Корисні продукти

Тахіні: що це таке, користь і шкода, склад

Завдяки своїй гладкій текстурі і насиченому смаку, її можна використовувати як соус, спреда або заправки для салату.

Вона також може похвалитися довгим списком поживних речовин і декількома корисними властивостями , що робить її важливим продуктом в будь-якої кухонної коморі.

в цій статті розглядаються склад, користь і шкода тахини, а також її використання.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921429_Tahini-chto-eto-takoe-pol-za-i-vred-sostav.jpg» title=»Тахіні: що це таке, користь і шкода, склад» alt=»Тахіні: що це таке, користь і шкода, склад» width=»768″ height=»509″ />

що таке тахини ?

Тахін — це паста з смажених і мелених насіння кунжуту.

, яка вважається одним з основних продуктів середземноморської кухні, тахини часто використовується в традиційних азіатських, близькосхідних і африканських стравах.

Це неймовірно універсальний інгредієнт, який можна подавати у вигляді соусу, спреда або приправи.

Як правило, вона має гладку текстуру, схожу на горіхову пасту, але сильніший, пікантний смак, який часто називають гірким.

Крім того, що в тахини міститься велика кількість поживних речовин, вона також має ряд корисних властивостей, в тому числі поліпшення здоров’я серця, зменшення запалення і потенційні протиракові властивості.

Резюме:

Тахін — це паста з насіння кунжуту . Вона універсальна, дуже багата поживними речовинами і пов’язана з численними потенційними корисними властивостями.

Харчова цінність, склад і калорійність тахини

Тахін щодо низькокалорійна, але з високим вмістом клітковини, білка і важливих вітамінів, і мінералів.

Одна столова ложка (15 грам) тахини містить наступні поживні речовини (1):

  • Калорії: 89 ккал
  • Білок : 3 грами
  • Вуглеводи: 3 грами
  • Жир: 8 грам
  • Клітковина: 2 грами
  • Мідь: 27% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Селен: 9% від РСНП
  • Фосфор: 9% від РСНП
  • Залізо: 7% від РСНП
  • Цинк: 6% від РСНП
  • Кальцій: 5% від РСНП
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке естроген і прогестерон?

Тахін є особливо гарним джерелом міді — мікроелемента, необхідного для засвоєння заліза, формування кров’яних згустків, і артеріального тиску (2).

Вона також багата селеном — мінералом, який допомагає зменшити запалення і у закріплюють імунітет, а також фосфором, який бере участь в підтримці здоров’я кісток (3, 4).

Резюме:

Тахін багата багатьма поживними речовинами, включаючи білок , клітковину, мідь, селен і фосфор.

Користь тахини для здоров’я

Завдяки своєму вражаючому складу, тахини має ряд корисних властивостей.

Підтримує здоров’я серця

Насіння кунжуту, які є основним інгредієнтом тахини, роблять сильний вплив на здоров’я серця, знижуючи такі фактори ризику, як високий кров’яний тиск, рівень тригліцеридів і холестерину ЛПНЩ (поганий).

В одному дослідженні 50 осіб з остеоартрозом пройшли стандартну медикаментозну терапію протягом 2 місяців, з додаванням або без додавання 40 грам, або близько 1,5 столових ложок насіння кунжуту в день.

до кінця дослідження учасники в групі, яка споживає насіння кунжуту мали значне зниження рівнів тригліцеридів і ЛПНЩ (поганого) холестерину по срав рівняно з контрольною групою (5).

Згідно з оглядом восьми досліджень, насіння кунжуту також можуть знижувати як систолічний, так і діастолічний артеріальний тиск (верхні і нижні значення), що може допомогти запобігти серцево-судинні захворювання та інсульт (6).

Так як тахини виготовляється з мелених насіння кунжуту, ці висновки застосовні і до пасти.

Зменшує запалення

Хоча гостре запалення є важливою частиною вашого імунної відповіді, вважається, що хронічне запалення сприяє виникненню таких захворювань, як рак, цукровий діабет і аутоімунні захворювання (7).

Деякі дослідження показують, що насіння кунжуту можуть захистити від запалення.

в одному дослідженні щоденне споживання 40 грам насіння кунжуту протягом 2 місяців ефективно знижувало рівні малондіальдегіда (MDA) — з’єднання, що використовується для вимірювання запалення у людей з остеоартрозом (5).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Курячі лапки: користь і шкода для організму людини

в іншому дослідженні годування мишей кунжутного м маслом знижувало рівні кількох запальних маркерів вже через три місяці (8).

Може захистити від раку

Тахін містить сезамол — натуральне з’єднання в насінні кунжуту, яке, як вважається, має протипухлинні властивості (9).

Одне дослідження в пробірці показало, що сезамол блокував ріст і поширення ракових клітин печінки (10).

Інші дослідження на тваринах і в пробірках показують, що сезамол може боротися з раком шкіри, товстої кишки і шийки матки (11, 12, 13).

Проте сучасні дослідження обмежені дослідженнями в пробірках і на тварин, в яких оцінюється вплив одного конкретного компонента тахини.

Щоб зрозуміти, як тахини може впливати на рак у людей необхідні додаткові дослідження.

Резюме :

Тахін і її компоненти можуть допомогти поліпшити здоров’я серця, зменшити запалення і запобігти зростанню певних типів ракових клітин.

Як включити тахини в свій раціон

Тахін дуже універсальна, і їй можна насолоджуватися різними способами.

Її часто намазують на хліб або використовують як соус для лаваша.

Щоб створити багату і вершкову домашню заправку для салату тахини також можна змішати з оливковою олією, лимонним соком, діжонськой гірчицею і спеціями.

Крім того, спробуйте використовувати її, занурюючи в неї ваші улюблені овочі, такі як морква, солодкий перець, огірки або селера, отримуючи корисну для здоров’я закуску.

Тахін може навіть привнести унікальний смак в ви грубку і десерти, такі як банановий хліб, печиво або тістечка, щоб пом’якшити солодкість і додати горіховий смак.

Резюме:

Тахін можна використовувати в якості спреда , соусу або заправки для салату. Її можна також додавати в випічку, щоб надати їй унікальний горіховий смак.

Потенційна шкода тахини

Незважаючи на багато корисних властивостей тахини, вона має деякі недоліки, які слід враховувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи може кава викликати або зменшити запалення?

Тахін містить велику кількість омега-6 жирних кислот — типу поліненасичених жирів, які в основному містяться в рослинних оліях, таких як соняшникова, сафлорова та кукурудзяна (14).

Хоча вашому організму потрібні омега -6 жирні кислоти, споживання їжі з високим вмістом омега-6, але з низьким вмістом омега-3, може сприяти хронічного запалення (15).

Тому важливо обмежувати споживання багатих омега-6 продуктів, таких як тахини , і включати в свій раціон велика кількість продуктів, багатих омега-3 жирними кислотами, таких як жирна риба.

Крім того, у деяких людей може бути алергія на насіння кунжуту, які потенційно можуть викликати серйозні побічні ефекти, такі як анафілаксія — аллергичес кая реакція, яка може сильно ускладнити дихання (16).

Якщо ви підозрюєте, що у вас може бути алергія на насіння кунжуту, уникайте вживання тахини.

Резюме:

Тахін багата омега-6 жирними кислотами і може викликати несприятливу реакцію у тих, хто страждає алергією на насіння кунжуту.

Підіб’ємо підсумок

  • Тахін виготовляється зі смажених і мелених насіння кунжуту.
  • Вона багата важливими живильними речовинами, такими як клітковина, білок, мідь, фосфор і селен, і може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і запалення.
  • Більш того, дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що насіння кунжуту можуть володіти протираковими властивостями.
  • Тахін є універсальним і простим у використанні інгредієнтом, що робить її відмінним доповненням до здорової, добре збалансованої дієти .

Читайте також

Сік ноні: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Що таке мескаль і чим він відрізняється від текіли?

elena elena

50 Поширених видів цукру і їх назви

elena elena

Мідна вода: користь і шкода для здоров’я людини

elena elena

Чорниця: користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки

elena elena

Масаго в ролах: що це? Користь і шкода ікри мойви

elena elena

5 Науково доведених корисних властивостей шпинатового соку

elena elena

6 Корисних властивостей ямса фіолетового (убе) відміну від кореня таро

elena elena

Як зрозуміти що авокадо зіпсувався: 5 способів

elena elena

Залишити коментар