Багато страви використовують зиру, особливо в регіонах Середземномор’я і Південно-Західної Азії, які є батьківщиною цієї рослини.
Приправа зіра надає свій характерний смак чилі, тамале і різним індійським каррі. Її смак був описаний як землистий, горіховий, пряний і теплий.
Більш того, зіра вже давно використовується в народній медицині.
Сучасні дослідження підтвердили корисні властивості і застосування зіри, включаючи поліпшення травлення і зменшення кількості інфекцій харчового походження.
Дослідження також виявили деякі нові лікувальні властивості, такі як сприяння схудненню і поліпшення контролю рівнів цукру в крові і холестерину.
в цій статті будуть розглянуті дев’ять науково доведених корисних властивостей зіри, а також протипоказання до застосування.
![Зіра (приправа): користь і шкода для здоров'я людини Зіра (приправа): користь і шкода для здоров'я людини](https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921390_Zira-priprava-pol-za-i-vred-dlya-zdorov-ya-cheloveka.jpg)
Зіра — користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки
Що таке зіра?
зіра (лат. Cumin cyminum ) — це листове рослина, яка росте низько над землею в Китаї, Індії, на Близькому Сході і в Середземноморському регіоні . Плід рослини називають насінням зіри, і він популярний у всьому світі в якості прянощів. Зіра стала предметом медичних досліджень, так як, за непідтвердженими даними, вона володіє всілякими корисними властивостями.
Більшість заявлених лікувальних властивостей зіри пов’язані з травною системою, імунною системою і кровообігом. Деякі властивості цієї спеції можуть бути продемонстровані в клінічних дослідженнях, а деякі до цих пір важко довести.
9 Доведених лікувальних властивостей зіри
Ось лікувальні властивості приправи зіри, які підтримуються наукою.
1. Сприяє травленню
Найбільш поширене традиційне застосування зіри — лікування розлади шлунка.
Фактично, сучасні дослідження підтвердили, що зіра може допомогти нормалізувати травлення (1).
наприклад, ця пряність може збільшити активність травних ферментів, потенційно прискорюючи травлення (2).
Зіра також збільшує виділення жовчі з печінки. Жовч допомагає перетравлювати жири і деякі поживні речовини в вашому кишечнику (1).
В одному дослідженні 57 пацієнтів з синдромом подразненого кишечника (СРК) повідомили про полегшення симптомів після прийому концентрату зіри протягом двох тижнів (3).
Резюме:
Зіра допомагає травленню, підвищуючи активність травних білків. Її вживання може також зменшити симптоми синдрому подразненого кишечника.
2. Багате джерело заліза
Насіння зіри природним чином багаті залізом (4).
Одна чайна ложка меленої зіри містить 1,4 мг заліза, або 17,5% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) для дорослих (5).
Дефіцит заліза є одним з найбільш поширених недоліків поживних речовин, який зачіпає до 20% населення світу і до 10 з 1000 осіб у найбагатших країнах (6, 7).
зокрема, дітям залізо необхідно для підтримки зростання, а молодим жінкам воно необхідне, щоб заповнити втрату крові під час менструації (6).
Мало хто продукти настільки ж багаті залізом, як зіра . Це робить її хорошим джерелом заліза, навіть коли використовується в невеликих кількостях в якості приправи.
Резюме:
Багато людей по всьому світу не отримують достатньої кількості заліза . Зіра містить велику кількість заліза, забезпечуючи організм майже 20% від РСНП при вживанні однієї чайної ложки.
3. Містить корисні рослинні сполуки
Зіра містить багато рослинних сполук, які пов’язані з потенційною користю для здоров’я, включаючи терпени, феноли, флавоноїди і алкалоїди (8, 9, 10, 11).
Деякі з них діють як антиоксиданти, які є хімічними речовинами, що зменшують пошкодження клітин вашого організму в результаті дії вільних радикалів (12).
Вільні радикали в основному містять один електрон. Електрони люблять бути в парах, і коли вони розпадаються, вони стають нестабільними.
Ці неспарені електрони крадуть електрони у інших хімічних речовин у вашому організмі. Цей процес називається окисленням.
Окислення жирних кислот в ваших артеріях приводить до закупорки артерій і хвороб серця. Окислення також призводить до запалення при цукровому діабеті, а окислення ДНК може сприяти розвитку раку (13).
Антиоксиданти, подібні до тих, які присутні в зіре, віддають електрон неспарених електронів у вільному радикала, роблячи його більш стабільним ( 14).
Саме антиоксиданти зіри, ймовірно, пов’язані з деякими з її корисних властивостей (15).
Резюме:
вільні радикали — молекули, мають неспарені електрони, які викликають запалення і пошкодження ДНК. Зіра містить антиоксиданти, які стабілізують вільні радикали.
4. Може допомогти при цукровому діабеті
Деякі з присутніх в зіре з’єднань показали свою ефективність в лікуванні цукрового діабету.
Одне клінічне дослідження показало, що концентрована добавка з зирой покращувала ранні показники цукрового діабету у осіб з надлишковою масою тіла в порівнянні з плацебо (16).
Зіра також містить сполуки, які протистоять деяким довгострокових наслідків цукрового діабету.
Один із способів, яким цукровий діабет завдає шкоди клітинам в організмі, полягає в використанні кінцевих продуктів глікірованія (AGEs) (17).
Вони виробляються спонтанно в кровотоці, коли рівень цукру в крові підвищується протягом тривалих періодів часу, як при діабеті. AGEs утворюються, коли цукру приєднуються до білків і порушують їх нормальну функцію.
AGEs, ймовірно, відповідальні за пошкодження очей, нирок, нервів і дрібних кровоносних судин при цукровому діабеті (17).
Зіра містить кілька сполук, які зменшують AGEs, по крайней мере, в дослідженнях в пробірці (18).
у той час як в цих дослідженнях перевірялося дію концентрованих добавок зіри, регулярне використання зіри як приправа може допомогти контролювати рівень цукру в крові при цукровому діабеті (19, 20).
Однак поки не ясно, що відповідає за ці ефекти, або скільки зіри необхідно для отримання корисного ефекту.
Резюме:
Добавки з зирой можуть допомогти поліпшити контроль цукру в крові, хоча неясно, що викликає цей ефект або в яких дозах її потрібно приймати для отримання максимального ефекту.
5. Може поліпшити рівень холестерину в крові
В клінічних дослідженнях було виявлено, що зіра покращує рівень холестерину в крові.
В одному дослідженні 75 мг зіри, прийнятої два рази в день протягом восьми тижнів, знизили рівень хворих тригліцеридів в крові (21).
в іншому дослідженні у пацієнтів, що приймають екстракт зіри протягом півтора місяців, рівні окисленого «поганого» холестерину ЛПНЩ знижувалися майже на 10% (22).
В одному дослідженні за участю 88 жінок досліджувався, чи впливає зіра на рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ. У тих, хто брав 3 грами зіри з йогуртом два рази в день протягом трьох місяців, спостерігався більш високий рівень ЛПВЩ, ніж у тих, хто їв йогурт без цієї приправи (23).
Чи не відомо, володіє чи зіра, використовувана в якості приправи в раціоні харчування, тими ж поліпшують рівень холестерину в крові властивостями, що і добавки, які використовуються в цих дослідженнях.
Крім того, не всі дослідження згодні з цим ефектом. Одне дослідження не виявило змін в рівні холестерину в крові у учасників, які брали добавки з зирой (24).
Резюме:
У багатьох дослідженнях було виявлено, що добавки з зирой покращують рівень холестерину в крові. Чи буде зіра при використанні в якості приправи приносити ту ж користь, невідомо.
6. Може сприяти схудненню
В кількох клінічних дослідженнях концентровані добавки з зирой сприяли схудненню.
Одне дослідження за участю 88 жінок з надмірною вагою показало, що йогурт, що містить 3 грами зіри, сприяє зниженню маси тіла в порівнянні з йогуртом без неї (23).
Інше дослідження показало, що учасники, щодня приймали 75 мг зіри, втратили на 1,4 кг більше, ніж ті, хто приймав плацебо (21).
Третє клінічне дослідження було присвячено вивченню впливу концентрованої добавки з зирой на 78 дорослих чоловіків і жінок. Ті, хто приймав добавку, втратили на 1 кг більше за вісім тижнів, ніж ті, хто цього не робив (16).
Знову ж, не всі дослідження показують однакові результати. В одному дослідженні, в якому використовувалася менша доза (25 мг в день), не спостерігалося будь-яких змін в масі тіла в порівнянні з плацебо (23, 24).
Резюме:
Концентровані добавки зіри в декількох дослідженнях сприяли схудненню. Не всі дослідження показали цей ефект, і для схуднення можуть знадобитися більш високі дози.
7. Може запобігти захворюванням харчового походження
Однією з традиційних ролей зіри в приправах може бути безпеку харчових продуктів.
Багато приправи, в тому числі зіра, володіють антимікробними властивостями, які можуть знизити ризик харчових інфекцій (25).
Деякі сполуки зіри знижують зростання харчових бактерій і деяких видів грибків (26, 27).
При перетравленні в шлунку зіра виділяє з’єднання під назвою мегаломіцін, яке володіє антибіотичними властивостями (8).
Крім того, дослідження в пробірці показало, що зіра знижує лікарську стійкість деяких бактерій (28).
резюме:
Традиційне застосування зіри як приправа може обмежувати зростання інфекційних бактерій і грибків. Це може зменшити захворювання харчового походження.
8. Може допомогти при наркотичної залежності
Наркотична залежність викликає зростаюче занепокоєння на міжнародному рівні.
Опіоїдні наркотики створюють залежність, спотворюючи нормальне почуття бажання і винагороди в мозку. Це призводить до продовження або збільшення використання.
Дослідження на мишах показали, що сполуки зіри зменшують звикання і абстинентний синдром (29).
Однак для визначення того, чи буде цей ефект корисний для людини, потрібно набагато більше досліджень.
Наступні кроки включають в себе пошук конкретного інгредієнта, що викликав цей ефект, і перевірку його працездатності на людях (30).
Резюме:
Екстракти зіри зменшують ознаки наркотичної залежності у мишей. Ще не відомо, чи будуть вони викликати подібну дію на організми людей.
9. Може боротися із запаленням
Дослідження в пробірці показали, що екстракти зіри пригнічують запалення (31).
Зіра містить кілька сполук, які можуть надавати протизапальну дію, але дослідники поки не знають, які з них найбільш важливі (8, 9, 10, 11).
Було виявлено, що рослинні сполуки в декількох спеціях знижують рівень ключового маркера запалення — NF-κB (32).
Зараз недостатньо інформації, щоб дізнатися, чи корисна приправа зіра або добавки зіри для лікування запальних захворювань.
Резюме:
в дослідженнях в пробірці було виявлено, що зіра містить кілька рослинних сполук, які зменшують запалення. Не ясно, чи може вона використовуватися для лікування запальних захворювань у людей.
Потенційна шкода зіри і протипоказання
Зіра вважається дуже безпечною спецією і, як правило, нетоксична навіть у великих дозах. Але є деякі побічні ефекти, про які потрібно знати, якщо ви хочете її використовувати. Типова доза зіри як рослинної добавки становить від 300 до 600 мг на день.
Дослідники знайшли докази того, що ця пряність пригнічує рівень тестостерону — це означає, що вона може зробити чоловіків менш фертильними, якщо вони її приймають . У деяких культурах зіра використовувалася в якості речовини, що викликає викидень, тому про це слід пам’ятати жінкам, які вагітні або намагаються завагітніти.
Резюме:
Зіра дуже безпечна при прийомі навіть у великих дозах. Були знайдені деякі докази того, що вона може пригнічувати рівень тестостерону у чоловіків, а також може викликати викидень.
Чи варто використовувати зиру?
Ви можете отримати деяку користь від вживання зіри, просто використовуючи невелику її кількість в якості приправи до їжі.
Ці кількості забезпечать ваш організм антиоксидантами, залізом і допоможуть контролювати рівень цукру в крові.
Інші корисні властивості — такі як схуднення і поліпшення рівня холестерину в крові — можуть вимагати більш високої дози, ймовірно, в формі добавки.
Багаторазові дослідження перевірили добавки з зирой в дозі до 1 грама (приблизно 1 чайна ложка), в результаті чого учасники не відчували ніяких побічних ефектів. Проте повідомлялося про серйозні алергічні реакції на зиру, але вони дуже рідкісні (33).
Проте будьте обережні, приймаючи будь-які добавки, які містять набагато більше зіри, ніж ви могли б споживати в їжу.
Як і з будь-яким інгредієнтом, ваш організм може бути не в змозі обробляти дози, які він зазвичай не відчуває в раціоні.
Якщо ви вирішите спробувати добавки, повідомте свого лікаря, що ви приймаєте, і використовуйте ці добавки для доповнення, а не заміни стандартного лікування.
Резюме:
Ви можете отримати багато користі від зіри, просто використовуючи невеликі кількості в якості приправи. Інші корисні властивості можуть бути доступні тільки в високих дозах у формі добавок.
Підіб’ємо підсумок
- Зіра має безліч доведених корисних властивостей. Деякі з них були відомі з давніх часів, а інші тільки відкриваються.
- Застосування зіри як прянощі збільшує рівень споживання антиоксидантів, сприяє травленню, забезпечує організм залізом, може поліпшити контроль рівнів цукру в крові і може знизити кількість хвороб харчового походження.
- Прийом більш високих доз у формі добавки був пов’язаний зі зниженням маси тіла і поліпшенням рівня холестерину в крові, хоча необхідні додаткові дослідження.