Для початку, капуста і салат — зовсім різні овочі. Вони розрізняються профілями поживних речовин, смаком, текстурою і кулінарним використанням.
В цій статті пояснюються відмінності між салатом Айсберг і капустою, в тому числі інформація про харчову цінність та склад, користь для здоров’я і те, як вони використовуються на кухні.
Відмінності в харчовій цінності і склад між капустою і салатом Айсберг
Існує багато видів капусти і салату. Проте багато людей особливо помилково приймають зелену капусту — найпоширеніший вид капусти в продуктових магазинах — за салат айсберг через їх візуального подібності.
Хоча зелена капуста і салат Айсберг можуть виглядати однаково, вони мають абсолютно різні профілі поживних речовин.
в наступній таблиці порівнюються поживні речовини, що містяться в 100-грамових працях сирої зеленої капусти і салату айсберг (1, 2).
Зелена капуста Салат Айсберг Калорійність 25 ккал 14 ккал Білок 1 грам 1 грам Вуглеводи 6 грам 3 грами Жир Менше 1 грама Менше 1 грама Клітковина 3 грами 1 грам Вітамін A 2% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) 10% від РСНП Вітамін C 61% від РСНП 5% від РСНП Вітамін K 96% від РСНП 30% від РСНП Вітамін B6 6% від РСН П 2% від РСНП Фолат 11% від РСНП 7% від РСНП
Як бачите, капуста і салат Айсберг низькокалорійні і містять малу кількість білка, жирів і вуглеводів. Тим часом, зелена капуста містить більше поживних речовин, за винятком вітаміну A.
Капуста також містить більше мінералів, ніж салат Айсберг. Вона містить більше кальцію, заліза, магнію, фосфору, калію і марганцю. Вона також містить більше клітковини — поживної речовини, необхідної для травлення (3).
Майте на увазі, що таблиця вище порівнює тільки два різновиди капусти і салату. Різні види салату і капусти містять різні кількості поживних речовин.
Резюме:
Кожен сорт капусти і салату має особливий профіль поживних речовин. Двома найбільш поширеними сортами є зелена капуста і салат Айсберг. Вони можуть виглядати однаково, але зелена капуста містить більше клітковини, вітамінів і мінералів, ніж салат Айсберг.
Користь капусти і салату Айсберга для здоров’я
Вживання в їжу будь-якого виду овочів, включаючи капусту або салат, може допомогти вашому здоров’ю.
Однак капуста і салат можуть по-різному впливати на здоров’я через різного рівня поживних речовин і рослинних сполук.
Обидва багаті клітковиною
Капуста перевершує салат Айсберг по вмісту клітковини. Проте включення в ваш раціон капусти або різних форм листового зеленого салату може значно збільшити споживання клітковини.
Вживання продуктів з високим вмістом клітковини має важливе значення для здоров’я вашого травного тракту. Клітковина — рослинний матеріал, який ви не можете переварити — допомагає підтримувати перистальтику кишечника і живить корисні кишкові бактерії (4).
Крім того, раціон харчування з високим вмістом клітковини може допомогти вам схуднути і підтримувати здорову вагу. Клітковина сповільнює травлення, що може підсилювати відчуття ситості після їжі, що призводить до зниження кількості споживаної їжі (5).
Огляд 3 досліджень, що включає більше 133 000 учасників, розглядав, як споживання клітковини впливало на масу тіла в протягом 4 років.
Було встановлено, що люди з найбільшим рівнем споживання багатих на клітковину фруктів і овочів, втратили значно більше надлишкової маси тіла, ніж ті, хто їв менше продуктів з високим вмістом клітковини (6).
Крім того, споживання клітковини може допомогти регулювати рівень цукру в крові, поліпшити здоров’я серця і поліпшити імунну функцію (7).
Обидва містять вітаміни, мінерали та антиоксиданти
Капуста і салат Айсберг є хорошими джерелами поживних речовин. Однак капуста містить значно більше вітамінів і мінералів, ніж салат Айсберг, в тому числі вітаміни C і K, фолат і калій (1, 2).
Зокрема, зелена капуста містить антиоксиданти, в тому числі поліфенольні сполуки і вітамін C. Антиоксиданти мають потужні протизапальні властивості і допомагають боротися з клітинними ушкодженнями, викликаними нестабільними молекулами, званими вільними радикалами (8).
Фактично, одне дослідження показало, що зелена капуста мала більш високий рівень антиоксидантної активності, ніж савойська і китайська капуста (9).
У той час як салат Айсберг містить антиоксиданти, капуста та інші сорти салату, такі як червоний салат-латук, містять набагато більше (10).
Включення в раціон продуктів, багатих вітамінами, мінералами і антиоксидантами, може допомогти знизити ризик виникнення багатьох хронічних захворювань, таких як цукровий діабет, серцево-судинні та нейродегенеративні захворювання (11, 12, 13).
Слід зазначити, що інші різновиди салату, такі як салат Ромен і червоний салат-латук, містять вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Фактично, ці сорти салату можуть містити більшу кількість певних живильних речовин, ніж капуста (14, 15).
Наприклад, салат Ромен містить майже вдвічі більше калію, що міститься в тій же кількості зеленої капусти (1, 14) .
Резюме:
і капуста, і салат містять клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Капуста, як правило, є більш багатим джерелом, але це залежить від сорту салату або капусти. Салат Айсберг, як правило, містить менше поживних речовин, ніж інші сорти, такі як червоний салат-латук.
Кулінарні відмінності між капустою і салатом Айсберг
Хоча капуста і салат Айсберг виглядають практично однаково, вони мають абсолютно різні смаки і по-різному використовуються на кухні.
Наприклад, зелена капуста має більш складний смак і більш хрустку текстуру, ніж салат Айсберг, який має менш виражений, водянистий смак.
Більш жорстка текстура капусти дозволяє їй добре утримувати форму при приготуванні їжі, наприклад, при варінні, тому капусту часто подають приготовленої.
Хоча Айсберг і інші види салату можна приготувати, їх найчастіше подають в сирому вигляді. Айсберг зазвичай нарізають в салатах і використовують для прикраси блюд.
Сиру капусту також можна поєднувати з майонезом, оцтом, гірчицею і іншими інгредієнтами, щоб зробити салат з капусти — популярний гарнір для барбекю і пікніків.
Резюме:
Капуста і салат Айсберг мають різні смакові характеристики і кулінарне використання. Капусту зазвичай подають приготовленої або використовують в салатах з капусти, в той час як салат зазвичай їдять в свіжому вигляді.
Що з них вибрати?
Якщо ви шукаєте більш здоровий варіант, віддавайте перевагу капусті. Сорти салату, такі як червоний салат-латук і салат Ромен, також є хорошими варіантами.
Капуста, в тому числі зелена і червонокачанна капуста, зазвичай містить більше вітамінів, мінералів і корисних рослинних сполук, ніж салат Айсберг.
Проте майте на увазі, що капуста має інший смак і текстуру, ніж салат, тому вона може не підходити для деяких рецептів.
Наприклад, з сирої капусти можна зробити салат, але сорти салату, такі як Айсберг, зазвичай предпочитаются в цих типах страв з-за їх менш вираженого смаку і м’якшою текстури.
Якщо вам потрібна текстура салату, але ви шукаєте більш багатий поживними речовинами варіант, ніж Айсберг , вибирайте різні види салату, які містять більше поживних речовин, такі як червоний салат-латук або салат Ромен (14, 15).
Резюме:
вибираєте ви капусту або салат, залежить від того, як ви плануєте їх використовувати, а також від ваших харчових і смакових предпо читань.
Підіб’ємо підсумок
- Існує багато різних сортів капусти і салату, кожен з яких має свій власний профіль поживних речовин. Всі вони є здоровим вибором, але деякі з них містять більше поживних речовин, ніж інші.
- Хоча зелена капуста і салат Айсберг виглядають практично однаково, зелена капуста більш поживна. Ці два види овочів також мають різні смаки, текстуру, і кулінарне використання.
- Капуста має тенденцію використовуватися в приготованих стравах і салатах з капусти, в той час як салат Айсберг зазвичай їдять сирим в салатах і бутербродах.
- Якщо ви вибираєте між цими двома овочами, капуста є більш багатим поживними речовинами вибором. Проте в ситуації, коли підійде тільки салат, спробуйте багатший поживними речовинами сорт, наприклад, Ромен або червоний салат-латук.