Неофіційно члени цієї групи відомі під назвою хрестоцвіті овочі (1).
Цей універсальний овоч можна їсти сирим або приготованим на пару, ферментованим і навіть у формі соку.
Капустяний сік багатий такими поживними речовинами, як вітаміни C і K, і його вживання пов’язане з багатьма передбачуваними корисними властивостями, включаючи схуднення, поліпшення стану кишечника, зменшення запалення, приведення в баланс гормонів і детоксикацію організму.
Однак тільки деякі з цих тверджень підтверджуються дослідженнями.
В цій статті розглядається все, що вам потрібно знати про капустяному соку, включаючи його застосування, потенційні корисні властивості і протипоказання.
капустяний сік — користь і шкода для організму людини (жінки і чоловіки)
Чим корисний капустяний сік для організму
Хоча багато досліджень підтверджують користь для здоров’я цілих овочів, таких як капуста, в декількох досл аніях вивчався вплив споживання овочів у формі соку (2).
Деякі дослідження показують, що вживання капустяного соку приносить користь здоров’ю людини. Проте більшість досліджень проводилося на тварин, тому необхідні додаткові дослідження, особливо на людях.
Багатий антиоксидантами
Капустяний сік містить багато антиоксидантів, які допомагають зменшити пошкодження клітин, викликане вільними радикалами . Накопичення вільних радикалів у вашому організмі може привести до запалення і хвороб (3).
Капуста особливо багата на вітамін C — живильною речовиною, яке відіграє важливу роль у вашому організмі. Вітамін C підтримує здоров’я імунітету, а також діє як потужний антиоксидант (4).
Червоноголова капуста багата антоцианами. Ці рослинні пігменти надають червонокачанної капусти червонувато-фіолетовий колір і мають потужні антиоксидантні властивості. Дієти, багаті антоцианами, приносять різнобічну користь організму, в тому числі зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань (5).
Крім того, деякі антиоксиданти, що містяться в капустяному соку, можуть володіти протираковими властивостями. Дослідження в пробірці показало, що капустяний сік викликає загибель клітин раку молочної залози людини. Цей ефект пояснюється концентрацією антиоксидантів в соку, які називаються індол (6).
Може допомогти в боротьбі із запаленням
Капустяний сік містить багато сполук, які можуть допомогти в боротьбі із запаленням.
Хоча короткочасне запалення є позитивною відповіддю на гострий стрес, тривале запалення може бути шкідливим і здатне привести до хвороби. Таким чином, важливо максимально обмежити тривале запалення (7).
Капуста містить багато протизапальних сполук. До них відносяться сульфорафан — сполука сірки, що міститься в багатьох видах капусти, і кемпферол — потужний антиоксидант з протизапальною дією (8, 9).
Одне дослідження в пробірці показало, що сік червонокачанної капусти має протизапальну дію в клітинах селезінки (10).
В іншому дослідженні вивчався протизапальну дію екстракту капустяного соку на здоров’я шкіри. У групі мишей з контактним дерматитом — запальним захворюванням шкіри — мазь з екстрактом капусти значно зменшувала запалення (11).
Може принести користь здоров’ю кишечника
Вживання капустяного соку може допомогти запобігти і лікувати виразку шлунка.
насправді, капустяний сік здавна використовувався в якості народного кошти від виразки шлунка, причому деякі застарілі дослідження припускають, що він може бути ефективним в цьому (12, 13, 14).
Хоча поточні дослідження на людях обмежені, недавні дослідження на тваринах показали, що капустяний сік може допомогти загоїти виразку шлунка.
Наприклад, дослідження на щурах показало, що екстракт капусти значно покращує загоєння виразок шлунка і пригнічує утворення виразок (15).
Проте поточні дослідження на людях про вплив соку капусти на виразку шлунка обмежені.
Ферментовані різновиди соку капусти також можуть бути корисні для здоров’я кишечника. Сік, отриманий в результаті приготування квашеної капусти, містить велику кількість молочнокислих бактерій. Ці пробіотики визнані за їх корисність для здоров’я кишечника (16).
Інші корисні властивості
Ось інші потенційні корисні властивості капустяного соку:
- Потенційні протиракові властивості . Капустяний сік може допомогти захистити від деяких видів раку. Фактично, щотижневе вживання 5 або більше порцій овочів сімейства хрестоцвітних пов’язано зі зменшенням ризику розвитку лімфоми у жінок на 33% (8, 17, 18).
- Може принести користь здоров’ю серця . В одному дослідженні люди, які споживали капустяний сік, мали більш низький рівень холестерину, ніж контрольна група. Інші дослідження пов’язують споживання овочів сімейства хрестоцвітних з зменшеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань (19, 20).
- Може допомогти вам засвоїти певні поживні речовини . Капуста містить бета-каротин — попередник вітаміну A. Дослідження показують, що вживання соку призводить до кращого засвоєння бета-каротину в порівнянні з вживанням в їжу цільної капусти (21, 22).
- Може бути зручніше , ніж сира капуста . Через різницю в обсязі капусту легше вживати в формі соку, ніж в сирому вигляді. Плюс, сік дуже легко можна вживати в дорозі.
Резюме:
Капустяний сік може володіти антиоксидантними, протизапальними і корисними для кишечника властивостями . Проте для подальшого розуміння його користі для здоров’я необхідні додаткові дослідження.
Потенційні побічні ефекти і протипоказання
Хоча вживання капустяного соку, ймовірно, приносить певну користь вашому здоров’ю, є деякі потенційні недоліки, які слід враховувати.
Великі кількості можуть вплинути на щитовидну залозу
Деякі дані свідчать про те, що вживання капусти у великих кількостях може вплинути на щитовидну залозу.
речовини, під назвою гойтрогени (зобогенні речовини), присутні в капусті, можуть пригнічувати транспорт йоду в щитовидну залозу — процес, необхідний для нормальної функції щитовидної залози.
Фактично, в декількох дослідженнях була відзначена кореляція між споживанням хрестоцвітних овочів і ризиком розвитку раку щитовидної залози, хоча результати були кілька непереконливими (23, 24, 25).
Крім того, в сирої капусти гойтрог єни виявляються у великих кількостях, тому людям із захворюваннями щитовидної залози, такими як гіпотиреоз, слід уникати вживання капустяного соку (26).
Проте значний обсяг досліджень в області хрестоцвітних овочів і профілактики захворювань дозволяє припустити, що користь може переважити потенційну шкоду (27, 28).
деякі поживні речовини можуть взаємодіяти з ліками
Було виявлено, що деякі поживні речовини в капустяному соку взаємодіють з певними ліками.
Капуста багата на вітамін K, який може вплинути на здатність розріджують кров препаратів запобігати утворенню тромбів. Під час прийому ліків зазвичай рекомендується помірне споживання вітаміну K (29).
Якщо ви приймаєте розріджують кров препарати, краще не додавати капустяний сік в свій раціон. Однак, якщо ви вирішите інакше, перш ніж додавати його в свій режим проконсультуйтеся з Вашим лікуючим лікарем (24).
Соки містять мало клітковини
При приготуванні овочевих соків, з овочів видаляється велика частина клітковини. Клітковина сприяє відчуттю ситості, підтримує здоров’я кишечника, допомагає стабілізувати рівень цукру в крові і знижує рівень холестерину (30, 31).
Багато в чому завдяки високому рівню вмісту клітковини хрестоцвіті овочі, такі як капуста, були визнані за їх здатність позитивно змінювати кишкові бактерії (32).
Проте вживаючи в їжу капустяний сік замість цільної капусти, ви можете знизити рівень споживання клітковини.
Може викликати розлад шлунка у деяких людей
Деякі люди в результаті вживання капустяного соку можуть відчувати розлад шлунка.
Капуста є поширеним газообразующую овочем. У ній також багато фруктанов — типу вуглеводів, які людям з синдромом подразненого кишечника (СРК) часто буває важко перетравлювати (33).
Навіть при низькому рівні споживання капусти у людей з СРК можуть спостерігатися такі симптоми, як здуття живота, біль в животі і діарея (34).
Резюме:
Вживання капустяного соку може вплинути на щитовидну залозу і може взаємодіяти з деякими ліками. У деяких людей вживання капустяного соку може викликати розлад шлунка.
Чи варто пити капустяний сік?
Капустяний сік, поряд з іншими овочевими соками, може принести певну користь для здоров’я.
вживання свіжовичавленого капустяного соку — відмінний спосіб отримати велику дозу поживних речовин і антиоксидантів в зручній для вживання формі.
Проте люди з СРК і ті, хто приймає певні ліки, перш ніж включати капустяний сік в свій раціон повинні проконсультуватися зі своїм лікарем.
Якщо ви вирішили пити капустяний сік, робіть це в міру. Оскільки капустяний сік в чистому вигляді має виражений смак, розгляньте об’єднання його з іншими соками, такими як яблучний або морквяний, щоб зменшити його смак і зробити більш прийнятним.
Крім того, якщо вам не подобається капустяний сік, ви можете легко отримати користь, включивши в свій раціон цільну капусту. Страви з капусти, такі як квашена капуста, фарширована капуста і салат з капусти — дуже смачні і корисні для здоров’я.
Резюме:
Капустяний сік — це здоровий вибір. Однак, якщо у вас СРК або ви приймаєте розріджують кров препарати, перш ніж включати його в свій раціон проконсультуйтеся з Вашим лікуючим лікарем.
Підіб’ємо підсумок
- Капуста — це корисний, смачний і універсальний овоч, який може стати відмінним доповненням до вашої дієті.
- Включення капустяного соку в ваш щоденний раціон може постачати ваш організм великою кількістю антиоксидантних, протизапальних і зміцнюють здоров’я кишечника сполук, які можуть принести користь вашому здоров’ю декількома способами.
- Однак не турбуйтеся, якщо ви з якихось причин не можете пити капустяний сік. Ви можете пожинати плоди користі капусти незалежно від того, чи вживаєте ви її в формі соку або в цілісному вигляді.