Лікувальні засоби

Трансглютаміназа (м’ясний клей): що це таке і чи безпечна вона

трансглютаміназа, більш відома як м’ясний клей, є суперечливою харчовою добавкою, вживання якої багато людей уникають через розвиток можливих проблем зі здоров’ям.

В цій статті обговорюється трансглютаміназа і розглядаються загальні питання, що стосуються безпеки цього інгредієнта.

Трансглютаміназа (м'ясний клей): що це таке і чи безпечна вона

Що таке трансглютаміназа?

Хоча словосполучення «м’ясної клей» може звучати лякаюче, трансглютаміназа — це фермент, який природним чином присутній в організмах людей, тварин і в рослинах.

Вона допомагає пов’язувати білки разом, утворюючи ковалентні зв’язки, тому її зазвичай називають природним біологічним клеєм (1).

в організмах людей і тварин трансглютаміназа грає роль в різних процесах, включаючи згортання крові і виробництво сперми.

Вона також життєво важлива для зростання і розвитку рослин.

трансглютаміназа, використовувана в їжі, виготовляється або з факторів згортання крові тварин, таких як корови і свині, або бактерій, отриманих з рослинних екстрактів. Її зазвичай продають у вигляді порошку.

Якість склеювання трансглютамінази робить її корисним інгредієнтом для виробників продуктів харчування.

Як показує її інша назва, вона діє як клей, утримуючи разом білки, присутні в звичайних продуктах, таких як м’ясо, випічка і сир.

Це дозволяє виробникам покращувати текстуру продуктів або створювати продукти, такі як імітаційне крабове м’ясо (крабові палички), шляхом зв’язування різних джерел білка разом.

Резюме:

трансглютаміназа є природним фермент, виявлений в організмах людей, тварин і в рослинах. Вона часто використовується в якості харчового інгредієнта для зв’язування білків разом, поліпшення текстури їжі або створення нових продуктів.

Використання в кулінарії

Навіть якщо ви спробуєте щосили уникати продуктів, що містять штучні добавки, все ще є високий ризик того, що ви з’їсте трансглютаміназа.

Вона використовується в різних продуктах харчування, включаючи ковбаси, курячі нагетси, йогурт і сир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке таніни в чаї і чи мають вони корисними властивостями?

в одному з досліджень було встановлено, що додавання трансглютамінази до курячим ковбасок, приготованим з різних частин курки, призводить до поліпшення текстури і зовнішнього вигляду, і утриманню води (2).

Кухарі в елітних ресторанах навіть використовують її для виробництва нових страв, таких як спагеті, зроблені з м’яса креветок.

Так як трансглютаміназа настільки ефективна в склеюванні білків разом, вона також зазвичай використовується для створення цілісного шматка м’яса з кількох шматочків.

Наприклад, в деяких ресторанах можна покуштувати стейк, зроблений шляхом склеювання шматків більш дешевого м’яса за допомогою трансглютамінази.

Вона також використовується у виробництві сиру, йогурту і морозива.

Крім того, вона додається до хлібобулочних виробів для поліпшення стабільності, еластичності і обсягу тесту, і поліпшення його здатності абсорбувати воду (3).

Резюме:

трансглютаміназа використовується для поліпшення текстури і зовнішнього вигляду харчових продуктів , таких як оброблене м’ясо, молочні продукти і хлібобулочні вироби.

Наскільки трансглютаміназа безпечна?

Маючи прізвисько «м’ясної клей», не дивно, що існують підозри на небезпечність використання трансглютамінази в їжі.

Але основна проблема пов’язана не з самим цим інгредієнтом, а скоріше з підвищеним ризиком бактеріального зараження продуктів, в яких він використовується.

Коли кілька частин м’яса склеюються разом, щоб сформувати один шматок, це збільшує ризик поп Адан бактерій в їжу.

Деякі експерти також стверджують, що, оскільки білки, пов’язані з допомогою м’ясного клею, не є одним суцільним шматком, це ускладнює приготування продукту.

Більш того, якщо шматок м’яса збирається з використанням декількох різних джерел білка, пов’язаних разом за допомогою трансглютамінази, стає важко ідентифікувати джерело бактеріальної спалаху.

Ще одна проблема полягає в тому, що це може негативно позначитися на чутливості до глютену або целіакії (4 ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке гуайюса? Все що вам потрібно знати

трансглютаміназа може збільшити проникність кишечника, що може погіршити симптоми у людей з целіакію, створивши більш високу алергенних навантаження на імунну систему.

Навіть було висловлено припущення, що сплеск кількості діагнозів целіакії у людей може бути пов’язаний зі збільшенням використання трансглютамінази в їжі (5, 6).

Однак немає наукових досліджень, безпосередньо пов’язують трансглютаміназа з підвищеним ризиком захворювання, які спричинили я, хоча дослідження в цій області продовжуються.

FDA класифікує трансглютаміназа як GRAS (як правило, вважається безпечною), і USDA вважає, що інгредієнт безпечний для використання в продуктах з м’яса тварин і птиці (7).

Європейський союз заборонив використання трансглютамінази в харчових продуктах у 2010 році з міркувань безпеки.

Резюме:

Існує кілька проблем, пов’язаних з використанням трансглютамінази, включаючи підвищений ризик бактеріального зараження і хвороб харчового походження. Дослідження також показують, що трансглютаміназа може негативно впливати на целіакію.

Чи варто уникати трансглютамінази?


Хоча в даний час немає доказів, що пов’язують трансглютаміназа з підвищеними ризиками для здоров’я, багатьох людей можна зрозуміти, чому вони хочуть уникнути її вживання.

Уникати продуктів, що містять трансглютаміназа може бути розумно людям з ослабленою імунною системою, харчовою алергією, травними захворюваннями, такими як хвороба Крона, і людям з чутливістю до глютену або на целіакію.

Крім того, багато продуктів, що містять трансглютаміназа, такі, як ковбасні вироби, напівфабрикати та інші оброблені м’ясні продукти, в будь-якому випадку не є корисними для вашого здоров’я.

Фактично, високий рівень споживання червоного м’яса і обробленого м’яса в дослідженнях був пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку раку товстої кишки і серцево-судинних захворювань (8, 9, 10).

Якщо ви хочете уникнути вживання продуктів, що містять трансглютаміназа, найкраще віддавати перевагу цільним, необробленим продуктам, наскільки це можливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке аяхуаска? Досвід, користь і побічні ефекти

Обов’язково утримайтеся від наступних продуктів:

  • Напівфабрикати
  • Продукти, що містять «сформоване» або «реформоване» м’ясо
  • Продукти, що містять «фермент TG», «фермент» або «фермент TGP»
  • Фаст-фуд
  • Виготовлені вироби з птиці і ковбасні вироби (сосиски, сардельки, ковбаси)
  • імітує морепродукти (крабові палички)

Відповідно до веб-сайту USDA , трансглютаміназа повинна бути вказана в інгредієнтах продукту.

Щоб переконатися, що ваші продукти не містять трансглютамінази, вибирайте високоякісні інгредієнти, такі як органічне м’ясо та птиця, а також готуйте більшу частину своїх страв будинку, щоб точно знати, що ви їсте.

Резюме:

Людям із захворюваннями травної системи, харчова алергія иями і ослабленими імунними системами можна рекомендувати уникати продуктів, що містять трансглютаміназа. Фаст-фуд, що імітують морепродукти, оброблене м’ясо і ковбасні вироби є деякими можливими джерелами трансглютамінази.

Підіб’ємо підсумок

  • трансглютаміназа (м’ясний клей) є харчовою добавкою, використовуваної для поліпшення текстури і зовнішнього вигляду продуктів, таких як оброблене м’ясо.
  • Хоча основні організації з безпеки харчових продуктів вважають безпечною цю добавку, її вживання може викликати деякі проблеми зі здоров’ям, включаючи підвищений ризик бактеріального зараження.
  • продукти з глютаміназой можуть також погіршити симптоми целіакії або чутливості до глютену.
  • Незалежно від того, чи намагаєтеся ви уникати вживання всіх харчових добавок або просто трансглютамінази, краще уникати оброблених продуктів і вибирати по можливості високоякісні цільні продукти.

Читайте також

Дикий ямс: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Сульфат заліза: що це, властивості, застосування, побічні ефекти та ін.

elena elena

4 вражаючих корисних властивості лізину

elena elena

Скільки грам колагену потрібно приймати в день?

elena elena

Вітаміни групи B: користь, побічні ефекти, дозування

elena elena

Кора магнолії: властивості, застосування і побічні ефекти

elena elena

Чи допомагає Оціллококцінум при грипі? об’єктивний огляд

elena elena

8 ознак і симптомів нестачі вітаміну A

elena elena

Арніка (гомеопатія): показання до застосування, властивості

elena elena

Залишити коментар