Імбир — користь і шкода для здоров’я після 50 років
Отже, що таке імбир, і як ви можете включити його в свій раціон? Доступний у свіжій, сушеної, подрібненої формі, а також у вигляді добавок (капсули, таблетки) і соку, корінь імбиру легко додавати в раціон. Завдяки цьому він може надавати тривалий вплив практично на кожен аспект вашого здоров’я.
Що таке імбир і корінь імбиру?
Імбир (лат. Zingiber officinale ) є квітучою рослиною, яке тісно пов’язане з куркумою і кардамоном. Підземний стебло або кореневище рослини імбиру широко відомо під назвою корінь імбиру, який має лікувальні властивості.
Користь для здоров’я імбиру добре задокументована. Він використовується в усьому світі протягом тисяч років в якості природного засобу в зв’язку з його лікувальними властивостями. Фактично, в стародавніх китайських, римських, грецьких, арабських і санскритських текстах задокументовано застосування імбиру з метою поліпшення здоров’я і благополуччя (1).
Його можна знайти в свіжої і меленої формі або у вигляді капсул і навіть в якості імбирного ефірного масла. Всі ці форми імбиру пов’язані з великим списком корисних ефектів в відношення здоров’я. Дослідники тільки починають розуміти безліч корисних властивостей цієї спеції. Починаючи з боротьби з інфекціями і закінчуючи зменшенням рівня холестерину і зниженням надлишкової маси тіла, ясно, що додавання кореня імбиру в ваш раціон може надати сильний позитивний вплив на здоров’я.
Харчова цінність, склад і калорійність імбиру
Імбир містить безліч різноманітних вітамінів і мінералів. Він також містить гингерол — з’єднання, що володіє потужними антиоксидантними і протизапальними властивостями, яке пов’язане з багатьма унікальними ефектами в відношення здоров’я (2).
В 100 грамах сирої імбиру міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) ( 3):
- Калорійність: 80 ккал (4%).
- Вуглеводи: 17,8 г ( 6%).
- Жири: 0,7 г (1%).
- Білок: 1,8 г ( 4%).
- Клітковина: 2 г (8%).
- Вітамін C: 5 мг (8%) .
- Вітамін B6: 0,2 мг (8%).
- Магній: 43 мг (11%).
- Калій: 415 мг (12%).
- Мідь: 0,2 мг (11%).
- Марганець: 0,2 мг (11%).
- Омега-3 жирні кислоти: 34 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 120 мг.
на додаток до перерахованих вище живильник вим речовин імбир також містить невелику кількість вітамін E, вітаміну K, тіаміну, рибофлавіну, ніацину, фолієвої кислоти, пантотенової кислоти, кальцію, заліза, фосфору, натрію, цинку і селену.
Однак майте на увазі, що більшість людей споживають дуже невелика кількість імбиру, тому його слід поєднувати з різними іншими поживними продуктами для задоволення ваших потреб в мікроелементах.
Користь імбиру для здоров’я після 50 років
Вживання імбиру в якості спеції або прийом добавок на його основі може допомогти боротися з грибковими інфекціями, захищає від виразки шлунка, допомагає запобігти і лікувати рак, регулює рівень цукру в крові, зменшує біль в суглобах і м’язах, знижує рівень холестерину, покращує функцію мозку і багато іншого. Ось чим корисний імбир для здоров’я після 50 років:
1. Бореться з грибковими інфекціями
грибкова інфекція викликають безліч різноманітних захворювань, починаючи від дріжджових інфекцій і закінчуючи грибковими ураженнями шкіри тіла і стоп. На щастя, імбир допомагає вбивати хвороботворні гриби завдяки його потужним протигрибковим властивостями.
В одному з досліджень 2016 року, проведеному в Ірані було виявлено, що екстракт імбиру ефективний проти двох типів дріжджів, які зазвичай викликають грибкові інфекції в роті (4).
в іншому дослідженні в пробірці були досліджені протигрибкові ефекти 29 видів рослин. Було виявлено, що серед цих рослин імбир був найбільш ефективним у знищенні грибків (5).
Резюме:
Імбир є одним з найбільш ефективних рослинних засобів проти грибкових інфекцій, які часто зустрічаються у людей після 50 років.
2. Захищає від виразки шлунка
Виразки шлунка — хворобливі рани, які утворюються на слизовій оболонці шлунка і викликають такі симптоми, як нетравлення, втома, печія і біль і дискомфорт в області живота.
кілька досліджень показали, що імбир може допомогти запобігти утворенню виразок шлунка. Фактично, одне дослідження на тваринах в 2011 році показало, що імбирний порошок захищає від пов’язаних з прийомом аспірину виразок шлунка шляхом зниження рівнів запальних білків і блокування активності ферментів, пов’язаних з розвитком виразки (6).
Резюме:
Дослідження показують, що прийом імбирного порошку сприяє зниженню рівнів запальних білків і блокування активності ферментів, що викликають виразки шлунка.
3. Може запобігти раку
Одним з найбільш вражаючих корисних властивостей імбиру є його протиракову властивість, завдяки наявності потужного з’єднання під назвою 6-гингерол.
Дослідження в пробірках показують, що імбир і його сполуки можуть бути ефективними в блокуванні росту і розвитку ракових клітин при раку яєчника, підшлункової залози і передміхурової залози (7, 8, 9).
Однак необхідно провести більше досліджень, щоб визначити, яким чином він пригнічує рак, і наскільки ефективно працює в організмі людини.
Резюме:
Вживання імбиру може допомогти запобігти рак яєчника, підшлункової залози і передміхурової залози завдяки вмісту в ньому 6-гингеролу . Це властивість імбиру особливо корисно людям після 50 років, тому що ймовірність розвитку ракових захворювань з віком зростає.
4. Регулює рівень цукру в крові
Високий рівень цукру в крові може викликати безліч негативних симптомів, від частого сечовипускання до головних болів (включаючи мігрень) і підвищену спрагу. Якщо не контролювати цей стан, це може викликати серйозні проблеми, такі як пошкодження нервів і порушення загоєння ран.
Дослідження показують, що імбир допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові, запобігаючи ці серйозні ускладнення.
в одному дослідженні 2015 року добавки імбиру фактично зменшували рівень цукру в крові на 12% і покращували довгостроковий контроль рівня цукру в крові на 10% (10).
Резюме:
Дослідження показують, що вживання імбиру може допомогти контролювати рівень цукру в крові і запобігти пов’язані з високим рівнем цукру в крові ускладненнями, що особливо корисно для людей після 50 років.
5. Знімає біль в суглобах і м’язах
Завдяки здатності зменшувати запалення, додавання імбиру в ваш раціон може допомогти лікувати біль в м’язах і суглобах, пов’язаних з артритом.
Одне дослідження показало, що щоденне його споживання призводило до помірного і значного зменшення м’язового болю, викликаної мікророзривами м’язових волокон, пов’язаними з фізичними навантаженнями (11).
Інше дослідження показало, що екстракт імбиру допомагає зменшити біль в коліні і необхідність в знеболюванні у людей з остеоартритом (12).
Резюме:
Остеоартрит в більшості випадків спостерігається у людей старше 50 років. Вживання імбиру сприяє помірного або вираженого зменшення болю при остеоартриті, а також допомагає зменшити біль у м’язах, пов’язану з фізичними навантаженнями.
6. Знижує рівень холестерину
Починаючи від виробництва жовчі і закінчуючи виробництвом гормонів холестерин необхідний для загального здоров’я людини. Проте високий рівень холестерину може викликати закупорку артерій і збільшувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Одним з найбільш значних корисних властивостей імбиру є його здатність природним чином знижувати рівень холестерину і тригліцеридів, зменшуючи тим самим ризик розвитку хвороб серця.
Дослідження, проведене в Babol University of Medical Sciences , фактично показало, що імбир зміг значно зменшити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ і підвищити рівень "хорошого" холестерину ЛПВЩ у порівнянні з плацебо (13).
Дослідження на тваринах також показало, що він був майже таким же ефективним у зниженні рівня холестерину (поліпшення маркерів холестерину), як Аторвастатин — лікарський засіб, зазвичай призначається при високому рівні холестерину в крові (14).
Резюме:
Люди старше 50 років часто мають підвищений рівень холестерину в крові, який пов’язаний з розвитком атеросклерозу посудину ів і високого кров’яного тиску. Вживання імбиру, як було виявлено в дослідженнях, сприяє зменшенню рівня «поганого» холестерину і тригліцеридів, і підвищує рівень «хорошого» холестерину майже так само ефективно, як і Аторвастатин. Це допомагає запобігти подальшому розвитку атеросклерозу і хвороб серця.
7. Покращує функцію мозку
Нейродегенеративні захворювання, такі як хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона, пов’язані з окислювальним стресом і хронічним запаленням мозку. Завдяки великій кількості антиоксидантів і потужних протизапальних сполук в имбире, його вживання як вважають, грає важливу роль в здоров’я вашого мозку.
У кількох дослідженнях на тваринах було виявлено, що екстракт імбиру може захистити від старіння мозку і зниження когнітивних функцій (15 , 16).
Дослідження 2012 року також ще показало, що цей екстракт допомагає поліпшити когнітивні функції і увагу у жінок середнього віку (17).
Резюме:
Регулярне вживання імбиру сприяє зменшенню окисного стресу і хронічного запалення головного мозку. Це дуже корисно для людей після 50 років, так як це запобігає розвитку таких нейродегенеративних захворювань, як хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона.
8. Бореться з бактеріальними інфекціями
На додаток до своїх протигрибковим властивостям, імбир може похвалитися здатністю боротися з бактеріальними інфекціями. Патогенні бактерії можуть викликати такі захворювання, як інфекції сечовивідних шляхів, пневмонія і бронхіт.
Згідно з одним дослідженням в пробірці, з’єднання, виявлені в имбире, можуть допомогти пригнічувати ріст певних штамів бактерій, що викликають захворювання ясен (18).
Інше дослідження в пробірці показало, що екстракт імбиру ефективний проти кількох резистентних штамів бактерій (19).
Резюме:
Люди після 50 років зазвичай мають знижену функцію імунної системи в зв’язку з чим, вживання імбиру на регулярній основі допомагає запобігти розвитку і лікувати пов’язані з бактеріальними інфекціями захворювання.
9. Зменшує запалення
Хоча запалення може бути нормальною реакцією організму на травми і інфекцію, вважається, що хронічне запалення є основним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння, цукрового діабету та раку (20).
в одному огляді, опублікованому в International Journal of Preventive Medicine було відзначено, що екстракт імбиру може допомогти пригнічувати синтез певних маркерів запалення. Крім гингерола, він також містить інші протизапальні сполуки, такі як шогаол, парадол і зінгерон (21).
Існує також ймовірність того, що користь імбиру включає запобігання утворенню згустків крові, тим самим зменшуючи ризик виникнення інфаркту. Це відбувається у зв’язку з присутніми в його складі натуральними кислотами, які розріджують кров. Але дослідження поки непереконливі (22).
Резюме:
Завдяки вмісту в імбирі з’єднанням, його вживання сприяє зменшенню хронічного запалення в організмі, пов’язаного з розвитком захворювань серця, ожиріння, цукрового діабету і раку. Всі ці захворювання хащі розвиваються з віком, тому імбир дуже корисний для людей після 50 років.
10. Сприяє правильному травленню
Одним з найпотужніших корисних властивостей імбиру є його здатність підтримувати здоров’я травної системи і запобігати такі проблеми, як диспепсія — поширене порушення травлення, що характеризується такими симптомами, як біль, печія, відчуття переповненого шлунка і дискомфорт.
Згідно з дослідженням, опублікованим в науковому журналі World Journal of Gastroenterology , імбир допомагає людям з диспепсією прискорити спорожнення шлунка на 25% в порівнянні з плацебо (23).
Ще одне дослідження показало, що прийом добавок на його основі під час їжі фактично подвоює швидкість спорожнення шлунка (24).
Резюме:
вживання імбиру і прийом добавок на його основі допомагає позбутися від диспепсії (розлади травлення), якій часто страждають люди після 50 років.
Методи застосування кореня імбиру
на цей момент ви, ймовірно , задається питанням, як вживати корінь імбиру, щоб скористатися його численними корисними властивостями. На щастя, він доступний в самих різних формах і може бути легко включений в вашу повсякденне життя.
Свіжий імбир повинен мати тонку, блискучу шкірку, яку можна легко очистити нігтем. Він також повинен володіти гострим, перцевим та пікантним смаком. З іншого боку, зіпсований імбир матиме м’які плями і вологу текстуру, в той час як розрізаний корінь з плином часу почне темніти по краях.
Корінь імбиру можна вживати у свіжому або висушеному молотом вигляді, у формі соку або додаючи його в ваші улюблені напої.
Добавки імбиру також доступні у вигляді таблеток або капсул. Їх прийом дає вам можливість швидко отримати концентровану дозу антиоксидантів.
Крім того, у продажу також є імбирне ефірне масло, яке можна наносити зовнішньо або приймати всередину, щоб підвищити рівень гингерола.
Ви також можете використовувати імбир з метою приготування сиропу від кашлю, додати кілька столових ложок в розслаблюючу гарячу ванну або в таз з гарячою водою щоб попарити ноги.
Як вживати корінь імбиру
корінь імбиру має унікальний гострим, перцевим смаком і відмінним ароматом, який чудово доповнює багато страв. Насправді, існує безліч рецептів страв з додаванням кореня імбиру: від основних страв до десертів.
Його можна нарізати тонкими скибочками і додавати в коктейлі або овочеві соки для отримання додаткової кількості поживних речовин. Його можна також натерти на тертці і додавати в супи, салати або солодощі, щоб поліпшити смак і користь для здоров’я.
Мелена імбир можна також використовувати в кулінарії, додаючи його в випічку, десерти і цукерки. Він може бути використаний в якості смачного доповнення до соусів, рагу, маринадів і каррі.
Імбирний чай і імбирна вода
Хороша чашка імбирного чаю або імбирної води — ідеальний засіб від нудоти або напій після тривалого, напруженого дня.
Краще і найпростіше приготувати обидва цих напою використовуючи свіжий імбир. Ось простий рецепт:
- Просто вимийте 5-сантиметровий шматочок свіжого кореня імбиру і розріжте його на дуже тонкі скибочки.
- Додайте скибочки в гарячу воду і кип’ятіть протягом 10-30 хвилин, в залежності від того, наскільки міцним ви хочете зробити напій.
- Видаліть їх з води, процідіть і додайте в свій напій лимон, сирої мед або сік лайма, щоб поліпшити смак.
Ви можете насолоджуватися своїм напоєм в гарячому або холодному вигляді, виходячи з ваших особистих переваг.
Имбирная вода і імбирний чай розслабляє тіло, заспокоює шлунок і полегшує нудоту. Виспівує від однієї до трьох чашок щодня, щоб максимально використовувати корисні властивості кореня імбиру.
Імбирний сік
Щоб отримати концентровану дозу поживних речовин, що містяться в імбирі і засвоїти їх максимально швидко, ви можете просто вживати імбирний сік. Для його отримання вам знадобиться соковижималка.
Ви можете вживати імбирний сік в чистому вигляді або змішувати його з іншими овочевими соками для збільшення їх поживної цінності.
Сік імбиру також є основним інгредієнтом в багатьох видах азіатської кухні і може бути доданий в класичні страви, такі як яловичина з імбиром або курка з імбиром і кешью. Спробуйте експериментувати з вашими улюбленими маринадом, додаючи в них трохи імбирного соку, щоб ще більше поліпшити смак.
Як зберігати імбир
Щоб отримати максимальну користь від вживання імбиру, зберігайте його в неочищеному вигляді в поліетиленовому пакеті в холодильнику. Охолоджений імбир може зберігатися близько 3-4 тижнів або навіть довше при належному зберіганні.
Ви також можете заморозити його, щоб ще більше продовжити термін зберігання. Це працює особливо добре, якщо ви плануєте терти його на тертці. Просто покладіть його в пакет і зберігайте в морозильній камері.
Якщо ви використовуєте його, щоб приготувати імбирний сік, ви можете натерти його і витягти сік, не розморожуючи. В якості альтернативи, спробуйте подрібнити ваш імбир, перш ніж заморозити його, щоб приготувати посипання.
Шкода імбиру для здоров’я після 50 років
Незважаючи на численні корисні властивості, імбир може викликати негативні побічні ефекти у деяких людей. Ось чим шкідливий імбир для здоров’я після 50 років:
В помірних кількостях імбир, як правило, безпечний і навряд чи може викликати будь-які несприятливі побічні ефекти у більшості людей. Повідомлялося про поширених симптомах, таких як:
- дискомфорт в шлунку.
- печія.
- діарея.
У рідкісних випадках деякі люди можуть також мати алергію на імбир. Якщо у вас виникли будь-які симптоми алергії на харчові продукти, такі як кропив’янка, набряк або утруднене дихання, негайно припиніть його вживання і зверніться до лікаря.
При нанесенні на шкіру імбирне ефірне масло може викликати роздратування шкіри у деяких людей. Найкраще перед його застосуванням провести тест, завдавши невелику кількість масла на зап’ясті щоб переконатися, що ваша шкіра не чутлива.
Крім того, якщо ви плануєте приймати добавки імбиру, завжди починайте з меншої дози, поступово підвищуючи її до рекомендованої. Це дозволить вам оцінити ступінь переносимості цього кошти. Дотримуйтеся рекомендованої дози і зменшуйте її в міру необхідності, якщо у вас є які-небудь негативні симптоми.
Підіб’ємо підсумок
- Імбир є одним з найбільш часто використовуваних дієтичних приправ в світі.
- Дослідження показують, що він може бути ефективним засобом для боротьби з грибковими та бактеріальними інфекціями, лікування виразок шлунка, поліпшення функції мозку і зменшення хронічного запалення в організмі.
- Існує багато доведених корисних властивостей імбиру, і побічні ефекти зазвичай мінімальні. Поширеними проблемами є дискомфорт в шлунку, печія, діарея і роздратування шкіри.
- Спробуйте споживати імбир в свіжому або молотом вигляді, приймаючи добавку на його основі, вживаючи імбирний чай або використовуючи імбирне ефірне масло, щоб скористатися корисними властивостями цього продукту.