Корисні продукти

Чим корисно верблюже молоко? Користь і шкода

В даний час воно виробляється і продається в багатьох країнах, а також є онлайн в порошкоподібної і замороженої формах.

Маючи в вашому розпорядженні коров’яче і різні інші види молока рослинного і тваринного походження, ви можете здивуватися, чому деякі люди віддають перевагу верблюжому молоку.

Нижче ми розглянемо доведені наукою дані про користь і шкоду верблюжого молока, а також склад і калорійність цього продукту.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921426_Chem-polezno-verblyuzh-e-moloko-Pol-za-i-vred.jpg» title=»Чим корисно верблюже молоко? Користь і шкода» alt=»Чим корисно верблюже молоко? Користь і шкода» width=»768″ height=»509″ />

Харчова цінність, склад і калорійність верблюжого молока

Верблюже молоко багате багатьма поживними речовинами, які важливі для загального здоров’я.

Що стосується калорійності, вмісту білка і вуглеводів , то верблюже молоко порівняно з цільним коров’ячим молоком. Проте воно містить менше насичених жирів і більше вітаміну C, вітамінів групи B, кальцію, заліза і калію (1, 2).

Воно також є хорошим джерелом корисних жирів, таких як довголанцюгові жирні кислоти, лінолева кислота і ненасичені жирні кислоти, які можуть підтримувати здоров’я мозку і серця (3, 4).

Півсклянки (120 мл) верблюжого молока містить наступні поживні речовини (2):

  • Калорії : 50 ккал
  • Білок : 3 грами
  • Жир : 3 грами
  • Вуглеводи : 5 грам
  • Тіамін : 29% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Рибофлавін : 8% від РСНП
  • Кальцій : 16% від РСНП
  • Калій : 6% від РСНП
  • Фосфор : 6% від РСНП
  • Вітамін C : 5% від РСНП

Резюме:

Верблюже молоко має так ой же поживний склад, що і незбиране коров’яче молоко, але містить менше насичених жирів, більше ненасичених жирів і більше вітамінів і мінералів.

Користь верблюжого молока для здоров’я

Вживання верблюжого молока здатне надавати різні корисні ефекти в відношення здоров’я людини. Ось чому корисно верблюже молоко для організму.

1. Може бути кращим варіантом для людей з непереносимістю лактози або алергією на молоко

Непереносимість лактози є поширеним станом, викликаним дефіцитом лактази — ферменту, необхідного для переварювання цукру в молочних продуктах, відомого як лактоза. Цей стан може викликати здуття живота, діарею і біль в животі після вживання молочних продуктів (5).

Верблюже молоко містить менше лактози, ніж коров’яче, що робить його більш відповідним для багатьох людей з непереносимістю лактози.

Одне дослідження за участю 25 осіб з цим станом показало, що тільки у 2 учасників була слабовираженная реакція приблизно на 1 склянку (250 мл) верблюжого молока, в той час як інші не постраждали (6, 7).

Верблюже молоко також має профіль білка, відмінний від коров’ячого молока, і, мабуть, краще переноситься людьми з алергією на коров’яче молоко (8, 9).

В одному дослідженні за участю 35 дітей у віці від 4 місяців до 10,5 років з алергією на коров’яче молоко було відзначено, що тільки 20% були чутливі до верблюжому молоку (10, 11).

Більш того, верблюже молоко протягом сотень років використовувалося для лікування викликаної ротавирусом діареї. Дослідження показують, що молоко містить антитіла, які допомагають лікувати цю діарею, яка особливо поширена серед дітей (12).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим гранола відрізняється від мюслі?

Резюме:

Верблюже молоко може бути кращим вибором для людей з непереносимістю лактози або алергією на коров’яче молоко. Плюс, воно може мати антидіарейними властивостями.

2. Може знизити рівень цукру в крові і інсуліну

Було виявлено, що верблюже молоко знижує рівень цукру в крові і покращує чутливість до інсуліну у людей з цукровим діабетом 1 і 2 типу (13, 14, 15, 16) .

Молоко містить інсуліноподібний білки, які можуть бути відповідальні за його антидіабетичний активність. Інсулін — це гормон, який допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Дослідження показують, що верблюже молоко забезпечує еквівалент 52 одиниць інсуліну на приблизно 4 чашки (1 літр). У ньому також багато цинку, що може допомогти поліпшити чутливість до інсуліну (13, 17, 18, 19).

В двомісячному дослідженні, проведеному за участю 20 дорослих з цукровим діабетом 2 типу, чутливість до інсуліну покращилася серед тих, хто випивав 2 чашки (500 мл) верблюжого молока, але не в групі коров’ячого молока (20).

Інше дослідження показало, що дорослі з цукровим діабетом 1 типу, які щодня випивали 2 чашки (500 мл ) верблюжого молока на додаток до дієти, фізичних вправ і лікуванню інсуліном, спостерігали більш низькі рівні цукру в крові і інсуліну, ніж ті, кому не давали верблюже молоко. Три людини більше не потребували інсуліні (21).

Фактично, огляд 22 наукових статей визначив, що 2 чашки (500 мл) в день є рекомендованою дозою верблюжого молока для поліпшення контролю цукру в крові у людей з цукровим діабет (13).

Резюме:

Верблюже молоко може знизити рівень цукру в крові і поліпшити чутливість до інсуліну, особливо у людей з цукровим діабетом 1 і 2 типу.

3. Може боротися з хвороботворними організмами і підвищити імунітет

Верблюже молоко містить сполуки, які борються з різними хвороботворними організмами. Двома основними активними компонентами верблюжого молока є лактоферрин і імуноглобуліни — білки, які можуть надавати верблюжому молоку його імуностимулюючі властивості (22).

Лактоферин володіє антибактеріальними, протигрибковими, противірусними, протизапальними і антиоксидантними властивостями. Він пригнічує ріст кишкової палички, клебсієли пневмонії, клостридій, хелікобактер пілорі, золотистого стафілокока і кандиди альбіканс — організмів, які можуть викликати важкі інфекції (22).

Більш того, одне дослідження на щурах показало, що верблюже молоко захищає від лейкопенії (низький рівень лейкоцитів) та інших побічних ефектів циклофосфаміду — токсичного протипухлинного препарату. Ці результати підтверджують імуностимулюючі властивості молока (23).

Додаткові дослідження показують, що білок верблюжої сироватки відповідає за здатність молока боротися зі шкідливими організмами. Він може володіти антиоксидантними властивостями, що допомагають вашому тілу боротися з вільними радикалами (24).

Резюме:

Верблюже молоко містить лактоферин, імуноглобуліни і білок верблюжої сироватки , які можуть відповідати за його здатність боротися з патогенними мікроорганізмами і підвищувати імунітет.

4. Може допомогти при захворюваннях мозку і розладі аутистичного спектру

Верблюже молоко вивчалося на предмет його впливу на поведінкові стану у дітей, і існують припущення, що воно може допомогти людям з аутизмом. Велика частина доказів носить анекдотичний характер, хоча кілька невеликих досліджень вказують на потенційну користь поліпшення аутичної поведінки (25, 26).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Какао-крупка: що це таке, користь і застосування

Розлади аутистичного спектру — це загальний термін для позначення декількох станів нейроразвітія, які можуть порушувати соціальні взаємодії і викликати повторювана поведінка (27).

Одне дослідження показало, що верблюже молоко може поліпшити поведінку у дітей з розладом аутистичного спектру. Однак в цьому дослідженні коров’яче молоко використовувалося як плацебо, і було відзначено, що у багатьох учасників спостерігалася непереносимість лактози або алергія на молоко (7, 28).

В іншому дослідженні 65 дітей з аутизмом у віці 2 12 років зазначалося, що 2 тижні вживання верблюжого молока привели до значного поліпшення аутистических поведінкових симптомів, чого не спостерігалося в групі плацебо (26).

Хоча дослідження є багатообіцяючими, заміна стандартних методів лікування аутизму верблюжим молоком не рекомендується. Крім того, Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) попереджає батьків про те, що ці заяви не є обґрунтованими і не мають достатніх доказів (29, 30, 31).

Нарешті, верблюже молоко може принести користь при нейродегенеративних захворюваннях, таких як хвороба Паркінсона і Альцгеймера, але тільки кілька досліджень на тваринах досліджували цей потенціал (32, 33, 34).

Резюме :

Верблюже молоко може допомогти при певних поведінкових станах і порушеннях розвитку нервової системи, таких як аутизм, а також при нейродегенеративних захворюваннях, таких як хвороба Паркінсона і Альцгеймера, але кількість доказів обмежена.

Верблюже молоко легко включити в раціон харчування

Верблюже молоко майже завжди може замінити інші види молока.

Його можна вживати в чистому вигляді або використовувати в каві, чаї, смузі, випічці, соусах, супах, Макінті ше і сирі, а також в млинцях і вафлях.

Верблюже молоко може мати трохи різний смак в залежності від місця проживання верблюдів. Кажуть, що американське верблюже молоко має солодкий, злегка солоний і вершковий смак, в той час як верблюже молоко з Близького Сходу має більш горіховий і димний смак.

Продукти з верблюжого молока, такі як м’який сир, йогурт і вершкове масло, мало доступні через складнощі в обробці, які пов’язані зі складом верблюжого молока (35).

Резюме:

Верблюже молоко досить універсально і в більшості випадків може замінити інші види молока. Проте з нього важко зробити сир, йогурт і вершкове масло. В результаті ці продукти не так широко доступні.

Потенційна шкода і недоліки верблюжого молока

Хоча верблюже молоко має деякі корисні властивості, у нього є і свої недоліки.

1. Дорожче

З різних причин верблюже молоко значно дорожче коров’ячого.

Як і всі ссавці, верблюди, як правило, виробляють молоко тільки після пологів, а їх вагітність триває 13 місяців. Це може створювати проблеми для часу виробництва. У місцях, де інтерес до верблюжому молоку зростає, попит перевищує пропозицію (36).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Якірці сланкі: застосування, користь для чоловіків і жінок

Верблюди також виробляють набагато менше молока, ніж корови — близько 6 літрів в день, в порівнянні з 24 літрами для типової одомашненої молочної корови (37).

2. Не може бути пастеризоване

Традиційно верблюже молоко споживається в сирому вигляді без термічної обробки або пастеризації. Багато медичні працівники не рекомендують вживати сире молоко в цілому через високого ризику харчового отруєння (3, 38).

Більш того, організми в сирому молоці можуть викликати інфекції, ниркову недостатність і навіть смерть. Цей ризик особливо важливий для груп високого ризику, таких як вагітні жінки, діти, люди похилого віку та особи з ослабленою імунною системою (38, 39, 40).

Зокрема, було виявлено, що верблюже молоко містить мікроорганізми , що викликають Близькосхідний респіраторний синдром, туберкульоз і бруцельоз (середземноморська лихоманка), які є дуже заразними інфекціями, що передаються від непастеризованих молочних продуктів людині (41, 42, 43).

3. Етичні проблеми

Протягом всієї історії верблюже молоко вживалося в багатьох східних культурах, але лише недавно воно стало комерційним продуктом харчування в західних суспільствах.

Це означає, що верблюди імпортуються в райони, в яких вони традиційно не живуть, такі як США, де створюються верблюжі молочні ферми для виробництва молока у великих масштабах (44).

Багато людей стверджують, що людям не потрібно пити молоко від інших ссавців і що при цьому ці тварини експлуатуються, включаючи корів, кіз і верблюдів.

Багато вирощують верблюдів фермери повідомляють, що тварини погано пристосовані до машинного доїння, і що для підвищення молочної продуктивності і полегшення доїння їм потрібно селекція (45).

Тому через етичних міркувань деякі люди уникають використання верблюжого молока та інших видів молока тваринного походження.

Резюме:

Верблюже молоко дорожче , ніж інші види молока, так ка до попит перевищує пропозицію в більшості західних країн. Молоко несе високий ризик зараження шкідливими мікроорганізмами, так як воно найчастіше продається в сирому вигляді. Крім того, деякі споживачі не користуються ним з етичних міркувань.

Підіб’ємо підсумок

  • Протягом всієї історії верблюже молоко було частиною раціону харчування певних кочових народів. Цей продукт з недавніх пір привернуло увагу багатьох людей, так як має ряд корисних властивостей.
  • Дослідження показують, що верблюже молоко краще переноситься людьми з непереносимістю лактози і алергією на коров’яче молоко. Його вживання може також знизити рівень цукру в крові, підвищити імунітет і допомогти певним поведінковим і нервово-психічних розладів, таким як аутизм.
  • Проте це молоко значно дорожче, ніж інші види, і часто воно не пастеризоване , що становить небезпеку для здоров’я, особливо в групах високого ризику.
  • Якщо ви хочете спробувати верблюже молоко, але не можете знайти його в магазині, ви можете придбати його онлайн в вигляді порошку або в замороженому вигляді.

Читайте також

Що таке пахта і чим вона корисна для організму?

elena elena

Лосось: користь і шкода для організму

elena elena

Нут: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Чим корисно кукурудзяне масло? Користь і шкода

elena elena

Рамбутан (фрукт): корисні властивості, як його їдять

elena elena

Рис басматі: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Чи корисна морква для очей?

elena elena

Чим відрізняються вибілена і невибілена борошно?

elena elena

Чай маття і кави: порівняння, плюси і мінуси

elena elena

Залишити коментар