Він протягом тисяч років використовувався в усьому світі, як правило, в якості приправи, але також і в медичних цілях.
Цей корінь містить кілька сполук, які можуть принести користь вашому здоров’ю, в тому числі боротися з хвороботворними бактеріями і грибками, і раком (1).
Ця стаття розповість вам все, що вам потрібно знати про хрін, включаючи його харчову цінність, користь, застосування і потенційний шкоду.
хрін — користь і шкода для здоров’я чоловіка і жінки
Що таке хрін?
Вважається, що хрін виник у Східній Європі. Цей овоч належить до сімейства хрестоцвітних, поряд з гірчицею, васабі, капустою і брокколі (2).
Він має довгий білий корінь і зелене листя. Коли корінь обрізається, фермент розщеплює з’єднання під назвою синигрин в гірчичне масло (3).
Це масло, відоме як аллілізотіоціанат, надає хріну характерний запах і смак і може дратувати очі, ніс і горло.
Корінь зазвичай подрібнюється і консервується в оцті, солі і цукрі для використання в якості приправи.
Соус з хрону, який містить майонез або сметану, також популярний.
Хрін часто плутають з васабі — ще однієї гострою приправою, типовою для японської кухні. Це пов’язано з тим, що «васабі», яку ви отримуєте в більшості японських ресторанів, насправді являє собою пасту з хрону, змішану з зеленим харчовим барвником.
Цей васабі ( Wasabia japonica ) роблять з абсолютно іншої рослини і, як кажуть, має землистий смак. Крім того, він зеленого кольору, а не білого.
Резюме:
Хрін — це білий коренеплід, тісно пов’язаний з гірчицею і васабі. Його гострий смак і запах надають пікантний смак будь-якої страви.
Харчова цінність, склад і калорійність хрону
Оскільки хрін зазвичай вживається в невеликих кількостях, типова порція містить дуже мало калорій, але забезпечує організм кількома мінералами і рослинними з’єднаннями.
Одна столова ложка (15 грам) приготованого хрону містить (4):
- Калорії : 7 ккал
- Білок : менше 1 грама
- Жир : менше 1 грама
- Вуглеводи : 2 грами
- Клітковина : 0,5 грам
Він також може похвалитися невеликою кількістю кальцію, калію, магнію, фолату та інших мікроелементів.
Більш того, цей пряний овоч багатий різноманітними корисними рослинними з’єднаннями, включаючи глюкозинолати, які розпадаються на ізотіоціанати і можуть захищати від раку, інфекцій і захворювань головного мозку (5, 6, 7, 8, 9).
резюме е:
Хрін нізкокалорійен і може похвалитися кількома мінералами і рослинними з’єднаннями, включаючи глюкозинолати, які можуть бути корисні для здоров’я.
Чим корисний хрін для організму людини
Навіть в невеликих кількостях хрін здатний принести користь для здоров’я.
1. Може мати протираковими властивостями
глюкозинолатів і ізотіоціанати в цьому коренеплоді можуть захищати від раку, пригнічуючи ріст ракових клітин, а також сприяючи їх загибелі (10, 11).
Деякі сполуки хрону, такі як синигрин, можуть також діяти як антиоксиданти і боротися з пошкодженням клітин, викликаним вільними радикалами. Ці реактивні молекули можуть збільшити ризик розвитку захворювань, включаючи рак, коли рівні в вашому організмі стають занадто високими (12, 13).
Дослідження в пробірці показують, що сполуки хрону можуть запобігти зростанню раку товстої кишки, легенів і шлунка (14).
Більш того, пероксидаза — фермент, що міститься в цьому корені, допомагає активувати і посилювати потужне протиракову з’єднання, яке орієнтоване на клітини раку підшлункової залози людини (15, 16).
Хоча ці результати здаються багатообіцяючими, необхідні додаткові дослідження.
2. Володіє антибактеріальними властивостями
аллілізотіоціанат — масло, яке вирізняється при зрізанні кореня хрону — може володіти потужними антибактеріальними властивостями.
Дослідження показують, що він може боротися з цілою низкою небезпечних бактерій, включаючи кишкову паличку , хелікобактер пілорі і сальмонели (17, 8).
в одному дослідженні, проведеному в пробірці, зазначалося, що ізотіоціанати, витягнуті з кореня хрону, вбивали шість типів бактерій порожнини рота (18).
Інше дослідження в пробірці показало, що ці ізотіоціанати запобігали зростання чотирьох типів грибків, які можуть привести до хронічних інфекцій нігтів (19).
ізотіоціанати можуть зв’язуватися з певними ферментами, запобігаючи зростання бактеріальних клітин, хоча точний механізм не зовсім зрозумілий (20).
3. Може поліпшити здоров’я дихальних шляхів
Відомо, що вживання хрону викликає печіння в носових пазухах, носі і горлі.
З цієї причини його часто використовують для полегшення простудних захворювань і проблем з диханням.
Одне дослідження за участю більше 1500 чоловік показало, що добавка, яка містить 80 мг висушеного кореня хрону і 200 мг настурції, була так само ефективна, як і традиційний антибіотик, при лікуванні гострих синусових інфекцій і бронхіту (21) .
Ці результати показують, що хрін може поліпшити здоров’я дихальних шляхів, але необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
хрін містить глюкозинолати і ізотіоціанати, які можуть захистити від раку, боротися з бактеріальними і грибковими інфекціями і полегшувати проблеми з диханням.
Як використовувати хрін
хрін в основному використовується в якості приправи.
Зазвичай його вживають у вигляді готової приправи, яку готують з тертого кореня, пл юс оцет, цукор і сіль. Соус з хрону — інший популярний гарнір, що містить сметану або майонез.
Ці приправи зазвичай подають в невеликих кількостях з м’ясом або рибою.
Для приготування власної приправи з хрону натріть корінь вручну або подрібніть в кухонному комбайні, потім збережіть його в оцті. Ви можете купити корінь в магазинах, на ринку або онлайн.
Хрін також продається в формі добавок і чаю.
Оскільки в цих формах немає встановлених безпечних доз, щоб забезпечити правильне дозування, проконсультуйтеся з лікарем.
Резюме:
Хрін зазвичай зберігається в оцті або в вершковому соусі і використовується в якості приправи до м’яса та риби. Він також продається в якості добавки або чаю, але безпеку цих продуктів невідома.
Потенційна шкода хрону і протипоказання
Існує обмежена інформація про можливі побічні ефекти вживання в їжу занадто великої кількості хрону або в якості добавки.
Однак, так як хрін дуже гострий, найкраще використовувати його економно.
Занадто багато цього гострого кореня може дратувати ваш рот, ніс або шлунок.
Він може викликати особливе занепокоєння у людей з виразками шлунка, проблемами з травленням або запальними захворюваннями кишечника.
Нарешті, невідомо, чи безпечний хрін у великих кількостях для дітей, вагітних або жінок, що годують.
Резюме:
Хрін може дратувати ваш рот, носові пазухи або шлунок, якщо вживати його у великих кількостях.
Підіб’ємо підсумок
- Хрін — це коренеплід, відомий своїм гострим запахом і пряним смаком.
- Що містяться в ньому з’єдн ення можуть принести різнобічну користь вашому здоров’ю, таку як боротьба з раком, інфекціями і респіраторними захворюваннями.
- Хрін найчастіше вживається як приправа. Добавки найкраще вживати під керівництвом медичного фахівця.