Корінь петрушки походить від підвиду садової петрушки, відомого з наукової точки зору як Петрушка коренева (лат. Petroselinum crispum Tuberosum ). Хоча листя цієї рослини їстівні, його вирощують для отримання товстих бульбових коренів (1).
Хоча корінь виглядає як щось середнє між морквою і пастернаком, його смаковий профіль досить унікальний, оскільки він має присмак зелені петрушки.
Ось 5 дивовижних лікувальних властивостей кореня петрушки, його харчова цінність, склад і калорійність, а також протипоказання до вживання.
Харчова цінність, склад і калорійність
Корінь петрушки може похвалитися багатим запасом поживних речовин. 100-грамова порція сирого кореня петрушки містить (2):
- Калорії : 55 ккал
- Вуглеводи : 12 грам
- Клітковина : 4 грами
- Білок : 2 грами
- Жир : 0,6 грама
- Вітамін C : 55% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Вітамін B9 (фолат) : 45% від РСНП
- Калій : 12% від РСНП
- Магній : 11% від РСНП
- Цинк : 13% від РСНП
- Фосфор : 10% від РСНП
- Залізо : 7% від РСНП
Корінь петрушки багатий необхідними вітамінами і мінералами, особливо вітаміном C, фолатом і цинком. Він також забезпечує організм магнієм — мінералом, якого часто недоотримують люди з раціону харчування (3).
Більш того, він містить майже 20% від РСНП клітковини, але при цьому містить мало калорій і жирів, що робить його відмінним варіантом для різноманітних дієт.
Резюме:
Корінь петрушки містить мало калорій і містить кілька основних поживних речовин, в тому числі вітамін C, фолат і клітковину .
1. Забезпечує організм потужними антиоксидантами
Корінь петрушки містить потужні антиоксиданти, які можуть сприяти його потенційну користь для здоров’я (4).
Антиоксиданти знижують стрес і борються з вільними радикалами — високореактівние частинками, які ушкоджують ваші клітини, підсилюють стрес і можуть сприяти розвитку захворювань, якщо їх рівень у вашому організмі стає занадто високим (5).
мірістіцін і апіол — два основних антиоксиданту в корені петрушки, які вважаються відповідальними за більшу частину його антиоксидантної активності (6).
Корінь петрушки також містить значну кількість вітаміну C — поживної речовини, яке діє як антиоксидант і може допомогти запобігти захворюванню (7).
Резюме:
До потужним антиоксидантам кореня петрушки відносяться миристицин, апіол і вітамін C. Ці сполуки можуть бути відповідальні за багато його лікувальні властивості.
2. Може боротися із запаленням
Корінь петрушки може похвалитися кількома протизапальними властивостями.
Хоча запалення є природною реакцією організму на стрес, надмірне запалення може збільшити ризик розвитку хронічних захворювань.
Корінь петрушки містить кілька сполук, таких як миристицин, апіол і фуранокумаріни, які, як відомо, мають як антиоксидантну, так і протизапальну дію (6, 8).
Крім того, деякі з його вітамінів і мінералів, такі як вітамін C, цинк і магній, регулюють запальну реакцію вашого організму (9).
Включення кореня петрушки в збалансований раціон харчування разом з іншими багатими поживними речовинами овочами може зменшити запалення і допомогти запобігти певні хронічні захворювання , включаючи хвороби серця, рак і остеопороз (10).
Резюме:
Кілька поживних речовин і антиоксидантів в корені петрушки можуть грати р оль в зменшенні запалення і захисту від хронічних захворювань.
3. Може поліпшити детоксикацію
Різні ферменти в вашої печінки допомагають виводити токсини, яким ви можете бути схильні до через вплив ліків, їжі або забруднюючих речовин.
Глутатіон — антиоксидант, що виробляється вашої печінкою , відіграє значну роль в цьому процесі детоксикації (11, 12).
Одне дослідження показало, що сік кореня петрушки значно збільшує кількість глутатіону і інших ферментів детоксикації в тканини печінки мишей, які отримують високотоксична ліки (13).
Цей результат передбачає, що сік кореня петрушки може захистити від впливу шкідливих сполук.
Однак, оскільки ці результати можуть не ставитися до людей, необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Сік кореня петрушки може допомогти процесу детоксикації вашої печінки. Тим не менш необхідні дослідження на людях.
4. Може зміцнити ваш імунітет
Корінь петрушки є відмінним джерелом клітковини і вітаміну C — двох поживних речовин, які життєво необхідні для здорової імунної системи.
В 100-грамової порції сирого кореня петрушки міститься більше половини від РСНП вітаміну C і майже 20% від РСНП клітковини (2).
Вітамін C необхідний для здорової імунної системи, оскільки він бореться з чужорідними бактеріями, стресом і запаленням. Більш того, він допомагає тканинам шкіри і травного тракту стати сильним бар’єром проти бактерій та інших шкідливих речовин (14).
Тим часом, клітковина підтримує зростання здорових бактерій в травному тракті. Дослідження показують, що здорова мікрофлора кишечника захищає від інфекції (15).
Резюме:
Корінь петрушки є відмінним джерелом вітаміну C і клітковини — двох поживних речовин , необхідних для здорової імунної системи.
5. Може мати протираковими властивостями
Деякі дослідження показують, що корінь петрушки може боротися з деякими видами раку.
Цей овоч містить велику кількість клітковини, що пов’язано зі зменшенням ризику розвитку раку товстої кишки, яєчників, головного мозку і шиї (16, 17, 18).
Крім того, одне дослідження в пробірці показало, що екстракт кореня петрушки пригнічує ріст і проліферацію клітин раку молочної залози (19).
Хоча ці дані обнадіюють, щоб краще зрозуміти вплив цього овоча на рак необхідні добре сплановані дослідження на людях.
Резюме:
Одне дослідження показало, що екстракт кореня петрушки може запобігати ріст клітин раку молочної залози, а вміст клітковини в цьому коренеплоді також може надавати протиракову дію. Проте необхідні додаткові дослідження.
Протипоказання
Уникайте надмірного споживання кореня петрушки під час вагітності, оскільки його масла можуть стимулювати матку, проникати через плаценту і збільшувати частоту серцевих скорочень плода.
Корінь петрушки містить природні речовини, які називаються оксалатами, які можуть викликати проблеми зі здоров’ям, стаючи занадто концентрованими і кристаллизуясь в рідинах вашого організму.
з цієї причини людям із захворюваннями нирок або жовчного міхура слід з обережністю ставитися до вживання кореня петрушки.
Згідно з New York University Langone Medical Center , якщо ви приймаєте літій, ви повинні використовувати петрушку тільки під керівництвом лікаря.
легко включити в свій раціон
Корінь петрушки універсальний, їстівний в сирому або вареному вигляді, і його легко додати в раціон харчування.
Спробуйте вибрати зразки, які мають бежевий колір , Тверді і без вм’ятин. Якщо бадилля все ще прикріплена, вона повинна бути темно-зеленою і не млявою.
Почніть з видалення верхівок, які можна використовувати як гарнір. Добре вимийте коріння, але не турбуйтеся про їх очищення. Насправді, шкірка овочів часто містить концентроване кількість клітковини і інших поживних речовин (20).
Ви можете нарізати корінь петрушки на смужки і насолоджуватися ним в чистому вигляді або з улюбленим соусом. Також ви можете спробувати подрібнити його, додаючи в салати або бутерброди.
Корінь петрушки також можна готувати на пару, обсмажувати або тушкувати. Він добре поєднується з іншими коренеплодами і чудово готується на грилі.
Крім того, ви можете готувати пюре з кореня петрушки, щоб використовувати як гарнір для смаженого м’яса, або додавати в подрібненому вигляді в супи або рагу.
Резюме:
Корінь петрушки можна їсти як приготованим, так і сирим. Він є прекрасним доповненням до супів, рагу, м’ясних страв і смаженим овочевих страв.
Підіб’ємо підсумок
- Корінь петрушки тісно пов’язаний із зеленою листової петрушкою і може принести користь для здоров’я.
- Він багатий живильними речовинами і рослинними з’єднаннями, які можуть зменшити запалення, зміцнити імунітет і підтримати функцію печінки.
- Якщо вам цікавий цей унікальний коренеплід, ви можете додати його в свій раціон сьогодні.