Корисні продукти

Чим відрізняється Скотч (Шотландський віскі) від бурбона?

Хоча є багато видів, Скотч (шотландський віскі) і бурбон є найбільш часто споживаними.

Незважаючи на багато спільного, вони мають помітні відмінності.

Ця стаття пояснює різницю між бурбоном і шотландським віскі.

Чим відрізняється Скотч (Шотландський віскі) від бурбона?

Різні види віскі

віскі — це алкогольний напій, приготований з ферментованого подрібненого зерна. Як правило, напій витримується в обпалених дубових бочках, поки не досягне бажаного віку (1).

Найбільш поширеними зернами, використовуваними для приготування віскі, є кукурудза, ячмінь, жито і пшениця.

Бурбон (віскі)

Бурбон в основному виробляється з подрібненої кукурудзи.

Він проводиться тільки в США і, згідно з правилами цієї країни, повинен бути виготовлений з зернового сусла, що містить не менше 51% кукурудзи і витриманого в нових обпалених дубових контейнерах (1).

Не існує мінімального періоду часу для витримки бурбона, але будь-який сорт, витриманий менше чотирьох років, повинен мати відповідні вказівки на етикетці щодо його віку. Проте для того, щоб продукт мав назву «правильним бурбоном», він повинен витримуватися не менше двох років (1).

Бурбон дистилюється і розливається в пляшки при мінімальній фортеці в 40% об. (Не більше 80% об.).

Шотландський віскі (Скотч)

Шотландський віскі, або Скотч, в основному виробляється з солодового ячменю.

Щоб мати цю назву, він може бути проведений тільки в Шотландії. Існує два основних типи — односолодовий і однозерновой (2).

Односолодовий шотландський віскі виготовляється тільки з води і солодового ячменю на одному ґуральні. Тим часом, однозерновой шотландський віскі також проводиться на одному ґуральні, але може містити інші цільні зерна з солодових або несолодових злаків (2).

На відміну від бурбона, у якого немає мінімального періоду витримки, Скотч повинен витримуватися не менше 3 років в дубових контейнерах. Коли віскі готове, його переганяють і розливають в пляшки при мінімальній фортеці в 40% об. (Не більше 80% об.) (2).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим відрізняється чорна малина від ожини?

Резюме:

Бурбон і Скотч — це різновиди віскі. Бурбон проводиться в США і в основному виготовляється з кукурудзяного сусла, в той час як Скотч проводиться в Шотландії і зазвичай виготовляється з солодового зерна, особливо односолодовий Скотч.

Порівняння харчової цінності

З точки зору харчової цінності бурбон і Скотч ідентичні. Стандартна чарка на 43 мл містить наступні поживні речовини (3, 4):
Бурбон Скотч Калорії 97 ккал 97 ккал білок 0 0 Жир 0 0 Вуглеводи 0 0 Цукор 0 0 Алкоголь 14 грам 14 грам
Хоча вони ідентичні по калорійності і змісту алкоголю, вони виробляються з різних зерен. Бурбон проводиться з зернового сусла, який містить не менше 51% кукурудзи, в той час як Шотландські віскі зазвичай виготовляються з солодових зерен (1, 2).

Ці відмінності дають бурбону і скотчем трохи різні смакові характеристики. Бурбон має тенденцію бути більш солодким, в той час як Скотч має більш інтенсивну димність.

Резюме:

Бурбон і Скотч ідентичні з точки зору харчової цінності. Проте вони зроблені з різних зерен, що дає їм трохи різні смакові характеристики.

Користь і шкода

Дослідження показують, що віскі і алкоголь, в цілому, можуть принести певну користь організму людини:

  • Забезпечують організм антиоксидантами . Віскі містить кілька антиоксидантів, таких як еллаговая кислота. Ці молекули допомагають нейтралізувати шкідливі вільні радикали. Дослідження показують, що помірне споживання віскі може підвищити рівень антиоксидантів в крові (5, 6).
  • Може знизити рівень сечової кислоти . Деякі дослідження показують, що помірне споживання віскі може знизити високий рівень сечової кислоти, яка є фактором ризику виникнення нападів подагри (7, 8).
  • Може знизити ризик серцево-судинних захворювань . Помірне вживання алкоголю було пов’язано зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Проте вживання занадто великої кількості алкоголю може бути шкідливим і здатне підвищити ризик виникнення хвороб серця (9, 10, 11).
  • Може сприяти здоров’ю мозку . Згідно з деякими дослідженнями, помірне вживання алкоголю може захистити від розвитку захворювань мозку, таких як деменція (12, 13, 14).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим відрізняється грецький йогурт від звичайного?

Хоча помірне споживання віскі може принести користь, занадто багато пити шкідливо.

Ось деякі з негативних наслідків вживання дуже великої кількості алкоголю:

  • Збільшення маси тіла . Стандартна порція віскі в 43 мл містить 97 калорій, тому регулярне вживання декількох порцій може привести до збільшення маси тіла (3, 4).
  • Захворювання печінки . Вживання 1 порції віскі або більше 25 мл алкоголю в день може збільшити ризик розвитку потенційно смертельних захворювань печінки, таких як цироз печінки (15, 16).
  • Алкогольна залежність . Дослідження пов’язують регулярне вживання великої кількості алкоголю з більш високим ризиком алкогольної залежності і алкоголізму (17).
  • Підвищений ризик депресії . Дослідження показують, що люди, які п’ють багато алкоголю, схильні до вищого ризику депресії, ніж ті, хто п’є помірно або взагалі не вживає алкоголь (18, 19).
  • Підвищений ризик смерті . Надмірне споживання алкоголю значно збільшує ризик передчасної смерті в порівнянні з помірним споживанням або утриманням (20, 21).

Щоб знизити ризик цих негативних наслідків, краще обмежити споживання алкоголю однієї стандартним дрінком в день для жінок або двома стандартними дрінк в день для чоловіків (22).

Один стандартний дрінк віскі еквівалентний 43 мл (23).

Резюме:

Помірне споживання віскі може принести певну користь вашому здоров’ю. Проте надмірне вживання алкоголю може мати багато негативних наслідків для здоров’я.

Як насолоджуватися віскі

Віскі — це універсальний напій, яким можна насолоджуватися різними способами.

Більшість людей п’ють віскі в чистому вигляді. Зазвичай таким чином рекомендується пити віскі, щоб краще зрозуміти його смак і аромат.

Проте додавання невеликої кількості води може допомогти виявити його більш тонкий смак. Крім того, ви можете пити віскі з льодом.

Якщо вам не подобається смак віскі, спробуйте його в коктейлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Безлактозную молоко: що це таке, чим відрізняється від звичайного молока

Ось деякі популярні коктейлі з віскі:

  • Олд фешен . Цей коктейль зроблений з комбінації віскі, біттера, цукру і води.
  • Манхеттен . Виготовлений з комбінації бурбона, біттера і солодкого вермуту (різновид кріпленого білого вина), Манхеттен зазвичай подають з вишнею.
  • Класичний хайбол . Цей напій зроблений з будь-якого виду віскі, кубиків льоду і імбирного елю.
  • М’ятний джулеп . Зазвичай подається на дербі, і виготовляється з комбінації бурбона, цукру (або простого сиропу), листя м’яти і колотого льоду.
  • Кислий віскі . Цей коктейль зроблений з комбінації бурбона, лимонного соку і простого сиропу. Зазвичай його подають з льодом і вишнею.
  • Джон Коллінз . Виготовлений за аналогією з кислим віскі, цей напій також містить содову воду.

Майте на увазі, що багато хто з цих напоїв містять цукру і можуть містити багато калорій. Як і у випадку з будь-яким алкогольним або підсолодженим напоєм, найкраще насолоджуватися ними помірно.

Резюме:

Віскі універсальний і його можна вживати різними способами, в тому числі в чистому вигляді, з льодом і в коктейлях.

Підіб’ємо підсумок

  • Бурбон і Скотч — різні види віскі.
  • Їх харчова цінність ідентична , але вони мають трохи різний смак і запах, так як бурбон в основному виробляється з кукурудзи, а скотч, як правило, з солодових зерен і витримується не менше трьох років.
  • Віскі можна вживати декількома способами, в тому числі в чистому вигляді, з льодом або в коктейлі.
  • Хоча помірне його споживання може принести користь вашому здоров’ю, надмірне споживання може завдати шкоди вашому тілу.

Читайте також

Китайська листова капуста бік-чой (пак-чой): користь і шкода

elena elena

11 корисних властивостей чаю з м’ятою і екстрактів

elena elena

Чим корисний яблучний сік? Користь і шкода для організму

elena elena

Шпинат: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Що таке фініки «Меджул» і чим вони корисні для здоров’я?

elena elena

Який горіх корисніше — мигдаль або волоський горіх?

elena elena

Воднева вода: користь і шкода, думка лікарів (вчених)

elena elena

Що таке халумі? Склад, користь і шкода для організму

elena elena

Чи корисний кави для мозку? Вплив кави на мозок

elena elena

Залишити коментар