Чай Ассам — це особливий вид чорного чаю, який добре відомий своїм багатим солодовим смаком і багатьма потенційними корисними властивостями. (1)
В цій статті розглядається чай Ассам, в тому числі його користь для здоров’я, потенційні недоліки і методи приготування.
![Що таке чай Ассам і корисний він для здоров'я? Що таке чай Ассам і корисний він для здоров'я?](https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921477_Chto-takoe-chaiy-Assam-i-polezen-li-on-dlya-zdorov-ya.jpg)
Що таке чай Ассам?
чай Ассам (Ассамський чай) являє собою різновид чорного чаю, виготовленого з листя рослини Camellia sinensis var. assamica . Він традиційно вирощується в північно-східному індійському штаті Ассам — одному з найбільших в світі регіонів з виробництва чаю (2).
Завдяки високому рівню вмісту кофеїну чай Ассам часто продається в якості чаю для сніданку. Багато ірландські та англійські чаї для сніданку використовують Ассам або суміш, яка його включає.
Чай Ассам часто описують як має солодовий смак і насичений, пікантний аромат. Ці відмінні риси зазвичай приписуються унікальному процесу виробництва чаю.
Після того, як свіже чайне листя Ассама зібрані і висушені, вони піддаються процесу окислення — також званого ферментацією — який піддає їх впливу кисню в середовищі з контрольованою температурою протягом певного періоду часу (3).
Цей процес стимулює хімічні зміни в листі, що призводить до унікального смаку, кольору і рослинним з’єднанням, які характерні для чаю Ассам.
Резюме :
Чай ассам — це вид чорного чаю з індійського штату Ассам. Процес виробництва надає йому особливого смаку, колір і профіль поживних речовин.
Користь чаю Ассам для здоров’я
Дослідження показують, що багатий набір рослинних сполук Ассамського чаю може сприяти зміцненню здоров’я декількома способами.
містить безліч антиоксидантів
Чорний чай, такий як Ассам, містить кілька унікальних рослинних сполук, в тому числі теафлавіни, теарубігіни і катехіни, які діють як антиоксиданти в вашому організмі і можуть грати роль в профілактиці захворювань (1, 4).
Ваш організм природним чином виробляє високореактівние хімічні речовини під назвою вільні радикали. Коли їх занадто багато накопичується, вони можуть пошкодити ваші тканини і привести до хвороб і прискореного старіння (5).
Антиоксиданти в чорному чаї можуть нейтралізувати негативний вплив вільних радикалів, захищаючи клітини від пошкоджень і зменшуючи запалення (1) .
Багато експертів вважають, що ці сполуки надають чорного чаю корисні для здоров’я властивості.
Може сприяти здоров’ю серця
Деякі дослідження на тваринах показують, що поліфенольні з’єднання в чорному чаї можуть допомогти знизити рівень холестерину і запобігти утворенню холестеринових бляшок у кровоносних судинах (6).
Однак людські дослідження дають суперечливі результати. Деякі показують сильну зв’язок між щоденним споживанням 3-6 чашок (710-1420 мл) чорного чаю і значним зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань, але інші вказують на відсутність зв’язку (7, 8).
В кінцевому рахунку, щоб зрозуміти, як чорний чай, такий як Ассам, впливає на здоров’я серця необхідні додаткові дослідження.
Може підтримувати імунну функцію
Ранні дослідження показують, що поліфенольні сполуки в чорному чаї можуть функціонувати як пребіотики в вашому травному тракті (9).
пребиотики — це сполуки, що містяться в різних продуктах, які сприяють зростанню і підтримують здорові бактерій в кишечнику (10).
Корисні для здоров’я кишкові бактерії є важливою складовою правильної імунної функції, тому що вони борються зі шкідливими бактеріями, які можуть викликати хворобу (10).
Проте в даний момент доказів про зв’язок між чорним чаєм і імунітетом недолік в чно. Необхідні додаткові дослідження.
Може мати протираковими властивостями
У кількох дослідженнях, проведених в пробірці і на тварин, зазначається, що різні сполуки чорного чаю можуть пригнічувати ріст і поширення ракових клітин (11 ).
Крім того, невелика кількість досліджень на людях виявило зв’язку між споживанням чорного чаю і зниженням ризику розвитку деяких видів раку, включаючи рак шкіри і легенів (12).
Хоча ці дані є багатообіцяючими, щоб визначити, чи можна використовувати чорний чай для профілактики або лікування раку необхідні більш масштабні, комплексні дослідження на людях.
Може сприяти здоров’ю мозку
Ранні дослідження показують, що певні з’єднання в чорному чаї, такі як теафлавіни, можуть використовуватися в лікуванні або профілактиці дегенеративних захворюваннях головного мозку.
Одне недавнє дослідження в пробірці показало, що з’єднання чорного чаю інгібують функцію деяких ферментів, відповідальних за прогресування хвороби Альцгеймера (13).
Хоча це і обнадіює, це дослідження є одним з перших у своєму роді. Щоб краще зрозуміти роль чорного чаю в підтримці здорової роботи мозку необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Різні сполуки в чорному чаї можуть грати роль в запобіганні хронічних захворювань , включаючи рак і хвороба Альцгеймера, а також у підтримці серцевої та імунної функції.
Потенційна шкода чаю Ассам
Хоча чай Ассам для більшості людей є корисним напоєм, він може не підходити для всіх.
Вміст кофеїну
Чай Ассам містить кофеїн, який може викликати побічні ефекти у деяких людей.
Точна кількість кофеїну в 1 чашці (240 мл) чаю Ассам варіюється в залежності від тривалості заварювання, але зазвичай становить близько 60-112 мг. Для порівняння, 1 чашка (240 мл) завареного кави містить близько 100-150 мг кофеїну (14).
Для більшості людей споживання до 400 мг кофеїну в день не пов’язане з несприятливими наслідками для здоров’я. Проте надмірне споживання може призвести до негативних симптомів, таким як прискорене серцебиття, занепокоєння і безсоння (14).
Якщо ви вагітні, рекомендується обмежити споживання кофеїну не більше 200 мг в день (14).
Якщо ви не впевнені, чи підходить кофеїн для вашого способу життя, перш ніж додавати чай Ассам в свій раціон харчування поговоріть зі своїм лікарем.
Погіршення засвоєння заліза
чай Ассам може погіршити засвоєння заліза через його особливо високих рівнів танинов. Ці сполуки надають чорного чаю природний гіркий смак (15).
Деякі дослідження показують, що дубильні речовини зв’язуються із залізом у вашій їжі, що робить його недоступним для засвоєння. Ця реакція впливає на ваше засвоєння заліза з рослинної їжі в набагато більшому ступені, ніж з їжі тваринного походження (15).
Хоча це не є серйозною проблемою для більшості здорових людей, людям з низьким рівнем заліза може бути краще уникати вживання чорного чаю під час їди або з добавками заліза.
важкі метали
Чай часто містить важкі метали, такі як алюміній, хоча кількість, присутнє в будь-якому вигляді чорного чаю, сильно варіюється.
Надмірне споживання алюмінію може сприяти втраті кісткової маси і неврологічного пошкодження, особливо у людей із захворюваннями нирок (16).
Однак споживання чаю зазвичай не пов’язане з отруєнням алюмінієм. Залишається неясним, скільки саме алюмінію засвоюється, коли ви п’єте чай (17).
В якості запобіжного заходу найкраще практикувати помірність і уникати надмірного споживання чаю Ассам.
Резюме:
У чаю Ассам є кілька потенційних недоліків. Його вживання може погіршити засвоєння заліза і збільшити вплив алюмінію. Більш того, деякі люди, можливо, повинні пам’ятати про рівень міститься в ньому кофеїну.
Як заварити чай Ассам
Ассамський чай дуже простий у приготуванні. Все, що вам потрібно, це чай, гаряча вода і чайник для заварювання.
Плюс, він відносно недорогий і широко доступний. Ви можете знайти його в чайних магазинах, вашому місцевому продуктовому магазині або онлайн. Обов’язково вибирайте високоякісну марку, так як вони зазвичай можуть похвалитися більшою концентрацією корисних сполук (18).
Ассам може продаватися в розсипному вигляді або у вигляді чайних пакетиків. Якщо ви купуєте розсипний чай, ви повинні прагнути до приблизно 1 чайній ложці (15 грам) чаю на 240 мл води.
Спочатку закип’ятіть воду і дайте їй охолонути протягом 10-20 секунд, перш ніж заливати її на чай. Дайте настоятися близько 2 хвилин або відповідно до інструкцій на упаковці.
Намагайтеся не заварювати чай занадто довго, так як це призведе до дуже гіркого смаку.
Для оптимального здоров’я чай Ассам слід вживати без будь-яких доданих інгредієнтів. Якщо ви віддаєте перевагу додати трохи молока або цукру, намагайтеся не додавати занадто багато підсолоджувача.
Резюме:
Чай Ассам доступний за ціною і продається в магазинах або онлайн . Для заварювання заваріть 1 чайну ложку (15 грам) чайного листя в 240 мл гарячої води.
Підіб’ємо підсумок
- Чай Ассам (Ассамський чай) є популярним видом чорного чаю, вирощеного в індійському штаті Ассам.
- Цей ароматний чай може похвалитися багатим набором рослинних з’єднань, які можуть зміцнити імунітет, а також здоров’я серця і мозку. Проте його рівень вмісту кофеїну, можливо, не підходить для всіх.
- Якщо ви хочете спробувати чай Ассам, для максимальної користі обов’язково віддавайте перевагу високоякісному продукту.