В цій статті ми розглянемо кілька простих способів як визначити, чи безпечно їсти яйце. Ви також дізнаєтеся, як довго яйця залишаються свіжими, чи слід зберігати їх в холодильнику, і що буде якщо з’їсти зіпсоване яйце.
Як визначити зіпсоване яйце?
Тест на запах
Один з найпростіших і надійних способів визначити, зіпсувався чи яйце — це відчути його запах.
Зіпсоване яйце випустить неприємний запах, коли ви розкриєте шкаралупу. Цей запах буде присутній, навіть якщо ви вже приготували яйце.
В деяких випадках, коли яйце дуже старе або тухле, ви можете відчути неприємний запах, перш ніж розіб’єте його.
Якщо яйце неприємно пахне вам необхідно позбутися від нього. Так як цей тест дуже надійний, рекомендується добре понюхати кожне яйце перед його вживанням або використанням.
Візуальний огляд
Іноді за зовнішнім виглядом яйця можна визначити, зіпсовано воно. Вам необхідно перевірити яйце на наявність ознак можливого забруднення або зіпсованості.
Як виглядають зіпсовані яйця? Ви повинні відмовитися від яєць з будь-якої з наступних характеристик:
- тріщини на шкаралупі
- порошкоподібною речовиною на шкаралупі
- шкаралупа виглядає або відчувається слизової
Яйця з потрісканої або слизової шкаралупою можуть бути забруднені бактеріями, а порошкоподібною речовиною на шкаралупі може бути ознакою цвілі.
Якщо шкаралупа не ушкоджена, не має явних ознак пошкодження або забруднення, і вона не пахне, ви повинні зробити другий візуальний огляд після того, як розіб’єте яйця. Ви повинні відмовитися від яєць з будь-яким незвичайним зміною кольору всередині, таким як рожевий, переливається або зеленуватий яєчний білок або жовток.
Проте згідно USDA , зварені круто яйця, які мають зелене кільце на жовтку після приготування, безпечні для вживання. Зелений колір часто є результатом перетравлення або високий вміст заліза у воді, в якій варилися яйця (1).
Яєчний білок або жовток, який є більш рідким, ніж зазвичай, також може вказувати, що яйце вже не свіже . Хоча це не обов’язково означає, що яйце небезпечно для вживання в їжу, воно може мати спотворений смак і кулінарні властивості.
Перед покупкою яєць, вам необхідно зробити швидкий візуальний огляд яєць в коробці. Якщо будь-які яйця тріщинами або протікають, виберіть іншу упаковку.
Як визначити зіпсоване яйце у воді: «поплавковий тест»
Щоб виконати поплавковий тест, помістіть яйце у велику миску з водою. Якщо яйце опускається або залишається на дні, воно все ще свіже. Старе яйце буде або стояти на своєму кінці, або плавати.
Поплавковий тест працює, тому що повітря накопичується всередині яйця з віком, і це збільшує його плавучість.
Проте яйце, яке плаває, може бути безпечним для вживання. Людина може додатково перевірити яйце, розбивши його, щоб відчути запах і перевірити його на наявність видимих ознак забруднення.
Просвічування
Просвічування — це метод, який виробники використовують для перевірки якості яйця. Він включає в себе використання яскравого світла для огляду яєць на наявність ознак тріщин і внутрішніх дефектів.
Виробники яєць, як правило, використовують автоматичні конвеєрні стрічки і механічні датчики для швидкої та ефективної перевірки великої кількості яєць. Проте людина може також виконувати просвічування в домашніх умовах, підносячи яйце до яскравого світла, наприклад, до потужного ліхтаря або лампі, в затемненій кімнаті.
Як і в поплавковому тесті, просвічування перевіряє тільки свіжість яйця. Цей метод не підтвердить, чи є яйце безпечним для вживання.
Коли ви тримаєте яйце на світлі, ви повинні бачити повітряну камеру всередині нього. Повітряна камера являє собою невеликий мішечок або міхур, який зазвичай присутній у великому кінці яйця.
Яйце все ще свіже, якщо повітряна камера має глибину менше 3 мм. Чим більше повітряний мішок, тим старше яйце (2).
Як довго яйця залишаються свіжими?
Відповідно до USDA , охолоджені яйця залишаються свіжими протягом 3 -5 тижнів з дати упаковки на коробці. Однак відображення дати упаковки не говорить про те, коли яйце було висіжени куркою (3).
Чи варто зберігати яйця в холодильнику?
USDA рекомендує охолоджувати яйця як можна швидше, щоб зберегти свіжість і знизити ризик зараження сальмонелою (4).
USDA також попереджає, що ви не повинні залишати охолоджені яйця при кімнатній температурі більше 2 годин. Холодні яйця можуть пітніти при нагріванні, що може збільшити ризик росту бактерій.
Що буде якщо з’їсти зіпсоване яйце
Основним ризиком вживання в їжу яєць є сальмонельозна інфекція, яка є однією з форм харчових отруєнь. Сальмонели — це вид бактерій, які можуть рости як на шкаралупі, так і всередині жовтка і яєчного білка.
До симптомів сальмонельозу відносяться (5):
- діарея (пронос)
- спазми в животі
- лихоманка
- блювота
За даними CDC , симптоми зазвичай розвиваються через 6-48 годин після вживання зараженого яйця і тривають близько 4-7 днів (6).
Більшість людей одужують від сальмонеллезной інфекції без антибіотиків. Однак людям з важкими симптомами може знадобитися госпіталізація.
Сальмонеллезная інфекція часто буває більш важкою і небезпечною для певних груп людей, включаючи (7):
- дорослі старше 65 років
- діти молодше 5 років
- люди з ослабленою імунною системою
Не у всіх, хто їсть зіпсоване яйце, розвивається сальмонельозна інфекція.
Ось кроки, які ви можете зробити, щоб зменшити ризик сальмонельозу (8):
- миття рук і будь-яких предметів, що стикаються з сирими яйцями
- зберігання яєць в холодильнику
- викидання яєць після закінчення терміну придатності
- ретельне приготування яєць, щоб жовток і білок затверділи
- використання пастеризованих яєць для страв, які вимагають сирих або злегка приготованих яєць
Підіб’ємо підсумок
- Коли яйця псуються, вони починають погано пахнути, і жовток і яєчний білок можуть змінити свій колір. Тріщини або слизова шкаралупа яйця також можуть бути ознакою бактеріального забруднення.
- Як перевірити зіпсовано чи яйце? До простих способів визначити свіжість яйця відносяться: перевірка терміну придатності, візуальний огляд шкаралупи яйця і його вмісту на предмет неприємного запаху. Якщо у вас є які-небудь сумніви щодо того, зіпсувалося чи яйце, ви повинні викинути його.
- Основний ризик вживання в їжу яєць — це сальмонельозна інфекція, яка може викликати діарею, блювоту і лихоманку. Ви можете знизити ризик розвитку сальмонельозу, зберігаючи яйця в холодильнику, викидаючи яйця з тріщинами на шкаралупі і ретельно готуючи яйця перед вживанням в їжу.