Можливо, це дивно, але це тип білого вина, яке виробляється аналогічно червоному вину, в процесі виробництва якого виноградні кісточки і шкірка деякий час залишаються в контакті з виноградним соком (1).
Цей процес збагачує вино такими сполуками, як поліфеноли, які пов’язані з такими корисними властивостями, як уповільнення зниження розумових здібностей і зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань (2, 3).
В цій статті розглядається, як проводиться помаранчеве вино, а також його користь і потенційна шкода.
Що таке оранжеве вино?
Помаранчеве вино — це тип білого вина, який проводиться так само, як червоне вино. Однак це біле вино може мати від світлого до насичено оранжевого відтінки, залежно від способу його виробництва.
Зазвичай біле вино виготовляється з білого винограду, який пресується для вилучення тільки соку. Шкірка, насіння і стебла видаляються до того, як сік починає бродити (4).
Дуже важливо ізолювати виноградний сік, так як шкірка і насіння містять такі сполуки, як пігменти, феноли і дубильні речовини, які можуть впливати на смак і зовнішній вигляд вина.
При виробництві помаранчевого вина шкірка і насіння можуть зброджувати з соком. Вони піддаються процесу, званого мацерацією, при якому їх сполуки, включаючи поліфеноли, вилуговуються в вино, надаючи йому особливий колір і смак (1).
Цей процес схожий на процес виробництва червоного вина і може тривати від кількох годин до декількох місяців. Чим довше вино сбраживается з шкіркою і насінням, тим глибше його колір.
Оскільки помаранчеве вино виготовляється аналогічно червоного вина, вони володіють багатьма схожими характеристиками і містять потужні рослинні сполуки, які відповідають за їх користь для здоров’я.
до цих рослинним сполук відносяться кемпферол, кверцетин, катехіни і ресвератрол, які володіють антиоксидантними властивостями і пов’язані з користю для здоров’я, в тому числі зменшують запалення і знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань і деяких видів раку (5, 6 ).
Резюме:
Помаранчеве вино — це різновид білого вина, яке виробляється аналогічно червоного вина шляхом зброджування білого виноградного соку з насінням і шкіркою білого винограду.
Потенційна користь оранжевого вина
В даний час тільки кілька досліджень вивчають користь оранжевого вина для здоров’я людини. Ось чим може бути корисно помаранчеве вино.
Забезпечує організм антиоксидантами
Антиоксиданти — це молекули, які нейтралізують молекули під назвою вільні радикали.
Вільні радикали — це нестабільні молекули, які можуть викликати пошкодження клітин, коли їх рівень стає занадто високим у вашому організмі. Це пошкодження може підвищити ризик виникнення хронічних захворювань, таких як хвороби серця і рак (7).
Помаранчеве вино може містити значно більше антиоксидантів, ніж біле вино. Це пов’язано з тим, що його роблять шляхом зброджування білого виноградного соку разом з шкіркою і насінням білого винограду. Цей процес дозволяє їх антиоксидантів проникати в вино (4, 8).
Шкірка і насіння білого винограду містять сполуки, звані поліфеноли, в тому числі ресвератрол, кемпферол і катехіни, які діють як антиоксиданти в вашому організмі (5 , 6).
Одне дослідження показало, що біле вино, отримане в процесі мацерації, володіє в шість разів більшою антиоксидантну активність, ніж стандартне біле вино. Його антиоксидантна активність була аналогічна активності червоного вина (9).
Може знизити ризик розвитку захворювань серця
Кілька досліджень показують, що вживання вина пов’язано з більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань . Ця користь для здоров’я, ймовірно, обумовлена вмістом алкоголю і поліфенолів.
В одному дослідженні, що включає 124 000 чоловік, було відзначено, що вживання помірної кількості алкоголю було пов’язано з більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань і смерті по всіх причин (10).
Більш того, аналіз 26 досліджень показав, що незначний і помірний рівень споживання вина — до 150 мл в день — був пов’язаний з 32% зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань (11 ).
У порівнянні з білим вином, помаранчеве вино містить більше поліфенолів, тому його вживання, швидше за все, принесе ту ж користь здоров’ю вашого серця, що і вживання червоного вина.
Важливо відзначити, що користь вина для здоров’я серця пов’язана з незначним і помірним рівнем споживання вина. Навпаки, надмірне вживання алкоголю збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань (12, 13).
Може сповільнити зниження розумових здібностей
Дослідження показують, що вживання вина в помірних кількостях може уповільнити пов’язане з віком зниження розумових здібностей (14, 15).
Аналіз 143 досліджень показав, що вживання алкоголю в малих і помірних кількостях, особливо вина, було пов’язано зі зниженням ризику деменції і зниження когнітивних функцій у літніх людей (15).
Ці результати можуть бути пояснені такими сполуками, як ресвератрол, які діють як антиоксиданти в вашому організмі, зменшуючи запалення і захищаючи ваш мозок від клітинних ушкоджень (3).
Дослідження показують, що ресвератрол може заважати виробленні пептидів бета-амілоїд, які можуть підвищувати ризик розвитку хвороби Альцгеймера (16, 17).
У той час як біле вино не містить багато ресвератрола, помаранчеве вино є кращим джерелом цього з’єднання, оскільки воно ферментує з містить ресвератрол шкіркою і насінням білого винограду (6, 18).
Може захистити від метаболічного синдрому
Метаболічний синдром — це група станів, які можуть підвищити ризик розвитку серцево- судинних захворювань, інсульту і цукрового діабету 2 типу.
до факторів ризику відносяться надлишок жиру в області талії, низький рівень холестерину ЛПВЩ (хороший), а також високий кров’яний тиск, високий рівень тригліцеридів і цукру в крові натще ( 19).
Кілька досліджень показали, що у тих, хто п’є вино ризик метаболічного синдрому значно нижче, ніж у людей з низьким споживанням алкоголю і тих, хто взагалі не п’є (20, 21).
Велике дослідження серед літніх людей з високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань показало, що низький (100 мл або менше в день) і помірний (більше 100 мл в день) рівень споживання вина знижував ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 36% і 44 %, відповідно, за порівняй нію з непитущі (22).
Інша потенційна користь
Помаранчеве вино може мати іншими потенційними корисними властивостями в зв’язку з його високим рівнем вмісту антиоксидантів:
- Може знизити ризик розвитку ракових захворювань . Вживання одного-двох келихів вина в день пов’язано з більш низьким ризиком розвитку раку товстої кишки, кишечника і простати. Проте більш високий рівень споживання може збільшити ризик розвитку деяких видів раку (23, 24).
- Може допомогти при цукровому діабеті . Контактувати з шкіркою винограду біле вино містить більше ресвератрола, що може поліпшити ваш рівень цукру в крові (25).
- Може сприяти довголіттю . Дослідження на тваринах свідчать, що ресвератрол може продовжити тривалість життя і боротися з хворобами. Однак неясно, чи робить він такий же ефект на людей (26, 27).
Резюме:
У порівнянні білим вином, помаранчеве вино містить більше корисних сполук, які називаються поліфенолами, які можуть принести користь для здоров’я, включаючи захист від метаболічного синдрому, уповільнення погіршення розумової діяльності і зниження ризику розвитку захворювань серця.
Надмірне споживання алкоголю може бути шкідливим
У той час як вживання помірної кількості вина може принести користь вашому здоров’ю, вживання занадто великої кількості шкідливо.
Нижче наведені деякі негативні наслідки вживання занадто великої кількості алкоголю:
- Алкогольна залежність . Регулярне вживання алкоголю може призвести до залежності і алкоголізму (28).
- Захворювання печінки . Вживання більше 2-3 склянок (або більше 30 грам алкоголю) в день може збільшити ризик розвитку захворювань печінки, включаючи цироз печінки — серйозне і потенційно небезпечне для життя захворювання (29, 30).
- Підвищений ризик депресії . Дослідження показують, що у тих, хто п’є багато алкоголю, ризик депресії вище, ніж у помірно питущих і не п’ють (31, 32).
- Збільшення маси тіла . Келих вина (150 мл) містить 120 калорій, тому вживання декількох келихів може сприяти високому рівню споживання калорій і збільшення маси тіла (33).
- Підвищений ризик смерті . Дослідження показують, що людей, які п’ють багато алкоголю ризик передчасної смерті вище, ніж у помірно питущих і не п’ють (34, 35).
Щоб знизити ці ризики, краще обмежити себе одним стандартним дрінком в день для жінок і двома стандартними дрінк в день для чоловіків (36).
Один стандартний дрінк визначається як келих (150 мл) 12% вина (37).
Резюме:
Вживання більше одного стандартного келиха вина для жінок або більше двох стандартних келихів для чоловіків може підвищити ризик негативних наслідків для здоров’я.
Підіб’ємо підсумок
- Помаранчеве вино — це різновид білого вина, яке виробляється за аналогією з червоним вином.
- з -за того, як воно оброблено, воно може містити більше корисних рослинних сполук, ніж інші види білого вина.
- До його потенційним корисним властивостям відноситься уповільнення зниження розумових здібностей і зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань і метаболічного синдрому .
- якщо ви вже п’єте біле вино, подумайте про перехід на помаранчеве вино, так як воно корисніше для здоров’я.
- Однак, якщо ви не вживаєте алкоголь, немає необхідності починати пити помаранчеве вино для отримання користі для здоров’я, так як існують кращі дієтичні способи поліпшення вашого здоровь я.