Потім бактерії Ацетобактер (лат. Acetobacter ) перетворюють спирт в оцтову кислоту, яка надає оцту сильний аромат (1).
Червоний винний оцет отримують шляхом зброджування червоного вина, а потім його фільтрують і розливають в пляшки. Перед розливом в пляшки його часто витримують, щоб зменшити інтенсивність аромату.
Багатьом людям подобається використовувати червоний винний оцет в рецептах, хоча його застосування також може відноситися до інших сфер.
Ось 5 корисних властивостей червоного винного оцту і протипоказання до його вживання.
1. Може знизити рівень цукру в крові
Оцтова кислота в червоному винному оцті і інших видах оцту може допомогти знизити рівень цукру в крові.
Схоже, що він уповільнює переварювання вуглеводів, що призводить до зниження рівня глюкози в крові (1, 2, 3, 4).
Одне дослідження за участю дорослих людей з резистентністю до інсуліну показало, що вживання 2 столових ложок (30 мл) оцту перед вживанням багатої вуглеводами їжі, знижує рівень цукру в крові на 64% і підвищує чутливість до інсуліну на 34% в порівнянні з групою плацебо (1, 5).
в іншому дослідженні прийом 2 столових ложок (30 мл) яблучного оцту перед сном в протягом 2 днів знизив рівень цукру в крові натще на 6% у людей з цукровим діабетом 2 типу (6).
При використанні в приготуванні певних страв червоний винний оцет може знизити глікемічний індекс (ГІ) цих продуктів. ГІ — це система оцінки того, наскільки їжа підвищує рівень цукру в крові (7).
В одному дослідженні відзначалося, що заміна огірків солоними огірками, приготованими з використанням оцту, знижує ГІ їжі більш ніж на 30%. Інше дослідження показало, що додавання в рис оцту або маринованих продуктів, приготованих з оцтом, знижує ГІ їжі на 20-35% (8, 9).
Резюме:
Оцтова кислота — основний компонент оцту — може допомогти знизити рівень цукру в крові. Червоний винний оцет може також зменшити ГІ продуктів харчування.
2. Може захистити вашу шкіру
Червоний винний оцет містить антиоксиданти, які можуть боротися з бактеріальними інфекціями і пошкодженням шкіри. В основному це антоціани — пігменти, які надають фруктів і овочів їх синій, червоний і фіолетовий кольори (10, 11).
Дослідження, проведене в пробірці, показало, що рівень вмісту антоціанів в червоному винному оцті залежить від типу і якості червоного вина, використовуваного для його виробництва. Оцти, виготовлені з використанням Каберне-совіньон, як правило, містять найбільше антоціанів, забезпечуючи організм людини до 20 з’єднань антоціанів (12).
Червоний винний оцет також містить ресвератрол — антиоксидант, який може боротися з раком шкіри , таким як меланома (13, 14).
Наприклад, одне дослідження в пробірці показало, що ресвератрол вбиває ракові клітини шкіри і значно уповільнює зростання нових ракових клітин (15).
Крім того, оцтова кислота в червоному винному оцті може боротися з шкірними інфекціями. Фактично, оцтова кислота вже більше 6000 років використовується в медицині для лікування ран та інфекцій грудної клітини, вух і сечовивідних шляхів (16, 17).
В одному дослідженні у пробірці оцтова кислота запобігала зростання бактерій, таких як акинетобактером Баумана , які зазвичай викликають інфекції у пацієнтів з опіками (17).
Проте для визначення найкращого застосування червоного винного оцту з метою догляду за шкірою необхідні додаткові дослідження. Будь-який тип оцту перед нанесенням на шкіру повинен бути розведений водою, щоб знизити його кислотність, оскільки нерозбавлений оцет може викликати значне подразнення або навіть опіки (18).
Резюме:
Оцтова кислота і антиоксиданти в червоному винному оцті можуть бути корисні при бактеріальних інфекціях і інших шкірних захворюваннях, таких як опіки. Проте необхідні додаткові дослідження.
3. Може допомогти схуднути
Оцтова кислота в червоному винному оцті може сприяти схудненню.
Було виявлено, що оцтова кислота зменшує накопичення жиру, збільшує спалювання жиру і знижує апетит (19, 20, 21 , 22).
більш того, він сприяє більш тривалого утримання їжі в шлунку. Це затримує виділення гормону голоду греліну, що може запобігти переїдання (23).
В одному дослідженні дорослі, які страждають на ожиріння, випивали 500 мл напою з 15 мл, 30 мл або 0 мл оцту в день. Через 12 тижнів групи, які вживали оцет мали значно меншу вагу і менше жиру на животі, ніж контрольна група (24).
В іншому дослідженні за участю 12 осіб ті, хто вживав оцет з великою кількістю оцтової кислоти разом зі сніданком з білого пшеничного хліба, повідомляли про збільшений почутті ситості в порівнянні з тими, хто вживав оцет з низьким вмістом оцтової кислоти (25).
Резюме:
Червоний винний оцет може сприяти зниженню маси тіла, посилюючи відчуття ситості і затримуючи вироблення гормонів голоду.
4. Містить потужні антиоксиданти
Червоне вино — основний інгредієнт червоного винного оцту — містить потужні поліфенольні антиоксиданти, включаючи ресвератрол. Червоне вино також містить антиоксидантні пігменти, звані антоціанинами (26).
Антиоксиданти запобігають ушкодження клітин, викликане молекулами, відомими під назвою вільні радикали, які в іншому випадку можуть привести до хронічних захворювань, таким як рак, цукровий діабет і серцево-судинні захворювання (27).
Антиоксиданти червоного вина також присутні в червоному винному оцті, хоча і в менших кількостях. Процес ферментації може знизити рівень вмісту антоціанів на 91% (28).
Резюме:
Червоний винний оцет містить потужні антиоксиданти, які допомагають запобігти хронічні захворювання. Проте велика частина антиоксидантів червоного вина втрачається в процесі ферментації.
5. Може поліпшити здоров’я серця
Червоний винний оцет може поліпшити здоров’я вашого серця.
Його оцтова кислота і ресвератрол можуть допомогти запобігти утворенню тромбів і знизити рівень холестерину, запалення і кров’яний тиск (29, 30).
Хоча більшість досліджень присвячено вивченню червоного вина, оцет на його основі містить ті ж антиоксиданти, але в набагато менших кількостях.
4-тижневе дослідження за участю 60 дорослих з високим кров’яним тиском показало, що прийом екстракту червоного вина значно знижував кров’яний тиск в порівнянні з екстрактом винограду, який не чинив ніякого ефекту (31).
Поліфеноли, такі як ресвератрол в червоному винному оцті, розслаблюють кровоносні судини і збільшують кількість кальцію в ваших клітинах, що покращує кровообіг і знижує кров’яний тиск (32, 33, 34, 35).
Оцтова кислота може мати аналогічні ефекти. Дослідження на гризунах показують, що оцтова кислота знижує кров’яний тиск, збільшуючи засвоєння кальцію і змінюючи гормони, які контролюють кров’яний тиск, а також баланс рідини і електролітів (33).
Одне дослідження показало, що у щурів, які отримували оцтову кислоту або оцет, спостерігалося значне зниження артеріального тиску в порівнянні з щурами, які отримували тільки воду (33, 34).
Крім того, як оцтова кислота, так і ресвератрол можуть знижувати рівень тригліцеридів і холестерину, високі рівні яких є потенційними факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань (36, 37).
Було виявлено, що оцтова кислота знижує загальний рівень холестерину і тригліцеридів у щурів. Високі дози також знижували рівень ЛПНЩ (поганого) холестерину у кроликів, які отримували дієту з високим вмістом холестерину (38, 39).
Резюме:
Оцтова кислота і поліфеноли в червоному винному оцті можуть допомогти знизити загальний холестерин, кров’яний тиск і тригліцериди, високі рівні яких можуть бути факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
Застосування червоного винного оцту
Червоний винний оцет широко використовується в кулінарії, але може мати й інші застосування.
Часто він використовується як інгредієнт для салатних заправок, маринадів і закусок. Червоний винний оцет добре поєднується з такими ситними стравами, як свинина, яловичина і овочі.
У той час як білий оцет часто використовується в якості засобу для чищення для прибирання будинку, червоний винний оцет може використовуватися як засіб особистої гігієни .
Наприклад, ви можете розбавити червоний винний оцет водою в співвідношенні 1: 2 і використовувати його в якості тоніка для обличчя.
Крім того, додавання 2-3 столових ложок (30- 45 мл) червоного винного оцту в ванну разом з англійською сіллю і лавандою може заспокоїти вашу шкіру. Деякі люди також знаходять, що розбавлений червоний винний оцет допомагає вилікувати легкі сонячні опіки.
Резюме:
Червоний винний оцет найчастіше використовується в салатних заправках і маринадах для м’ясних і овочевих страв. Проте він також може бути використаний як засіб особистої гігієни.
Потенційна шкода і протипоказання
У червоного винного оцту може бути кілька недоліків.
Було виявлено, що щоденне споживання червоного винного оцту протягом декількох років збільшує ризик негативних наслідків (40).
Наприклад, вживання занадто великої кількості оцту може погіршити травні симптоми, такі як нудота, розлад шлунка і печія. Він також може взаємодіяти з деякими препаратами для зниження артеріального тиску і серцевими препаратами, знижуючи рівень калію, що може привести до надмірного зниження артеріального тиску (40, 41).
Крім того, кислі розчини, такі як оцет, можуть пошкодити зубну емаль, тому після вживання уксусосодержащіх продуктів або напоїв обов’язково прополощіть рот водою (42, 43).
Резюме:
Довгострокове вживання червоного винного оцту може привести до розладу травлення і нудоті, негативно взаємодіяти з деякими ліками від кров’яного тиску і пошкодити зубну емаль.
Підіб’ємо підсумок
- Червоний винний оцет має ряд корисних властивостей, в тому числі зниження рівня цукру в крові, кров’яного тиску і холестерину. Так як його отримують з червоного вина, він також містить в своєму складі ряд антиоксидантів.
- Вживати або використовувати цей оцет в помірних кількостях безпечно, але може бути шкідливо, якщо приймати його в надлишку або разом з деякими ліками.
- Якщо вам цікавий цей універсальний і терпкий інгредієнт, ви можете легко купити його в місцевому продуктовому магазині або онлайн.