Корисні продукти

Малина: корисні властивості та протипоказання

Існує багато видів малини, включаючи чорну, фіолетову і жовту, але червона малина (лат. Rubus idaeus ) є найбільш поширеною.

Червона малина родом з Європи та Північної Азії і вирощується в помірних районах по всьому світу.

Ці солодкі ягоди мають короткий термін придатності і збираються тільки протягом літніх і осінніх місяців. З цих причин малину найкраще є незабаром після покупки.

В цій статті розглядається користь і шкода малини для здоров’я людини, її харчова цінність, склад і калорійність.

Малина: корисні властивості та протипоказання

Малина — корисні властивості і протипоказання для жінок і чоловіків

Харчова цінність, склад і калорійність малини

Незважаючи на низький рівень вмісту калорій , малина може похвалитися безліччю поживних речовин в її складі.

в 120-грамової порції червоної малини міститься (1):

  • Калорії : 64 ккал
  • Вуглеводи : 14,7 грама
  • Клітковина : 8 грам
  • Білок : 1,5 грама
  • Жир : 0,8 грама
  • Вітамін C : 54% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Марганець : 41% від РСНП
  • Вітамін K : 12% від РСНП
  • Вітамін E : 5% від РСНП
  • Вітаміни групи B : 4-6% від РСНП
  • Залізо : 5% від РСНП
  • Магній : 7% від РСНП
  • Фосфор : 4% від РСНП
  • Калій : 5% від РСНП
  • Мідь : 6% від РСНП

Малина є відмінним джерелом клітковини — містить 8 грам на 120-грамову порцію, або 32% і 21% від РСНП для жінок і чоловіків, відповідно (1).

Вона забезпечує організм більш, ніж половиною від РСНП вітаміну C — водорозчинного поживної речовини, необхідної для імунної функції і засвоєння заліза (2) .

Малина також містить невелику кількість вітаміну A, тіаміну, рибофлавіну, вітаміну B6, кальцію і цинку (1).

Резюме:

малина є хорошим джерелом клітковини і вітаміну C. Вона містить багато інших важливих вітамінів і мінералів.

Чим корисна малина для організму людини

Вживання малини здатне принести різниці Ороном користь організму жінки і чоловіки. Ось доведені корисні властивості червоної малини.

1. Потужні антиоксиданти можуть знизити ризик захворювання

Антиоксиданти — це рослинні сполуки, які допомагають вашим клітинам боротися з окислювальним стресом.

Окислювальний стрес пов’язаний з більш високим ризиком розвитку раку, цукрового діабету, хвороб серця та інших захворювань (3).

малина багата декількома потужними антиоксидантними сполуками, включаючи вітамін C, кверцетин і еллаговую кислоту (4, 5).

У порівнянні з іншими ягодами малина має такий же рівень вмісту антиоксидантів, як і полуниця, але тільки вдвічі менше ожини і на чверть менше чорниці (5).

Огляд досліджень на тваринах показує, що малина і екстракти малини мають протизапальну і антиоксидантну дію, яке може знизити ризик виникнення хронічних захворювань, таких як хвороби серця, цукровий діабет, ожиріння і рак (6).

Одне Восьмитижневої дослідження на огрядних мишах з діабетом показало, що у тих, хто харчувався ліофілізованої червоною малиною, було менше ознак запалення і окисного стресу, ніж у контрольній групі (7).

Інше дослідження на мишах показало, що еллаговая кислота — один з антиоксидантів малини — може не тільки запобігати окисне пошкодження, а й відновлювати пошкоджену ДНК (8).

Резюме:

Малина містить потужні антиоксиданти — рослинні сполуки, які захищають від пошкодження клітин. Антиоксиданти можуть знизити ризик розвитку деяких хронічних захворювань.

2. Клітковина і таніни в малині можуть сприяти контролю рівня цукру в крові

Малина містить малу кількість вуглеводів і багата клітковиною, що робить її хорошим вибором для тих, хто стежить за рівнем споживання вуглеводів.

В одній 120-грамової порції малини міститься 14,7 грама вуглеводів і 8 грамів клітковини — це означає, що така порція містить тільки 6,7 грама чистих перетравлюваних вуглеводів (1).

Малина також навряд чи підніме рівень цукру в крові.

Глікемічний індекс (ГІ) — це показник того, наскільки швидко даний продукт підвищує рівень цукру в крові. Хоча ГІ малини не було визначено, більшість ягід потрапляють в категорію з низьким глікемічним індексом.

Крім того, дослідження показують, що малина може знизити рівень цукру в крові і поліпшити резистентність до інсуліну.

В дослідженнях на тварин миші, що одержували ліофілізований червону малину разом з дієтою з високим вмістом жирів, мали більш низькі рівні цукру в крові і меншу резистентність до інсуліну, ніж контрольна група (9, 10).

Миші, яких годували малиною, також продемонстрували менше ознак жирової хвороби печінки (9).

Крім того, малина багата танинами, які блокують альфа -амилазой — травний фермент, необхідний для розщеплення крохмалю (11).

Блокуючи альфа-амілазу, малина може зменшити кількість вуглеводів, що засвоюються після їжі, що зменшує вплив на рівень цукру в крові.

Резюме:

Малина може позитивно впливати на рівень цукру в крові через високого рівня вмісту клітковини і танінів.

3. Може мати протираковими властивостями

Високий рівень антиоксидантів в малині може захистити від раку (4, 5).

В дослідженнях в пробірці на ракових клітинах товстої кишки, простати, молочної залози і порожнини рота було виявлено, що екстракти ягід — включаючи екстракти червоної малини — блокували зростання і знищували ракові клітини (12).

в одному дослідженні у пробірці було виявлено, що екстракт червоної малини вбиває до 90% клітин раку шлунка, товстої кишки і молочної залози (13).

Інше дослідження в пробірці продемонструвало, що sanguiin H-6 — антиоксидант, виявлений в червоній малині — приводив до загибелі більш ніж 40% ракових клітин яєчників (14).

Дослідження на тваринах з малиною також спостерігають захисні ефекти проти раку.

В одному 10-тижневому дослідженні на мишах з колітом у особин, раціон харчування яких на 5% складався з червоної малини, було менше запалень і більш низький ризик розвитку раку, ніж у контрольній групі (15).

В іншому дослідженні екстракт червоної малини запобігав зростання раку печінки у мишей. Ризик розвитку пухлини зменшувався при великих дозах екстракту малини (16).

Перш ніж малина може бути остаточно пов’язана з профілактикою або лікуванням раку необхідно провести більше досліджень на людях.

Резюме :

Малина містить корисні сполуки, які можуть боротися з різними видами раку, включаючи рак товстої кишки, молочної залози і печінки. Тим не менш необхідні дослідження на людях.

Інші потенційні корисні властивості малини

Оскільки малина багата багатьма поживними речовинами і антиоксидантами, вона може також принести і іншу користь вашому здоров’ю.

Може поліпшити стан при артриті

Малина має протизапальні властивості, які можуть зменшити симптоми артриту (6).

В одному дослідженні щури, які отримували екстракт червоної малини, мали менший ризик розвитку артриту, ніж щури в контрольній групі. Крім того, у тих, у кого розвинувся артрит, симптоми були менш важкими, ніж у контрольної групи щурів (17).

В іншому дослідженні на щурах у тих, хто отримував екстракт малини, було менше набряклості і руйнування суглобів, ніж у контрольній групі (18).

Вважається, що малина захищає від артриту, блокуючи COX-2 — фермент, що викликає запалення і біль (19, 20).

Може допомогти схуднути

В 120-грамової порції малини міститься всього 64 калорії і 8 грамів клітковини. Більш того, малина на 85% складається з води. Це робить її ситної, низькокалорійною їжею (1).

Крім того, її природна солодкість може допомогти задовольнити вашу потребу в солодкому.

Що містяться в малині хімічні речовини також можуть допомогти схуднути.

В одному дослідженні 3 групи мишей годували їжею з низьким вмістом жирів, з високим вмістом жирів або з високим вмістом жирів і малиною. Миші в групі малини набирали меншу вагу, ніж миші тільки на дієті з високим вмістом жирів (21).

Добавки малинових кетонів широко використовуються для схуднення. Проте досліджень щодо їх ефективності було проведено мало.

В одному дослідженні на тваринах миші, яких годували їжею з високим вмістом жирів і які отримували високі дози малинових кетонів, набирали меншу вагу, ніж миші в контрольній групі ( 22).

В єдиному дослідженні ефективності малинових кетонів для схуднення на людях використовувалася добавка, яка містить кілька інших речовин, включаючи кофеїн, що унеможливлювало визначити, чи є кетони малини відповідальними за будь-які позитивні ефекти (23) .

Хоча мало доказів того, що добавки малинових кетонів сприяють схудненню, вживання в їжу цільної свіжої малини може допомогти вам скинути вагу.

може боротися зі старінням

Малина багата антиоксидантами, які можуть допомогти зменшити ознаки старіння, борючись з вільними радикалами в вашому організмі.

Антиоксиданти були пов’язані зі збільшенням тривалості життя на різних моделях тварин і демонструють антивікові ефекти у людей (24).

Малина також містить велику кількість вітаміну C, який необхідний для здорової шкіри. Це може поліпшити вироблення колагену і запобігти пошкодженню шкіри, викликане ультрафіолетовими променями (25).

В одному восьмитижнева дослідженні старіючі щури, раціон харчування яких складався на 1% або 2% з малини, продемонстрували поліпшення рухових функцій, включаючи баланс і силу (24).

Резюме:

Малина може знизити ризик розвитку артриту, сприяти схудненню і зменшенню ознак старіння.

Потенційна шкода малини і протипоказання

Плоди червоної малини, як правило, безпечні для більшості людей при вживанні в їжу в звичайних кількостях і, можливо, безпечні при вживанні у великих кількостях в якості лікарського засобу.

Ніяких побічних ефектів від вживання червоної малини не задокументоване.

Особливі запобіжні заходи та попередження:

  • Вагітність і годування грудьми . Вживання червоної малини в нормальних кількостях під час вагітності зазвичай безпечно. Лист червоної малини можливо безпечний для використання в медичних цілях на пізніх термінах вагітності, але тільки під безпосереднім наглядом лікаря. Листя червоної малини зазвичай використовуються акушерками для полегшення пологів. Не приймайте добавки на їх основі самостійно. Проблема полягає в тому, що червона малина може діяти як гормон естроген, і це може пошкодити вагітності.
  • Чутливі до гормонів захворювання, такі як рак молочної залози, рак матки, рак яєчників, ендометріоз або міома матки . Червона малина може діяти як естроген. Якщо у вас є які-небудь захворювання, які можуть погіршитися від впливу естрогену, не вживайте червону малину. (26)

Як включити малину в свій раціон

Свіжа малина має короткий термін придатності, тому намагайтеся купувати тільки місцеві ягоди і з’їдати їх протягом одного-двох днів .

Так як малина збирається влітку і восени, свіжа малина буде найкращою в цей відрізок часу.

Вибираючи малину, обов’язково уникайте ягід, які виглядають розчавленими або цвілими.

Малина повинна зберігатися в холодильнику в упаковці, яка захищає її від пошкоджень.

Майте на увазі, що ви можете їсти малину круглий рік, купуючи її в замороженому вигляді. Ці ягоди заморожуються відразу після збору врожаю. Уважно читайте етикетки, щоб переконатися, що в неї не додано цукор.

Малина також є популярним інгредієнтом в вареннях і желе. Віддавайте перевагу тим продуктам, які містять менше цукру.

Ось кілька способів включити малину в свій раціон:

  • Їжте свіжу малину в якості закуски.
  • додавайте в йогурт свіжу малину і гранола.
  • додавайте малину в вівсянку.
  • Покривайте малиною цільнозернові млинці або вафлі.
  • додавайте заморожену малину в смузі.
  • Зробіть свіжий ягідний салат з малиною, чорницею, полуницею і ожиною.
  • Додайте малину в салат з куркою і козячим сиром.
  • Змішайте малину з водою і використовуйте як соус для м’яса або риби.

Резюме:

Малина — це універсальна ягода, яку можна включати в сніданок, обід, вечеря або десерт . Купуйте свіжу малину в сезон або купуйте її замороженої в будь-який час.

Підіб’ємо підсумок

  • Малина містить мало калорій, але багата клітковиною, вітамінами, мінералами і антиоксидантами.
  • Її вживання може захищати від цукрового діабету, раку, ожиріння, артриту та інших захворювань, і може навіть надавати антивікове дію.
  • Малину легко додати в свій раціон і зробити смачним доповненням до сніданку, обіду, вечері або десерту.
  • Купуйте її свіжою в сезон і намагайтеся з’їсти протягом 1-2 днів після покупки. Заморожена малина також є здоровим вибором в будь-який час року.

Читайте також

Яке масло корисніше топлене або звичайне вершкове?

elena elena

Чи корисні насіння пажитника для волосся?

elena elena

Свинина — це якесь м’ясо, червоне або біле?

elena elena

Чай з розмарином: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Квасоля біла: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Кокосова мука: склад, користь, порівняння

elena elena

Чи можна їсти сирий овес? Користь і шкода

elena elena

Оселедець солоний: користь і шкода для організму

elena elena

Чи можна їсти сиру картоплю або це небезпечно для здоров’я?

elena elena

Залишити коментар