямса знижує апетит, сприяє схудненню і покращує контроль рівня цукру в крові (20).
Нарешті, в іншому дослідженні повідомлялося, що добавка фіолетового ямса знижувала швидкість всмоктування цукру в кров у щурів з підвищеними рівнями, що призводило до покращення контролю рівнів цукру в крові (21).
Ймовірно, це частково пов’язано з низьким глікемічним індексом (ГІ) фіолетового ямса. ГІ, який коливається від 0 до 100, є мірою того, як швидко цукру всмоктуються в ваш кровотік.
Фіолетовий ямс має ГИ 24 — це означає, що вуглеводи повільно розпадаються на цукру, що призводить до стійкого виділення енергії замість сплеску рівня цукру в крові (22).
Резюме:
Флавоноїди в фіолетовому ямсе можуть сприяти контролю рівня цукру в крові у людей з цукровим діабетом 2 типу. Крім того, фіолетовий ямс має низький глікемічний індекс, який може допомогти запобігти сплески цукру в крові.
4. Може допомогти знизити кров’яний тиск
Високий кров’яний тиск є основним чинником ризику виникнення інфарктів і інсультів (23, 24).
Фіолетовий ямс може впливати на зниження артеріального тиску. Дослідники вважають, що це ймовірно пов’язано з його вражаючим вмістом антиоксидантів (25).
Дослідження, проведене в пробірці, показало, що фіолетовий ямс містить антиоксиданти, які можуть допомогти знизити артеріальний тиск способом, аналогічним звичайним препаратів, що знижують артеріальний тиск, які називаються інгібіторами ангіотензинперетворюючого ферменту (ІАПФ) (26).
Інше дослідження, проведене в пробірці, показало, що антиоксиданти в фіолетовому ямсе можуть запобігати перетворенню ангіотензину 1 в ангіотензин 2 — сполука, відповідальна за підвищення артеріального тиску (26).
Хоча ці результати багатообіцяючі, вони були отримані в лабораторії. Перш ніж можна буде зробити висновок про те, чи може вживання фіолетового ямса знизити артеріальний тиск, необхідні додаткові дослідження на людях.
Резюме:
Лабораторні дослідження продемонстрували вражаючий ефект зниження артеріального тиску завдяки багатим антиоксидантами екстрактів фіолетового ямса. Проте необхідні додаткові дослідження на людях.
5. Може поліпшити симптоми астми
Астма — це хронічне запальне захворювання дихальних шляхів.
Дослідження показують, що високий рівень споживання антиоксидантів, таких як вітаміни A і C, знижує ризик виникнення астми (27 , 28).
Один огляд 40 досліджень показав, що виникнення астми у дорослих було пов’язано з низьким рівнем споживання вітаміну A. Фактично, люди, які страждають на астму, отримували в середньому лише близько 50% від рекомендованої добової норми споживання вітаміну A (29).
Крім того, захворюваність астмою збільшилася на 12% у тих, хто мав низький рівень споживання вітаміну C з їжею.
Фіолетовий ямс є хорошим джерелом антиоксидантів і вітамінів A і C, допомагаючи вам досягти необхідного щоденного рівня споживання цих вітамінів.
Резюме:
Антиоксиданти, такі як вітаміни A і C в фіолетовому ямсе, можуть допомогти знизити ризик розвитку та симптоми астми.
6. Сприяє здоров’ю кишечника
Фіолетовий ямс може допомогти поліпшити здоров’я вашого кишечника.
Він містить складні вуглеводи і є хорошим джерелом стійкого крохмалю — типу вуглеводів, які стійкі до травленню.
Одне дослідження в пробірці показало, що стійкий крохмаль з фіолетового ямса збільшував кількість біфідобактерій — типу корисних кишкових бактерій, в моделюється середовищі товстої кишки (30).
Ці бактерії відіграють життєво важливу роль у вашому здоров’ї кишечника , допомагаючи розщепленню складних вуглеводів і клітковини (31).
Вони можуть навіть допомогти знизити ризик виникнення певних захворювань, таких як колоректальний рак, запальне захворювання кишечника (ВЗК) і синдром роздратованого кишечника (СРК). Вони також виробляють корисні жирні кислоти і вітаміни групи B (32, 33, 34, 35).
Крім того, одне дослідження на мишах показало, що фіолетовий ямс має протизапальну дію і зменшує симптоми коліту (36).
Проте, щоб дізнатися, чи робить вживання в їжу цільного фіолетового ямса протизапальну дію у людей з колітом необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Стійкий крохмаль в фіолетовому ямсе допомагає збільшити зростання біфідобактерій, які є корисними для здоров’я бактеріями, грають життєво важливу роль у підтримці вашого здоров’я кишечника.
Дуже універсальний
Фіолетовий ямс має широкий спектр кулінарного використання.
Ці універсальні бульби можна варити, робити з них пюре, смажити або запікати. Вони часто використовуються в безлічі блюд замість інших крохмалистих овочів, включаючи:
- рагу
- супи
- спекотне
На Філіппінах фіолетовий ямс перетворюється на муку, яка називається убе, а потім використовується в багатьох десертах.
Крім того, убе можна переробляти в порошок, який можна використовувати для приготування яскраво забарвлених продуктів, включаючи рис, цукерки , тістечка, десерти і джеми.
Резюме:
Фіолетовий ямс можна перетворити в різні форми, що робить його одним з найбільш універсальних овочів в світі.
Фіолетовий ямс і корінь таро: в чому відмінності?
корінь таро (лат. Colocasia esculenta em> ) є коренеплодом з Південно-Східної Азії.
Часто званий картоплею тропіків, він може мати різні кольори від білого і сірого до лавандового і має злегка солодкуватий смак.
Фіолетовий ямс і корінь таро дуже схожі на вигляд, звідси і плутанина між ними. Проте, коли з них знімають шкірку, вони мають різні кольори.
Корінь таро отримують з тропічної рослини таро, і він не є одним з майже 600 видів ямса.
Резюме:
Корінь таро отримують з тропічної рослини таро, і на відміну від фіолетового ямса, він перестав бути різновидом ямса.
Підіб’ємо підсумок
- Фіолетовий ямс — неймовірно поживний крохмалистий коренеплід.
- Його потужні антиоксиданти можуть допомогти знизити ваше кров’яний тиск і рівень цукру в крові.
- Він смачний і універсальний з яскравим кольором, що робить його захоплюючим інгредієнтом, який можна використовувати в різних солодких і солоних стравах.