По суті, вершкове масло — це молочний жир у твердій формі. Воно проводиться шляхом збивання молока, поки молочний жир не відокремиться від сколотин.
Цікаво, що, то, що їдять молочні корови, може впливати на харчову цінність молока, яке вони виробляють, а також на отримане з нього вершкове масло (1, 2).
Хоча більшість корів в розвинених країнах в основному споживають корми на основі кукурудзи і зерна, м’ясо і молочні продукти, отримані від харчуються травою корів, стають все більш популярними (3).
Ось чому корисно натуральне вершкове масло для здоров’я людини.
1. Містить більше поживних речовин, ніж звичайне вершкове масло
Звичайне і натуральне вершкове масло мають високий рівень вмісту жиру і калорій. Вони також багаті вітаміном A — важливим жиророзчинних вітаміном (4, 5).
Проте дослідження показують, що натуральне вершкове масло може бути багатшим поживними речовинами. Зокрема, воно містить велику частку корисних для здоров’я ненасичених жирних кислот (6, 7).
Наприклад, в натуральному вершковому маслі міститься більше жирних кислот омега-3. Вважається, що вони володіють протизапальними властивостями і пов’язані з багатьма корисними ефектами в відношення здоров’я.
Один аналіз показав, що в органічному вершковому маслі міститься на 26% більше омега-3 жирних кислот, ніж в середньому в звичайному вершковому олії (7).
Інший аналіз показав, що молочні продукти, отримані від корів, що харчуються травою, можуть містити на 500% більше кон’югованої лінолевої кислоти (CLA), ніж звичайні молочні продукти. Дослідження пов’язують цю жирну кислоту з багатьма потенційними корисними властивостями (8).
Наприклад, в дослідженнях на тварин і в пробірках КЛА продемонструвала багатообіцяючі протиракові ефекти, хоча необхідні додаткові дослідження (9, 10, 11).
Вважається, що на додаток до більш здорового жирового складу натуральне вершкове масло набагато багатше вітаміном K2, який грає важливу роль у здоров’ї кісток і серця (12).
Резюме:
Встановлено, що в порівнянні зі звичайним вершковим маслом органічне вершкове масло містить більше вітаміну K2 і корисних жирів, таких як омега-3 і КЛА.
2. Хороший джерело вітаміну A
Вітамін A є жиророзчинних і вважається незамінним вітаміном. Це означає, що ваш організм не може виробляти його, тому він повинен бути включений в ваш раціон харчування.
Як і звичайне вершкове масло, натуральне масло багате на вітамін A. Кожна столова ложка (14 грам) натурального вершкового масла містить приблизно 10% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) цього вітаміну (5).
Вітамін A необхідний для зору, репродуктивної функції і оптимальної імунної функції. Він також грає важливу роль в рості і розвитку і бере участь у формуванні та підтримці здорових зубів, кісток і шкіри (13, 14).
Резюме:
натуральне вершкове масло є хорошим джерелом вітаміну A — поживної речовини, яка необхідна для імунної функції, зору і багато чого іншого.
3. Багато бета-каротином
В вершковому маслі багато бета-каротину — корисного сполуки, яку ваш організм перетворює в вітамін A в міру необхідності для задоволення ваших щоденних потреб.
Дослідження показують, що натуральне вершкове масло може містити навіть більше бета-каротину, ніж звичайне вершкове масло (15, 16).
в одному експерименті вершкове масло, приготоване з молока корів на 100% отримували траву в якості корму, містило найбільшу кількість бета-каротину, в той час як масло від корів, яких годували змішаним раціоном з трави і кукурудзи, мало найменшу кількість цієї поживної речовини (15).
бета-каротин також є відомим і сильним антиоксидантом. Антиоксиданти допомагають захистити ваші клітини від потенційного пошкодження, викликаного нестабільними молекулами, званими вільними радикалами (17, 18).
Численні обсерваційні дослідження пов’язують більш високий рівень споживання багатих бета-каротином продуктів зі зниженим ризиком розвитку декількох хронічних захворювань, таких як вікова дегенерація жовтої плями (макулодистрофії), цукровий діабет 2 типу та деякі види раку (19, 20).
Проте ці дослідження в основному були спрямовані на вивчення впливу споживання фруктів і овочів, багатих бета -каротином, а не на вплив споживання натурального вершкового масла.
Резюме:
Органічне вершкове масло містить більше бета-каротину, ніж звичайне вершкове масло. Бета-каротин є потужним антиоксидантом, який пов’язаний зі зниженням ризику розвитку деяких хронічних захворювань.
4. Містить вітамін K2
Вітамін K є жиророзчинних вітаміном, який існує в двох основних формах — вітаміні K1 і K2.
Вітамін K1, також відомий як филлохинон, є основним джерелом вітаміну K в більшості раціонів харчування. Він в основному міститься в рослинній їжі, такої як зелені листові овочі (21).
Вітамін K2 (менахінон) є менш відомим, але важливим живильною речовиною. Він в основному міститься в ферментованих харчових продуктах і продуктах тваринного походження, включаючи натуральне вершкове масло (21, 22).
Хоча вітамін K2 в раціоні харчування зустрічається рідше, він дуже важливий для вашого здоров’я в цілому. Він грає ключову роль в здоров’я кісток і серця, регулюючи рівень кальцію (23, 24).
Вітамін K2 допомагає підтримувати здоров’я кісток, сигналізуючи вашим кісткам про поглинання більшої кількості кальцію. Кілька досліджень показали, що люди, які споживають більше вітаміну K2, схильні до меншої кількості переломів кісток (25, 26, 27).
Вітамін K2 також допомагає видалити надлишок кальцію з крові, що може допомогти запобігти накопиченню шкідливих відкладень кальцію і холестеринових бляшок в ваших кровоносних судинах (28).
у великому популяційному дослідженні за участю 4807 чоловік високий рівень споживання вітаміну K2 (32 мкг в день) був пов’язаний з 50% зниженням ризику смерті від серцево- судинних захворювань (29, 30).
Резюме:
Молочні продукти з високим вмістом жирів, такі як натуральне вершкове масло, містять вітамін K2, який є формою вітаміну K, що сприяє здоров’ю кісток і серця.
5. Містить багато ненасичених жирних кислот
Ненасичені жири включають мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти. Ці типи жирів довгий час вважалися корисними для здоров’я, оскільки дослідження послідовно пов’язують їх з користю для здоров’я серця.
Сильні наукові докази показують, що заміна деяких насичених жирів у вашому раціоні ненасиченими жирами може допомогти знизити ризик розвитку серцево- судинних захворювань (31).
Один з найпростіших способів зробити це — замінити звичайне вершкове масло натуральним (органічним).
В деяких дослідженнях порівнювалися продукти молочних корів, вигодовує травами і звичайними кормами. Вчені виявили, що натуральне масло містило більше ненасичених жирів, ніж звичайне вершкове масло (32, 33, 34).
Проте натуральне вершкове масло, як і раніше містить значну кількість насичених жирів.
Недавні дослідження показують, що споживання насичених жирів не може бути пов’язано з серцево-судинними захворюваннями, як одного разу думали експерти в області охорони здоров’я. Однак найкраще є різні жири, а не тільки насичені жири, з багатих поживними речовинами джерел, таких як горіхи, насіння і жирна риба (35, 36).
Резюме:
У порівнянні зі звичайним вершковим маслом, органічне масло містить більше ненасичених жирних кислот, які пов’язані з користю для здоров’я серця.
6. Містить кон’югованих лінолеву кислоту
кон’юговані лінолева кислота (КЛА) — це тип жиру, який в основному міститься в м’ясних і молочних продуктах, отриманих від жуйних тварин, таких як корови, вівці і кози.
Вважається, що натуральні молочні продукти, особливо вершкове масло, особливо багаті КЛА.
В одному експерименті корови, яких годували травою, виробляли молоко, що забезпечує на 500% більше КЛА, в порівнянні з коровами, які отримували як корм кукурудзу (8).
Дослідження показують, що КЛА може мати кілька потенційних корисних властивостей.
Дослідження на тваринах і в пробірках показують, що КЛА може допомогти запобігти певні хронічні захворювання , такі як цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання і навіть деякі види раку (37, 38).
Наприклад, в дослідженнях в пробірці КЛА викликав загибель ракових клітин і сповільнював реплікацію ракових клітин молочної залози і товстої кишки (37, 38, 39).
Проте результати досліджень на людях неоднозначні.
Деякі дослідження припускають, що люди, в раціонах харчування яких більше КЛА, можуть мати зменшений ризик розвитку раку молочної залози, в той час як інші дослідження не знайшли ніякої кореляції між ними (40, 41).
дослідження на мишах і кроликах показують, що добавки КЛА можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, сповільнюючи і зменшуючи утворення холестеринових бляшок в артеріях (37).
Проте невелике кількість досліджень на людях, які аналізують вплив КЛА на утворення холестеринових бляшок, не показали жодної користі (37).
Крім того, в більшості досліджень використовуються концентровані форми КЛА, а не невеликі кількості, такі як ті, які містяться у звичайній порції натурального вершкового масла. З цієї причини неясно, який вплив матиме це кількість на ваше здоров’я.
В цілому, необхідні додаткові людські дослідження про користь КЛА для здоров’я.
Резюме:
Натуральне вершкове масло може містити до 500% більше КЛА на порцію, ніж звичайне вершкове масло. Однак неясно, як невелика кількість КЛА в маслі впливає на ваше здоров’я. Необхідні додаткові дослідження на людях.
7. Легко додати раціон харчування
В кінцевому рахунку, натуральне вершкове масло може бути відносно більш поживною заміною звичайного масла.
На щастя, смак і текстура цих продуктів майже ідентичні, і звичайне вершкове масло можна легко замінити натуральним маслом в будь-якому рецепті.
Наприклад, натуральне масло можна використовувати для випічки, намазувати на хліб або використовувати для приготування їжі, що не допускає пригорання.
Майте на увазі, що натуральне вершкове масло все ще є концентрованим джерелом жирів і калорій. Незважаючи на те, що воно щодо корисно для здоров’я, його все одно краще вживати в помірних кількостях, щоб уникнути ненавмисного збільшення ваги.
Крім того, не забудьте включити багато інших корисних жирів в свій раціон. Їжте такі продукти, як горіхи, насіння і жирну рибу, щоб переконатися, що ви отримуєте широкий спектр корисних жирів.
Резюме:
При помірному використанні натуральне вершкове масло є відносно здоровою і легкою заміною звичайного масла.
Підіб’ємо підсумок
- Натуральне вершкове масло є хорошим джерелом вітаміну A і антиоксиданту бета-каротину. Воно також містить більше корисних для здоров’я ненасичених жирів і КЛА ніж звичайне вершкове масло.
- Більш того, воно забезпечує організм вітаміном K2 — формою вітаміну K, яка відіграє важливу роль у здоров’ї кісток і серця.
- у цілому, натуральне вершкове масло є відносно здоровою альтернативою звичайному маслу, якщо його вживати в помірних кількостях.