спостерігається розвиток диспепсичних розладів, таких як діарея і нудота.
При настанні ремісії дозволяється вживати по 1-2 ядер в день, ретельно стежити за змінами самопочуття. На цій стадії патологічного процесу вони приносять таку користь:
- насичують організм білком, необхідним для відновлення ураженого органу і нормалізації внутрішньоклітинного метаболізму.
- йод стабілізує гормональний фон, покращує роботу ендокринної системи .
- фітонциди в складі горіхів запобігають зараженню виснаженого хворобою організму інфекційними захворюваннями.
- флавоноїди і антиоксиданти уповільнюють процес запалення, перешкоджають ракового переродження клітин.
- покращують реологічні властивості крові .
- підвищують тонус організму.
Особливо корисні народні засоби на основі шкірки і перегородок волоського горіха. Для приготування протизапальних засобів рекомендується брати чорний сорт цього продукту. У його шкірці і перегородках міститься більше поживних речовин в порівнянні зі звичайним волоським горіхом.
Зловживати волоськими горіхами не рекомендується навіть в період ремісії. Їх вживають в обмеженій кількості через високий вміст рослинних жирів. Застосування великого обсягу волоських горіхів може спровокувати загострення симптомів патологічного процесу.
Макадамия
Макадамия дозволена до вживання на тлі хронічного панкреатиту в стадії ремісії. Кількість горіха строго обмежують: в день допускається застосування не більше 4-5 штук в якості перекусу. Макадамію можна додавати в:
- гарячі страви.
- сир.
- каші або овочеві салати.
Австралійський горіх відрізняється високим вмістом вітамінів, мінеральних компонентів і антиоксидантів, які допомагають швидше регенерувати пошкоджені тканини підшлункової залози. Флавоноїди в складі продукту зупиняють запальний процес, продовжують період ремісії.
Шкода від австралійського горіха спостерігається при зловживанні макадамиа:
- виникають запори.
- алергія.
- набряклість м’яких тканин.
- підвищується газоутворення в кишечнику.
- виникає метеоризм, здуття в животі.
мигдаль
мигдаль не рекомендується до вживання на тлі панкреатиту:
- через високий вміст рослинних жирів мигдаль посилює запалення клітин, викликає набряклість тканин. В результаті виробляються кислі ферменти, що руйнують залозу, що призводять до виникнення діареї.
- 7 г грубої рослинної клітковини на 100 г мигдальних горіхів підсилюють перистальтику гладкої мускулатури кишечника, що може спровокувати порушення стільця.
- надає жовчогінний ефект, що ускладнює перебіг патологічного процесу в підшлунковій і створює додаткове навантаження на печінку.
- Мигдаль відноситься до високоалергенним продуктам. Виснажений хворобою організм може неадекватно зреагувати при зловживанні горіхами. У цьому випадку спостерігається розвиток висипки, сверблячки, диспепсичних розладів.
Фундук
Лісовий горіх дозволяється вживати в період ремісії як в сирому вигляді, так і в складі блюд. Допускаються до застосування продукти на основі фундука, такі як:
Читайте також: Переваги і недоліки методів дроблення каменя в нирці
- мука .
- косметичні і народні засоби.
в гострий період патологічного процесу застосовувати горіх в їжу категорично забороняється через наступні випадки:
- в складі фундука міститься велика кількість рослинних жирів, що створюють навантаження на травний тракт.
- груба клітковина підсилює кишкову перистальтику, що провокує порушення стільця.
- рослинні жири підсилюють запальний процес в клітинах підшлункової залози, так як підвищують її секреторну функцію.
Рада
При настанні періоду ремісії лісовий горіх вводять в раціон поступово.
на початку достатньо 2 штук фундука в день в якості перекусу. При відсутності гострих симптомів панкреатиту добову норму рослинного продукту поступово збільшують.
Він складає таку користь:
- попереджає подальше запалення органу.
- знижує ймовірність розвитку серцево судинних патологій.
- нормалізує вироблення гормонів підшлункової залози, насичує клітини білками, необхідними для відновлення зруйнованих тканин.
- знижує сироватковий рівень глюкози до меж норми.
- перешкоджає виникненню цукрового діабету, розвивається як ускладнення панкреатиту.
Зловживати продуктом не можна, інакше зростає ризик
Крім того, добавки куркуми можуть взаємодіяти з певними ліками, такими як антикоагулянти (розріджують кров препарати) і ліки від цукрового діабету (23, 25).
Проте куркума здається безпечною при цих станах в кількостях, зви але що споживаються.
Резюме:
Добавки куркуми небезпечні, якщо ви вагітні, годуєте грудьми або маєте певні захворювання. Добавки можуть також взаємодіяти з антикоагулянтами і ліками від діабету. Проте куркума здається безпечною при використанні в якості спеції в їжі.
Побічні ефекти
Протягом коротких періодів часу дози до 8 г в день були використані в дослідженнях без будь-яких токсичних ефектів.
Проте є повідомлення про побічні ефекти.
до поширеним побічних ефектів належать алергічні реакції, біль у животі, діарея, запори, нудота і блювота (26, 27 ).
в одному серйозному випадку у людини, що приймає високі дози 1500-2250 мг два рази на день, спостерігався ненормальний серцевий ритм (28).
Необхідні додаткові дослідження для визначення інших можливих побічних ефектів, пов’язаних з довгостроковим застосуванням куркуми.
Резюме:
Повідомлялося про мінімальні несприятливі наслідки прийому добавок куркуми, але необхідні більш тривалі дослідження.
Вибір добавок куркуми
Екстракти є найбільш потужною формою добавок куркуми.
Вони містять концентровані дози куркумина (до 95%). Навпаки, порошки і спеції можуть містити лише 3% куркуміноїди (18).
Більш того, екстракти менш схильні до забруднення іншими речовинами, такими як важкі метали (18).
Незалежно від форми куркуми, яку ви виберете, розгляньте можливість комбінування вашої добавки з чорним перцем. Чорний перець містить в своєму складі пиперин, який, як було виявлено, збільшує засвоєння куркумина на 2000% (18, 29).
І, як завжди, переконайтеся, що ви купуєте добавку авторитетного виробника.
Розгляньте добавки, які були протестовані третьою стороною, такий як NSF International , Informed Choice або US Pharmacopeial Convention (USP) .
Ці компанії гарантують, що ви отримуєте те, що вказано на етикетці, і що ваш продукт не забруднений.
Резюме:
екстракти куркуми містять в своєму складі високу концентрацію куркумина і менш схильні до забруднення іншими речовинами. Всі добавки повинні бути зроблені авторитетним виробником.
Підіб’ємо підсумок
- Дослідження показують, що прийом 500-2000 мг куркуми в день може принести різнобічну користь для здоров’я, особливо в формі екстракту .
- Точна доза може залежати від стану здоров’я і захворювання, яке ви хочете полегшити за допомогою куркуми, хоча офіційні рекомендації щодо дозування недоступні.
- Ризик побічних ефектів мінімальний, але добавки куркумина непридатні для деяких людей.
- Як і в разі прийому будь-яких добавок, куркуму слід застосовувати з обережністю, і ви повинні обговорити її прийом з вашим лікарем.